Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan kapcsolásra lenne szükségem ami a 230V-os hálózati AC feszültség kétszeresét állítja elő DC ben. Azért lenne rá szükségem mert egy elektrolit kondenzátor max.400V-os nekem pedig 600Vot kéne tárolnom kondenzátorokban. Találtam interneten feszültség kétszerező kapcsolást. Minden kapcsolás transzformátorral kezdődik. A kérdésem az lenne, hogy közvetlenül rá lehet-e kötni a kapcsolást a hálózati feszültségre? Úgy mint a 2. képen látható. Miben különbözik a transzformátoros és a transzformátor nélküli? (A transzformátor 1:1 áttétele esetén)
A trafó nélküli életveszélyes már akkor is, ha csak hozzáérsz a legelején..
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
A transzformátor célja itt is a leválasztás? Úgy mint a TV szerelők 1:1 es transzformátora? Esetleg más típusú kapcsolást tudtok ajánlani? A másik ötletem az volt, hogy feltöltök 2 kondenzátort párhuzamosan majd soros-ra átkapcsolom egy relével. Csak ezt az átkapcsolást szeretném kiküszöbölni.
Természetesen csak a leválasztás... a legjobb a biztonsági trafó, nem akármilyen..
Felesleges relézni különben, egyszerű a sima kétszerező. Max betehetsz az egyik váltó ágba pár ohmos, pár wattos ellenállást, ha sokat töltöd-kisütöd az elkókat.
Ez a kapcsolás, tök mindegy, hogy trafóval, vagy anélkül működik. A különbség az életveszély! De ha megfogod a 600V-ot, azon is el fogsz csodálkozni, akár leválasztott, akár nem.
De aki ennyire kezdő, hogy egy ilyent nem tud eldönteni, az még ne kezdjen ki a 600VDC-vel..
Tisztában vagyok az érintésvédelmi határértékekkel. A jelenlegi kapcsolást csatoltam, akkor ha jól értem a jelenlegi kapcsolás sem veszélytelenebb a kétszerező kapcsoláshoz képest.
Sajnos ez a kapcsolás van régi orosz vakukban
Oroszoknál volt ember bőven. Meg gondolom, a vaku belső részét nem lehet megérinteni. De hogy Te nem vakut készítesz, az majdnem biztos.. De miért nem nézel rajzokat, a topikjában?
Sziasztok.A szünetmentes tápommal kísérletezve sikerült rövidre zárnom a kimenetet,és levágtam az áramot,és kikapcsolt a szünetmentes tápegység.
No ez nem is gond,az viszont annál inkább,hogy azóta nem kapcsol be.Mi lehet a problémája? Képet,és táp típust holnap tudok csak mondani,addig is remélem,hogy valami láthatatlanban is tud valami hasznosat mondani. Előre is köszi.
Szia!
Lehet, hogy belsejében van biztosíték. Pillants bele.
Meddig jut el a hálózati feszültség?
Ne türelmetlenkedj! Ez már elég régi ahhoz, hogy egyre kevesebben értsenek hozzá. Egy nagyobb van nálam kibelezve. Nagyobb trafóval és 4 akkuval működött. ~25 éve került hozzám, már akkor azt mondták a kollégák, nem érdemes hozzányúlni. Nekik legalábbis nem sikerült, én akkor kerültem oda. Segíteni ilyen kevés információ alapján én sem tudok.
[quote...]azóta nem kapcsol be.Mi lehet a problémája?[/quote] A hátsó falon szokott lenni egy-két biztosíték. Ahogy látom, nálad az aljzatban van kis kipattintható fiók, abban találod. Utána mérni kell, meddig jut el. Egyszer már megírtam jóval hosszabban, csak megszakadt a kapcsolat. Komoly zuhi volt itt.
Szia.
Úgy van a táp,hogy ha benne az akkumlátor,akkor először be kell kapcsolni hálózatról,és utánna tudja magát ellátni árammal.A rövid zár óta nem kapcsol be. Megnéztem,a bal felső sarokban,a bemenetnél(220v bemeneténél) ahol átcsatlakozik a következő nyák ra,ott már nincs semmi kimenet. Hogy érted,hogy ajzatban?hol?nem tudnád pontosabban leírni,/ bekarikázni(képen)? Váó,megvan.képzeld,a bemenetnél kintről lehetett kiszedni.wáááóó,a dobozkában még egy tartalék biztit is találtam.woow A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
Mukodik,koszonom.
Szoval ha valkinek pont ezzel a problemaval lenne szerencseje,akkor a biztositekot ott kell keresni,(ennel a tipusnal)ahol az aram bemegy,abban az aljzatban van egy kihuzhato szekreny. Koszonom megegyszer,tovabbi kellemes hetveget A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
Üdv! Ismét olyat fogok kérdezni, amit már megrágtatok itt egy párszor - gondolom. Hűtéshez szeretnék egy kis autómatikát az alábbiak szerint. A segítséget abban szeretném kérni, hogy a két tranzisztort mivel tudom kiváltani?
Egyet értek , nálam is ez van a labortápomban több példányban és stabilan szépen müködik .
Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2015
Nekem is ez van (2X45V-5A) minden igényt kielégít.
![]()
Köszi szépen kis egyszerŰ, de nagyszerű!
Azért próbáld ki, és csak az után mond ki, hogy pont ezt akartad. Itt a működés sajátossága, hogy elérve a hőmérsékletet (egy szűk sávról van szó), "bekapcsol" és forog a ventilátor teljes erővel.
Szintén Proli007-nek vannak egyéb javaslatai is hűtésvezérlésre (NTC FAN sorozat), ami egy hőfokot elérve beindítja a ventilátort, és egészen lassan forgatja csak (ilyenkor annak gyakorlatilag nincs zaja), és ha tovább nő a hőmérséklet, akkor azzal arányosan növekszik a fordulat is. Ezekhez még társul egy külön relé, ami a maximális hőmérsékleten meghúz, és pl. kikapcsolhatja a készüléket. Pl itt a kijelzés nélküli változat
Megépítem mind a kettőt és eldöntöm. Mivel egy átalakított tápba megy így még meg kell vizsgálnom a melegedés dinamikáját és természetesen ahhoz kell majd alkalmazkodnom.
Ez a kapcsolás amit mellékeltél DC12V-al elmegy vagy valamit változtassak benne?
Eredetileg DC12V-ra tervezte Proli007. Nálam, az alkalmazott készülékben kényelmesebb volt a trafó szekunderét használni (AC9,5V), és csak a komparátort és a feszültségosztót stabilizálni. Illetve a relés részt nem használtam.
Itt az eredeti cikk az áramkörről.
Üdv mesterek!
Ennél a labortápnál Bővebben: Link meg lehet e azt oldani hogy 2x9 voltos trafóról egyszer 9V-ot kapcsolnék rá és ha nagyobb fesz kéne akkor meg a 18 voltot de lehet hogy a 9 kevés lenne?Köszönöm! Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Hali! Olyan kérdésem lenne,hogy ugyan ezt hogy tudnám átalakítani?
Olyanra ami 33V tud de a bemenő akár lehet 60V is.Mert erre rákapcsoltam 60V-tot és elfüstölt a zéner dióda. üdv.: Benedek
Hello! Lassan szétoffoljátok a labortáp topikot! Nem lenne célszerűbb ide átvinni az egészet, ős töröltetni a nem idevalókat?
De nem mindegy, hogy "lehet 60V" vagy 60V. Mert utóbbi esetben a 180ohm-ot kell átméretezni, de ha széles tartományban változik a bemenő feszültség, akkor áramgenerátor kell a 180ohm helyére. De ha nagy a be-kimeneti feszültség különbség, akkor a tranyók is füstölni fognak, nem csak a zéner..
Ha a 2x9V-ra teszel egy graetz egyenirányítót akkor megteheted azt, hogy egy kapcsolóval a negatív ágat a graetz mínuszáról (18V) veszed, vagy a trafó középre kötöd (9V - a graetz pozitív oldali diódái kétütemű egyenirányítót képeznek). Ha relével oldod meg, akkor egy komparátorral automatikusan is átkapcsolódhat.
A kimenő feszültség 18V bemenővel 15V- nál nem lesz több! |
Bejelentkezés
Hirdetés |