Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   57 / 82
(#) designer válasza vzoole hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

Az alkatrészt szeretném megmenteni (rossz panelből szedném ki). Sajnos vákuumos pákám nincs. Más ötlet?
(#) Buvarruha válasza designer hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

Én páka plusz levegő kombóval csinálom. Beónozom a lábakat ólmossal, majd pákával simogatom végig, közben levegővel is melegítem és pillanatok alatt ki is esik a cucc a nyákból.
(#) rascal hozzászólása Júl 28, 2015 /

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy mi a tapasztalatotok, a TN-160 kémiai ónozó (450 mL) kb. mekkora felületre elég és mennyi ideig tárolható?

Van valakinek tapasztalata a Pasta Cynel-1 nevű gyantával? Leírás.
Összetevők (google fordításában):
Fenyőgyanta < 30%; dimetil-ammónium-klorid <2%; valamilyen etoxilát C12-C15 <25%
Mostanában akarok megismerkedni az smd forrasztással, és ahhoz mindenütt erősen javasolják folyatószer alkalmazását. Eddig csak a fiókban volt, mert furat szerelt dolgoknál nem kellett. Valamennyit megpróbálok majd feloldani, hogy legyen folyékony kiszerelésben is. Egy próbát legalább is megér.

Le fogom cserélni egy akkus fúróban az aksikat. Az akkupakkban levő kimenő csatlakozó (fényes) fémlemezek ponthegesztéssel voltak rögzítve az akkukhoz. Kipróbáltam, a forrasztásnak ellenállt. Van valamilyen megoldás, ami forraszthatóvá teszi ezeket az érintkezőket? Elemtartóknál is jártam már így, hogy a környék összes műanyaga már elfolyt, de az ón nem volt hajlandó megfolyni rajta, vagy rátapadni az érintkezőre. Ha nem lehet forrasztani, akkor még meg tudom tenni, hogy átfúrom és egy forrfüllel rögzítem hozzá a vezetéket.

Ma, kb. 20 év után rájöttem, hogy a Weller TCP 50W/24V pákám hőfoka változtatható. Most egy PT-L6 hegy van benne (Hosszúkás, két oldalt lapított 2mm x 0.7mm , 310 C. Itt-ott más méretet adnak meg...). Eddig elég jól elvoltam vele, de egyszer-kétszer belefutottam olyan gyári áramkörbe, pl. PC táp, DVD lejátszó, ahol az ónt nem, vagy csak nagyon nehézkesen olvasztotta meg, így nem bírtam kiforrasztani vele még hasznosítható alkatrészeket. Pár hegyet még vennék hozzá. A pákahegy alak / javasolt felhasználási területről csak magán véleményeket találtam a neten, gyártó javaslatát, vagy tanagyag szerű leírást sajnos nem. A Weller a 370, 425 és 480 C-re ad még hegyeket, mi az a maximum, amire nekem gyakorlatban szükségem lehet? Én normál ólmos forrasztóónt használok, de biztos bele fogok futni még egy-két ólom mentes áramkörbe. A pákát is próbálom kímélni. Méretben egy 0.4-est és egy 5mm-es hegyet gondolnék érdemesnek, nektek mi a véleményetek? Pákahegyek.

Most, ahogy keresgéltem pákahegy ügyben, láttam a fórumon, hogy van aki ultrahangos tisztítót használ. Rákerestem, és egy picit meglepett, hogy ilyesmit már szinte közértben is árulnak, nem is túl drágán. Ezek a legolcsóbb 15000 Ft körüli darabok jók alkatrészek és (akár beültetett) nyákok tisztítására?
(#) V1rusH válasza rascal hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

A fényes, nem tapadó felületeket finom szemcsés csiszolópapírral fel szoktam csiszolni. De vannak folyasztó szerek, melyek savasak. és az ilyen esetekben lehetővé teszi a fényes felöletek forrasztását.
Folyasztó szer használaza nem csak smd technológiánál hasznos, furatszerelt forrasztásnál is hasznos lehet, főleg ha újrahasznosítol.
Én olyan esetekben is használok, mikor a forrasztó anyag megszilárdulási ideje kritikus, mint írtad is, műanyag a hordizó felület, vagy a forrasztás helye közel esik egy műanyag rögzítő elemhez. pl. csatlakozók Ilyenkor a folyasztó szertől jobban terül az ón. és hamarabb köt. Ez főleg smd-nél hasznos igen.
A folyasztó szerek voltaképpeni hivatása a felület tisztítás, a jobb terülés már grátisz.
Én vezeték forrasztásnál szoktam fenyő gyantát is használni pl.
(#) Ge Lee válasza rascal hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

A tapasztalatom az a kémiai ónozóval, hogy nagyon messzire kerüld el. Nálam volt hogy úgy megmarta a fóliát (0,2-0,3mm-es sávok) hogy forraszthatatlan lett.

A folyasztószerről annyit, hogy veszel gyantát (néha árulnak valamelyik hirdetési oldalon kilóra), meg veszel hozzá izopropil alkoholt és feloldod benne. Fecskendőbe töltöd és kész is.

Az oxidos vagy koszos dolgokat egyetlen szerrel lehet megforrasztani egyszerűen és nagyszerűen: RO-55-el (rozsdaoldó), de ezt már sokszor leírtam. Pl. ujjnyi vastag oxidos hegesztő munkakábelnek mással nincs is értelme nekiállni, mert rá sem fog futni az ón. Akkusarukhoz is ezt használom vagy 15 éve mert ez vált be.

A wellerhez 7-es hegyet (370 fok) használok, annál melegebb nem kell.
(#) Chipmunk1960 válasza rascal hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Szia, A .4-es hegyet a legritkább esetben tudom csak használni, telefon, nagyon apró smd. a vékonysága miatt kevés hőt tud tárolni, picit vastagabb fóliákat nehézkes átmelegíteni vele. attól jobb az eggyel nagyobb .8-as. A V , vagy csapott kúp hegyű szintén jó választás. Ha nem tudod megolvasztani, akkor vagy ROHS, vagy oxidos a felület. Tegyél rá friss ónt, mikor az megolvad folyadék lesz, s sokkal jobb hőátadás, ráadásul az ólommentessel keveredve lejjebb viszi az olvadás-pontot..
(#) rascal válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Köszönöm a válaszokat, ki fogom próbálni amiket írtatok. Első nekifutásra nem akartam az anyagot sehogy roncsolni, de ha más nincs, maradnak a durvább módszerek. Itthon Evipass rozsdaeltávolítóm van, kipróbálom ezzel a felmarást. Én a "forraszthatatlan" szóra kerestem rá a keresőben, és azoknak a hozzászólásoknak a közelében nézelődtem. Ott nem vettem észre a RO-55-ös módszert. Mostantól már egynek a közelében biztosan le lesz írva.
Akkor kinézek egy 0.8-ast, meg egy nagyobbat soklábúak kiolvasztásához.
(#) Chipmunk1960 válasza rascal hozzászólására (») Júl 29, 2015 /

Szia, A nagy lapos-végűvel is vissza lehet rakni egy soklábast, pld memória, csak akkor a lábakra merőlegesen kell lehúzni az ónt. Természetesen pozicionálás a 2 ellentétes sarkot lefogatni előtte.
(#) rascal válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Sziasztok!

Bevásároltam. Pákahegyet is picit nagyot közepest, 370 fokosakat. A javasolt vegyszereket is. Az az akku pakk csatlakozó fűl nem hatódott meg egyiktől sem, pedig próbálkoztam sokáig. Marad a csavarkötés, vagy más fajta csatlakozó. Köszönöm még egyszer a tanácsokat!
(#) Chipmunk1960 válasza rascal hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Szia, Reszeld meg, ez a flux még nagyon jó korrózió-oldó.

Szia, reszeltem én eleget, szerintem teljes keresztmetszetben így viselkedik. Gyanítom, hogy ez az ötvözet ilyennek lett kitalálva. Pl. fém létére kb. 1-1.5cm-re fogom puszta kézzel a melegítés helyétől és egy-két perc múlva is csak ott tart, hogy érzetre már kellemetlen, de még nem eldobós. Túl sok idő vitt már el így is, inkább már nem erőltetem a forrasztásos megoldást ezen a csatlakozón. Azért köszi!
(#) Ge Lee válasza rascal hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

El nem tudom képzelni hogy az RO-val ne lehessen megforrasztani.
(#) Chipmunk1960 válasza rascal hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Tényleg létezik olyan ötvözet, amit képtelenség forrasztani, pld a O2 szenzorok vezetékei. Gyárilag préselhető sarut adnak hozzá.

Akkor ez biztos onnan maradt vissza.
(#) cupika97 hozzászólása Aug 19, 2015 /

Lehetséges forrasztópákával rézcsövet forrasztani? Pedig megcsinszoltam a csövet, és zsirtalanitottam is de nem sikerül.
(#) zolika60 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Minden a csőátmérőn és a páka teljesítményén múlik. Mekkora csövet mekkora pákával szeretnél forrasztani?
(#) cupika97 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Azthiszem fél colos. A páka 80 watt-os, max 400 cfok.
(#) zolika60 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Neked privátban megírtam, de ha már itt a kérdés mások okulására is válaszolok rá. Tehát a páka határeset. Kicsivel nagyobb jobb lenne, de ha ez van ezzel is lehet próbálkozni. Erre a feladatra való folyasztószert és ónt kell használni.
(#) Buvarruha válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Maximum levegős rásegítéssel, simán pákával csak nagyon kitartóan és maximumig tekerve.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Azért nekem kattogós Wellerrel is sikerült, pedig az csak 50W. Persze nem egy hosszú vizes csődarab volt, csak egy rövidke csőre forrasztottam könyököt.
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2015 1 /

Egy pillanatpákával semmit sem lehet forrasztani, tehát ez szerintem nem lényeges infó.
(#) Joe_001 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

1800W hőlégfújó,Felcsiszolás után folyasztós ón por, 24-es rézcsőnek oké vagy láng. Ezüsthöz már PB- oxigén duó illik minimum. Ezzel már vasat is lehet vágni, hegeszteni igaz nem.
(#) Chipmunk1960 válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

O2+PB azzal bizony lehet vágni! De még hogy! Ipari ezüsttel, anno a hűtőket forrasztottuk, rézzel bevont szénszálas "elektródával" + borax.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
(#) holex hozzászólása Aug 29, 2015 /

Fluxot hogyan kell használni forrasztásnál? Kenjem le vele az egész NYÁK-ot, aztán mehetnek ve az alkatrészek? Milyen mennyiséget kell használni? A lehető legvékonyabban kenjem fel, vagy mehet jó bőven? Forrasztás után le kell törölni a maradékot, vagy maradhat? Ja és azt vettem észre, hogy ha ledörzsölöm a felesleget forrasztás után, az leszedi a panelről a kémiai őnozást. Ez probléma? Bocsi a sok kérdésért...
(#) szucsistvan123 válasza holex hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

A Flux (gyanta) Általában benne szokott lenni a forrasztóónban.
Elég az is, ha belemártod a páka hegyét (ha krém állagú), aztán ráolvasztod az ónt (vagy beforrasztod az alkatrészt) Célszerű letörölni. Az alkohol oldja.
(#) Chipmunk1960 válasza holex hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Szia, Lehet külön Flux-ot használni, de felesleges az egész nyákra, elég a lábakra. Mivel a célja a forrasztás elősegítése, így használata, nagyban függ, a panel, illetve az alkatrészek állapotától. A réz, illetve az ón réteg elég hamar oxidálódik, ennek a rétegnek az eltávolítása forrasz ömlenyből, a feladata. Pontosan úgy, mint a hegesztésnél a bevonat, illetve a CO, vagy Argon/Helium gáz használata. Általában, mint István is írta elégséges ónban lévő. Azt viszont nem írtad, hogy mit, s mivel szeretnél összeforrasztani??? Pákával, hőléggel, SMD-t, 3-lábút, nagyfejűt?? A folyasztószert, pont mint az ónt az adott feladathoz kell megválasztani. Ha pontosan leírod/fényképezed, hogy mit mivel szeretnél, itt biztosan meg tudják adni a legjobb tanácsokat, amit sok-sok próbálkozás után, megtapasztaltak.
Istvánnak, az utolsó mondatában is igazat adok, kivétel, ha / no-clean flux-ot használsz/, célszerű letisztítani az elkészített munkadarabot.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
(#) Joe_001 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 30, 2015 /

Igazad van mindig tiszta felülettel dolgozzunk (bármit forrasztunk is). Elektronikában is már annyi mindent forrasztunk kicsit - nagyot, ólmossal a nélkülivel, hogy pontos válaszhoz jól, pontosan kell a kérdést is feltenni. A forrasztóeszköz se mindegy.
(#) Massawa válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 30, 2015 /

A pákát a krémbe mártani nem a legjobb tanács ( kivéve ha pákahegyet kell jol beónozni). A modern fluxok melegre azonnal elpárolognak, igy ott ahol hatnia kellene ( NYÁK lap, alkatrészláb) már nem tud.
Ugy ahogy Chipmunk irta, sokban függ a forrasztando dolgok állapotátol. Ha rossz a NYÁK ( sajnos elöfordul, érdemes egy probaforrasztást tenni) akkor egy kis ronggyal az egész lapot be kell kenni vékonyan fluxxal ( olyannal ami lemoshato) az alkatrész lábakat meg bemártani a fluxba. Igy öröm forrasztani.
SMD alkatrészeknél viszont ez nem vált be (a mezei fluxot nem lehet eltávolitani az alkatrészek alol). Oda mindenképen különleges ( sajnos drágább) flux kell, ami melegre (60-70 fok elpárolog). Ezzel kell a lapot bekenni az alkatrészeket beforrasztani majd 5-10 percre egy 60 fokos sütöben elpárologtatni a maradékot.
Az utolso lépés az egész panelt spiritusszal, tiszta benzinnel lemosni és megszáritani.
(#) mps válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Okt 11, 2015 / 1

Szia! Bővebben: Link . De a nyákkészítős topikban is bőven van infó.
(#) szucsistvan123 válasza mps hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

A videót láttam már!
Köszi a választ!
Következő: »»   57 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem