Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Adott egy Technics su-v660 erősítő amit elméletileg szerdán kapok meg. Annyit tudok róla hogy buliztak vele és egyszerűen elhalkult. Annyi infóm van róla hogy ha bekapcsolják akkor a védelem relé hogy sípol. Én el sem tudom képzeli hogy sípolhat mert mivel egy tekercs meg egy érintkező relé van benne. Elsőnek is az lenne a kérdésem hogy javítható-e vagy netán be lehet-e szerezni valahol? Esetleg van-e valami típus száma mivel úgy egyszerűbb lenne megrendelnem. Végfokom is van hozzá ha netán az is elszállt volna de elsőnek is abba reménykedek hogy a relé össze éget és amiatt nem működik. Esetleg találkozott -e már valaki ilyesmi problémával és mi volt a gondja?
Sziasztok
Lenne egy Technics SA-DX940 erősítő, amit nem lehet bekapcsolni De ez így nem teljesen pontos, mert bekapcsolni ugyan nem lehet, de a végfok melegszik, és ha tekergetem a kiválasztó gombokat hallom, hogy kattognak a relék és még a ventilátor is megfordul A kijelzőn sajnos nem jelenik meg semmi és a piros Led sem kapcsol ki a bekapcsoló gomb megnyomása után Volt egy szervizben ahol azt mondták, hogy rendszervezérlő hibás az erősítő és elég húzós árat mondtak rá Szeretném megkérdezni tőletek hogy a vezérlőpanelon melyik IC-t, kell kicserélni Igazából van 4 db IC 903 (BU2090AA); IC 511 (4580DD); IC 902 (LC72720N); IC901 (M38B57M6-141FP) csak a beszerzése miatt A válaszokat előre is köszönöm
Szia
Ha már volt szervizben akkor miért nem kérdezted meg hogy melyik alkatrész nem jó? Megmondom neked őszintén hogy én nem igazán értek hozzá de azt tudom hogy a szervizesek nem igazán keresgetik a hibát. Így ránézésre eldöntik hogy megéri-e egyáltalán javítani. Ha nem akkor rámutat egy két méregdrága alkatrészre hogy ez rossz ozt mehet az elektronikai hulladékba. Általában a házimozi erősítőket csak hatalmas költségen lehet javítani, már ha nem hamisított alkatrészeket árulnak hozzá a kínaiak. Most gondolj bele hogy valaki kiméregeti neked az összes alkatrészt ozt azt mondja hogy a feltárás 10ezer plusz alkatrész 20-30 ezer plusz munkadíj. És ha szerencséd van akkor 20-30 ezerből meg is csinálja ha egyáltalán be tudja szerezni az alkatrészt. És még az nem garantált hogy még holnap nem e fog más is tönkre menni. Én amondó vagyok hogy ha szerencséd van akkor valaki ad érte egy pár ezer forintot és amit ráköltenél a javításra annak az árán meg már kényelmesen veszel egy működő készüléket, mivel olyan 25-30 között már simán tudsz venni egy működő példányt. Én is ugyanebbe a cipőbe jártam csak egy 950-esel és én is elvittem szervizbe ahol azt mondták hogy az előfok elszállt. Aztán elvittem egy híradástechnikai mérnökhöz aki 10 perc alatt megállapította hogy végfok hibás ami csak maga az alkatrész 30 ezer lett volna. És mondanom sem kel hogy 35-ért tudtam volna másikat venni.
Szia
Igazad van nem mindig éri meg a javítást a régi gépek. De az ember szeret próbálkozni, és nem mindig a pénz számít Per pillanat nem szeretném kidobni hátha, van valahol alkatrész hozzá, elfekvőben Azért kérdeztem itt hátha találkozott már valaki hasonló hibával. Esetleg van valakinek egy két tanácsa.
Sziasztok.
Van egy Technics SU-V55A erősítőm. Előéletéről nem tudok semmit. Elsőre bekapcsoltam tökéletesek voltak a visszajelzések ,relé behúz úgy ahogy kell.(valószínű 1-2 évet állt) Második bekapcsolásnál már nem húzott be a relé. 10-bekapcoslásból 1-2xbekapcsolt. (Behúzott a relé) Tápfeszültségek rendben. Kijelző panelen a LEDek, csatorna helyzet állapotjelzők világítanak. Valószínű a védelem aktív és emiatt nem húz be a relé. (Forrasztásokat átnéztem nagyítóval, szép állapotú a PCB nincs olvadás,égés nyom.) AN7073 a védelmi IC. Gyári rajz alapján a feszültségeket kimértem. Rajz alapján a Q601 2sa992 tranzisztoron keresztül kapja meg a relé a pozitív feszültséget. Sajnos itt elakadtam. Mivel érdemes folytatni a méréseket? Hogyan tudom kiszűrni hogy a végfokozat IC nem e zárlatos? (és amiatt aktív a védelem.) Az erősítő típusa: SU-V55A Válaszokat és segítséget előre is köszönöm! üdv Csady
A GND-hez képest a képen látható tekercsek valamely pontján DC feszültség (tápfeszültség) van, akkor rossz a végfok IC. (IC 5. és 20. láb)
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
Szia, rámértem. Sajnos 13.9V DC mérhető a 20 és a 5-ös lábon!
Sziasztok!
Van egy fent említett erősítőm, az a problémám vele hogy össze-vissza működik! A probléma azzal kezdődött hogy vettem egy hangfalat, kipróbáltam az autóba erősítőn jó volt működött. Aztán haza vittem és rátettem az erősítőre szólt egy darabig, mozgattam a hangfalat és kikapcsolt az erősítő és azt írta ki hogy "overload" utána szétszedtem a hangfalat és valószínűleg összeért a + - mivel nem volt leszigetelve belül a két vezeték..... Ezután próbáltam az erősítőt másik hangszórón ami régebben is rá volt kötve, és kb a hangerő 1/4-énél mindig lekapcsolt és kiírta hogy "overload" ez az A kimeneten történt! Rákötöttem a B kimenetre és tökéletesen működött az erősítő, arra gondoltam hogy elment a végfok, ezzel le is állítottam. Majd másnap kimentem és újból elindítottam és akkor már bárhova kötöttem A-B-re külön-külön mindenhogy letiltott kis hangerőn is és kiírta hogy "overload". Ma ismételten bekapcsoltam és rákötöttem mind kettő oldalra hangfalakat és majdnem egy óráig ment az erősítő 3/4 hangerőn és 1x sem tiltott le. Kérdésem az lenne hogy akkor most mi lehet a problémája az erősítőnek? ismerősöm azt mondta hogy végfok, én is arra gyanakszom, de akkor hogyan működött ma is probléma mentesen? Válaszaitokat előre is köszönöm!
Nekem is van tekám,overload alapesetben 2 okból jön létre ezeknél,egyik akkor ha nem megfelelő impedanciájú hangsugárzót kötsz rá,4 ohmon hamar tiltanak!!! Tapasztalat.Másik meg a ventillátor szabálytalan működése esetleg nyáklapi oxidáció forrpontokon.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
köszönöm gyors válaszod.
Megpróbálok nagyobb ohm-os hangszórót rákötni ,illetve ha az nem jön be akkor átnézem a forrasztásokat, a ventilátorra én is gondoltam mert pont abban az erősségben tiltott le egyből mikor a ventilátor elkezd lassan forogni... sajnos csak holnap után tudom megnézni, de visszafogok írni mire jutottam!
Szia!
Ventillátor motort vedd ki, 10V ról forgasd meg és közben tisztítsd a csapágyazását, WD40..
Sziasztok! Egy kis segítség kellene. Van nekem egy Technics Su-X911 erősítő ami csak annyit produkál hogy zug elég rendesen. A furcsa hogy a hangszoró kimenetén 40 voltot mérek,így a hangszóró is égni akar.Valami ötlet? Válaszotokat előre is köszi.
Szia!
először a ventilátort megtakarítottam, érintkezőket megdörzsöltem és befújtam wd40-el a motort és 12v-on meghajtottam, vissza tettem, feltekertem az erősítőt mind kettő oldalt leterheltem és eddig nem tiltott le De viszont most azt vettem észre hogy mintha nem lenne olyan erőteljes a hangzása, és a basst maxra rátekerem nem ad olyan mélyet, ez lehetséges? vagy rosszul hallom?
Akkor jön a következő lépés a relé vizsgálata,esetleg cseréje
Azok okozhatnak ilyen jelenséget? ha jól láttam 2db relé van, ezek a kimenetre mennek? milyen célt szolgálnak ezek?
Letiltás biztos, hogy a ventillátor miatt volt, típushiba..
Hangzásban ez nem okozhat változást.
A kimeneti relék érintkezőinek beégése oxidációja okozhat nem egyforma kimeneti hangerőt,vagy balanszolási ès hangszínelèsi problèmát is,ajánlott azért ezeket cserélni.Nálam végülis ez oldotta meg ezt a problémát,a ventillátorvezérlés szoros együttműködésben áll a kimeneti vèdelemmel.
Segítséget szeretnék kérni van egy Panasonic SA-HE75 erősítőm de a hűtő ventilátor nem megy mi lehet a gond vagy érdemes-e ja vitatni és menyi lehet?A ventilátorja jó mert kipróbáltam.
A hangerőszabályzója is össze vissza pörög a digitális kijelzőn a skála, a kontakt spray -vel orvosolható vagy csak nagyobb lesz a gond?A távval jól működik. Várom választ. Előre is köszönöm a segítséget.
Segítséget szeretnék kérni van egy Panasonic SA-HE75 erősítőm de a hűtő ventilátor nem megy mi lehet a gond vagy érdemes-e ja vitatni és menyi lehet?A ventilátorja jó mert kipróbáltam.
A hangerőszabályzója is össze vissza pörög a digitális kijelzőn a skála, a kontakt spray -vel orvosolható vagy csak nagyobb lesz a gond?A távval jól működik. Várom választ. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Van egy Technics sa ax540-es erősítőm ami overload hibával tilt, kivettem a két végfok ic-t így már nincs hiba. Vissza tettem a 2 csatornás ic-t és nem tilt le hibával, ha vissza rakom a 3 csatornás ic-t egyből tilt. kimeneteken nem mérek egyenfeszt, ha kikötöm a 3 csatornás végfok 9-10-es lábát akkor nem tilt. De viszont a relék nem húznak meg, úgy sem ha csak a 2 csatornás van benne. Lehet, hogy a védelemnek van valamilyen hibája? Sajnos több tranzisztor digitális, így nem tudom leellenőrizni sima multival, hogy rendesen működik e. Próbálkoztam több mindennel, de arra jutottam, hogy építenék bele másik végfokokat. Ha építek bele 5db végfokot( egyik oldalon találtam KIT-eket) ami erre a feszültségre van tervezve műkődhet a dolog? Nem lenne baj ha pl 3 végfoknak egyugyanazon helyről jön a tápja?
Sziasztok. Van egy Technics SU-X880 tipusu erositom, hibasan, potom aron vettem mert kellett a bekapcsolo gomb egy masik erositobe. Remenykedtem, hogy talan sikerul eletet lehelni bele, mert van egy-ket ritka es draga alkatresz benne (AN7062n, SVI4004). Elso korben a kovetkezo hibas alkatreszeket mertem ki: a +-12V-os stabilizator 10R bemeno ellenallasai megszakadva; a v.amp-ban Q516 C-E zarlat es persze R554 6R8 megszakadva, ugyanugy R511 47R - ezen keresztul kapja az AN7062 a + tapfeszt. Ezen alkatreszek csereje utan bekapcsolaskor Q703 (-12v stab) pillanatok alatt forro, ugyanugy az AN7062 is. Az ic labai kozott nincs rovidzar, megis bekapcsolaskor nagyon nagy a fogyasztasa. Jo eselyem van arra, hogy tonkrement az ic, igaz? Nagy kar, mert enelkul a SVI4004-et sem tudom kiprobalni. Esetleg ha kivennem az AN7062-t talan lemerhetem a SVI labain a feszultsegeket?
Helló!
Elöljáróban annyit,hogy amíg nem került hozzám a készülék,addig kint ázott egy udvaron.(Itthon alaposan kiszárítottam hajszárítóval használat elött) A hibák: -Az erősítő,egyik felén van csak hang.(Bal oldalt) -Nem működik a működést jelző led. Ha a bemeneti résznél csak a bal oldalba dugok bemenetet,akkor működik csak a bal fele,ha viszont csak a jobb oldalra teszek bemenetet,akkor teljes hangerőn is nagyon halkan hallani csak.(mintha egy füles lenne a hangfal helyén. +volt benne egy eléget ellenállás (csatoltam képet.),amit kimérve 730 as értéket kaptam,így összeforrasztottam kettő 350 körüli ellenállást,és azt raktam a helyére. Az említett ellenálás(Arany az első szín,és barna az utolsó): Link
-Van saját Technics javítós topic.
-Ellenállást nem tippelünk. -Keresünk a neten service manualt, ha valami elégett. -Elégett ellenállást nem így javítunk, hanem hibás kiszed, új berak. -Igen van tessék: ellenállások A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Köszönöm az áthelyezést,ne haragudjatok,legközelebb körültekintőbb leszek.
Van ellenállás és ellenállás között különbség,az értéken kívül?
Van, beleírtam a kommentembe
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Köszönöm.
Az az egy ellenállás okozhat ennyi gubancot? Led,kimenet,bemenet hibát?
Mint említettem, service manual segít. Gugliba beírod a típust + service manual és találsz szerintem sokat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |