Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lehet,hogy érdekelnének a csövek,kimenők.Irtam pü-t.(a többit pü-ben)
Sztem 100V-osnál a hangszóró előtt lehetett. De nem biztos...
Az én 100V-os kimenőm ellenállásai 15ohm:4ohm, szóval nem valószínű, hogy az lehet...
Köszi, akkor át kell tekernem, mostmár csak csőt kellene szereznem
![]() ![]() ![]() max 2*1-4W hoz, milyen csővet ajánlasz? ![]() ![]()
Letöltötem az UBL21 adatlapját innen:UBL21
A 200 V Ua, 200 V Ug2-höz 200 Ohm katódellenálást javasol, amin 13 V esik. Ekkor az anódáram 55 mA, a segédrácsáram 9,5 mA, tehát a katódáram 64,5 mA. A kimenőtrafó 21:1 áttételű 8 ohmra, a primer induktanciája 3,5 Kohm az átvinni kívánt alsó frekvencián. A primer oldali teljesítmény ekkor 4,8 W, 10 % torzításnál. Ez a szekunderen kb.3,5 W. Ezt a teljesítményt lehet a csőből kicsikarni, ha a kimenőtrafó illesztése jó. ![]()
360 Ohm primer oldali Rdc szokásos érték rádiók, TV-k hasonló méretű kimenőtrafóinál, a 4 Ohm is normálisnak tűnik a szekunderen.
Szerintem PCL vagy ECL 86 kimenője lehetett, ki kéne próbálni. A primer oldalra szoktak egy R-C tagot kötni freki korrekció céljából (pár nF+10-20Kohm). ![]() Nézd meg az áttételt, abból kiderül, lehet 100V-os is.
Nem írtad, vagy nem figyeltem, hogy a DC ellenállást mondod. Úgy persze korrekt a primernek a 2-300 Ohm, de a szekunder 4 Ohm-ját kicsit sokallom, tekintve, hogy az azért elég vastag drót, és nem is túl sok menet.
Teljesen egyetértek, a 2W azért kevés egy 11W-os lámpától Ettől többet tud a PCL is a 9W-jával. Tom kimenője meg 1:39-es. Ezért nem tudja kivenni a "tudományt" a csőből
PL82-vel csináltál valamit, kedves sturbi? Találtam belöle pár lezsírozott példányt. Ha jól rémlik, ez is volt hangfrekis vég TV-kbe (de mostanság eléggé rogyadozik az emékezőm ![]()
Nekemis van egy db, Tesla Suprafon lemezátszóban volt! Mármint ECL82
ECL82 volt haai gyártású gépbe is, nekem pl. volt egy Terta 422-esem, abban is az volt a végcső, meg a Badacsony rádióban is. De a Badacsonyban nem a triódája volt a feszerősítő, hanem valahogy másképp volt kialakítva, ma ezt is megnézem. Cavinton
![]()
Egyszer kinyiffant a saját magam által - több TV-ből - összerakott Horizont TV-be a PCL86-os. Akkor országos hiánycikk volt éppen. Volt viszont PCL82-s. Fogtam egy kb 5 x 6-os nyákot, rátettem egy foglalatot, és felfogattam a panel szélére. A megfelelő elektródákat, és a fűtést is bekötöttem kis huzalokkal a megfelelő pontokra, és láss ( hallj ) csodát, újra lett hang. Akkor - 15 évesen - rettenetes büszke voltam magamra.
Egy ismerős műszerész kiment Lengyelországba, és 100 db-os tételben hozta volna be a PY88-at, PCL85-öt, meg még az ördög tudja mit. A magyar határőr kérdezte: Mi ez? - Rádiócső Miért kell ennyi? - Mert itthon nem lehet kapni. Ezek újak? - Igen. Van róluk számla? - Hát..... Akkor nem hozhatja be. - Ha használtak lennének, behozhatnám? Akkor igen. - És miből tudja, hogy újak? Maga mondta. - Visszavonom, akkor? Dobozban vannak, egyenként becsomagolva. - Ha nem lesznek papírdobozban, behozhatom? Akkor igen. Több száz POLAMP feliratú kis papírdobozka ott maradt a határátkelő kukájában.
Szija!
Itt vannak az adatlapok. Idézet: „Imi65 írta: szekunder 4 Ω-ját kicsit sokallom, tekintve, hogy az azért elég vastag drót, és nem is túl sok menet.” Valóban, a szekunderen nagyon sok a 4 ohm, az általában 1 Ohm alatt van ilyen kis kimenőknél is. ![]()
Köszönöm a jó tanácsot EcoPityu, megfogadom és tekerek még a trafóra az a biztos!
Ilyen kis értékű ellenállások mérésénél elég pontatlanok az átlag-műszerek
![]()
PL 82 inkább a PCL 86 környékén mozog, de egy kicsit jobban meg lehet izzasztani, jó erősítőt lehet belőle építeni (én is építettem valamikor).
A PCL 82 kisebb teljesítményű, csak 5.5 W anóddisszipációjú a pentródája, szemben a PCL 86 vagy PL 82 9W-jával. ![]()
Az már jobb (16 ohmos hangszóróhoz már jó is lehet akár)
Mérd meg a feszültség áttételt (50 Hz-el) , egyből okosabbak leszünk (vagy nem) ![]()
Sziasztok!
A tapasztalataimat szeeretném megosztani veletek. Van nekem ugyebár egy PCL86-os sztereó SE végem, és ma kapott egy másik potmétert és egy kimenő trafót. Több kisérletet is végeztem a kimenőkkel, rangsorolva hangminőségileg a következők: 1. helyen végzett a TESLA B100 tipusú orsós magnó hálótrafója (220/2x17,5V) 2. helyen egy másik TESLA tipusú orsós magnó hálótrafója, kicsit nagyobb vaskeresztmetszettel. 3. helyen a házilag tekert 10cm2-is trafó lett: A csöves cikkemben levő tekercsadatok alapján készült. 4. helyen a VIDEOTON TV-ből kibányászott hangkimenő volt 5. helyen a kis UNITRA magnó hálótrafója volt: (220/8V; 3cm2) Tehát ez is bizonyítja azt hogy nemkötelező megtekerni a kimenőt, ha van kéznél sokféle hálózati trafó, azok közül is érdemes válogatni. VIDEOTON dobozkákkal (15W) élvezetes a zenehallgatás, ilyen gyönyörű hangú erősítőt még nem hallottam szólni, mint ez a csöves PCL-ekkel. A 16-os képen a legújabb ECL86-os üdvöske, a 17-esen a mostani szép hangú végem. Lassan már a 16-odikat taposom, és még ennél szebb hangú csövest még életembe se hallottam. Mellesleg a készülék maga is kinézetileg elég szép lett (KÖSZI MARCIBÁCSI ![]() Üdv.: Müszi
Igazából a felhasználási területre gondoltam, mert a Tesla katalógus szerint használhatják függőleges végfoknak, ill. hf végfoknak. Hazai vonatkozásban a PCL82-t használták ilyen univerzálisan, bár a korábbi szervízszakirodalom szerint szegény PCL sehova se felelt meg igazán.
Azért a keréktárcsa ezüstnél sztem szebb, mondjuk a mattfekete !
![]() ![]()
Igen, ezt értem, hogy Te jobbnak hallod.
De a félvezetős erősítők hangminősége nem igazán a THD értéktől függ. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ezt véletlenül nem dokumentáltad-e?
Imi65! Lenne egy kérdésem feléd... mit tudsz mesélni a 6N3P jelzésű kettőstriódáról? Mire használható fel például? Fejhallgató-erősítőhöz ideális lehet esetleg?
Nekem is van kettő, nemrég szereztem! Ha jól emlékszem ECC88 hoz hasonló, de nem biztos
nekem 6N2P kellene igazából, veszek is egy valaggal, ha lesz pénzem ![]()
Szerintem mi vagyunk itt a legfiatalabb csövesek, én a 18 at taposom
![]() ![]() Amúgy hirtelen felindulásból csináltam néhány méricskét a szkóppal+számítógéppel, bár nem tudom hogy ilyenformán mennyire korrektek az eredmények, inkább csak tájékozató jelleggel érvényesek. Hanggenerátor progival adtam jelet a kimenők szekunderére, és a primert szkópoltam. Hát 50Hz alatt nemnagyon igyekszenek átvinni, 200Hz től 8kHz ig szép az átvitel, 9-11kHz között olyan szinten begerjed a legtöbb trafó, hogy 10v/div állásba nem látom a sinus tetejét, utána 20khz ig megint szép, azontúl pedig kiakad a hangkártya. Mértem Orion, VT hangkimenőket, ezeknek a leggyengébb a mélyátvitel, még 50Hz en is gyenge, a képkimenők elég korrektek, a hiperszil képkimenő ittis győzött, a brg kismagnó táptrafója meg 10kHz en új életre kel ![]() A képkimenőket újra kéne tekerni, csak derót meg idő hiányában nem tudom, mert valószínűleg illesztési problémák miatt torzít hallhatóan az egész sávon. Közbe Sound Forge-al csináltam mérőlemezt, úgyhogy méricskélek csöves kapcsolásban is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |