Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   627 / 781
(#) szendi001 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
En kicsit sokalltam a teljesitmeny igenyt. Reszemrol 500 watt kielegito cel. Miert fontos hogy onrezgo legyen?
(#) Skori válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Közben elment vagy két oldalnyi a fórumból, és talán már sejted a választ a kérdésedre.
Az IC-vel kapcsolatban pedig: a TME-nél 5db-tól 434+ÁFA, ez még szállítással együtt is sokkal jobb mint 1000Ft/db-ért venni. A jelenlegi fejlesztési módszered mellett pedig még lehet, hogy kevés is lesz az az 5db
(#) Transztyuszeres válasza Skori hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Bízok az ellenkezőjében.
A nyáktervvel kapcsolatban: az egész szinte le lett pucolva, kivéve a bemeneti rész és a szekunder oldal az optóval, Zénerrel. Kapott a D-S +110µF/400V puffert közvetlen, de teszek rá 220nF fóliakondit is.
A Vs-t majd a source-ra kötöm és csinálok egy új táblázatot, trafót.
Mi lehet majd a gond?

gulyi88 kielégítő választ adott
itt, erre nem is gondoltam valamiért: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 7, 2016 /
 
Hogy ne csak a Transzi blogja pörögjön. Egy egyszerű step down megoldás a kínaiaktól 20W-nyi LED-hez. A késztermék annyiban különbözik csak az adatlapi elrendezéstől, hogy C2-re és C3-ra is tettek még egy kisütő ellenállást. Ezzel is csak annyi a baj hogy nincs leválasztva, így nem tanácsos tapogatni.
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Köszi, igyekszem szerda délutánig "read only"-ba lenni.

Árat tudsz?
(#) skari73 hozzászólása Feb 7, 2016 /
 
Sziasztok,

kérdezném tisztelettel, hogy az a néhány nanós kondi, ami a primer + -ja vagy - -ja és a szekunder - ja között szokott lenni milyen szerepet tölt be. Ha van ilyen a tápban, akkor a szekunder oldal és a védőföld között AC 60-70 V feszt tudok mérni, illetve a kézzel is érezhető, hogy ráz a táp.
Köszönöm: skari
(#) lorylaci válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Vicces, hogy lényegében ugyanazt mondtam neked, mint gulyi88, kb ötször. De ha én mondom, akkor kakilsz a fejemre, ha más akkor rögtön bólogatsz.

Az egész nyákot ki kellene dobnod, és csinálnod kellene egy új nyákot, a sok-sok oldalnyi ajánlásunk alapján. Bár ha megelédenél azzal, hgoy a mködést mondjuk 12V-ról teszteled, akkor ez sem kellene, még próbapanelen is elmenne a dolog, persze nem folynának amperok. De a félhíd jele, a gate jelek satöbbi jól látszódnának.
(#) lorylaci válasza skari73 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Az egy Y kondi, és a feladata a zavarszűrés. A trafó parazita kapacitásain szépen átmegy egy kis nagyfrekis zavar, és az Y kondi lényegében ezt zárja rövidre.
Normál esetben nem lehetne 60-70VAC, így gyanakodnék arra, hogy az Y kondi hibás. Ha pedig a szivárgási áram nagy (ilyen is előfordul, ekkor figyelmeztetni kell), akkor pedig kötelező a szekundert védőföldre kötni, és így a szivárgási áramot a védőföldbe vezetni.
(#) Transztyuszeres válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Azt nem írtad, hogy HO nélkül nincs csak LO...
Tervezek, szerdáig(de inkább csütörtökig) van időm.
(#) lorylaci válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Ha neked nem triviális, hogyha nincs a bootstrap kondi feltöltve, akkor ugye nincs ami táplálja a felső oldali meghajtást, és így HO-d nehezen lesz, akkor sajnálom de egyszerűen nem tudunk veled mit kezdeni!
Most komolyan, mindent a szádba kell rágnunk, lépésről lépésre? "tudod ha nincs táp, akkor nem tud miből dolgozni, ezért nem fog működni"
Hogyan érted egyáltalán az egész táp működését, ha ez nem fekszik?

Vezetsz itt egy blogot, írod a sok zagyvaságod, közben istennek tartod magad. Válaszokra nem igazán válaszolsz. Elég lenne igazából az adatlapot elolvasnod, több oldalon keresztül (10-18 oldal) részletezik a működést. Aztán még a 18-19 oldalon részletezik is, hogyan kell az IC-hez nyákot tervezni, van mintanyák is. Ezekre te fittyent hánysz, el sem olvasod, majd csodálkozol, hogy nem működik, és a hibát legkevésbé sem magadban keresed.
(#) Transztyuszeres válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Már többször leírtam: nem ez a szakmám és nem tartom magam istennek, valamint azért nem válaszolok esetleg, mert nem tudom a választ. Adatlapokat meg nem szeretek böngészni, mert nem tudok angolul. Ezekre nem gondoltál? Mindegy, csütörtökig "read only"...
A triviálisokat meg hagyjuk...
Amúgy jól elbeszélünk egymás mellett, mert én LO-t írtam, nem HO-t.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) Transztyuszeres válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Igazad van, ha áttanulmányoztam volna az adatlapot és a blokkrajzot, akkor nem is lett volna kérdésem: kép - bekarikázott rész, így egyértelmű, hogy nincs LO,csak egy villanásra, tartósan csak akkor, ha Vs COM-ra kötve, ennyi (nem HO).
Megnéztem az IR2153 adatlapját, abban nincs ilyen, azért megy az LO folyamat HO nélkül is.

De ha nagyon akarjátok, akkor nem közlök le itt méréseket, szkópfotókat, hibákat - nevezzétek blognak -, amiből más esetleg tanulhat.

Na de most aztán tényleg csak olvasgatok csütörtökig.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016

UVBS.jpg
    
(#) Elektroman válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Kicsit igazítottam a trafón, 357 uH/ 45 uH. Ezzel a k tényező 6.9-re jön is. Ha ezt visszaírom táblázatba és a frekit 112 kHz-re állítva akkor 357.9/45.3-et számol. Meghagytam a 24 menet primert, így a max indukció 0.201 T. A rézveszteség fél watt alatti.

Írogattam be más vezetékvastagságokat, és nem feltétlenül a vékonyabb vezetéksodrat adja a legkisebb rézveszteséget. pl az én esetemben: 18x0.45 vezetékkel 0.4751W, 15x0.5 vezetékkel 0.4726W, de nyilván vasagabb vezetékkel nő a veszteség, de igazából elég jelentéktelennek tűnik a különbség 0.7-es vezetékig(fél watt alatt marad).

Kérdések: A 6.9-es k tényező még jó lehet? A holtidő picit inkább alatta, vagy picit inkább felette legyen? 206pF-es kondi kéne hozzá, 180pF-et vagy 220-at tegyek inkább?
csatolva a mostani a táblázat.
(#) Dudus válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 7, 2016 / 1
 
Nem az a baj, hogy mérsz, próbálkozol! Az a baj, hogy irgalmatlanul és végiggondolatlanul kapkodsz. Olyan mint ha folyamatosan write only üzemmódban lennél és meg sem karcolná az értelmedet mindaz amit a többiek segíteni próbálnak.

Az utóbbi időkben öröm olvasni a topic-ot, korrekt hangnemben segítőkészen nyilvánul meg mindenki, a régebbi stílusnak nyoma sincs. Azt pedig fogadd el, hogy az nem mentség mindenre, hogy "Nekem ez csak hobby" és bizony kell hozzád a türelem ! Kíváncsi lennék egy-két régebbi tanárod véleményére
(#) Elektroman hozzászólása Feb 7, 2016 /
 
@lorylaci : Az opto típusa kritikus a stabilizált tápban? TLP621 szerepel benne, nekem van pár PC817-em. Ahogy néztem az adatlapokat, sok különbséget nem láttam, ami "jelentős" eltérés az a kollektorárama, de az meg a 817-esnek több és nem hiszem hogy számít, CTR-ben olyan szórások vannak mindkettőnél hogy... Tudom, hogy nem egy drága tétel, de ha van itthon, nem vennék. Transztyuszeres is kérdezte már ezt, de nem láttam hogy választ kapott volna.
(#) pepe1125 hozzászólása Feb 7, 2016 /
 
A hozzászólásom el ne tántorítson, mert ez az IC biztosan egy fantasztikus találmány, és várom mire jutsz vele. Tetszett minden szempontból a működése és a védelme is. Viszont tavaly amikor a véglegesnek mondható projektben felrobbant ez az IC, szó szerint egy nagy luk keletkezett a helyén, amire a mai napig nem találtam választ, na akkor otthagytam az egészet és visszatértem a TL494-re.

Rengeteg táblázat, application note, számolások, kísérletezések előzték meg. Spéci MOSFET-et kapott extra kicsi RDSon-al, és mind hiába.

De mivel maradt még pár darab, szívesen eljátszanék vele. Csakis a kudarc leküzdése miatt is.

Hajrá!
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Lehet hogy a 494-et sem kell már sokáig használni. Elkezdtem feliratozni a videót de aztán meguntam, leírom inkább ide (ebay-es 494). Egy 10 nanós kondival is el kellene neki menni 350kHz-ig, ez egy 470pF-al is csak 100kHz körül tud, majd leáll az egyik kimenet, és a másik megy tovább helyette is, dupla kitöltéssel. Ha letekerem a DT-t akkor sem egyszerre állnak le, az egyik kimenet aktív marad. Ezeket az anomáliákat szabályozáskor is eljátssza, még a kimenetére kötött buffer tranyókat is meg lehet vele főzni, ha rajtuk van a gate trafó.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Hát nem megmondták, hogy bontott alkatrészt kell használni...? Az már bizonyított...
(#) Gyozo92 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Elsősorban a kevés aktív alkatrész, és relatíve alacsony zajkibocsájtás szól mellette, ellene pedig a nehéz szabályozhatóság. Már arra is gondoltam, hogy egy jól stabilizálható IC-t kiegészítek meghajtással, pl IR2110 vagy hasonló, és 2-2 fetet hajtani meg vele, így nem kéne teljes híd, az aktív pfc mindenképp. Ráadásul 1U az építkezési magasság.
(#) Gyozo92 válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Én is hasonlóan jártam velük, csak robbanás nem volt. Viszont van egy marék fetem is hozzá, és még IC-ből is akad, talán előveszem újra a projectet. Sajnos nem érzem magam elég képzettnek, hogy olyan nyáktervet csináljak hozzá, amit üzembiztosan ki merjek adni a kezemből.
(#) pepe1125 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Ez a bajom nekem is.

Most már elmegy az IR2153 minden darabja. És előveszem az IRS27951-et.

Még vettem IR21531 típust is, kiváncsi leszek ha átcserélem a jelenlegi kapcsolás mennyivel javul.
(#) pepe1125 hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Így lukadt ki. Vitte magával ezeket amik a képen vannak. Bővebben: Link

Sípolt a fülem akkorát szólt.
(#) Transztyuszeres válasza Elektroman hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Bár nem engem kérdeztél(hátha te se kapsz választ), de én úgy vettem észre, hogy jó bele - összehasonlítva a cikkben lévő dual optóval, mindegyik 3us-os és szépen szabályozott amíg működött.

De majd jön a prof. és helyrerak...
(#) skari73 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Kedves lorylaci,

köszönöm a választ, azt hiszem értem is. A dolog azért aggasz, mert pl.: a PC házán is érzem kézfejjel érintve a bizsergést. Persze hiányzik a védőföld, ami nyilván megoldaná a dolgot. Sajnos ott abban a konnektorban nincs ilyen. (panel lakás) Viszont, ha jól sejtem az életvédelmi kismegszakító nem örül ennek túlságosan.
Köszönöm még egyszer: skariskari
(#) Bassmester hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Szerintetek az IRS 2453 bootstrap meghajtását be lehet valahogyan bikázni? Sajnos gyári állapotában nem sok mindenre jó...
Komplementer meghajtással tervezném kiegészíteni, viszont a meghajtók külön táplálását jó lenne elkerülni, viszont az IC bootstrap FET-je az adatlap szerint csak néhány mA-es...
Milyen megoldással lehetne használhatóvá tenni ezt az ícét?
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Azzal csak az a baj, hogy korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, nem mintha építeni akarnék mostanában bármit is. Vagy elkérjük majd a gyártótól a belső rajzot, és megépítjük tranyókból A4-es méretben. Ez a darab konkrétan olyan, mintha a flip flop csak dísznek lenne benne.
Az IR2110 is tud hasonló dolgokat produkálni, egyszerűen megszűnik az ellenütemű kimenet ellenütemű lenni, aztán jön a füst. Talán a hegesztők is ezért készülnek zömében együteműre, az nem tud magára nyitni.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ha ugyanebbe az összeállításba beleraksz egy nem Ebay-es TL494-et, akkor az jól dolgozik? Viszi a 350KHz-et? Érdekes volt ez a teszt.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Egy kérdés: (folytatom a blogom)
Leteszteltem a trafómagot éles 230-ról és 48 fokos egy óra után 160V-al 100kHz-en, 153mT gerjesztés mellett.
Akkor ez milyen anyag lehet?

(szkóp fotó a trafóta kötve: 2us/DIV, uncal kb. 100V/DIV)
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Lefelejtettem: külső környezeti hőmérséklet 22 fok.
(#) FRobert hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Milyen volna az AN-1160 alapján kiszámolni a rezgökört és, a meghajtást megoldani egy SG3525 + IR2110 el, amit beállitunk a rezonancia frekvenciára. Itt gondolok hangfrekvenciás erősítők meghajtására, ahol nem számít ha ven egy kis feszültségesés és nem szükséges a stabilizált kimenet.
Következő: »»   627 / 781
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem