Fórum témák
» Több friss téma |
Nos végig próbáltam amit írtál és minden OK de az IC 6-os lábán nincs jel csak a 2. lábon van de az meg igen kicsi 5mV .
Próbáld meg azt a lábat felderíteni, mik mennek rá.. Sokféle kapcsolása létezik, az a feedback láb. Van, amikor testen van, vagy éppen az optó tranyója állítgatja, ami a szekunderből kap szabályzást. 2-3 ellenállás mehet rá max és az optó esetleg.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
Ceruzával már lerajzoltam de az nem szép majd mindjárt nekifogok eaglezni és majd felteszem.
Sziasztok!
Van egy kínai kapcsolóüzemű tápegységem és van benne egy mosfet ami nagyon meleg kb 150fok meg néztem az adatlapját és 2 ohmos de én itthon nagyobb áramerősségűbe csak 1.2 ohmosat találtam ez okozhat problémát? Válaszokat köszönöm.
Szia!
Ha az Rds(on) -ra gondoltál, jobb az 1.2 ohmos persze. 150 fokos??? Ezt mivel mérted? Tegyél rá vhogy egy kis hűtést. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
Ilyen lézeres hőmérő. Sajnos nem lehet T220 tokozású de a teteje levan vágva. Akkor ha kicserélem nem fog semmilyen hibát okozni?
Ugyanolyanra cseréld vagy jobbra. A levágott fülüt is meg tudnád hűteni, vmi klipsszel odaszorítva kis lemezt és hozzáragasztani vmihez, hogy ne tudjon elmozdulni.
Elküldom a tipusát megnéznéd nekem jó-e? Ami most benne van:5n60c és amire cserélném 2sk2645.
A 2SK .... 9 amperes fele Rds(on)-nal, az 5N60c viszont gyorsabb.. rizikós...
Akkor mi javasolsz? Meg olyan hibája van hogy ilyen érdekes sercegő hangot add ki ezt a hibát mi okozhatja?
Olyan hangot általában a trafó csinál. Valszín meg-meg akar állni egyfajta sűrű visszaszabályzás miatt, ha nem folyamatos a hang. Talán összefüggés is lehet a túl forró fettel.
Forrassz át minden pontot, hátha vhol van kis kontakthiba. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
Általában akkor csinálja mikor nincsen rajta terhelés. Nem tudom ez mit jelent nem volt meg dolgom ilyen táppal.
Terhelés mindig legyen annyi, hogy ne ciceregjen.. Ezek szerint le szeretne állni annak hiányában.
Ha lenne egy jó fotód, talán vmi megfelelő hűtést is ki lehetne találni hozzá. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
Akkor valami fix ellenállást rakok a kimenetre. Itt vannak a képek raktam vonalzót is oda mert kicsit csalóka a méretek.
Oda szépen be tudnál applikálni egy gyenge U alakot.. ahogy jön lefelé és balra a kettős vonal, aztán a sárga kondi előtt vissza fel.
Az alkatrészeket picit megigazítod, néhol közéjük egy lemaratott kis nyák darab és spéci hűtés lenne a fetnek. A rögzités pedig fentről egy rugós U alakkal, sok ilyen van tápokban is. A lemezt pedig 2-3 helyen hozzáragasztod az alaphoz kis műag távtartó darabbal.
És ha a te elképzelésed alapján csak a fethez hozzá forrasztanám a hűtőbordát?
Megtehetnéd azt is, de könnyen tönkrevághatod.. 0.3-0.4-es finom rézlemez és U alak, ahogy írtam. Pár 1mm-es perforáció, de tök sima felület és könnyebben forrasztod.
Jó megoldás az is. Viszont halkan megjegyezném, hogy ez a táp annyira alacsony terhelhetőségűnek tűnik, hogy a FET-nek egyáltalán nem kellene ennyire melegednie, ilyeneket sima IC-be épített FET-es, hűtetlen DIP8 tokos PWM vezérlőkkel szokták megoldani és még azok is alig melegednek... Tehát a FET ilyen mértékű melegedése közel sem normális!
Elméletileg 3A-t tud gyakolatilag gondolkodtam rajta hogy kicsit megtuningolni de fogalmam sincs hogy kellene. Valahogy majd megoldom a hűtést akkor de nen villágos miert melegszik annyira.
Az a kettős vonal, ami a szélénél derékszögben eltér, hűtőlemezt jelent, amit egy 'csipesszel' (rúgós lemez 'U') rá lehet szorítani a FET-re.
Talán azért, mert az egész rosszul van méretezve. Milyen feszültségű és terhelhetőségű a táp?
12v 3A hát kínai az biztos elvan méretezve.
Júj és ki is van használva? Abból a trafóból 12V 1A-t talán ki lehet pajszerolni, szerintem ne nagyon erőltesd.
Kissé eltartott míg lerajzoltam mert a szekunder oldal nem volt még ceruzával sem lerajzolva sem pedig az értékek kikeresve. A fett az IRFBE 30 csak olyat nem találtam a programban. Na meg a hálózatot nem rajzoltam be.
Megnéztem a kapcsolást. A következő lépés az lenne, hogy adj az ic-nek 18 voltot a segédtáp dióda ( D2) és az R6-os ellenállás közé ( azt a diódát azért kicserélném ).
A szekunder oldalon pedig 11,5...12,2 között adj neki feszt szintén és így nézd meg, az optó tranyós oldala mit csinál. Elvileg a ref lábról már kap tápot és látnod kell, dolgozik-e valamit a szabályzás. Előzőleg ide még nem jutottál el. A 3-as lábnál rendben kell lenni a source ellenállásnak, mert különben nem is tudna indulgatni fet csere után sem. A normál indítással ne foglalkozz ( 220k ), mert indulgat, tehát az elégséges. Ha ezek után se találsz semmit, akkor nehéz lesz..
Na egy igen furcsa jelenséget találtam. Ha az IC benn van a foglalatban akkor a 6. láb és a GND között 56 Ohm mérhető (ha felcserélem a tapogatókat akkor is) . De ha kiveszem akkor ez megszűnik vagyis magán az IC-én nincsen de a panelon sincs ! Van-e valakinek erre magyarázata mert ezt én nem értem.
Ezt teljesen feszmentes és kisütött elkók mellett méred?
Kösz hogy segítesz ! Le ellenőriztem már az optó működését és ott nincs gond mert az a kis tartomány amelyben szabályozgattam az beleszólt a frekibe amit a 2. lábon figyeltem szkóppal. Az bosszant hogy a kimeneten nincs semmi ! Kivettem a fettet akkor se most már megszakítottam a panelt közvetlenül a foglalatnál és akkor sincs jel csak az 56 Ohm amit nem éertek sehogy se . Már átnéztem a netten rengeteg aplikációt sajnos nem találtam olyat ami megegyezne az ilyen optós megoldással de szerintem az a része (vagy csak az) jó
Kellene csinálnod egy tesztkapcsolást az adatlap alapján ezzel az ic-vel, hogy működik-e rendesen.
Mégegyszer: ha kisütöd a 300 volt és a tápláb elkóját teljesen, akkor is ott van az 56 ohm?
Hello!
- Gyanítható, hogy nem "ellenállást" mérsz, hanem a meghajtó tranyók diódáit. - A BC547, várhatóan egy TL431 TO92 tokozásban. De a kapcsolásában is lesz némi eltérés. - Hogy a CNY17 2-3 lába össze van kötve, az nem számít, mert a 3-as üres. De az 5-6 nem lehet összekötve, mert ha a fototranyó bázis-kollektorát összekötjük, akkor az kinyit, és nem tesz semmit.. - Inkább kövesd Ferci tanácsát. Amúgy a kimenetre táfeszt adva és változtatva, ellenőrizhető az optoval bezárólag a kimenet szabályozásának működése, ha hálózat nélkül az opto 4-5 lábán ellenállást (vagy diódát) mérsz. (5+ 4-) |
Bejelentkezés
Hirdetés |