Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.Látom jön a meleg mert megint aktív a téma
Nos én tavaly megcsináltam a "kútkondit" És higgyétek el érdemes vele foglalkozni.Nálam a kút kb 10 méter mély a hűtött szoba a kút legfelső pontjától kb 15 méterre van és KONDENZVÍZ gondjaim voltak nyáron.Tehát hatásos az elv.És szigeteletlen sima slagok jöttek mentek a meleg szigeteletlen padláson.A legforróbb nyári napokon a kútból 8-10 fokos vizet húztam fel.Az azért elég hűvös.Itt (#95949) makelele ebben a hsz-ben illetve vissza előre nézve találtok sok hsz-t erről a témáról illetve fotókat a találmányról .Szerintem érdemes belevágni és az idén folytatom a projektet.Próbálom tovább tökéletesíteni automatizálni az ötletet.Hajrá.
Szerintem a kondenz víz problémát úgy a leg egyszerűbb
megoldani hogy egy klíma szervizben megpróbálsz , elektronika hibás klima beltéri egységet venni Abban ventillátor és csepvíz vályú is van (és házilag úgy sem tudsz szebbet jobbat alkotni)
De segíthet csak az a probléma hogy nyár végére
minden növény kimúlik nitrogén túltengés miatt a kertben. Amúgy meg drága. Állandoan veszel ,állandóan kiöntöd.
én speciel egy zárt rendszerre gondoltam, ahonnan nem tud elillanni az cucc...
úgy sem lenne segítségünkre?
A pétisó akkor hűt ha vízzel keveredik !És csak addig amíg tart az oldódás!
Mit csinálsz a keletkező lötyivel? (ammonium nitrát oldat)
Energia takarékos hűtést szeretnénk , a pétisó oldatból a vizet elfőzzük gázon? Áramot spóroltunk ,gázt pazaroltunk.
sziasztok.
Energia takarékos hűtés ? Bővebben: Link pdf formátum Azon töröm a fejem vajon az alumínium esőcsatorna cső jó volna erre a célra ? fertötlenithet9 lenne a cső rendszer valamilyen gáz alapu szerrel
Ehhez a rendszerhez egy különleges (antibakteriális ) tapadás mentes műanyag csövet használnak ,és 2,5 m mélyre ássák le . A főnököm most csináltatott ilyet valami iszonyatos ára van!
Üdv Urakok !
Megosztanám veletek a közreműködésemmel készült "kútvizes-klima" néhány paraméterét: Adott egy tetőtéri lakás. Kútból búvárszivattyú tolja fel a vizet egy leselejtezett bojlerba. (egyszerű szintszabályozóval vezérelve) Innen gravitációs úton halad a víz az autó-hűtőkbe, szeleppel szabályozható a mennyiség ( ide kell majd valami vezérlést kitalálni). Majd a melegviz simán kicsorog az esővíz gyűjtő rendszerbe -> locsolóvíz Az "beltérik" innen az oldalról lettek másolva köszönet az alkotónak . A tavaji legmelegebb időben is 25-28 fok körűl lehetett tartani a szobákat, 2-5 m3 kútvíz felhasználásával...
Szia!
Ez napi fogyasztás? :eek2: Mert akkor félbehagyom a kútvizes hűtést. Én úgy godoltam, mivel 3-4 egységet kellene rákötnöm, hogy zárt rendszerű legyen. A pumpánál elhelyezni egy Idézet: tartályt. A pumpa álandón kapja az áramot, de ha a tartályban a nyomás elér egy szintet lekapcsolja mágát, az egész ott helyben megtörténne. Muszály beépíteni egy egyírányú szelepet. Az egységek pedig mágnesszeleppel nyitnák a bemeneti csövet. Én PICes vezérlőt gondoltam, ami kihozná a majd 100%os hatásfokot, csak annyi vizet enged, amennyit muszály (addig fújja a levegőt át a hűtőn, még a teljes mennyiséget ami a hűtőben van nem melegíti fel a bemenő levegő minusz 1-2fokra).„puffer” Üdv. Tóbi
Üdv.Én egyszerűen visszacsorgattam a kútba a vizet.Így nem fogy ki a kút és a felmelegedése sem számottevő.Ez mellett még a zárt rendszerben látok igazán fantáziát egy tökös hőcserélővel megoldva.Egy 60-70w-os keringető szép csendben megoldja a hőcserét.Nálam tavaly a kút vize max 17 fok volt.Ez volt a max.de akkor már használtam eleget és visszfolyattam a vizet is.Szerintem kár a földre kiereszteni viszont az is igaz,hogy ez folyamatos üzemet igényel.De lényegesen nagyobb a hatásfok is mivel egyfolytában jön a hideg víz.Ezért is jöttek a kondenzvizek amiket aztán el kellett vezetnem.Az új projektem a napkollektor használati melegvízhez.Tegnap itt 7 fok volt.De a nap sütött és 20 perccel azután,hogy jéghideg vizet tettem a kollektorba 40 fokos víz jött ki belőle.Bocs az offért.
Hali!
tervben van a klímavsárlás, majd a közeljövőben, és nemtudom igazán milyen is legyen! Hallottam valami oylanról is ami fele annyi áramot fogyaszt mint egy átlagos kégkondi! Ezt honnan lehet tudni, hogy melyik klíma tudja ezt a funkciót! Ja és nekem a lehető leg kissebb klíma is elég mert a szobám 2.5x4 méter és 2.2m magas! Ja és ha lehet ne legyen egy vagyon, igaz ez a többet teljesít mint fogyaszt dolog miatt sztm nem olcsó! Aki tud valami tippet adni írjon! Köszi!
A "beltériken" többnyire szabályzás nélkül csorgott át a víz...
De nem ment kárba, pázsit örült a rendszeres locsolásnak
Te az inverteres klímákról hallottál . Igaz amit állitottak róla tényleg kevesebb az áram felvétele ,viszont jóval drágább és bonyolultabb . A javítása csak komlett panel cserével lehetséges és az sem 2 fillér .
Neked elég egy 2.6 kwh -s klima ( a normálváltozat kb 7-800w áramfelvételű )
Sziasztok!
ez a pétiső bepárolás tetszik -----robbanás veszélyes ! ! házilag nem rossz --- vegyi üzem is elrepült......
Köszi a tippet!
Nem is akarok egy vagyont költeni rá! Vagyis akkor 700-800 wattal elmennek ezek a sima klímák is? És a feltüntetett KW az a hűtési is fűtési érték, nem az áramfelvétel!? Amúgy nem tud valaki olyan helyet fejér somogy tolna környékén ahol olcsón lehet klímát venni, mondjuk 50e alatt!
Tavasszal a M...o (hipermarket) mindig csinál akciót!
Nem ott dolgozom nem reklámként mondtam nem tőlem tudod!
Én egy nagy hőcserélővel csinálnám meg és légcsatornán
vinném a friss hűvös levegőt a szobákba. Így megspórolnám a cseppvíz elvezetést szobánként , a beltéri egység készítést ,viszont ezt csak egy nagyobb belső felújítással egybekötve lehetne megoldani.
A fele annyi áram fogyasztás csak akkor igaz, (vagy akkor sem) ha a klíma túl van méretezve és az inverter leszabályoz. Ha folyamatosan megy a klíma, nincs szükség az inverteres teljesítmény szabályozásra.
A "megtakarítás" (az indítások miatti megnövekedett áramfelvétel) a ki-be kapcsolgatások elmaradásából adódik, de elfelejtik közölni, hogy a frekvencia-feszültség átalakításnak is ára van, nevezetesen 5-10% is lehet. Te is szabályozhatsz ha kinyitod a szobaajtót.
Az inverteres klíma nem így dolgozik!
A helyiség hőmérséklete és a beállított hőmérséklet arányában állítja a kompresszor teljesítményét . Ergó: kis hőmérséklet külömbség kis teljesítmény! viszont az hogy fele akkora a fogyasztás az valószínűleg nem igaz. Dehogy alacsonyabb az tény.
Ne osszuk több részre a szőrszálat.
Ha egy szobában a klíma bekapcsol, a nem inverteres addig hűt, amíg el nem éri a beállított hőfokot, majd kikapcsol. Maximális (neki az egyetlen) teljesítményen. Lesz egy hőfok csúcs és egy hőfok minimum. Ha annyi munkát adunk neki, hogy azt csak óránként egyszer teszi, tíz óra alatt tízszer kapcsol ki-be. A veszteség ami e miatt adódik pár tíz forint. A hűtendő teljesítmény igény mindkét esetben azonos, az csak a klíma hatásfokától függ (COP), hogy ezt mennyi energiával teljesíti. Minél jobban tudjuk illeszteni a hűtendő helyiségekhez a klímákat, annál kevesebb lesz a kettő közötti különbség, illetve az inverteres szélsőségesebb tartományokban használható gazdaságosabban. Egy biztos, a kettő közötti árkülönbség (50-100eFt) csak nagyon hosszú idő után térül meg, ha megtérül. Egy vezérlő csere esetén kilátás sincs a megtérülésre. Aláírom, hogy az inverteres korszerűbb technika, de még túl sokat kérnek ezért a plusz szolgáltatásárt. Van akinek persze ez nem számít.
Ne haragudj, de szerintem nincs igazad ebben a z inverteres témában. Akár fűtés akár hűtés a ki-be kapcsolós megoldás mindig több energiaveszteséggel jár, mint a fokozatmentes szabályzás. Ez a felhasznált energia miatt is így van és a nagyobb "hőingadozások" miatt is így van. A mai szabályzók ráadásul sokkal hosszabb élettartamot biztosítanak a berendezéseknek, mint a régi ki és bekapcsolós megoldások. Az ára igaz magasabb, de a hosszú üzemidőt tekintve ez mindenképp megtérül a mai energiaárak mellett, és ez a hűtésre és a fűtésre is igaz. Nem azért vezették be ezeket a szabályzókat, hogy drágítsák a berendezéseket, hanem hogy pontosabb szabályzást és így kevesebb energiafelhasználást érjenek el. Jó hosszú lett ez a hozzászólás, de ez a téma nagyon szerteágazó, ezért sokat lehetne róla elmélkedni.
Szerintem mindanyian tudjuk az igazságot csak másfelől közelitjük meg . Csak 1 példa : zsiguli - mercédesz
mind kettő elvisz hazahoz mi a külömbség ? Mennyi idő alatt térül meg az ára? És most nem azt mondtam hogy járjon mindenki zsigával!
Ja és még egy gondolat építés a topik címe.
Pont azt mondom (írom). Ha nincs szükség a fokozatmentes szabályozásra, akkor teljesen mindegy milyen klímád van.
Példa: (és ez legyen építés, a topic címe szerint) Mivel a levegő fajhője nagyon kicsi, ezáltal a klíma pillanatok alatt lehűti azt a pár köbmétert ami a szobában van. Itt lehet szerepe a leszabályozásnak. DE. Veszek egy 5KW-os klímát és ezzel akarom megoldani az egész lakás hűtését. A klíma vizet hűt, és ezt a falak, mennyezet hűtésére használom. A víz és az épület szerkezeti elemeinek a fajhője többszöröse a levegőének. Ha a klíma hűtési teljesítménye kisebb mint ami hőt a víz el tud szállítani, a klíma soha nem fog leszabályozni. Az inverter ott áll és vár. A rendszer soha nem ad neki munkát, mert egy szobatermosztát is lekapcsolhatja a klímát, ha lehűlt a szoba. A határoló szerkezetek tömege (és fajhője) miatt csak nagyon hosszú idő után kapcsol be újra a klíma. A napi 1-2 bekapcsolás energia vesztesége jóval kevesebb, mint az állandó üzem miatti folyamatos átalakítási veszteség. Nem beszélve arról, hogy ez esetben a vezérelt áramot is használhatod, ami jóval olcsóbb. Itt lehet spórolni.
hali!
Az lenne a kérdésem, hogy itthon saját magam be tudok-e építeni egy légkondit, vagy mindenképp szakember kell hozzá!? Nekem aztmondták, hogy valami kopresszor kell hozzá, ami átfejti a gázt vagy micsoda! Valaki tud erről bővebb infót?
ELVILEG nem kell hozza szakember, mert a csoben szereles kozben maradt paras levegot ki lehet fujatni a benne levo gaz egy reszenek felaldozasaval.
En megis azt tanacsolom, hogy kerj meg ra szakembert. Garancia is megmarad, nyugodtabban alszol. Meg nekik vannak alkalmas szerszamaik pl. a fal atfurasara, tomitesere, stb. (feltetelezem, hogy split klimarol van szo).
Igen arra gondolok, de nekem itt iylen 30-40e-re beszerelési költségekről beszélnek ami eléggé elkeserít! Valahogy nincs kedvem annyit fizetni mint amennyiért megveszem a cuccot!
A fúrás bekötés nemgond azt meg tudjuk mi is oldani, mega rögzítést, mert igazából nekme csak ezzel a gázos témával volt a gondom! Amúgy miylen cső kell hozzá az összekötéshez? Vagy adnak hozzá valami szereléket is?
Szevasztok! Faster által közreadott link a jövő energiatakarékos légkondícionálását vetíti elénk, amely éppúgy a lakás infrastruktúrájához fog tartozni, mint ma a víz, gáz, csatorna, vagy egyéb már létező kommunális csatlakozások. A föld belseje hűvös, és ezt a hűvösséget éppen úgy ki lehet vezetni onnan, mint a vízet, vagy a gázt stb. Természetesen csővezetéken. A növekvő energiaárak, a klímaváltozás kikényszeríti az emberekből, hogy olcsó megoldást találjanak. A linkben vázolt megoldás magyar szabadalom, a sajtóban már két évvel ezelőtt is lehetett olvasni róla. Somogy megyében már több ilyen berendezés működik teljes sikerrel, köztük egy nagybajomi fodrászüzlet. A hordozó közeg a levegő.
Én magam is meg kívánom valósítani, a lakásom egyik szobáját ezzel a módszerrel szeretném hűteni, erről készítettem is egy kis rajzot, amit közreadnék, nem valami szép, de talán használható. Lényege, hogy az ásot vízes kút fölé belógatott szellőzőcsőbe beépített 75 Wattos szellőzőventillátorral kiszívatom , egy a földbe telepített zárt 1-2 köbméteres tartályban levő vízen átnyomatom, ahol remélhetőleg a fertőtlenítést és szagtalanítást el tudom végezni, majd a lakás mellett a földből kibúvó csövön keresztül a szobába nyomatom. A becsatlakozásnál a biztonság kedvéért még aktív szénszűrőt helyezek el.A beruházás ára 35 ezer forint és 50 ezer forint között fog lenni plusz a munka. |
Bejelentkezés
Hirdetés |