Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Ezt a kapcsolást meghallgattam. Szerintem jól szól.
A szimulációból adódott mérést fel tudod tölteni?
Erre gondolsz?
78 Hz-en van 0.27dB kiemelése és 26 Hz-en van -3dB-es pontja. A gyakorlatban is ilyen, megmértem.
Üdv gondolom hogy jól szón ez szép kapcsolás nem egy ic és szépen ki van dolgozva?
Nyák terved is van hozzá?
Megpróbálok fényképet szerezni róla.
Van nyákterv: fotón, vagy Tangóban... de ha jól emlékszem van még egy kész nyákom is itthon.
Így néz ki. 2x24V-os trafó kell hozzá és egy hasonló doboz. És a "talált" nyák.
Üdv! Nagyon szép munka, gratula! Ez gyári áramkör? Nyák tervet lehetne valamilyen formában kérni róla? Illetve az áramkör tranzisztorainak típusát is lehetne tudni?
Ez saját áramkör, 15 évig fejlesztgettem és nagyon gondosan kell összerakni, válogatott alkatrészekből. Nyákrajzom csak Tangóban van, de lehet még majd átrajzolom Sprint Layout-ba (a nagy érdeklődésre való tekintettel ). Előbb szerintem várd meg milyennek ítéltetik majd a hangja. Persze, lehet tudni a tranzisztorok típusait is.
Attól, hogy azonos a kapcsolás, gyártóként más-más a félvezető lapkán a kész chip struktúrája, ezért térhet el a hangjuk.
A katalógus szerint azonos a zajuk, de nekem emlékeim szerint a 80 -as széria mindig zajosabb volt a 70 -esnél.
A rajzon lévő R8-as visszacsatoló csökkentése 340Kohm-ra milyen változást okoz? Kimeneti soros ellenállás is csökkentve lett, mi a célja?
Gőzöm sincs.
A visszacsatolás csökkentése a kimeneti fokozat erősítésének csökkenését hozza első sorban, ugyanakkor a frekvenciaátvitele is javulhat, és a torzítása is kisebb lehet így.
Megépítettem én is ezt az egyszerű riaa-t, szól is de iszonyatosan búg. Ha hozzá érek a két 3300-as kondi tetejére a fém házához akkor csökken de nem tünik el. Mi lehet a gond? Mindent a rajz szerint csináltam.
Az biza földhurok lesz. Egy fénykép sokat segítene a megjavításában.
Az csak a panelon lehetne amit erősen kétlek, mert ha jól tudom CHZ tervezte. Fényképet este tudok felrakni.
Ja hogy nincs dobozban? Akkor nem csodálkozom, hogy összeszed minden brummot.
Nem még nincs dobozban, de 30cm-re van a trafójától az erősítőtöl is.
Felejtsük el ezt a "ha nincs dobozban, akkor búg" dolgot.
Ha jól szűrt a táp, és nincs földhurok, a vezetékek normálisan vannak árnyékolva, akkor az áramkör nem produkál hallhatóan zavaró brummot. Ha még is, akkor valami zűr van... Alapvetően a korrektornak, lezárt bemenettel mérhető állapotot kell mutatnia csupaszon is.
Ebben sajnos nagyon nincs igazad. Ezek az áramkörök annyira érzékenyek, hogy még a kezed közeledte is brummot produkál. A jo erösitöben az RIAA korrektort egy extra fém (permalloy) dobozba helyezve messze a trafotol és olyan irányba szoktam beépiteni ( sajnos már nagyon régen volt), hogy a legkevesebb brumm jelenjen meg. A kezdetben ugy szoktam a helyet megkeresni, hogy elemekröl kapta a tápot, igy azon semmilyen brummfeszültség nem lehetett és igy kerestem ki a legkisebb zaju helyet. Csak utánna kapta meg a normális tápot - folyamatosan mérve a brummot.
Persze sokat lehet havitani a NYÁK kivitelén ( egyoldalas árnyékolás stb) a mai kis alkatrészekkel még inkább, de ez már a tapasztalat kérdése.
Amit leírtam, tapasztalatból írtam. Ha jó a kábelezés, és jó a táp is, akkor a korrektornak csupaszon sem szabad hallható, vagy legalább is túlságosan zavaró brummot produkálnia, lezárt bemenettel.
Mondasz valamit Van egy műveleti erősítős Pio RIAA-korrektorom, amit eddig értetlenül szemléltem, ugyanis a rendkívül tágas készülékházban ezt az egyetlen panelt teljesen összezsugorították. Ellenállások állítva, alkatrész szinte alkatrészhez ér, vezetősávhosszak minimálisak. Némi fehér zajt termel ugyan, de búgása egyáltalán nincsen. Burkolattal nem rendelkezik, a trafótól legtávolabbi helyen állítva szerelték be.
A házi erösitö épitések höskorában (70-80-s évek) az ember sok mindent megtanult ( rá volt kényszeredve). Ritkán épült 2 egyforma erösitö, mert mindig ujat, jobbat akartunk . Az viszont mindig szivás volt, amikor bizonyos dolgokkal mindegyikben gond volt ( pl a RIAA korrektor vagy a trafo maga). Igy az ember kitalált bizonyos technikát. Az M meg az E vasas trafofokat mindig mágneses árnyékolo burokba raktuk, s ha lehetett impregnáltuk ( legalább forro viaszban föztük), hogy ne bugjon (erre nagyon érzékeny voltam - még ma is zavar amikor a drága profi erösitömben hallhato a trafo mechanikus zaja). Ugyanez volt a korrektorral is, az nem bughatott semmit sem, és nem a müszer volt a mérvado, hanem a hajnali ( éjjel 2-4 közötti) csendes lemezhallgatás. Az ilyen szeánszok után lett szétszedve sok erösitö, és került utolagos átalakitásra.... Idövel kialakultak bizonyos szokások NYÁK-rajzok, alkatrész szerelés stb. Csak a dobozok és méreteik változtak, igy egyszerübb volt kikisérletezni hogyan egyszerübb a munka.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Elkészült a ph-5 a képeken látható kellemes jó hangú lett.Bár nekem nem tejesen jön be a hangja azért ez egy high-end minőség a javából.
Minden az én kezem munkája.
Fogadd minden elismerésem! Ez elképesztő! Mint ha gyári lenne! Vagy az is?!
Hangjában mi nem tettszik? A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Köszi dolgoztam vele sokat gondos tervezés gondos munka minden az én kezem munkája.
Üdv nem elég agresszív a rock zenéhez. Ez finom zenéhez való nem kemény metál hoz.
Jééé, van riaa korrektoros topic! Itt egy Harman.Kardon-JBL-nek alig 19 éve fejlesztett cucc,
mit szívtam az MC erősítő zajával! Benéztem, hogy a tranzisztorok zajszámát 2k meghajtásra adták meg, az MC kb. 15 ohmos, az F=1.2-s BC859-860 helyett a papíron rosszabb BC549-559-et kellett használni,mérhető volt a normál 1206 és a minimelf (fémréteg) flicker zaj különbsége (R709..712). A nyomtatáson látszik az egy-pont földelés, az elvet tanították a BME-en 1971-ben. (Jónak kellett lennie, mert átvettek 4000 db-t.)
Üdv! Nekem van egy 665-ös HK-m, abban nem smd a tranyók még a RIAA-ban. Volt valaki által javítva, ahogy felületesen ránéztem a táp és még valami a panel közepén, de mivel működik, nem foglalkoztam vele. Hanem ennél is izgalmasabb, most egy ilyen brummszegénynek ígérkező RIAA-n szorgoskodom. Ha már vannak ilyen csöveim...
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást, de gerjed. Mit lehet tenni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |