Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   678 / 1210
(#) eSDi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

Üdv!

Én elsőnek inkább számítógépen kezdeném a programok írását. Azért javaslom ezt, mert nem kell hozzá hardver (mert ugye eleve adott a PC), így egy csomó nehézséget átlépsz. Ott rögtön látod, hogy mi a probléma és javítani tudod. Mikrovezérlők esetében, ha valami nem jó, akkor a legrosszabb esetben nem csinál semmit az áramköröd és csak sok újra próbálkozás után éled fel, például egy kis elírás miatt (ami miatt szerintem sokan feladják egy idő után). Ehhez még hozzájön, hogy ha PC-n megtanulod a programozás menetét, akkor mikrovezérlőre való áttéréskor már csak egy kis minimális változás lesz a programnyelvben. Fordítva szerintem nehezebb lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2015
(#) bbalazs_ válasza eSDi hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

Csatlakozom az elottem szolohoz, szerintem is PC és valami egyszerubb, magasszintu nyelv (en anno a BASIC-el kezdtem pont ennyi idosen, de talan van valami modernebb is), ahol gyors sikerelmeny van, a hibakat azonnal irja az interpreter.
(#) eSDi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

Én is BASIC-el kezdtem és meg is maradtam ennél PC-n és PIC-en (Oshonsoft PIC Simulator IDE) is egyaránt. C-ben több mindent lehet, de amire nekem kell arra megfelel a BASIC. Főleg, hogy most már .NET van mindenből ami nagyon jó.
(#) szucsistvan123 válasza kissi hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

Köszönöm a válaszod!.
Idézet:
„Attól függ, milyen a beállítottságod”

Szeretem a fizikát, és az infót és az elektronikát!!!!!
Idézet:
„raktál már össze valamilyen áramkört vagy festeni szeretsz vagy szépirodalmat olvasol”

Igen raktam már össze. Nem tudok festeni, és utálom az irodalmat.
Idézet:
„milyen a környezet, ahol élsz ( pl. apa v. nagybácsi tud-e segíteni a kezdetekben a fórumon kívül, ha elakadsz?”

A programozgatásban csak a fórum lenne segítség, de az elektronika részben egy ismerősöm segít ha elakadok.
Idézet:
„Azért egyszerre ne kezdj három területtel, válassz egyet ( pl. PIC programozás )”

Én is a pic programozásra gondoltam elsősorban.
Idézet:
„ne gondold, hogy 3 nap alatt mindent fogsz tudni!”

Tudom!
(#) kissi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

HAJRÁ, üdv az elkötelezettek között !!
(#) vicsys válasza kissi hozzászólására (») Jún 14, 2015 / 2

Idézet:
„( raktál már össze valamilyen áramkört vagy festeni szeretsz vagy szépirodalmat olvasol...?)”
Igen, igen és igen. Ezek nem zárják ki egymást. Sőt! A kreativitást és innovációt fejlesztik!
(#) Szárnyas válasza vicsys hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Sőt, én még szeretek festeni áramköröket is, szépirodalmat meg nem csak olvasni, de írni is szeretek, assembly nyelven.
(#) sonajkniz válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Szólj majd, ha megjelent a Rómeó és Júlia átiratod assemblyben!
Feltétlenül elolvasom.
(#) sonajkniz válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 14, 2015 / 1

Idézet:
„ahol gyors sikerelmeny van”

A gyors sikerélmény elbizakodottságot szül. Az elbizakodottság hibákat, a kezdeti sikerek utáni hibák kudarcélményt.
Ráadásul a magasszintű nyelvek nem adnak betekintést a PIC lelkivilágába.
Ezért én inkább az assemblyre szavazok.
(#) elektros90 válasza vicsys hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Egyetértek...
Én sem tudok festeni, ill. nonfiguratív, absztrakt dolgokat tudok Viszont tény, hogy az elektronikához kell a kreativitás. Allásinterjún azt mondták, olyan embereket keresnek akik kreatívak, megállás nélkül gondolkodnak és akár a WC-n ülve képes megtervezni egy kapcsolást. Valóban a gyári kapcsolások láttán néha bizony sok konstruktőr kiéli művészi kreativitását. Ami jó is, mert lehet szerezni új tapasztalatot, inspirációt.
(#) szucsistvan123 válasza vicsys hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Tudjuk hogy te mindebben profi vagy!
(Szépek a képeid!)
(#) bbalazs_ válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Egy teljesen kezdorol beszelunk, aki a linearis programozas alapjaival sincs tisztaban. Raereszteni az assemblyre szerintem csalodast szul, ami elveszi a kedvet az egesztol es inkabb elmegy fuvolamuvesznek, kutyatolvajnak vagy biztositasi ugynoknek
Ugyanigy, az elektronikai alapjaival sincs tisztaban, PIC-re biztatni, ami legalabb annyira aramkori elem, mint programozhato cucc, szerintem korai tanacs.

A legjobb tanacs, amit kapott az az, hogy legyen a kozelben valaki, aki segit, ha baj van vagy elakad.
(#) kissi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Szerintem ez a fórum nagyon jó segítségnek, áramkört épített már és az olvasástól, szakirodalom tanulmányozástól "semmi sem menti meg " ! Úgy gondolom, ha nem lesz türelmetlen és betartja az általunk már sokszor elmondott fokozatosságot ( LED be-ki, késleltetés, időzítő, stb. ), akkor a fórum és a net segítségével simán "felpörög" , kiábrándulás nélkül, mert kellő motivációt érzékeltem a hozzászólásaiból !
(#) Pali79 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Idézet:
„Raereszteni az assemblyre szerintem csalodast szul,”

Szerintem meg pont, hogy nem. A kis teljesítményű PIC-ek adatlapjaiban a példák mind assembly-ben vannak, legyen az akár egy port inicializálás vagy bármi. És mind tudjuk, hogy az adatlap böngészése nélkül nem megy a dolog.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jún 14, 2015 /

Akkor szerintetek melyikkel kezdjek? Basic vagy assembly?
És köszi az eddigi tanácsokat!
(#) sonajkniz válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Mivel erőteljesen megoszlanak a vélemények, így szerintem kóstolj bele mindegyikbe, és döntsd el magad, melyik tetszik jobban.
(#) bbalazs_ válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Ha meg nem programoztal soha, akkor az assembly ijeszto lehet.
De Sonajkniznek igaza van, hogyha a PIC mellett dontesz, akkor assemblyben erdemes nyomni.
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Kezdésnek a CCSC-t javaslom. Olyan egyszerű, mint a faék.
(#) Taki33 hozzászólása Jún 14, 2015 /

Sziasztok!

Készítettem két Mplab-X plugint, amit gondoltam megosztok veletek, próbáljátok ki, ha tetszik
használjátok , ha nem töröljétek. Az egyik egy bit konverter, amely bináris, decimális és hexadecimális
formára konvertál oda-vissza, plusz alapvető műveleteket végez. A másik egy 8bit-es mikrochip timer számító program. Egyébként jó lenne egy olyan topik, ahol össze lehetne gyűjteni, az elektronikai segédprogramokat.
(#) matheattila válasza Taki33 hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Eseteg ez megfelel?
Bővebben: Link
(#) Bell válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Az assembly nagy előnye, hogy csak néhányszor 10 utasítással kell megbirkózni, bit szinten megismered a mikrovezérlő működését és minden lehetőségét, ráadásul fejlődsz az angolban.

De ott nincs királyi út - mint például az arduinónál, ahol összedugsz pár modult és bármit megvalósíthatsz fél óra alatt, - meg kell dolgozni mindenért.
(#) lastewer hozzászólása Jún 14, 2015 /

Sziasztok!

Ledeket villogtatok megszakítással és nem tudom hol lehetne megadni a villogások idejét pl. hogy lassabban villogjon .

Részlet :

1. void interrupt(void){
  2.      if (PIR1.TMR1IF){               //Let me use this even if no other interrupts are enabled
  3.      PORTB = ~PORTB;               // B lábak villogtatása
  4.      TMR1L = 100;                   //TMR1 start time
  5.      TMR1H = 50;
  6.      PIR1.TMR1IF = 0;              //reset timer1 flag
  7.      }
  8. }
  9.  
  10. void main() {
  11.  
  12.         portb = 0x00;
  13.         trisb = 0x00;
  14.  
  15.         T1CON.TMR1CS = 0;                    // Fosc / 4
  16.         T1CON.T1CKPS1 = 1;                   // Setting prescale value to 1:8
  17.         T1CON.T1CKPS0 = 1;                   //              "
  18.  
  19.         TMR1L = 100;                             //TMR1 start time
  20.         TMR1H = 50;
  21.  
  22.         PIE1.TMR1IE = 1;
  23.         INTCON.PEIE = 1;
  24.         INTCON.GIE = 1;
  25.  
  26.         T1CON.TMR1ON = 1;                    //turn on timer1
  27.  
  28.         while(1){
  29.         }
  30. }

Tudnátok segíteni egy kicsit ? Előre is köszönöm.
(#) cross51 válasza lastewer hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

TMR1H:TMR1L lehet megadni a villogás sebességét.
(#) Bell válasza lastewer hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Gondold végig, hogy mikor van megszakítás. Mikor a Timer felfelé számolva túlcsordul. Tehát minél kisebb 256*TMR1H+TMR1L, annál lassabb lesz a villogás.
(#) lastewer válasza Bell hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Köszönöm mindkettőtöknek. És pl 1 mp-s szüneteket is bele lehet tenni ? Mert levettem mind a 2 értékét 5 re , de így is elég gyors a villogás
(#) Bell válasza lastewer hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Az OSCCON-nal be lehet állítani alacsonyabb órajel frekvenciát, a T1CON-nal egy nagyobb leosztást. Ezekkel elég széles határok közötti késleltetést lehet elérni.
(#) Lamboo hozzászólása Jún 14, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire pontos a PIC-ek belső oszcillátora? Szeretnék építeni egy áramkört ami hőmérsékletet kéne tudjon állítani kb 50 napig napi program szerint változtatva. Nem fontos, hogy másodpercre pontos legyen, még pár perces eltérés sem jelent problémát, de azért azt már nem szeretném, hogy egy órát vagy többet eltérjen az idő. Egy 16f628A típusú PIC-et használnék, és nincs már szabad lábam kristálynak.
(#) Pali79 válasza Lamboo hozzászólására (») Jún 14, 2015 / 1

Ha új a PIC akkor a belső órajel kompenzálását szolgáló regiszter értékét ki lehet olvasni. Ez úgy tudom gyárilag be van állítva a legpontosabb értékre. Ezt kell a programba beépíteni és az inicializáló részbe visszatölteni. Elvileg így pontos marad, de 50 nap alatt nem hinném,hogy több órás késése lenne bármilyen beállítással is.
(#) kissi válasza Lamboo hozzászólására (») Jún 14, 2015 / 1

Szerintem ez azért veszélyes... 50 nap az 1200 óra, ez alatt 1 óra eltérés az 1 ezrelék alatti pontosság ! Ha megnézed a PIC adatlapját, ott a hőmérséklet és a tápfeszültség változás miatt
szerintem több, mint 0,1 %-ot mozdul a frekvencia simán ( bár nem lehet pontosan leolvasni!)!
Próbálni ki lehet, de rakétát ne indíts vele !
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Jún 14, 2015 / 1

Való igaz:
Idézet:
„Precision internal 4 MHz oscillator factory calibrated to ±1%”

Tehát 50 nap alatt összejöhet 12 óra eltérés is.
Következő: »»   678 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem