Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   197 / 281
(#) Near válasza didyman hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Mond ez mindent csak a biosig se jut el. f10 megnyom kiírja, hogy entering setup aztán fekete kép háttérfénnyel. Persze itt már a lap halott sehova tovább. Gép kikapcs majd rögtön be akkor meg nem indul csak ki be kapcsolgatja a védelem. Minden létező áramforrás ki vár 5 perc és újra indul de csak a post ig jut. Amire reagál: f10 bios bár csak fekete képet kapok, esc post infok logo eltünik, ctrl+alt+del újra indul csakhogy utánna már ki be kapcsol folyamatosan. Semmi másra nem reagál még a Bios recovery kombinációra se. Köszönöm a választ.
(#) menyus hozzászólása Júl 7, 2015 /

Sziasztok!

Van egy FS PI253 om és megállt a hűtőventillátora, bekapott valami szöszt vagy mit. Ez megoldódott, de ha már szétszedtem újrapasztáznám a processzort is. Találtam egy videót ahol mutatják a műveletet de nem egyértelmű! A videón pirossal áthúzzák a középső hűtendő valamit (cash?) de mégis újrapasztázzák! Na most akkor ezt meg kell csinálni vagy nem? A többi tiszta... A videón 7:55 től van az a rész amit nem értek... Valamit firkáltak oda de olasz vagy spanyol vagy mittomén milyen nyelv, ha angol lenne nem volna gondom.
Köszi.

Fujitsu Siemens PI2530 Processzor repaste
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Köszi, megoldódott. Ott a "tiltott" helyeken és pár induktivitás és egyéb chip felett is a hűtőlemezen vannak szilikongumi hővezetők. Így elvileg felesleges a paszta. Én azért nyomtam vékonyan mindenhová, biztos ami biztos. Remélem nem tettem kárt vele...
(#) eyess válasza menyus hozzászólására (») Júl 7, 2015 / 1

Azt írja , hogy oda nem kell tenni hővezető pasztát mivel az alu hídon, amit rátesz azon van egy öntapadós anyag, amin gyárilag meg van a hőelvezetés oldva.Viszont ha ez már kiszáradt vagy esetleg nem érne már hozzá rendesen a felülethez , akkor nem árt oda is tenni egy vékonyabb réteget biztos ami biztos.Azt az öntapadós ragacsot viszont ne vedd le mert akkor a processzor , és a hűtőfelület közti távolság miatt nem lesz hőátadás.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) zoli0078 hozzászólása Júl 7, 2015 /

Sziasztok,

Adott egy Fujitsu Siemens Amilo Pa 3515 laptop ami hozzám került talán javítható állapotban. A hibajelenség egyszerű, ha csatlakoztatom a töltőt azonnal elindul de se kép és semmi reakció a bekapcsoló gombra sem le se lehet állítani. Sok helyen olvastam az alaplapi elem cseréjét ezen túl vagyok de nem segített. Esetleg a Chipset a hibás?
Volna egy másik noti egy Medion ami az előző gazdája szerint elindul csak nincs kép. Gondoltam azért kipróbálom, és pár indítás után a képernyő bekapcsolt de csak csíkok voltak rajta függőlegesen nagyrészt fehér csíkok. leállítottam és azóta akármennyit próbálkozok nem jutok el ideáig, hogy akijelző bekapcsoljon. Itt esetleg a GPU forrasztása lehet a hibás és a sokat emlegetett Reball vagy Reflow kellene neki?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) Near válasza zoli0078 hozzászólására (») Júl 8, 2015 /

Az elsőt szedd szét teljesen és csak a fő komponenseket berakva próbáld külső monitorral. Bár jobb esetben a power gomb van beragadva. A másodig gpu hiba. Hagyd egy kicsit bekapcsolva takard le valamivel a hűtőrácsokat, várd meg amíg felmelegszik üzemi hőmérséklet felé kicsit. Ha BGA hiba jobb esetben így megint el fog indulni csíkos képpel. Ha nem akkor marad a hőlégfúvó/ a szerencse. Ha ez se oldja meg vagy reball kell vagy csip csere.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2015
(#) Scenic hozzászólása Júl 9, 2015 /

Sziasztok. Hogyan lehet eldönteni, hogy miért merül gyorsan egy laptop akku. Ha le van véve az akku és megmérem a lemerítés közben akkor kb. 4500 mAh jön ki belőle. Ennyit lehet bele tölteni is. Magától nem merül. Ha beteszem a laptopba akkor max. 1 óra alatt lemerül. Ez kb. 4,5 A áramfelvételt jelent. Ha csak töltőről megy a laptop, akkor kb. 30W-ot mér a fogyasztásmérő, ez meg kb. 2,5-3 A lehet. Ezek az áramfelvételek elég magasak lehet, hogy zárlatos az alaplap?
(#) zolika60 válasza Scenic hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

sajnos nem az akku valós állapota határozza meg az üzemidejét, hanem a pakkban lévő vezérlő csip. A két dolog jelentősen eltérhet egymástól.
(#) Kovidivi válasza Scenic hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Szia.
Én olyannal találkoztam, hogy a 3 sorosan kötött cella csoportból az egyik kapacitása nagyon le volt csökkenve (az volt a proci alatt, tehát sok hő érte), emiatt gyorsan csökkent a feszültsége terhelés hatására, és lekapcsolt a védelem. A maradék 2 cella csoport tökéletes állapotban volt, de a gyenge láncszem miatt nem lehetett 2 percnél tovább használni a laptopot.
(#) Scenic válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Én próbáltam 1A terheléssel meríteni és kb. 4,5 óra alatt merült le. Szerintem az akku jó, de a fene tudja. Másik nincs, hogy összehasonlítsam.
(#) didyman válasza Scenic hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Az akku belső ellenállása ettől még lehet nagyobb és a magasabb terhelőárammal ezért hamarabb eléri a lemerülést jelentő küszöbfeszültséget. Pláne öregedő celláknál, erre tekintettel kell lenni, mert könnyen fals mérési eredményt ad egy "sima" kapacitásmérés. Egyébiránt, nem a cellában lévő elektronika határozza meg az akku állapotát , hanem az akku maga, az elektronika meg nálunk jobban fogja tudni, ha baj van valamelyik cellával, csoporttal. Amit mi szétszedtünk hibásként, az bizony mind hibás is volt, nem ok nélkül lett selejtezve-elég sokfelé szoktuk hasznosítani a még jó cellákat. A lítium meg nem játék.
(#) zoli0078 válasza Near hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Szia,

Szétszedtem a Fujitsu laptopot megméregettem a nyomógombot de ott nem volt folyamatosan zárt állapotban csak mikor valóban megnyomtam a gombot, tehát az jónak ítéltem. Ezek után szétszedve nem is indult el magától csak amikor bekapcsoltam. Ekkor viszon észrevettem, hogy a csatolt képen jelölt kis smd induktivitás pár másodperc alatt iszonyatosan forró lesz. a forrasztása elég furcsán nézett ki ezt átforrasztottam de a helyzet nem változott ugyan úgy bekapcsolható de a kis alkatrész hamar forró és nem történik semmi. Még egy kicsit próbáltam méregetni és az egyik SMD kondinál a két pontja között totál zárlatot mértem valamint ehhez a kondihoz tartozó két fet közül az egyik ki és a bemenete (D és S lábai) között megint zárlat mérhető. Érdemes tovább méregetni esetleg a fet vagy kondi körül jobban megnézni vagy más hiba lehetséges inkább.

A Medion laptopot bekapcsoltam és hagytam egy darabig menni majd utána sokadik próbára megint beadta a fehér képet és még ezek után egyszer rendesen el is indult ez talán még menthető lehet a Reflow-val vagy Reball-al.

Üdv
(#) didyman válasza zoli0078 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

A híd is elég csúnyán néz ki, az már szerintem kapott némi kezelést és elképzelhető, hogy attól zárlatos lett vagy a chip, vagy a forrasztása. Próbáld meg leszedni a tekercset, ha elmúlik a zárlat, akkor utána lesz baj. Melyik FET D-S lába zárt, azé, amelyik S lába testen van? A ki- és bemenet kicsit furán hangzik, a FET G lába bemenet inkább, de értem, mire gondolsz, viszont itt is lehet többféle a dolog, inkább úgy határozd meg, hogy a D, S hova kapcsolódik, táp, GND, vagy kimenet. A Medionra én tennék új csipet szó nélkül, de persze nem akarok helyetted gazdálkodni, csak ha már reball szóba kerül, és leszedéskor nincs látható hiba, akkor én elgondolkoznék a cserén.
(#) Near válasza zoli0078 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Akkor a második gépnél bga csere. Gondolom a második kép annak a bga csipjeit mutatja. Az északi híd elég ronda lehet, hogy próbálkoztak már vele. Reflowot megpróbálhatod de vigyáz fel ne puklisodjon a fólia mert akkor gatya van. Bár egy ilyen félre sikerült reflow után lehet már fel van a csip alatt és ez is okoz gondokat. Szerintem csipcserés de a reflow ideiglenesen megoldhatja. A másikra nem tudok mit mondani. A melegedés az áramfelvétel megnövekedésének a jele. Végig kell menni a hozzá tartozó körön, hogy mi okozza a zárlatot. Ha bga csip okozza nincs nagy gáz jobb esetben reball roszabb esetben amit javasolnék is csip csere Ami a fetet illeti. A d,s lábak akkor vannak zárlaton ha a g vagyis a gate áramot kap. Ha a g nem kap áramot akkor nincs vezetés szakadást kell a d,s között mérni.
(#) zoli0078 válasza didyman hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Szia,

Valóban nem írtam elég pontosan a megnevezéseket de eddig úgy olvastam és úgy méregetem a feteket hogy a G (Gate) lábán kapja a vezérlést a D (Drain) és a S (Source) pedig a ki és a bemenetnek gondoltam. A D-S lábak között mértem zárlatot.
A Medion-t még meggondolom megéri-e nekem a dolgot.

Üdv
(#) zoli0078 válasza Near hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Szia,

A két kép a Fujitsu lapjáról készült azon még megmérek pár alkatrészt mit ahogy fentebb írtam. A zárlatot a D-S lábak között mértem.
A Medion belsejét még nem láttam, majd ha lesz időm belenézek.

Üdv
(#) Near válasza zoli0078 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Rendben várom a fejleményeket. ^^
Üdv.
(#) didyman válasza zoli0078 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Ez nem mindig van így, sőt. Ha a tápegységben komplementer FET-ek dolgoznak, akkor így van, de a P csatornás eszközök hátrányosabb paraméterei miatt ez ritka, sokkal jellemzőbb két N-csatornásból épített oszlop. Ekkor pedig a felső oldalinál a D a bemenet és az S a kimenet-meg tulajdonképpen az elnevezés akkor is hibás, hiszen egy adott kapcsolásban a FET lehet földelt D, földelt S is, vagyis a kimenet, bemenet kérdése mindig kapcsolásfüggő. Na de a kérdés még mindig az, hogy a zárlatban lévőnél hol a D, hol az S? Ha a tekercset kiveszed, akkor ott megszűnik a zárlat? Sok PWM vezérlő tud olyat, hogy hiba esetén a kimenetet a további alkatrészek védelme érdekében GND-re húzza, mégpedig úgy, hogy a felső oldali FET-et teljesen lezárja, alsót teljesen kinyitja. Ekkor kikapcsolás után, tápfesz nélkül is (!) elég sokáig a felső oldali G-S lábán, az alsó oldali D-S lábán zárlat lesz mérhető, illetve az alsó oldali G-S lábán pedig valamekkora feszültség (míg a műszer ki nem süti).
(#) didyman válasza Near hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Áramot nem kaphat statikus állapotban, mert akkor már átütött.
(#) Pola0520 hozzászólása Júl 12, 2015 /

Sziasztok. Van egy Hp laptopom, csíkos képpel de monitoron hibátlan képet ad tehát vga jó. Szalag kábelre gondoltam de valószínűleg az sem mert kibontottam a szigetelésből a kábelt es sehogyan sem változott a helyzet akárhogy mozgattam tehát valószínű nem kontakt hiba. Mi okozhatja ezt a jelenséget még?
(#) bbalazs_ válasza Pola0520 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Hibas kepernyo pl.
(#) Chipmunk1960 válasza Pola0520 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Szia, Itt is lehet kontakt hiba.

IMG_5923.JPG

(#) Near válasza Pola0520 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Szedd szét a kijelzőt és tapogasd meg óvatosan az lvds panel processzorát. Ha izzik a forróságtól akkor ott a hiba. Nálam is van egy kijelző ugyan ilyen csíkos gonddal szintén HP laptopból és persze, hogy azzal van a gond. Na persze ne erőltesd mert nekem lelőtte az alaplapi grafikus chipet anno a kedves. :3
(#) Near válasza didyman hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Hülyén fogalmaztam.
Lényegében annyit akartam írni, hogy a g a vezérlés amit feszültséggel vezérlünk. Ez esetben két lehetőség van.
Ha g kap feszültséget d és s között van áramlás ha nem kap feszt nincs. (laikus meglátás mert a vezető csatorna vezető képességét szabályozzuk).
Illetve létezik olyan is amely g 0V feszültségen (Kiürítéses) is meghatározott vezetőképességgel vezeti az áramot d és s között (d = drain vagyis nyelő/s = source vagyis forrás) ahol a feszültség tovább csökkentésével (Pl.:-15V) csökkenthetjük a vezető képességet (Gyakoribb használat) míg ugyan így a feszültség növelésével javíthatjuk a vezető képességet.
Lényegében ezt akartam szerintem írni csak fáradt lehettem amikor írtam + laikusnak is érthető módon akartam. (Na mintha én nem lennék az. )
Ha valamit rosszul tudok javíts ki jelenleg tanulom ezeket szóval hibázhatok. Előre is köszi.
Ja és kösz, hogy szóltál.
(#) Near hozzászólása Júl 13, 2015 /

Na nesze nekem bele futottam én is egy zárlatos lapba. Töltőre dugva halványan villog a csatlakozó, sípol az alaplap ami elhalkul majd vissza és ez ismétlődik. A nagyobb gond, hogy mérni nem nagyon tudok mert a betápnál a 8 lábú fet illetve a melette lévő 3 lábú is felmelegszik. Ami érdekes, hogy a SATA csatlakpgó körül sípol és ott is melegszik. Ami érdeles, hogy akkuról még ennyit se csinál. Akkuról nincs melegedés se sípolás de be se kapcsol. HP dv9652eg. A másik gépbe lett volna a lap de igy....még jó, hogy kaptam
Hol kezdjem keresni a gondot? Elòre is kőszönöm
(#) Chipmunk1960 válasza Near hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Szia, A SATA környékén kell lennie FET-eknek, tekercseknek, amik adják a tápot, illetve lekapcsolják az egységet. Szerintem azokat nézd át elsőre.
(#) Near válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Találtam egy tekercset ami ciripelt. Kivettem és a SATA rész melegedése megszűnt. Viszont a betáp két fetje továbbra is melegszik. Úgy döntöttem nem szórakozok vele mert vissza menve egészen a grafikus chip ig melegszik az egyik tápkör szép fokozatosan szóval valószínűleg ott lesz a fő gond.. A kijelzőjét leteszteltem jó megy eladásra. Többet érek vele és talán ebay en tudok nézni egy jó lapot.
Köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2015
(#) Phile80 hozzászólása Júl 15, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Toshiba Satellite L500D-16G laptopom. A hibajelenség: Bekapcsolás után a ventilátor felpörög, majd 1 másodpercet követően leáll. Nem ad képet, a bekapcsoló nyomógombbal kikapcsolni nem lehet, csak ha kihúzom a hálózati csatlakozót, vagy kiveszem az akkut. Szétszedtem darabokra, kitisztítottam, csatlakozásokat átnéztem, de a hibajelenség nem változott. Szerintetek javítható? Vagy már felejtős, mert kb. 6 éves.
(#) Near válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Ugyan ez van a HP-mel. Valószínűleg grafikus chip hiba. Alaplap vagy chip csere.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2015
(#) Ktulu hozzászólása Júl 21, 2015 /

Van egy Acer Aspire 5100 - Compal HCW51 LA-3121P alaplappal.
Működés közben megállt.

Az 1.2V-os táp szállt el. (+1.2VP_HT ág)
PQ27 FET lett zárlatos, ezért letiltott a B+.
PJP10 jumpert megszakítva a +1.2V_HT ág kb 7.3 Ohm a GND fele.
Ez kb 165mA, ami talán jó is lehet?
C75 és C24 ellenőrizve, jók.

Nincs esetleg valakinek egy ilyen alaplapja? Egy ellenállás mérés kellene pl. C24-en. (mint írtam, nekem 7.3 Ohm)

Rajz csatolva.
Köszönöm.
Következő: »»   197 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem