Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Én elsőnek inkább számítógépen kezdeném a programok írását. Azért javaslom ezt, mert nem kell hozzá hardver (mert ugye eleve adott a PC), így egy csomó nehézséget átlépsz. Ott rögtön látod, hogy mi a probléma és javítani tudod. Mikrovezérlők esetében, ha valami nem jó, akkor a legrosszabb esetben nem csinál semmit az áramköröd és csak sok újra próbálkozás után éled fel, például egy kis elírás miatt (ami miatt szerintem sokan feladják egy idő után). Ehhez még hozzájön, hogy ha PC-n megtanulod a programozás menetét, akkor mikrovezérlőre való áttéréskor már csak egy kis minimális változás lesz a programnyelvben. Fordítva szerintem nehezebb lenne. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2015
Csatlakozom az elottem szolohoz, szerintem is PC és valami egyszerubb, magasszintu nyelv (en anno a BASIC-el kezdtem pont ennyi idosen, de talan van valami modernebb is), ahol gyors sikerelmeny van, a hibakat azonnal irja az interpreter.
Én is BASIC-el kezdtem és meg is maradtam ennél PC-n és PIC-en (Oshonsoft PIC Simulator IDE) is egyaránt. C-ben több mindent lehet, de amire nekem kell arra megfelel a BASIC. Főleg, hogy most már .NET van mindenből ami nagyon jó.
Köszönöm a válaszod!.
Idézet: „Attól függ, milyen a beállítottságod” Szeretem a fizikát, és az infót és az elektronikát!!!!! Idézet: „raktál már össze valamilyen áramkört vagy festeni szeretsz vagy szépirodalmat olvasol” Igen raktam már össze. Nem tudok festeni, és utálom az irodalmat. Idézet: „milyen a környezet, ahol élsz ( pl. apa v. nagybácsi tud-e segíteni a kezdetekben a fórumon kívül, ha elakadsz?” A programozgatásban csak a fórum lenne segítség, de az elektronika részben egy ismerősöm segít ha elakadok. Idézet: „Azért egyszerre ne kezdj három területtel, válassz egyet ( pl. PIC programozás )” Én is a pic programozásra gondoltam elsősorban. Idézet: „ne gondold, hogy 3 nap alatt mindent fogsz tudni!” Tudom!
HAJRÁ, üdv az elkötelezettek között !!
Idézet: Igen, igen és igen. Ezek nem zárják ki egymást. Sőt! A kreativitást és innovációt fejlesztik! „( raktál már össze valamilyen áramkört vagy festeni szeretsz vagy szépirodalmat olvasol...?)”
Sőt, én még szeretek festeni áramköröket is, szépirodalmat meg nem csak olvasni, de írni is szeretek, assembly nyelven.
Szólj majd, ha megjelent a Rómeó és Júlia átiratod assemblyben!
Feltétlenül elolvasom. Idézet: „ahol gyors sikerelmeny van” A gyors sikerélmény elbizakodottságot szül. Az elbizakodottság hibákat, a kezdeti sikerek utáni hibák kudarcélményt. Ráadásul a magasszintű nyelvek nem adnak betekintést a PIC lelkivilágába. Ezért én inkább az assemblyre szavazok.
Egyetértek...
Én sem tudok festeni, ill. nonfiguratív, absztrakt dolgokat tudok Viszont tény, hogy az elektronikához kell a kreativitás. Allásinterjún azt mondták, olyan embereket keresnek akik kreatívak, megállás nélkül gondolkodnak és akár a WC-n ülve képes megtervezni egy kapcsolást. Valóban a gyári kapcsolások láttán néha bizony sok konstruktőr kiéli művészi kreativitását. Ami jó is, mert lehet szerezni új tapasztalatot, inspirációt.
Tudjuk hogy te mindebben profi vagy!
(Szépek a képeid!)
Egy teljesen kezdorol beszelunk, aki a linearis programozas alapjaival sincs tisztaban. Raereszteni az assemblyre szerintem csalodast szul, ami elveszi a kedvet az egesztol es inkabb elmegy fuvolamuvesznek, kutyatolvajnak vagy biztositasi ugynoknek
Ugyanigy, az elektronikai alapjaival sincs tisztaban, PIC-re biztatni, ami legalabb annyira aramkori elem, mint programozhato cucc, szerintem korai tanacs. A legjobb tanacs, amit kapott az az, hogy legyen a kozelben valaki, aki segit, ha baj van vagy elakad.
Szerintem ez a fórum nagyon jó segítségnek, áramkört épített már és az olvasástól, szakirodalom tanulmányozástól "semmi sem menti meg " ! Úgy gondolom, ha nem lesz türelmetlen és betartja az általunk már sokszor elmondott fokozatosságot ( LED be-ki, késleltetés, időzítő, stb. ), akkor a fórum és a net segítségével simán "felpörög" , kiábrándulás nélkül, mert kellő motivációt érzékeltem a hozzászólásaiból !
Idézet: „Raereszteni az assemblyre szerintem csalodast szul,” Szerintem meg pont, hogy nem. A kis teljesítményű PIC-ek adatlapjaiban a példák mind assembly-ben vannak, legyen az akár egy port inicializálás vagy bármi. És mind tudjuk, hogy az adatlap böngészése nélkül nem megy a dolog.
Akkor szerintetek melyikkel kezdjek? Basic vagy assembly?
És köszi az eddigi tanácsokat!
Mivel erőteljesen megoszlanak a vélemények, így szerintem kóstolj bele mindegyikbe, és döntsd el magad, melyik tetszik jobban.
Ha meg nem programoztal soha, akkor az assembly ijeszto lehet.
De Sonajkniznek igaza van, hogyha a PIC mellett dontesz, akkor assemblyben erdemes nyomni.
Kezdésnek a CCSC-t javaslom. Olyan egyszerű, mint a faék.
Sziasztok!
Készítettem két Mplab-X plugint, amit gondoltam megosztok veletek, próbáljátok ki, ha tetszik használjátok , ha nem töröljétek. Az egyik egy bit konverter, amely bináris, decimális és hexadecimális formára konvertál oda-vissza, plusz alapvető műveleteket végez. A másik egy 8bit-es mikrochip timer számító program. Egyébként jó lenne egy olyan topik, ahol össze lehetne gyűjteni, az elektronikai segédprogramokat.
Eseteg ez megfelel?
Bővebben: Link
Az assembly nagy előnye, hogy csak néhányszor 10 utasítással kell megbirkózni, bit szinten megismered a mikrovezérlő működését és minden lehetőségét, ráadásul fejlődsz az angolban.
De ott nincs királyi út - mint például az arduinónál, ahol összedugsz pár modult és bármit megvalósíthatsz fél óra alatt, - meg kell dolgozni mindenért.
Sziasztok!
Ledeket villogtatok megszakítással és nem tudom hol lehetne megadni a villogások idejét pl. hogy lassabban villogjon . Részlet :
Tudnátok segíteni egy kicsit ? Előre is köszönöm.
TMR1H:TMR1L lehet megadni a villogás sebességét.
Gondold végig, hogy mikor van megszakítás. Mikor a Timer felfelé számolva túlcsordul. Tehát minél kisebb 256*TMR1H+TMR1L, annál lassabb lesz a villogás.
Köszönöm mindkettőtöknek. És pl 1 mp-s szüneteket is bele lehet tenni ? Mert levettem mind a 2 értékét 5 re , de így is elég gyors a villogás
Az OSCCON-nal be lehet állítani alacsonyabb órajel frekvenciát, a T1CON-nal egy nagyobb leosztást. Ezekkel elég széles határok közötti késleltetést lehet elérni.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire pontos a PIC-ek belső oszcillátora? Szeretnék építeni egy áramkört ami hőmérsékletet kéne tudjon állítani kb 50 napig napi program szerint változtatva. Nem fontos, hogy másodpercre pontos legyen, még pár perces eltérés sem jelent problémát, de azért azt már nem szeretném, hogy egy órát vagy többet eltérjen az idő. Egy 16f628A típusú PIC-et használnék, és nincs már szabad lábam kristálynak.
Ha új a PIC akkor a belső órajel kompenzálását szolgáló regiszter értékét ki lehet olvasni. Ez úgy tudom gyárilag be van állítva a legpontosabb értékre. Ezt kell a programba beépíteni és az inicializáló részbe visszatölteni. Elvileg így pontos marad, de 50 nap alatt nem hinném,hogy több órás késése lenne bármilyen beállítással is.
Szerintem ez azért veszélyes... 50 nap az 1200 óra, ez alatt 1 óra eltérés az 1 ezrelék alatti pontosság ! Ha megnézed a PIC adatlapját, ott a hőmérséklet és a tápfeszültség változás miatt
szerintem több, mint 0,1 %-ot mozdul a frekvencia simán ( bár nem lehet pontosan leolvasni!)! Próbálni ki lehet, de rakétát ne indíts vele ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |