Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Próbáld ki, hanggenerátorral meghajtani és valami görbét felvenni.
Elnézést, isten ments, hogy kritizáljam a dolgaidat. Magam sem ezüsttel tekerem majd a trafóimat és nem lesznek többezres kondik, ellenállások. Meg ne merjen sértődni senki! Tudomásul kell venni, hogy igazi minőség az nem szuggesztió, hanem következetesen jó építőkockából felépített, jól beállított rendszer.
Én csak audio napszámos leszek, de azt fel tudom mérni, az nem kevésbe van, ha igazán jót akar az ember. Optimum és a pénztárca, e körül forgolódunk itt alul... Én is.
Inkább azt a hangot adja ki, mikor magdianyus leesik a lépcsőn. Azt visszamikrofonozni - - és itt jönne janóbá - olyan cucc kéne mint az NCIS -ben. Hologramos hangelemző.
Józsi: nem sértődtem meg. Kidobtam pár kondit az asztalra, és véleményt kértem. Elszállt a téma, mint az oldal elején Kálmánnal. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Én nem mondtam, hogy nem lehet. Nekem még mindig csak egy alkatrész, amiben van két párhuzamos vezető
Szerintem ha üzembiztos (megfelelő feszültségű, nem üt át) és megfelelő kapacitású, onantól akármilyen megfelel. A többi már csak izlés és pénztárca kérdése. De ez már tényleg off. Én személy szerint ilyen helyre WIMA alá nem adom. Bocsi, hogy felkavartam a témát egy véleménynyilvánítással.
Valóban az írást eltoltam.
Már mind egy.Ragasztva van. A következőnél jobban odafigyelek.
Sziasztok!
Kerestgéltem a gugliba ,de nincs értelmes találatom ezért szeretnélek titeket megkérdezni. OS1-re vagy OS18/600-ra tudnátok ajánlani SE erősítőt?
Üdv nektek emberek. Már tanácstalan vagyok az ügyben. Építettem egy PP 18w gitár erősítőt és egy igen érdekes hibajelenség van. A hiba annyi hogy ha bekapcsolom az anódfeszültséget egy pillanatra szól az erősítő utána csak halkan "zümmög" de ha kikapcsolom pár másodperc múlva emelkedik a hangerő utána mint ahogy szokott lenni szépen elhalkul és el is hallgat ahogy kell neki.
Méréssekkel sikerült kiderítenem hogy a gond a fázisfordító után lehet mert ott jelentkezik főként ez a hiba szkóppal nézve bekapcsolás után csak éppen hogy erősít de ha lekapcsolom az anódfeszt pár pillanat múlva megugrik az erősítés arra a szintre ahol kellene lennie és szép lassan elkezd csökkenni. A 0 és a 180 fokos résznél is ez a jelenség. Mellékelem a rajzot. A következőkben tértem ez a rajztól: A 33u-s tápkondi helyet 47u-t használtam A 16u-s kondi helyet 22u-t A végpentódák katódkörében lévő 50u-s kondi helyet 47u-t használtam EL84 helyett 6P15P-EV 12AX7 helyet 6N2P-t Tudom hogy nem szokás de az EZ81 és a többi cső fűtése közös (még) Ha valaki tud nekem segíteni hálás lennék és meghívom egy sörre Előre is köszönöm
6P15P? Annak a segédrács feszültsége 150V, ha jól tudom, így nem fogja sokáig bírni.
Nem 6P14P? Ő inkább jó az EL84 helyére. Én elkötésre gyanakszom.
Csak ilyet tudtam beszerezni. Nem nem elkötés 5x le lett ellenőrizve oda vissza
Az előző hozzászólásomat szerettem volna szerkeszteni de akkor leírom ide. Kivettem az EZ81-et és Si diódát raktam a helyére igencsak terheli a trafót és a két db 47u-s tápkondi meleg lehet kiszáradtak pedig vadi újak holnap kicserélem és megírom mi lett... A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Ugye polaritáshelyesen raktad be a 47u-kat a tápba.Nem melegedhetnek.Feszültségtűrésük rendben?A 6P14P és a 6P15P bekötése más, erre ügyeltél ugye?A 15-nél nincs összekötve a katód a fékezőráccsal búrán belül, stb...
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Igen polaritáshelyesen vannak a kondik. Fesztűrésűk 450V és 105° -ak. Igen mielőtt beépítettem az adatlapot tanulmányozva kötöttem be a csöveket.
Szerk. Ez az erősítő az első csöves amit építek. Már egyszer működött csak valamiért rosz hangja volt nagy hangerőn azthittem a kimenő de kipróbáltam egy gyári EL84 PP kimenővel ugyan az volt. Szerintem az egyik kondi rakoncátlankodhatott ezért csináltam nyákot neki meg vettem új alkatrészeket azt remélve hogy így jó lesz de a fene gondolta hogy az új alkatrészek is hibásak lehetnek. Amúgy a kapcsolásban a 100n kondi is hibás volt. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Nem még nincs rendben a tápkondik melegednek de dolgozom így még nem tudtam kicserélni
Az egyenirányitócső és a többi cső fűtése nem lehet közös!
Az EZ81-nek teljesen különálló fűtéstekercs kell, a rajz szerint! A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
A bal felsővel nem nagyon fogsz mellélőni. Aztán lehet, hogy a te erősítődbe inkább a bal alsó passzol, annak ellenére, hogy erősebb és talán kellemetlenebb a saját hangkaraktere. Vagy egy harmadik...) Bejáratatlan kondikat egy készülőfélben lévő, tehát szintén bejáratatlan erősítőben fülre összehasonlítani nem a legjobb ötlet. Mindenekelőtt találd el az "optimális" csatoló kapacitásértéket! Ha túl kicsi, akkor erőtlen a basszus, ha túl nagy, akkor viszont olyan hangokra is "ráül", ahová nem kellene (a tempó is belassulhat kicsit).
Sziasztok!
Van nekem egy régi regent 30h csövesem, * rendesen,csak sajna nagyon alapzajos,zene mellett persze nem hallatszik,talán 1 kondi lett benne kicserélve a többi alkatrésze még eredeti,valamelyik kondi okozhatja a zajt?merre érdemes kutakodni a hiba után? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Miért ne lehetne?
Az igaz hogy nem elegáns megoldás, de ha a fűtés közepelve van, még akkor is bírja az EZ81 (Vkf max. 500V). Akkor lenne ez gond, ha közvetlen fűtésű lenne az egyenirányitó cső. Egyébként gyári készülékben is elkövettek ilyet.
Szia nekem ez van meg gyári állapotában,arra gondoltam egyenként kicserélném a régi kondikat újakra,ez badarság?
Ha engem kérdezel, akkor nem. Ha mást, akkor már lehet igen .
Korrekten akkor jársz el, ha valamilyen módon megméred őket szivárgó áramra, kapacitásra és csak a rosszakat cseréled. Ha rendszeresen használod, akkor nem biztos, hogy ki kell cserélni őket. Ha 1-2 évet állt, ne adj isten suffniban, akkor már érdemesebb. körülményfüggő.
Szivárgó áram
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Szia,kb 10 évet állt mozdulatlanul,és szinte minden lemeze amire rászerelték a cső foglalatot meg minden egyebet egy adta rozsda.szóval valószínű komplett újítás kéne neki.
Na a tápkondikat kicseréltem minden ok mostmár de a hiba fennál még mindig. Felvettem végpentódák ki vannak véve csak az előfok jele van rákötve egy másik erősítőre a pentóda rácsáról megy a jel fázisfordító után.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Másik EZ81 -el vagy diódákkal próbáltad már?
Idézet: „minden ok mostmár de a hiba fennál még mindig” Most akkor mi van?Szeretnénk segíteni, de ha mindent úgy kell kihúzni Belőled, meg kitalálni,elképzelni, akkor nem fog menni. Idézet: „Most akkor mi van?” Ha jól látom a helyzetet, akkor a végcsöveket sikerült kizárni a hibaokok közül, a hibát sikerült az előfok-fázisfordító-tápegységre szűkíteni. _Én_ ezek után ellenőrizném az A,C és D tápfeszültségeket, valamint munkapontokat. Ha a rajzon feltüntetett tápfeszültségek vannak a valóságban is, akkor saccperkábé ezeket kellene mérni, balról jobbra számozva a csőfeleket: Uk1=0,8-1V, Ua1=135-150V Uk2=1-1,5V, Ua2=135-150V Uk3-4=~75V, Ua3-4=230-240V Egyébként Imi65 olvtárs említette, hogy a 6П15П csövek nem szeretik a magas segédrács feszültséget, olyan 150-170V környékén érzik jól magukat, szólnak jól. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy az a 360V anódfeszültség a végcsöveken bőven kilóg a tűréshatárból EL84 esetén, de 6П15П-nél is 330V az Ua max.
Üdv! Van egy Videoton RA3101 rádióm. Ki lett belőle szedve a kimenőtrafó, van egy másik elvileg azt mondták jó bele, de a kapcsolási rajzot nézve 3 kivezetésű trafó volt benne, ami helyette van viszont egy sima trafó. Bele tudom ezt tenni?
A katódkomplexum volt rákötve a szekunder tekercs "közepére". Ha ezt GND -re kötöd a panelen, akkor minden további nélkül használható.
"egy sima trafó"; tényleg, vagy kimenő (légréses)?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |