Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 148
(#) Karesz 50 válasza akos11 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Ezt a kapcsolást meghallgattam. Szerintem jól szól.

mc amp.JPG

(#) scooby_ válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

A szimulációból adódott mérést fel tudod tölteni?
(#) Karesz 50 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Erre gondolsz?
78 Hz-en van 0.27dB kiemelése és 26 Hz-en van -3dB-es pontja. A gyakorlatban is ilyen, megmértem.
(#) akos11 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Üdv gondolom hogy jól szón ez szép kapcsolás nem egy ic és szépen ki van dolgozva?
Nyák terved is van hozzá?
(#) Karesz 50 válasza akos11 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Megpróbálok fényképet szerezni róla.
Van nyákterv: fotón, vagy Tangóban... de ha jól emlékszem van még egy kész nyákom is itthon.
(#) scooby_ válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Nem semmi darab!
(#) Karesz 50 válasza akos11 hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 2

Így néz ki. 2x24V-os trafó kell hozzá és egy hasonló doboz. És a "talált" nyák.
(#) Fantasy válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Üdv! Nagyon szép munka, gratula! Ez gyári áramkör? Nyák tervet lehetne valamilyen formában kérni róla? Illetve az áramkör tranzisztorainak típusát is lehetne tudni?
(#) Karesz 50 válasza Fantasy hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Ez saját áramkör, 15 évig fejlesztgettem és nagyon gondosan kell összerakni, válogatott alkatrészekből. Nyákrajzom csak Tangóban van, de lehet még majd átrajzolom Sprint Layout-ba (a nagy érdeklődésre való tekintettel ). Előbb szerintem várd meg milyennek ítéltetik majd a hangja. Persze, lehet tudni a tranzisztorok típusait is.
(#) Dr Endugu válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Ez tetszik, meg is fogom építeni! A műveleti erősítőket néztem, de a TL074 - nél a TL084 szinte mindenben jobb adatlap szerint. Tokon belüli kapcsolása ugyanaz. Hogy lehet, hogy jobban szó, azaz csak az ST gyártmányú TL074 - el szól jól ez a kapcsolás?
(#) steelbird válasza Dr Endugu hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Attól, hogy azonos a kapcsolás, gyártóként más-más a félvezető lapkán a kész chip struktúrája, ezért térhet el a hangjuk.
A katalógus szerint azonos a zajuk, de nekem emlékeim szerint a 80 -as széria mindig zajosabb volt a 70 -esnél.
(#) Dr Endugu válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

A rajzon lévő R8-as visszacsatoló csökkentése 340Kohm-ra milyen változást okoz? Kimeneti soros ellenállás is csökkentve lett, mi a célja?
(#) scooby_ válasza Dr Endugu hozzászólására (») Szept 4, 2015 / 1

Gőzöm sincs.
A visszacsatolás csökkentése a kimeneti fokozat erősítésének csökkenését hozza első sorban, ugyanakkor a frekvenciaátvitele is javulhat, és a torzítása is kisebb lehet így.
(#) szebee hozzászólása Szept 22, 2015 /

Megépítettem én is ezt az egyszerű riaa-t, szól is de iszonyatosan búg. Ha hozzá érek a két 3300-as kondi tetejére a fém házához akkor csökken de nem tünik el. Mi lehet a gond? Mindent a rajz szerint csináltam.
(#) Pioneer válasza szebee hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Az biza földhurok lesz. Egy fénykép sokat segítene a megjavításában.
(#) szebee válasza Pioneer hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Az csak a panelon lehetne amit erősen kétlek, mert ha jól tudom CHZ tervezte. Fényképet este tudok felrakni.
(#) Pioneer válasza szebee hozzászólására (») Szept 22, 2015 / 1

Ja hogy nincs dobozban? Akkor nem csodálkozom, hogy összeszed minden brummot.
(#) szebee válasza Pioneer hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Nem még nincs dobozban, de 30cm-re van a trafójától az erősítőtöl is.
(#) scooby_ válasza Pioneer hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Felejtsük el ezt a "ha nincs dobozban, akkor búg" dolgot.
Ha jól szűrt a táp, és nincs földhurok, a vezetékek normálisan vannak árnyékolva, akkor az áramkör nem produkál hallhatóan zavaró brummot. Ha még is, akkor valami zűr van...
Alapvetően a korrektornak, lezárt bemenettel mérhető állapotot kell mutatnia csupaszon is.
(#) Massawa válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Ebben sajnos nagyon nincs igazad. Ezek az áramkörök annyira érzékenyek, hogy még a kezed közeledte is brummot produkál. A jo erösitöben az RIAA korrektort egy extra fém (permalloy) dobozba helyezve messze a trafotol és olyan irányba szoktam beépiteni ( sajnos már nagyon régen volt), hogy a legkevesebb brumm jelenjen meg. A kezdetben ugy szoktam a helyet megkeresni, hogy elemekröl kapta a tápot, igy azon semmilyen brummfeszültség nem lehetett és igy kerestem ki a legkisebb zaju helyet. Csak utánna kapta meg a normális tápot - folyamatosan mérve a brummot.
Persze sokat lehet havitani a NYÁK kivitelén ( egyoldalas árnyékolás stb) a mai kis alkatrészekkel még inkább, de ez már a tapasztalat kérdése.
(#) scooby_ válasza Massawa hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Amit leírtam, tapasztalatból írtam. Ha jó a kábelezés, és jó a táp is, akkor a korrektornak csupaszon sem szabad hallható, vagy legalább is túlságosan zavaró brummot produkálnia, lezárt bemenettel.
(#) reloop válasza Massawa hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Mondasz valamit Van egy műveleti erősítős Pio RIAA-korrektorom, amit eddig értetlenül szemléltem, ugyanis a rendkívül tágas készülékházban ezt az egyetlen panelt teljesen összezsugorították. Ellenállások állítva, alkatrész szinte alkatrészhez ér, vezetősávhosszak minimálisak. Némi fehér zajt termel ugyan, de búgása egyáltalán nincsen. Burkolattal nem rendelkezik, a trafótól legtávolabbi helyen állítva szerelték be.
(#) Massawa válasza reloop hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

A házi erösitö épitések höskorában (70-80-s évek) az ember sok mindent megtanult ( rá volt kényszeredve). Ritkán épült 2 egyforma erösitö, mert mindig ujat, jobbat akartunk . Az viszont mindig szivás volt, amikor bizonyos dolgokkal mindegyikben gond volt ( pl a RIAA korrektor vagy a trafo maga). Igy az ember kitalált bizonyos technikát. Az M meg az E vasas trafofokat mindig mágneses árnyékolo burokba raktuk, s ha lehetett impregnáltuk ( legalább forro viaszban föztük), hogy ne bugjon (erre nagyon érzékeny voltam - még ma is zavar amikor a drága profi erösitömben hallhato a trafo mechanikus zaja). Ugyanez volt a korrektorral is, az nem bughatott semmit sem, és nem a müszer volt a mérvado, hanem a hajnali ( éjjel 2-4 közötti) csendes lemezhallgatás. Az ilyen szeánszok után lett szétszedve sok erösitö, és került utolagos átalakitásra.... Idövel kialakultak bizonyos szokások NYÁK-rajzok, alkatrész szerelés stb. Csak a dobozok és méreteik változtak, igy egyszerübb volt kikisérletezni hogyan egyszerübb a munka.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) akos11 hozzászólása Szept 24, 2015 1 / 4

Elkészült a ph-5 a képeken látható kellemes jó hangú lett.Bár nekem nem tejesen jön be a hangja azért ez egy high-end minőség a javából.
Minden az én kezem munkája.
(#) Moszkvai válasza akos11 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Fogadd minden elismerésem! Ez elképesztő! Mint ha gyári lenne! Vagy az is?!
Hangjában mi nem tettszik?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) akos11 válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Köszi dolgoztam vele sokat gondos tervezés gondos munka minden az én kezem munkája.
(#) akos11 válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Üdv nem elég agresszív a rock zenéhez. Ez finom zenéhez való nem kemény metál hoz.
(#) PDM hozzászólása Szept 28, 2015 / 1

Jééé, van riaa korrektoros topic! Itt egy Harman.Kardon-JBL-nek alig 19 éve fejlesztett cucc,
mit szívtam az MC erősítő zajával!
Benéztem, hogy a tranzisztorok zajszámát 2k meghajtásra adták meg, az MC kb. 15 ohmos, az F=1.2-s BC859-860 helyett a papíron rosszabb BC549-559-et kellett használni,mérhető volt a normál 1206 és a minimelf (fémréteg) flicker zaj különbsége (R709..712).
A nyomtatáson látszik az egy-pont földelés, az elvet tanították a BME-en 1971-ben.
(Jónak kellett lennie, mert átvettek 4000 db-t.)
(#) Orbán József válasza PDM hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Üdv! Nekem van egy 665-ös HK-m, abban nem smd a tranyók még a RIAA-ban. Volt valaki által javítva, ahogy felületesen ránéztem a táp és még valami a panel közepén, de mivel működik, nem foglalkoztam vele. Hanem ennél is izgalmasabb, most egy ilyen brummszegénynek ígérkező RIAA-n szorgoskodom. Ha már vannak ilyen csöveim...
(#) kérdező hozzászólása Dec 22, 2015 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást, de gerjed. Mit lehet tenni?
Következő: »»   102 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem