Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
A melegedős kondi -47µF 250V- hol van, melyik számú? Valószinűleg csere.
A bemeneti osztó pontossága egyenfeszültséggel vizsgálható, ami értékét multiméterrel pontosan mérhetjük, így ismerjük. Bemeneti osztó nem állítható egyenfeszültségen, illetve alacsonyfrekvencián. Amennyit csal, úgy marad. Ellenállás öregedett változott, csak cseréje segítene. De nem beszerezhető ilyen pontosságú, és hőfoktényezőjű idevaló áron. A négyszögjel túllövésnél pontosan tudni kell, melyik állásokban van, innen tudni, melyik trimmeren kell állítani. Frekvenciamérésnél Massawa kolléga leírta. Ha gyors eltérítéseknél is hiba van, ehhez külön beállítő kondik vannak. Akkor itt is tudni kell, melyik eltérítések pontatlanok.
A melegedős kondi a 203-5-ben van csak egy ilyen fekvő van benne C1016-as, multival sem mérek rá ac állásban, mert úgy is ki akarom cserélni. Egyébként gond ha nem 47µF hanem több pl. 100uF?
A bemeneti osztót a kalibráló négyszögjellel állítottam. Azt hittem azzal elég. Próbáltam méri vele elemet, annál kb. arányosan mér kevesebbet. Beállítottam a 0,2V-ot 0,1V/div álásban, de pl a 3V-os gombelem multival 3,15V a szkópon 3V. Ha dc-vel állítom be a szintet a kalibráló négyszögjel lesz több. Kb. 50Hz-es trafó feszültsége arányosan annyival volt kevesebb mint dc-n az elemé. Beállíthatom dc-vel is ekkor jó lesz 50Hz-en is, de a kalibráló kb. 1 kHz-es négyszögjelnél biztos többet fog mutatni. Magasabb frekvencián hogy állítható az osztó? Frekvenciamérésnél jelenleg csak 50Hz-et tudok mérni semmilyen nagyobb frekit csak a kalibráló négyszögjel, de annak ismeretlen a pontos frekvenciája. "Ha gyors eltérítéseknél hiba van" ez pontosan mit jelent nagyfrekvenciás jelek? Tehát ha a nagyfrekvenciás jeleknél is hiba van annak ellenére ha beállítom ahogy Massawa írta, akkor kell még állítani ezzel a trimmer kondival? Gondolom ezek a VR3001 és a VC3020. (Bár ezekhez jól jönne egy függvénygenerátor.) A négyszögjel túllövésnél lehet tudni melyik trimmer melyik osztáshoz tartozik? A 203-4 doksijába nem látom. A VR370-el ugye a vonal hosszát lehetne beállítani? Mindkét szkópnál kb 2-3 mm-re hosszabb a vonal 10cm-nél.
Általában a kalibrálo jel elég pontos 1 kHz.
Nem ismerem pontosan a te gépedet, a horizontális eltérités általában kondenzátorokat kapcsol a fürész generátor áramkörében de általában csak egy poti+trimmer van a körben ( a poti az elölapon van, a drágább szkopokon a forgokapcsolo közepén és a ccw végén kapcsolo van amit a kalibrált állást jelenti). Ehhez egy trimmer tartozik amivel a fürész hosszát lehet beállitani kalibrált állapotban. Ezt általában csak egy frekvencián teszik. Elöfordulhat, hogy több is van, akkor viszont a forgokapcsolo kapcsolgatja öket. Ilyenkor minden trimmert kalibrálni kell. A forgokapcsolo egyes állásai a fürészjel meredekségét jelentik, ha a másik szkopod müködik, akkor azzal ellenörizheted a fürészjelek hosszát. ( a pontosság itt másodlagos igy tul nagy potosságot ne várj el, 5-10% benne van a pakliban).
Megpróbáltam beállítani, de ha az 50Hz-es hálózathoz állítom akkor a kalibráló négyszög nem pontos (kisebb frekvenciájú), ha a négyszöghöz állítom a hálózati szinusznak lesz nagyobb frekije.
A kapcsolási rajzon olyan van, hogy sweep rate calib. 50us/cm VR52 trimmer poti, és sweep rate calib. 0,5us/cm VC52-es trimmer kondi. Ezeket 20kHz és 2MHz-en kéne beállítani? A feszosztó kalibrálására még nem jöttem rá, melyik trimmer kondi melyik álláshoz tartozik? Most beállítottam a másik szkópot, dc feszültséggel, de így kb 8-10%-kal többet mutat amikor a kalibráló négyszögjelet mérem. Viszont 50Hz-es szinusz csúcsa kb annyi amennyinek lenni kell (mutlival mérve és gyök 2-es szorzás után), szóval nagyobb frekin többet mutat. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2015
Igen a két poti a fürész kalibrálása. De ehhez pontos jelre lesz szükséged. Jelgenerátir nélkül probálkozhatsz optimalizácioval ( összehasonlitva a másik szkoppal.)
A DC beállitással meg várj, mert azt jol el tudod tolni. Ha nagyobb frekin többet mutat kevés a kompenzácio.
Lehet a kondi 47µF helyett 100uF, csak a feszültsége legyen 250V, vagy nagyobb.
Ezek szerint nem pontos a szkóp kalibráló jele sem amplitúdóban, sem frekiben. Ne használd. Multiméterrel mért egyenfeszültség a biztos Y irányú beállításhoz, az X irányhoz pedig az 50Hz. A VR3001, VC3020 Vr52, és VC52 trimmereket beállítását jól gondolod, ahogy oda is van írva a rajzon. Gyors eltérítésnél külön kondis beállítás van timmerkondival. Lehet a jel 20kHz 2Mhz, vagy 10kHz 1MHz is, számítani kell, hogy egy jelamplitúdónak hány osztásnak kell lenni. Tehát pld. 50us/cm eltérítésnél 20kHz egy osztás, 10kHz 2 osztás. Ide pontos generátor kell, lehetőleg kvarc alapú, azaz szintézeres, vagy DDS alapú. Ha sima rc tagos frekimeghatározó elemekkel szerelt, régen volt kalibrálva, akkor bizonytalan a kapott pontosság. VR370 a vízszintes vonal hossza állítható, 2-3mm-rel hosszabb jó. Y irányú dc beállítást multiméterhez állítva csináld, itt nincs külön állítási lehetőség osztóállásonként. Amennyi a hiba, annyi marad. Úgy állítsd a dc erősítést, hogy a hibák átlagára. Tehát ne egyik állás pontos, másiknál nagyobb hiba, hanem a kettő közé, hogy egyik lefelé, másik felfelé téved. Így a hibák kisebbek lesznek. A nagyfrekis beállítás bemeneti osztónál melyik trimmer, csak akkor tudni, ha látjuk, melyik állásokban van hiba. A beállításoknál a szélső osztásokat ki kell hagyni, Y irányban középső +-3, X irányban középső +-4 osztásban kell beállítani.
Egy ilyen markergenerátor nagy segítség a linearitás beállítására. Elég csak a TTL IC-ig
összedobni egy dugdosós panelon. A 74193 kimenetén 20 nS körüli tűimpulzusokat kapsz amivel jól be lehet állítani a vízszintes csatornát. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2015
Sziasztok!
Vettem egy DSO138-as szkópot. A leírás szerint megcsináltam a beállításokat és majdnem működik is rendesen. A leírás szerint 200kHz-ig mér. A gyakorlatban pedig már az 50Khz-nél torz a kijelzés. Csatolok pár képet róla. Valakinek van ötlete mi lehet a gond? Előre is köszönöm a segítséget.
Szerintem semmi gond, ennyit tud. Az ideális oszcilloszkóp y csatornája 0 nS felfutású lenne,
de ezt nem lehet elérni. A gyakorlatban a 2-5 nS igen jónak számít. Pl. egy 4 nS felfutású 100 MHz sávszélességű szkópon a 100 MHz négyszögjelet olyannak látod mint a harmadik kép inkább szinuszra hasonlít.
Mint gerenk kolléga is írja. A szkópok felső határfrekijét -3dB pontig szokták megadni.
Melyik leirásban irnak 200kHz-t? Ez annyit sohasem tudott. Amit látsz az teljesen rendben van...
Igen, mint nagym6 kolléga is írja nemcsak a négyszög torzul, hanem az amplitúdó is csökken.
a -3dB az jelenti a beadott jel 70 %-át látod csak. Bocsánat a kérdezőnek írtam volna. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2015
A dc beállítás jó nincs szembetűnő hiba, csak a négyszögjelnél van nagy szórás, legalább is az egyiknél.
Csak hogy pontosítsak, akkor ilyen kHz-es tartományban lehet valamit kezdeni az amplitúdóval, hogy ne legyen ekkora hiba? Ezen kívül még ott a túllövés is. Mindkettő állítható a kis trimerkondikkal az osztónál? X irányban nem csak a VR3001 és a VC3020 lehet állítani? Ha az osztónál tudom melyik állásoknál van hiba akkor meg tudod mondani melyik trimerkondi melyik álláshoz tartozik? Lehet mégiscsak összedobok egy ilyen kis markergenerátort. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2015
Köszönöm mindenkinek a gyors választ.
Már csak egy kérdésem lenne. A bemeneten van egy erősítő (TL084) érdemes lenne lecserélni valami jobb minőségűre, vagy ne törődjek vele, mert jelentősen nem lesz jobb. (Külső szkóppal mérve az erősítő eléggé torzítja a jelet.)
Szerintem nem érdemes megbontani.Amikor rá esett a választás mi alapján döntöttél ?
Még ha tudná is a 200 KHz -3dB sávszélességet, céljaidra elég lenne? Az áráért kaptál volna egy 10 -20 MHz használt de jó analógot is.
Ugyanott irják az elsö sorban hogy 1MS a mintavételezés, azaz 200kHz négyszögjelböl átviszi az alapfrekit meg 1-2 felharmonikát. Abból aligha lesz négyzögjel a képernyön.
Amugy honapok ota használom ezt a zsebszkopot, arra jo amire kell ( néhány 10kHz-ig) mÁsra nem. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2015
Akkor nem piszkálom.
Van egy 20Mhz-es asztali szkópom. Jól működik csak nehéz cipelni A 200kHz elég lenne. Kicsi és nem kell neki 230V táp. Ez sokszor nem áll rendelkezésre.
A markergenerátor hasznos dolog, érdemes elkészíteni jól be lehet állítani vele az eltérítési időket és a linearitást
Arra jó lesz amire kell nekem is.
Csak kicsit bosszant, hogy a "felét" sem tudja. Kidobni nem fogom az biztos
Analog sávszélességet szinuszjellel mérik, igy elvben azt valoszinü, hogy tudja is. Te meg négyszögjelet mértél.
Az irodalom azt írja analóg oszcilloszkópoknál az Y csatorna mérési pontosságáról, a -3 dB-re megadott sávszélesség 30
%-ig hiteles utána korrigálnod kell ahogy a frekvencia növekszik. Esetedben 200*0,3 = 60 KHz a képeken is valami ilyesmi látszik
Igy van, de ez még az analogkorbol valo. Ott elvben a bemeneti fokozat sávszélesśege adja a határt. A DSO-nál ez sokkal bonyolultabb. A bemeneti fokozat sávszélességét korlátozza a mintavételezés, ami mint tudjuk, minimum a duplája legmagasabb frekvenciának.
Az 1MS elméletben 500 kHz-s szinusz ( felharmonikus nélküli) jelet tudna feldolgozni. A valoságban ennyit sem, mert a mintavételezést védeni kell, hogy ne kerüljön rá az 500kHz, mert annak a legkisebb tullépése is komoly torzitással járna ( antialiasing - inverz frekvencia). Ezért egy szürövel le kell vágni a jel minden részét ami közel jut az 500kHz-hez. Igy jön ki a 200 kHz sáv. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2015
Sziasztok.
A mostani találkozón sikerült vennem egy Hameg HM-512-es szkópot. Ez még a teljesen tranyós változat (1db IC ami CA3086-de ebben is tranyók vannak) A hibája a következő. Bekapcsoláskor eleinte kicsit ugrál a kép (Y erősítő tranyók lába foglalatban koszos volt) CH2 jól megy, de a CH1 érzéketlen. Bemeneti BF244-et kicseréltem, mert a rövid lábva miatt nem mindig érintkezett. CH1-en van egy inverz kapcsoló, ami a pozició potigomb kihúzásával aktiválható, ezt már kiszedték belőle (poti csere volt) és az inverz kacsolót direktbe kötötték. Az eltérítést középre állítva nincs érzékenysége, de ha eltolom fel vagy le a pozicióját, már mér a a csatornán. Szerintem az inverz kapcsolót rosszul kötötték be és söntöli a bemeneti jelet. Kerestem hozzá kapcsolást, de sajnos csak újabb verziója van fent (HM-512-4). Ha esetleg van valakinek doksija hozzá, esetleg ugyanilyen szkója, kérem mérje már ki, hogy kellene kapcsolni az inverz kapcsolónak. illetve, a poziciót állító poti értékét, lehet nem belevalót tettek bele. Kicsit még arra hasonlít, mint mikor az ellenütemű erősítőben nincs meg a 2tranyó közti szinteltolás (el lenne tolva a munkapont), ugyanis a pozició potit minél jobban eltekerem, annál nagyobb a fokozat erősítése (nagyobbank méri a jelet). Ha bárkinek bármilyen ötlete van szivesen várom. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Amíg kondolkodsz rajta:
Inkább visszatenném az eredeti BF244-et, esetleg ráforrasztott lábhosszabbítással. Ide válogatni szokták a feteket gyárilag, ezek között elég nagy szórás van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |