Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózati adapter
 
Témaindító: aviator17, idő: Nov 23, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 9
(#) kadarist válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Szia!
A feszültségstabilizátor vagy az adapter melegszik fel?
(#) Dempsey válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Szia!
Az ajánlott kondenzátorok rajta vannak a stabilizátoron?
(#) Töröcsik Tibor válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Az adapter olyan üzemi hőmérsékleten lehet,még tűrhető.Inkább a stabilizátor,kb 3x5cm hűtőbordán van.De rámérek hány ampert vesz fel a hangszer.Akkor többre megyünk.Kb 1 óra és többet tudok mondani.
(#) Töröcsik Tibor válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Igen rajta van,25V 4700uF.Utána kötöttem be.
(#) Töröcsik Tibor válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Kb 600mA vesz fel így.És melegszik.8.96V van rajta üzem közben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) Dempsey válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Bemenetre 0,33µF-ot a kimenetre pedig 0,1µF-ot javasol a gyártó. Ezután persze még rakhatsz puffert a kimenetre. Mérd már meg a 12V-ot hogy az mennyi pontosan, mert szerintem nem hajszálpontosan 12V. Minél több a bemenő feszültség és kimenő különbsége, annál több hőt fog eldisszipálni. A szűrőkondikat tedd be azért és ha nem lesz jobb akkor tegyél rá nagyobb bordát.
(#) Töröcsik Tibor válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Igen,15,8V-ot mértem rajta.A gyári puffer kondit benne hagyjam?És utána az általad írtakat csináljam?
De lehet van itthon egy 12V-os stab,megnézem.Akkor azt berakom még és utána 9V-os.Úgy elmenne?
(#) Dempsey válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Benne hagyhatod a puffert és tedd még be a szűrőkondikat. Valószínűnek tartom hogy nem lesz sokkal hidegebb a borda tőle, de egy próbát megér. Úgy is jó ahogy te írtad hogy először 12V-ra csökkented aztán pedig 9V-ra de akkor sem árt a szűrő kondi. Próbáld ki azt amelyik egyszerűbb számodra.
(#) Töröcsik Tibor válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Az lesz,12V-ra és 9-re.A gyári adapter ami van hozzá itt van nálam.Az se vesz fel többet,580-600mA 9,30V.Ja és 2A van ráírva.Sajnos csak később érek rá,de megcsinálom.Addig is köszönöm segítséged!
(#) Dempsey válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Szívesen.
(#) Tomi111 válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Üdv!
Nincs azzal semmi baj, tedd a 9V-ost nagyobb bordára! Mindenképpen melegedni fog. Ha ugyanarra a bordára teszed a 12V-ost is( a 9V-os mellé), ugyanannyira fog melegedni a kettő együtt. A 15,8V-ot terhelve mérted? Ha igen,a különbözet (15,8-9V)6,8V×0,6A=4,08W alakul hővé! Mindegy, hogy egy vagy két stabbal csökkented.
(#) Töröcsik Tibor válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Szia!
Megnéztem a hangszerben mi a helyzet,a 9V bemenet után kondi-7805A.....és tovább.
Néhány kondira rámértem,8-8,5V között vannak.Akkor sem értem miért melegszik ennyire.
Na mindegy,majd felteszem egy nagyobb bordára.
Azért köszi!
(#) Takida hozzászólása Jún 16, 2015 /
 
Sziasztok!
Az ebay-en vásárolni akarok egy DAC-ot, viszont azt olvastam, hogy a mellékelt adaptere nem igazán jó. Úgy gondoltam veszek egy másik adaptert hozzá, a gondom csak az, hogy a gyári adapteren ez van feltüntetve: AC 100-240V 50/60Hz 0,4A; O/P: DC 9V 1,5A. A boltokban nem igazán találtam 9V-os 1500 mA-es adaptert. Lehet ezt helyettesíteni 9V-os de nagyobb, pl.: 2000 mA-es adapterrel vagy az 1500 mA alatti a jobb? A kapcsolóüzemű az mit jelent, használható hozzá? Ha valaki tud, akkor a segítségét kérem, mert nem értek ezekhez a dolgokhoz.
Előre is köszönet!
Üdv.
(#) istvanbakter hozzászólása Júl 10, 2015 /
 
Üdv! Florabest öntözés időzítőm van (kerti csaptelepre szerelhető - Aldi), az a baj vele hogy sok elemet fogyaszt. Adapterről szeretném működtetni, csak nem tudom hány mA-es használható hozzá, nem akarom tönkre tenni. A leírásban erről semmi infó nincsen. Csak az elemtartó van hozzá, amit be kell csúsztatni a tartóba, ez érintkezik a + és a - pólusú rugókhoz. Leírásban és interneten sincsen semmi egyéb csak hogy 2 ceruzaelemmel működik (3 V). Akkumulátort berakva úgy érzékeli (2 E mA), hogy az már le van merülve, tehát nem jó megoldás.
Bocsánat, hogy ilyen egyszerű kérdéssel zavarok! Szerelés nélkül megoldható? Két krokodilcsipesszel a pólusai elérhetők (ha az elemtartó nincs benne) az adapter csatlakozójából kijövő vezeték lehet problémás.
(#) Gafly válasza istvanbakter hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Elvileg valami bistabil relészerű dolog lehet benne mint az "elemes" termosztátokban (másként nem nagyon működhet). Azaz szerintem csak a ki/be kapcsoláskor vesz fel komolyabb áramot, azt meg a puffer kondi biztositja.
Arra kellene figyelni, hogy "üresen" ne legyen túlzottan magas a feszültség, mert az kinyirhatja az elektronikát.
Megpróbálnám egy 3.3 V-os stabilizátorral és előtte egy dugasztáppal. Kimenetére esetleg egy nagyobb elkó, a kapcsoláskor fellépő áramlökést biztositandó. A kimenet és a bemenet közé meg egy dióda, hogy ha kihúzod a konnektorból, akkor a nagy kondi ne tegye tönkre a stabilizátort.
Próba szerencse...
(#) abcdabcd válasza istvanbakter hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Szia!

Egy pár kérdés:
-elemből milyet használtál hozzá eddig: -sima szén-cink/tartós (heavy duty) szén-cink? vagy esetleg az előző kettőtől jóval jobb alkálit?

-az elemet, amikor már lemerültnek érzékeli a készülék, egy ilyen elemnek valamivel meg tudod mérni a feszültségét?

-akkuból milyet próbáltál hozzá?
-tartós használatra akkuból csak a kis-önkisülésű típusok ajánlottak, a "hagyományos"/régebbi akkuk (Ni-CD, vagy régebbi NiMH) maguktól is lemerülnek kb 1-2 hónap alatt is akár... az ún. kis-önkisülésű típusok (pl Varta Ready2Use, Sanyo Eneloop, GP Recyko, Duracell StayCharged, meg még biztos sok másik típus) viszont akár 1 évig is használhatók (és ez nem csak a marketingszöveg, a marketingszöveg ezekre újabban 2-3 év aztán az is lehet, hogy valamikor addig is jók )

Amitől függ, hogy akkut használhatsz -e bele az az, hogy milyen feszültségnél érzékeli az elemet lemerültnek a készülék. Az akkuk feszültsége ezeké a jobbaké is lehet, hogy gyorsan leesik 1,35V körülre, viszont attól még az energia jórésze bennük van, pl fényképezőgépben simán többszáz képre jó még egy ilyen akku. Viszont ha a készülék itt kikapcsol akkor abba az akku tényleg nem jó...


A krokodilcsipeszt nem ajánlom, az ha leugrik akár zárlatot is csinálhat, meg eleve, hogy le tud ugrani szóval azt forrasztani kéne vagy valami hasonló megoldással eléggé fixen rögzíteni.
Ha nincs forrasztópákád, vagy esetleg nem is ismersz olyan valakit akinek lenne, akkor meg valahogy egyéb módon kell stabilan rögzíteni a drótvégeket, akár valami vékony merev dróttal körbetekerni szorosan, és szigetelőszalaggal/zsugorcsővel (inkább az utóbbival) rögzíteni az elemtartón - aztán mondjuk ez vagy jó lesz tartósan vagy nem...

Hogy érted egyébként, hogy "Szerelés nélkül" megoldható-e?

Az adapternek pedig stabilizált és zárlatvédett típusnak KELL lennie, főleg, ha ilyen bizonytalan a csatlakoztatás, hogyha véletlenül leugrik róla a zsugorcsövezés ellenére is, akkor se égesse le a tápegységet... persze jobb az elővigyázatosság szóval leginkább mégiscsak forrasztani lenne célszerű...

De legelőször az elemes, akkus kérdéseimre, hogyha választ adsz, akkor lehet közelebb lehet kerülni a jó megoldáshoz
(#) Gafly válasza abcdabcd hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Szoktak olyat csinálni, hogy "elem alakú" csatlakozója van az adapternek. Ekkor legfeljebb egy kis rést kell reszelni a teleptartó fedelén. Ez azért jó, mert nem "visszafordithatalan" a módositás.
(#) Bakman válasza abcdabcd hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Akkuról nem fog menni. A jelenség közismert (leginkább fényképezőgépek körében), a gépnek egyszerűen nem lehet elmagyarázni, hogy 1,2 V-os akku van benne, nem 1,5 V-os elem.
(#) abcdabcd válasza Gafly hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Csak kérdés, hogy ilyen adaptert hol lehet kapni, mennyire közkeletű az ilyesmi.
Abban igazad van, hogy az jó, hogyha utána bármikor vissza lehet váltani elemre is, viszont kérdés, hogy ilyen adaptert pl hol lehet kapni... Akár még lehet engem is érdekelne, ha tudsz ilyet linkelni

mod: vagy amúgy a forrasztást ha nem muszáj nem feltétlenül az elemtartóra kell közvetlenül csinálni, hanem mondjuk a nyákra, ahova az elemtartó érintkezője csatlakozik, aztán mondjuk lehet így meg lyukat kellhet fúrni a műanyagházra, ami meg egy öntözőnél nem biztos, hogy szerencsés bár akkor meg lehet a másikfajta (elem-adapteres) módosítás sem az igazi, mert ott meg az elemfedelet kell valahogy gondolom elmozdítani, hogy a vezeték ott jöjjön ki...
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
(#) Bakman válasza abcdabcd hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Azért írtam, hogy közismert, mert az. Tudom jól, mekkora üresjárati feszültsége van egy akkunak és egy elemnek, de a felhasználónak hiába magyarázod, ha négy-öt nap vagy tíz-húsz kattintás után kiírja a készüléke, hogy lemerült az elem.

3 V-os adapter kb. a sarki fűszeresnél is vehető, pl. a HEStore-ban is: Bővebben: Link.
(#) istvanbakter válasza abcdabcd hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Nimh akkuval próbáltam, ebbe úgy tűnik gyengék (fotógépbe jók) , a képetnyő halványan kijelzi, hogy elemcsere kell mert nagyon merülőben van az energia. A szerelésmentes nálam azt akarta jelenteni hogy adapter csatlakoztatás kis forrasztással, tehát csatlakoztatás megoldható. Páka van, mérő műszer nincsen.
(#) abcdabcd válasza istvanbakter hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Ha nincs műszer (ami amúgy most kifejezetten jól jönne akár egy egyszerű/olcsó darab is), akkor az lényeges, hogy az akkut úgy próbáltad, hogy frissen volt feltöltve és úgyis ha rögtön beleraktad, akkor jelezte, hogy nem elég neki? Vagy korábban feltöltött (esetleg enyhén már használt) akksiról van szó?

-Mert itt akkor az a kérdés, hogy a frissen töltött akksival is valami gondja van-e? Mert akkor ott az akksi belső ellenállása lehet nagy

-Vagy esetleg az, hogy az akksi feszültsége már kevesebb, mert régebben lett feltöltve és ez a gond
Ezzel együtt is lehet, hogy a konkrét darab belső ellenállása is túl nagy

-Vagy ha csak rövid használat után írta ki ezt, akkor az akksi önkisülése lehet túl nagy, vagyis, ha feltöltöd belerakod és jó, és utána viszont akár extra-hamar ki kéne cserélni/újratölteni...

-Vagy esetleg maga a készülék nem túl minőségi olyan szempontból, hogy az akksit/elemet még viszonylag nagyobb feszültségnél "selejtezi"... viszont az elemek általában jobban tartják a feszültségüket, így azok tovább jók bele, de mondjuk egy 1,3V-os elemben is még elég sok energia van, így pl az ebből a cuccból kivett elemeket ilyen esetben valószínű nem csak távirányítóban tudnád akár egészen sokáig is továbbhasználni

-Illetve, hogy konkrétan milyen gyártójú és típusú az akksi (bár ez az első két kérdésre adott válasz alapján lehet nem fontos)


Szóval amúgy egy műszert ha tudsz szerezni az segíthetne kideríteni, hogy mi is van pontosan...
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
(#) istvanbakter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Megoldást szeretnék találni a problémára, de természetesen úgy, hogy közben a készüléknek ne legyen semmi baja. Telefontöltő van, 5 voltos, 350 mA-es; továbbá az állítható V-ű 3-12 V-os. Az elemtartós cp-04 adapteres megoldás megér egy próbát, köszönöm az ötleteket! Egyébként az aksit feltöltöttem, és kipróbáltam: mindkét változatot, töltés után egy héttel berakva ugyanaz volt az eredmény mint azonnal töltés utáni csat.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
(#) abcdabcd válasza istvanbakter hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Ha rögtön a töltés után se jó, akkor egy héttel utána nem várható egyáltalán, hogy jobb legyen mindegyik akksi/elem merül valamennyit magától (önkisülés) töltődni viszont nem töltődnek

Szóval akkor amúgy azt lehetne még megnézni, hogy:
1. megmérni az akksit feszültségre töltés után (akár egy piacos legegyszerűbb multiméter is jó hozzá), így meg lehetne tudni, hogy a töltő tényleg feltölti-e jól --> vagyis a töltő tényleg hibátlan-e
2. Ha feltölti, akkor az akksi belső ellenállása is lehet nagy, viszont az leginkább akkor okoz gondot, ha a készülék, amibe beteszed sokat fogyaszt
--> valami fogyasztás van írva erre a készülékre? Akár W-ban akár A-ben vagy mA-ben? mert ha sokat fogyaszt akkor abból azért lehet sejteni valamit (bár 2A-t fogyasztó készülék simán tud működni akár ceruzaaksiról is, ha az akksi tényleg jó)

3. Az akksit ha elárulod végre, hogy milyen gyártó/típus vagy csak azt, hogy piacos az is elég ha az

4. Aztán a végén lehet, hogy kiderül hogy ez a készülék tényleg nem tud elemről működni, bár elemről meg azt írod működik, akkor jó, modern akksiról is szinte 100%, hogy kéne neki működnie, ha más nem a töltőből frissen kivéve... szóval még van pár ismeretlen itt a sztoriban
(#) istvanbakter válasza abcdabcd hozzászólására (») Júl 11, 2015 / 1
 
Energizer töltővel töltök varta, ikea-beli, aldi-féle akksikat. Semmi más adat sajnos nem szerepel sem a készüléken, sem a leírásában. Pont ez a bökkenő, hogy nem közöltek adatokat. Köbzoli, köszönöm a pontos alkatrészeket!
(#) abcdabcd válasza istvanbakter hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Az ikeás akksikról nem tudok semmit, az Aldiból az alkáli elem azt tudom viszont, hogy jó, az akkut nem tudom, egyetlen kérdés van, hogy kis-önkisülésű -e ugyanígy a vartából is, mert talán még mindig árulnak hagyományosat is, kicsit nagyobb kapacitással, viszont azzal meg csak akkor érsz valamit, ha mondjuk tudod, hogy másnap akarod sokat használni, és akkor ki lehet használni a mondjuk 2100 helyetti 2700mAh-t, viszont a 2100mAh körüli kis-önkisülésű meg jóval tovább felhasználható (igen vannak relatíve új 2500mAh körüli kapacitással, de olyan áron is pl Eneloop X meg talán a Varta is kijött ilyen akksikkal is)...

Szóval a Vartából ilyenre gondolok: Ready2Use Ha a csomagolásán nincs rajta ez a "Ready2Use" felirat, hanem esetleg "Varta Power akku" vagy hasonló van rajta, akkor az valószínű "hagyományos"... bár abból is fura, hogyha rögtön ahogy kiveszed a töltőből (vagy 1-2 órával később is akár) és beteszed a cuccba, hogy RÖGTÖN(?) kiírja, hogy nem jó?

A másik Varta (ami hagyományos) az meg pl ilyen: Varta Power 2700mAh -bár ahogy írtam is, azért rögtön belerakva (ha nem gyenge az akku mert mondjuk már nagyon régi) akkor ennek a "simának" is jónak kéne lennie...

Aztán persze a köbzoli-féle megoldás jó lehet, ha tudsz oda adaptert vinni, ahol ez a cucc van, az tuti megoldja a dolgot
(#) predat000r hozzászólása Okt 5, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy van-e hátulütője annak, hogy egy alapból elemmel és csakis elemmel működő készüléket rákössek egy régi telefon töltőjére? Így lényegében adapteressé alakítva azt.
Azonos polaritást kötnék az elemek érintkezőjéhez.

Érdekelne továbbá, hogy a feszültségeknek tökéletesen egyezni kell, vagy 1-2 volt eltérés nem lényeges? Hiszen az elemek is merülnek stb, tehát a feszültség változik elemnél is.

Kell-e esetleg még valamire figyelnem? Illetve, ha nem működik a dolog, akkor tudnátok mondani valamilyen alternatív megoldást?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) abcdabcd válasza predat000r hozzászólására (») Okt 5, 2015 / 1
 
Szia! A legegyszerűbb lehet az itt ebben az esetben, ha leírod, hogy mi is pontosan ez a készülék, akár esetleg még egy fotót is felteszel róla, és lehet majd még egyéb infók is kellenek, de kiindulásnak ennyi kéne valószínűleg...
Az, hogy mekkora feszültséget visel el a készülék, az is csak az adott készülék ismeretében tudható meg, általánosan kitudja mekkora feszültségtartományban működik, pl mennyire lemerült elemmel tud még működni...

Az elem feszültsége alapból pl zajmentes, alapból csak elemmel működő készülékbe emiatt lehet nem építenek zajszűrést a táprészbe, az is csak az adott konkrét készülék ismeretében tudható, hogy vajon kéne-e bele...

Ezen kívül a fordított polaritás elleni védelemre is oda kell figyelni... pl egy 9V-os elemről működő készüléknél lehet, hogy a legtöbb cuccba van védődióda beleépítve, mert ott, az elemtartóhoz, ha más nem véletlenül is hozzá lehet érinteni fordított polaritással, viszont pl ceruzaelemet, hacsak nem valaki nagyon erőlteti fordított irányban az elemtartóba, alapból azért nem biztos, hogy sokan próbálnák fordítottan belerakni, így lehet védelem sincs beleépítve... persze, ha végülis bármilyen készüléket adapteressé alakítasz, akkor lehet nem kell bele fordított polaritás ellen védelem, ha mindig ugyanazzal a táppal akarod használni, de ha esetleg akár csak amiatt, hogy könnyen előfordulhat (akár csak évek múlva) a háztartásban ugyanolyan csatlakozóval másik táp, aminek a polaritása ellentétes, a készülék védelmében célszerű védődiódát beépíteni... szóval többféle szempont van, amivel kellhet foglalkozni, ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy érdemes-e, vagy hogyan érdemes egy adott készüléket adapteressé alakítani...
(#) predat000r válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Értem. Ezek szerint nem annyira egyszerű dolog ez. De hát pont emiatt kérdeztem meg itt.
Nincs konkrét készülék, régebben egy elektromos dartsot akartam megcsinálni, aztán pár napja eszembe jutott a dolog.

Tehát csak fejtágítás miatt született meg a téma!

Köszönöm a választ!
(#) abcdabcd válasza predat000r hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Azért nem lebeszélni akartalak a dologról lehet van sok eset, amikor akár kifejezetten érdemes is megcsinálni az átalakítást... de amúgy meg, ha jófajta akksikat használsz esetleg az is lehet megoldás... és annak ellenére, hogy sok helyen még itt a fórumon is azt olvashatod, hogy az akksik feszültsége alacsonyabb, "1,2V"... ezt azért ha egy pillanatig el is hinnéd, fogj egy multimétert és mérj meg egy párat az akksik is feltöltve 1,5V körüliek, viszont a régebbi NiCd/hagyományosNiMh akksik viszonylag gyorsan lemerülnek, így, lehet a feltöltés után egy héttel is akár tényleg csak 1,2V mérhető rajtuk viszont az ún. "kis-önkisülésű" akksik (amiket egyébként pont itt ebben a témában, ahova átkerültek a hozzászólások, itt az oldal tetején ajánlottam másnak is, én ezeket használom viszonylag régóta, és mégha mondjuk valami Duracell Ultrától kevesebb ideig is bírják az akksik egy töltéssel, de mondjuk van több készülék, ahol az akár rendszeres használat mellett is, kb 1 évente, 10havonta kell csak újratölteni az akksit, a régebbi fajta NiMh akksikkal ellentétben, amik akár használat nélkül a polcon is pár hét alatt is van, hogy lemerülnek...)

Szóval, az átalakítás simán megcsinálható, csak van pár dolog, amit figyelembe kell venni...
Meg egyébként, ha egy stabilizátort a táp után raksz, pl: LM317 -ennek a feszültsége bizonyos korlátok között beállítható, de vannak fix feszültségűek is, többféle feszültségértékre, akkor azzal elő lehet állítani a megfelelő feszültséget... de az is lehet, hogy az adott készülékben van is valamilyen stabilizátor, és akkor lehet, hogy annak a bemeneti feszültségtartományában lehet találni dugasztápegységet is... vagy ha mégse, akkor meg kell elé rakni egy olyan stabilizátort, ami a táp feszültségét akkorára csökkenti, hogy az jó legyen a készülékbe épített stabnak...
Következő: »»   5 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem