Fórum témák
» Több friss téma |
A kettőnek semmi köze egymáshoz. Másrészt ahol egyszerre több száz vagy ezer db van egyszerre használva (pl. e autó) oda sem tesznek 1000db balanszert. Mégis működik.
Elvileg lett úgy méretezve. Gyakorlatilag feltételezhetően alaposan megizzasztod.
Valószínűleg közel egyforma állapotú cellákkal számolt a tervező, de jelen esetben az egyik tele van, a másik töküres. Ismétlem, nem szerencsés megoldás.
A tök üres állapot az régen rossz lenne. az akku állapota jelenleg 80%,80%60% kb tehát annyira nincs nagy különbség, de értem mire gondolsz. Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
Sziasztok!
A cella feszültsége töltés idején magasabb lehet mint 4.2V? Ha van egy 3 cellából álló pakkom, de csak olyan töltőm van ami 1 cellát tud tölteni, akkor a pakk megbontása nélkül csinálhatom azt, hogy egyesével feltöltöm őket?
Nem! Nem szoktam 4,1-4,15 fölé sem tölteni. Nyilván töltheted külön is, mivel olyankor a másik kettő a levegőben lóg, csak úgy háromszor annyi ideig fog tartani mintha egyszerre töltenéd a hármat.
Sziasztok!
Nekem is egy tablettel van gondom, és a segítségeteket szeretném kérni. Adott egy Cube U18GT 3,7V akkumulátorral. Mivel az U30GT (7,4V) töltője megegyezik, véletlenül összekevertem őket és arra dugtam rá egy pillanatra. Ennyi elég is volt, hogy tönkere menjen. A saját töltőjére rárakva úgy tűnt, hogy veszi a töltést, de mikor kis idő múltán visszamentem ellenőrizni, azt tapasztaltam, hogy a tablet is és a töltő is felforrósodtak, és a töltő meg is adta magát. Autós töltőről is veszi a töltést egy darabig, bár annál is forrósodik az alaplap és a töltő is, de az akkumulátor nem. 47% -ig feltölt, majd a töltés ki -be kapcsol. Rendeltem hozzá egy akkumulátort, amihez a kedves kínaiak küldtek egy ajándék töltőt. Ezzel gyönyörűen fel lehet tölteni mindkét akkumulátort, majd visszaforrasztva teszik is a dolgukat, de a töltés továbbra sem megy a saját alaplapjáról. Mit javasoltok, mit tegyek? Bonyolult javítani?
Így néz ki az alaplap. A bejelölt rész melegszik. Persze nem nagyon merem tölteni, nehogy nagyobb baja essen. (ez szerencsére csak egy 15 000,- Ft-os tab :/)
Szerkesztettem hozzá egy négypólusú kimenetet, amire ha rádugok egy megfelelően rövidrezárt dugót akkor megy az akksijáról a tab, ha pedig kihúzom és rádugom a kínai töltőt, akkor tölti az akut, csak persze nem kap áramot a tablet, és hát... nem szép megoldás
Erről a "képről" nem lehet megállapítani a töltő IC típusát. Te talán több sikerrel járhatsz - ott van előtted. Az egy cellás analóg töltők általában 6V feszültséget bírnak - ez többet kapott. Ha tudsz SOT23/8 IC-t cserélni, akkor bonyolult a javítás, ha nem, akkor szerintem reménytelen.
Köszi!
Egy ilyet ha rendelek: Bővebben: Link akkor ez hogyan tölt? Számítógép USB portról működtetném, nem lesz kevés neki? Max. 1A-val tölt? Be lehet állítani hogy kisebb legyen a töltőáram?
Köszi!
Még egy kérdés: ha változtatok az ellenálláson akkor folyamatosan fix árammal fogja tölteni?
Nem. 2,9V alatt a beállított áram tizedével tölt. Ha elérte a 4,2V végfeszültséget, a töltőáram gyakorlatilag megszűnik.
A két első az ugyanaz, a harmadik tágabb feszültséghatárok között dolgozik, és tudja az akkumulátor hőmérsékletét is figyelni.
Tágabb feszültséghatárok? Én ilyet nem látok. Mindegyiken USB csatlakozó van. Amelyiken van egy plusz IC, az a Lithium Ion cella védő áramköre, védelem nélküli cellákhoz.
Ha egy kicsit jobban megnézed, megtalálod a tágabb feszültséghatárt annak ellenére, hogy USB van rajta! Adatlap!
Te azt írtad: "A két első az ugyanaz, a harmadik tágabb feszültséghatárok között dolgozik". Mivel mindhárom nyákon ugyanaz a TP4056 van, ezért nem értem, hogy a harmadik miért fogadhatna nagyobb feszültséget, mivel mindháromra maximum 8V-ig adhatsz tápot.
Tehát mindhárom ugyanolyan IC-vel szerelt, tehát a 4-8V-ig kaphat mindhárom áramkör feszültséget, viszont az egyiken van Lithium Ion cella védelem is. Nem?
Igy igaz! Ugyanazzal az IC-vel szerelt, az első kettő viszont csak 4,5-5,5V-ig használható. A harmadik viszont 4-8V-ig, és rendelkezik védelemmel. Nem?
Nekem mindhárom fajtából van itt az asztalon.
Az USB csatlakozó nagyobb feszültséget visel el, mint a TP4056, tehát az nem lehet korlát. Két panelon van forrpont is a bemenő feszültségnek, a legrégebbi változatra viszont csak USB csatlakozó van forrasztva. Ettől még nyugodtan meg lehet engedni 5,5V-nál nagyobb feszültséget, egészen az IC által elviselhető maximumig.
Én csak az adatlapját írtam le. Valami oka biztos van, hogy annak a típusnak kisebb bemeneti feszültséget engedélyeznek.
Mind a 3 nyákon TP4056 van, akkor milyen másik típusra gondolsz?
Kizárólag a kereskedőtől függ, hogy mit ír az ismertetőbe.
Felesleges ebből vitát kovácsolni. Ráadásul valóban ugyanaz a TP van mindkettőben, csak valami miatt a védelemmel ellátottnak nagyobb bemenő feszültséget engedélyeznek.
Legalábbis a kereskedő szerint.
A leglényegesebb különbség a 3 modul között az, hogy a keskeny, hosszú változat átprogramozása (az 1,2kOkOhm ellenállás cseréje) sokkal macerásabb, mert a lap közepe táján kell forrasztani. További hátrány, hogy két egyforma színű LED van rajta, így nem szembetűnő a töltés végének jelzése.
meg lehet a kapcsolásban a bemeneten pl 6V-os kondi, vagy szupresszor, bármi, ami miatt magára a kapcsolásra nem mehet a nagyobb fesz, hiába tudja az ic ...
USB-nél mekkora a max áramerősség? Nem szokott jelezni a gép, hogy túl nagy az áramerősség? 1A-val is tudsz tölteni USB esetén?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |