Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Adott egy kétszintes családi ház, ahol jelenleg tudomásom szerint még analóg jel jön kábelen, de nyilván hamarosan digitális lesz. Internetet is ezen a kábelen fogunk kapni vélhetően. A felső lakásban csillagpontos rendszer-szerűen beérkezik egy betáp antennakábel, majd innen megy minden aljzathoz a lakásban, szám szerint 5db-hoz. Ezen kívül megy egy 6. kábel az alsó szintre, mivel ez korábban készült itt egy T-elágazással van kettéosztva ez az egy lemenő szál. Mivel feltételezem, hogy ezt az igényt már csak erősítővel tudom megfelelően lefedni, ezért fent kiépítettem a csillagpont közelében áramellátást is, és ide szeretnék egy erősítőt feltenni, ami kiszolgálja a 6 db elmenő kábelt, és a WiFi routert. Olvasgattam, és azt írják, hogy a jü erősítőknek körönként állítható a jelszintje (gondolom az eltérő kábelhosszak miatt?), de nem találtam olyan erősítőt, ami a fentieknek mindenben megfelel. Nézegettem a TRIAX/Hirschmann GHV-930as készüléket, de nem világos, hogy erre akkor még rá kellene kötnöm egy 1/6-os elosztót is? Mi alapján tudom beállítani az erősítést? Előre is köszönöm a segítséget, és elnézést kérek, ha hülyeséget kérdeztem, eléggé fehér folt ez nekem.
Az internetet még az elosztás meg az erösités elött válaszd le a hálozatról. Beszéld meg a kábelesekkel az optimális megoldást - mert erösen hálozatfüggö. (ez a leágazás általában kiszüri a belsö hálozat többi részéböl a visszirányt is - kevesebb zavar és gond!).
Utánna jöhet egy un. házi erösitö - egyirányu - ami táplálja majd a mostani 1:6 elosztot. Olyat nem fogsz kapni aminek hat (vagy több ) egyenként állithato kimenete van (de talán nem is kell). Szoval az erösitön ugy kell beállitani az erösitést, hogy a leghosszab kábelen is elég legyen. Ha nagyon profi akarsz lenni, akkor valamennyi kábelt egyforma hosszura vágod, és a maradékot valahol feltekered). Ha valamelyik mostani csatlakozoban mégis tul sok lenne a jel, akkor arra vannak kis szélessávú csillapitok (3-10 dB), ezt kell oda berakni. Az internetet meg vagy egyenesen a modemböl kell szétosztani UTP kábelen vagy WIFI routerbe tölteni.
Sziasztok!
Erősítős lepkeantennám külső tápjának kábele kiszakadt a nyákból (koax dugó). Egyik ág a koax kábel árnyékolására volt forrasztva a másik a nyákra. Nincs sehol jelölve a polaritás sajnos. Tudja valaki hová kell a + - ?
Üdv mindenkinek!
Engem valami olyasmi egyszerű megoldás érdekelne (és persze házilag is könnyen elkészíthető), hogy egy W-S 8 E szélessávú lepkeantennát szeretnék összehozni (közösíteni) egy 31-es csatornára hangolt long Yagi antennával (még fenn magán az árbócon, vagy benn a padlástérben), s aztán onnan egy közös kábelen lehessen majd levinni a TV-hez. (Esetleg egy közbeiktatott és távtáplált, szabályozható erősítővel egyetemben) A 240/75 ohmos impedanciatranszformáció nem lenne különösebb gond, de hogy két különböző frekvencián üzemeló antenna különösebb veszteségek nélkül (és persze egymást nem zavarva) kerüljön le a beltéri egységhez. Egy sima "F" elosztó (splitter) ami többnyire jelet oszt szét, az ilyen "visszafelé" (tehát közösítés) üzemmódban vajon működne-e? (Miután bennük csak egy sima Wilkinson hibrid van, ferritmagra rátekerve)
A mezei splitter müködik mindkét irányban ( hacsak nem DC kivitelü - directional coupler - az egyirányu). Nem biztos, azonban, hogy tápfeszt is át tudja vinni!
A te bajod inkább az lesz, hogy az egyik antanna szélessávu, igy elvben ugyanazt a jelet is veheti mint a másik hangolt (31 csatorna). A két jel rossz esetben ellenfázisban is lehet, igy gyengiti a másikat. Mindenképpen egy ( vagy 2) erösitö is kell mert a splitteren veszteséged is lesz amit valoszinüleg kompenzálni kell ( jobb a splitter elött) és még jobb lenne beszintezni a 2 jelet, mert ha tul nagy a különbség a 2 jel között az egyébb bajt is okozhat magán a splitteren
Régebben gyártott a Gelka közösítőszűrőket tetszőleges formában, nem tudom manapság csinál-e bárki hasonlót. Ezzel a lepke meg yagi közösítéssel több gond is van, az egyik hogy nem egyformák még nagyjából sem a jelszintek, a másik hogy a közösítéssel UHF-en lesz legalább 2-3dB csillapítás is, a harmadik hogy nem tudni hogy a széles sávúnak mely csatornákat kell venni, mert ha vesz a 31-es alatt és felett is akkor azt nem lesz egyszerű összehozni. Ha csak felette, akkor elég egy sávszűrő és egy felüláteresztő, vagy alul-felül áteresztő. A splitterrel szerintem egy katyvasz lesz az egész, de ki kell próbálni.
Ahhoz, hogy az UHF sávban közösítő szűrőket lehessen használni, ahhoz a csatornakiosztásnak elég speciálisnak kellene lennie. A csatorna kiosztást a zavartatás számításokkal határozzák meg, és gerincadók esetében nemzetközi egyezményekben rögzítik. (az alkalmazható teljesítményekkel együtt) Mivel a jövőben a földfelszíni műsorsugárzás csak az UHF sávot használja, a szűrőzés eléggé járhatatlannak látszik, a használt csatornák közelsége miatt.
Használható viszont a Massava által is említett iránycsatolós, és hibrides közösítők. Előbb utóbb biztos lesznek ilyenek is kaphatók direkt erre a célra, de most is lehet próbálkozni a splitteres szétosztókkal. Az iránycsatolós is jó, csak figyelni kell az irányokra. Ilyen eszközöket asztalsarkán gyártani nem nagyon lehet, mert a reflexió mentes, és fázishelyes csatolás alapvetően fontos és ezt biztosítani egy adott sávban csak hálózat analizáló műszerrel lehet.
Üdv!
Elnézést, hogy csak most szólok hozzá, de lehet még be se regisztráltam mikor megjelent a hozzászólás. Mindenesetre ha még nem késő az info: 1.) A ma használatos "iránycsatolós" kettes elosztó (magyarul dual splitter : ) ) elméleti csillapítása "csak" 3.5 dB, ezért számolunk osztásonként 4 bB-vel szemben az ellenállásos 6dB-jével. (A 4-es osztóé 7, mert 3db 2.es osztó van benne) 2.Egy tisztességesen csatornára hangolt közösítőszűrő átmenő csillapítása 0,5 dB,és már a szomszéd csatornától 18dB/ oktáv meredekséggel csillapít "jobbra-balra" a csatornától. Ezekből adódóan az osztót ami In-Out viszonylatban 3,5dB Out-Out viszonylatban 20 dB-nél nagyobb csillapítással rendelkezik a ráírt 5MHz-től 1-2 GHz-ig nem szoktunk közösítés céljára használni. 3.) Jó minőségű, olcsó, könnyen hangolható közösítővel Magyarországon kereskedelemben, egyedi antennás célra nemigen találkoztam, igaz minket elkényeztetett anno a Jugoszláv határ közelsége. Onnan hordtunk komplett antenna rendszereket is. Ezt a Gorenje gyártotta Wisi (Hirschmannak is csúfolták, mert azok is használták a Wisi fejlesztéseit,)a licenc alapján aminek nagyon "könnyen" átalakítás nélkül hangolható (akár oda vissza) az UHF közösítő része. Azonos csatornát nem közösítünk, erre vannak más műszaki megoldások (konvertálás stb.). A szerelés technikai javaslatom: Időjárás álló antenna korrekt elektromos bekötéssel, stabil megfogatással. A cső nálam 5/4"-nél kezdődik, tetőre mind a 6 métert használom. Időjárásálló (fekete szabadtéren) kis csillapítású kábel az antennák cső aljáig szabva, (a közösítő már a fedett padlástérben) mert például ki akar jeges árbocra mászni egy mérés erejéig? Ezek alap dolgok, amit illett tartani a hosszútávú, jó minőségű tv vétel érdekében. Persze vannak extráim is... Másik dolog: Ha tápot akarsz osztón küldeni osztón, és nincs épp olyan, akkor lepattintva a fedelét a kívánt kimenetet egy fojtóval összekötve a DC feszültségesés korrigálva, a másik kimenetre egy 1n kerámia megoldja a problémát. De a boltban kapható jobb. Joe
Sziasztk
Dvb-t antennaerösìtő kapcsolási rajzot tudna valaki ide feltenni? Köszönöm
Minek. Vegyél rendes antennát, és akkor nem lesz szükséged rá. Vagy vehetsz erősítős antennát is.
Köszi a jótamácsot. Iskolába örködök ott nem tudok antennát telepíteni. Szoba antenna nem jon be. Az antenna most hogy kiviszek egy koaxot az udvarra aminek a véhèt lecsopasítottam kb öt centire. Az rtl es az m2 olyan 25-30%jelerővel jön arra kell a többi olyan 80-90%
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
De ha végigböngészed a topikot, találsz ebben is rajzot. De nagy eredményre ne számíts.
A DVB-T az UHF sávban van. De nézz bele a antennás topikba is.
Keresem, keresem, mert valahol benn van az erősítős lepke erősítője.
Sziasztok,
Van egy Teletechnika BA-860-as antenna erősítőm. Az lenne a kérdésem, hogy ezt tudom-e használni analóg kábelTV rendszerben, és a "visszirány" csatlakozó mire szolgál rajta? Vagy még az is érdekel, ha valaki tud ennél jobb erősítőt. A másik amit szeretnék megoldani, hogy a kábeltévé amin csak analóg jel van, és egy erősítő földfelszíni antenna jelét közösíteni. Ez hogy tudom megoldani, valamit, hogy az erősítő előtt vagy után lehetséges ennek a megoldás? Előre is köszönöm a segítséget! üdv, PIXI
Üdv!
Arra való. Attól függ mekkora a ktv sávszélessége, például a ktv-s csomagé, ha a földfelszíni a felette van váltószűrővel beköthető. A minimál ktv-s csomag egyidőben 300 Megáig ment,a régi szalagos balunos ból: baun ki, és jó) Keresztfreki a sávteteje. (Ennek a legkisebb az átmenő csillapítása.)Ha a teljes sávot használja a ktv és te is nézni akarod akkor sas... Konvertálás stb. megoldható, de drága. Visszirányt felejtsd el nem tudod/ senki nem használja lakás szinten.( A kábeledből rögtön az első szerelvénynél kiveszik, leszűrik, szintezik stb a modem számára. Hozd egy szintre a két jelet, be az erősítőbe oszt hajrá! És mindjárt (analógdigitális) is lehet az erősítőd
Kipróbáltam az erősítőt, de teljesen feltekerve nem jobb a kép, de ha tekerem lefele akkor romlik. Lehet nem úgy működik már az erősítő mint fénykorában?
Esetleg tudnál ajánlani egy jó erősítőt erre a célra, hogy ha a kábelTVről több TV működik. Annyi féle van és annyi féle áron, hogy nem tudom eldönteni melyik a jó. Akkor a közösítés megoldható. Akkor majd kipróbálom ha lesz földi antennám is hozzá.
Ott a hiba, hogy a TV készülékeknek van egy minimális, és egy maximális bemeneti jel feldolgozó képessége (AGC). Ha a bemeneti jel ezen bellül változik, a képen semilyen változást nem fogsz tudni észlelni. Persze attól még van változás, műszerrel mérhetnéd is. Minden passzív eszköznek, amiből a hálózatodat építed, van beiktatási csillapítása, ezt kompenzálhatod az erősítővel.
Az a probléma, hogy az adók nagy részénél vagy zavaros, vagy hullámos a kép, ezért gondoltam az erősítőt a rendszerbe. De akkor miért nem állnak helyre a hibák ha már túlerősít az erősítő?
Szélessávú erősítő nem javít, csak ront a helyzeten. A hullámzás, a zajosság lehet kereszt, ill. intermoduláció eredménye. Ezt csinálja egy szélessávú erősítő, ha a több bemeneti jel nem egyforma szinten kerül a bemenetére.
Ha több adót szeretnél közösíteni, akkor előbb szelektív erősítőkkel azonos szintre kell hozni, utánna közösítheted. Ezek után használhatod a szélessávú erősítőt a szétosztó hálózat csillapításainak kiegyenlítésére.
Szia!
Először a ktv jelét kellene "rendbe tenni" hogy az előírt 1-10 mV között legyenek (az AGC ezt a tartományt tudja tolerálni), és ne legyen nagyobb különbség köztük 10 dB-néla teljes szolgáltatott sávban az átadási ponton. (MSZ...) A ktv rendszereket így tervezik. Ha ettől eltér,nem lineáris az átvitel az javítandó, például: az esetleges következő erősítőkön hasonló hiba jelentkezhet mint a tv-den. A kábel és szerelési hibák keményen beavatkozhatnak a jelátviteli karakterisztikába, beszívások letörések, kiemelkedések... stb. Ha vacak a bejövő jeled ne várj csodát, a jó erősítő a hibát is jól erősíti. Ökölszabály hogy legalább 2 vételi hely ellátott kell legyen, ez minimum, de a 6-os (ami 8as) osztót a 11 dB-s csillapításával nem szokták elláttatni. A házerősítő feladata a mögötte lévő házhálózat csillapításának korrekciója, ergo a bemenetére egy tv- rakva annak jól kell működnie. A házhálózat csillapítása a alkatrészek ismeretében fejben számolható, a bemenő jelszint sajnos az erre megfelelő műszerrel mérhető(anélkül csak saccolható, saccolás soha nempontos!). Az erősítő ezek alapján szintezhető. Az átadási pont előtti hibák a szolgáltatódolga (szigorúan), az azutáni az ügyfélé.
Akkor első körben át kell úgy kötnöm mindent, hogy egyetlen TV-n legyen csak bekötve a ktv mindenféle elosztó nélkül, és akkor látható lesz milyen a bejövő képminőség. Ha az így is zajos, hullámos, akkor elsőre a szolgáltatóval kell egyeztetni, hogy tegyék rendbe a képminőséget, utána lehet tovább mennyi a házon belül.
Amúgy általában egy ilyen ktv bekötési pont hány TV bír el erősítés nélkül?
Szia!
Mennyire fontos, hogy stabilizált legyen a feszültség?
A tápfeladónak nem kell hogy nagyon stabil legyen. Az erősítőtől függ, de azok is elég toleránsak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |