Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Hát köszi mindenkinek ezt a vezetőezüstös dolgot megpróbálom, persze ha tudok valahonnan szerezni...
Szia! Egy Samsung ML1660-asom van. 12000-ért vettem újonnan. Vettem hozzá Holland gyártmányú tonerport. negyedszer töltöttem újra és van még 1kg por a tasakban. A por 5 éve volt 4000Ft. Van kérdésed?
Nekem a régi egy ML1610-es volt. Egyszer csak elkezdett csíkozni, vettem bele port, megtöltöttem. Ugyanúgy csíkozott tovább, szöveget lehetett vele nyomtatni de nyákot nem. Most egy ML2525 van, ez eddig még jó, nagy teli felületeket is szépen lefed.
Nekem egy dolog miatt kezdett csíkozni. Figyelmetlen voltam a töltéskor és megsértettem kézzel a fényérzékeny hengert. Ez nem a nyomtató hibája. Hozzáteszem - sajnos nyákgyártásra az utántöltő port nem tudom használni - szemben az eredetivel. Viszont ettől a nyomtató még jó én szeretem, mert irgalmatlan mennyiségű doksit printeltem már ki vele. Jócskán visszahozta az árát. Ráadásul viszonylag gyors.
Mivel még magával a réz szulfát oldattal is lehet maratni, ha sósavat adsz hozzá, én nem adnám le, hanem használnám tovább.
A vaskloridommal már kb egy négyzetmétert lemarattam, tele van rézzel, de még mindig teljesen jól működik. Tömény sósavban oldottam fel annó, így használom egy évtizede.
Nem. a Réz-(II)-kloriddal (CuCl2) lehet maratni: CuCl2+Cu-->2CuCl
CuCl+HCl+O2-->CuCl2+H2O (nincs rendezve az egyenlet!) Sósavas-hidrogénperocidos, Vas-(III)-kloridos maratásnál nem keletkezik rézszulfát (CuSO4, csak Réz-(II)-klorid (CuCL2)...
Próbáld ki a réz-tetraammin - 25%-os ammónia oldat kombót. Ez nem marja az ónt.
Vettem festék boltban aceton de alkoholt nem tudtam venni hozzá mit lehet még hozzá keverni?
Én denaturált szesszel próbáltam, tökéletes lett.
Nem tudom hogy van e a festék boltban.
Szia!
Mielőtt összekevered, próbáld ki, hogy az általad használt nyomtató tonert oldja-e az aceton. Nekem Lexmark E120 van, eredeti tonert egyáltalán nem oldja az aceton. A munkahelyi Canon ADVC2220i-ben használtat viszont oldja. A Lexmarkhoz H-300 aromás hígítót kell használnom.
Az alkohol helyett mit keverhetek hozzá?
Bármit ami gyorsan párolog és nem oldja a tonert ...
Persze, hogy nem keletkezik. Réz szulfát a perszulfátos maratásnál képződik. Magában nem is oldja a rezet. Írta, hogy sósavat önt hozzá, úgy kénsav meg réz-klorid lesz belőle. Igaz azt is írta, hogy vas-kloriddal marat, annál tényleg nem keletkezik szulfát.
Már írták mások is, denaturált szeszt.
Üdvözlök mindenkit!
Segítséget kérek, vaskloridra lenne szükségem, holt tudom beszerezni,vagy esetleg tudna-e valaki adni? Előre is köszönöm.H.J.
Miből csináljak 25%-os amónia kombót, azaz monjuk fél literbe mennyi kell miből?
Pontos receptem nincs, réz ( II )- szulfát oldat + 25% ammónia oldatot önteni kis mennyiségben - esetenként után adagolni - ebbe az oldatba a nyák. Én bubis marató hiányában mozgattam a nyákot, a galvánónozott vezetőmintázat megmaradt, a furatgalvánozott nyáknál a furatokban is. Mellékeltem egy pdf-t, ott a maratás résznél leírják, hogy hogy működik a folyamat.
Egyébként ha a tömény ammóniát öntöd a nyákra már akkor elkezdi lassan oldani a rezet, mert sötétlila lesz a folyadék színe.
Két vagy 3 évvel ezelőtt hozattam talán a donauchem-ből, 90Ft volt literje. Viszont el kell menni érte mert vegyszert nem postáznak, és érdemes vinni vastag falú, vegyszer tárolására alkalmas kannát is, mert amit ott adnak az horror áron van, sokkal többe kerül mint amivel megtöltik.
Köszönöm a választ mindenkinek.H.J.
bár lassú a módszer, de megy. 1.6 W 405 nm (kék) diódával dolgozok. Szóval a módszer (matt!) fekete festék, lakkbenzin és nitro meg persze kedvenc nyákmaró szerünk. Levegős fejjel égetjük le a festéket, lakkbenzinnel nagyon óvatosan lemossuk égetés után. Majd maratjuk, vizes semlegesítés után nitroval lemossuk. Bár lassú és a felbontása max 0.2 mm de eddigi legtökéletesebb nyákjaimat csinálom ezzel.
Vettem. 100ml akarok csinálni 20ml denaturált szesz 80ml aceton?
Fordítva !
Ne keverj be sokat. Csak ha már biztosan működik. Én egy 10 milis fecskendővel szívtam fel 2 ml acetont, 8 ml denszeszt. Ha nem sikerül akkor mehet a 3:7 arány, vagy akár a 4:6. Ki kell kisérletezni hogy adott tonerhez és papírhoz milyen arányú keverék a legjobb.
Legutóbb 4:6 aránnyal csináltam és jó lett a nyák.
Mi itt szenvedünk vegyszerekkel, közben meg ma hallottam, hogy a Rinofluimucil marja a nyák-ot !
Nem úgy van, hogy csak feloldja?? Ha feloldja a nyákot, az nem igazán jó, nem marad meg a panel sem...
Ha van rézporom akkor abból tudok réz II szulfátot csinálni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |