Fórum témák
» Több friss téma |
Jó, majd legközelebb több időt szánok arra, hogy levegyem a telóm 8-ról 1 megapixelre, úgy talán nem lesz gond.
Az egyik helyen mintha lágy forrasztást látnék.Sima gyantást forrasz ón.De nem vagyok biztos benne.Én is forrasztottam már pár száz csatlakozót, "T"-t, ívet, toldót, egészen a 6-35 (bár oda kell a jó minőségű pb és szúró láng),de én sem javaslom.Én beleestem abba a csapdába hogy kilyukadt a hűtőm a kocsiban és az általam átalakított jobb szúrólángú gázégővel nekiestem a nem húzott 0.3 mm-es csőnek, de akármilyen óvatosan próbáltam csak rosszabb lett mert a hőtágulástól csak tovább nyílt a cső.De mint később eszembe jutott (persze amikor már késő volt) a kis fekete rúd alakú gázégőmmel meg tudtam volna csinálni mert annak csak 2 cmm a szúrólángja.Így 14 ezer forintom bánta.
A hűtéstechnikában soha nem használnak "cint" forrasztó ónt Ha az ón amit látni vélsz akkor valami kókler már takecolta a dolgot..
Van amelyik forrasztás ónosnak látszik ugyan, de réz ötvözet is lehet ilyen színű. Az a helyzet, hogy a csöveket réz- ezüst ötvözettel szokták javítani. Általában a standard javítóanyag tartalma 5% körüli, de ettől vannak magasabb ezüsttartalmú pálcák is, akár 20% is lehet. Ettől a forrasz egyre inkább csillog, ez megtévesztő lehet.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
A bal szélső dupla cső az forrasztva van , 100%, mert megvan folyva egyenetlenül a forrasztóanyag rajt. És elvileg ez full gyári.
Szerintem el kellene mélyedned a forrasztási technikákban, hogy különbséget tudj tenni lágy-, és keményforrasztás között.
Jogos jogos, annyit tudok , h a lágy az 450 fok alatt a kemény meg az felett van. De a kollégák véleménye alapján inkább nem bántom, muszáj biztosra mennem , mert ritka nehéz beszerezni egy-egy beltérit.
Na ezt nem tudtam.Egy gondolatsorral okosabb lettem .
Sziasztok' Találtam egy elta 9220 mobil hűtő fűtőt.De sajnos a vezérlő egységet leszerelték az elejéről. A fűtőtest 2000w működik külön kipróbáltam a motorja is jó , a kis motor amely hajtja a szűrő zsákot szintén tehát így külön külön minden működik.Azt szeretném kérdezni ,hogy ,ha rászerelek kapcsolókat lehet e működtetni.?
aramis
Sziasztok, találtam házilag készíthető jéggel működő légkondit.Ha megcsinálom 2 darab erős ventilátorral, jobban fog hűteni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2015
Mihez képest ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2015
Ezek a jeges -vizes dolgok csak játékszerek , a jég felülete és a "hőtartalma" határozza meg mennyire fog hűteni , ne várj tőle csodát ....
Különösen ha a jeget a szobában elhelyezett hűtőgéppel készitjük
Nem azért a két fillérér de az Országházat elkészültekor 1904 -ben egy, az alagsori helységben elhelyezett jégkamrából, szellőztetéssel hűtötték.
Ez úgy működött, hogy a Duna felől egy szellőző alagúton keresztül szívták be a levegőt a szellőző rendszerbe. Ez eleve pince hőmérsékletű volt, ami alapból is hűt, de amikor ez a rendszer nem volt elégséges akkor hordtak ide jeget. Ez szobában nehézségekbe ütközik. Ha csak nincs egy alagsori helység, ahonnan hűvösebb levegő jöhetne.
Hát, ha egy helységben elég sok jeget tárolsz, és nem tud a hideg levegő távozni, bizony lehűl a levegő is előbb utóbb. (lásd jégverem) A víznek elég magas a fajhője, ezért nagyon jó hűtőt lehet vele készíteni, pl. autóhűtő. Még a párolgási hője is kihasználható, lehet ún. vizes klímát készíteni, bár amiket én láttam, az eléggé lehelet finoman "hűtött", de azért érzékelhető volt. Ilyeneket használtak pl. lakókocsikban a '70 -es években.
Ez igaz, de több tíz kilós tétel kell néhány órára. A jégveremben is azért marad meg, mert nagy tömegben van hűvös helyen hőszigetelve. Egy forró szobában, ahol folyamatos a hőcsere nagyon hamar elolvad. Persze kísérletezni lehet vele.
A ventilátorokkal annyit érsz el , hogy hamarabb felmelegíted a jeget, ergó nagyobb teljesítményt kapsz, de sokkal kevesebb ideig. Ezek a jeges "légkondik" inkább csak hűsítésre valók , az is csak egy célzott irányba.
Így szvsz , teljesen felesleges átalakítani. Ha van mód rá , akkor kútklíma az tud hűteni egész szobát, 25m2 hűtöttem vele már 2 nyáron át, nem mondom hogy tökéletes, de 28-29 helyett 24-25 már el lehet üldögélni.
Sziasztok,
Nekem a home made kútklíma után az új verzió a kút + orosz vibrációs szivattyú + fan-coil-ok. Innentől hibátlan a rendszer és hűtenek nem kicsit. Havernál tavaly a hosszú nagy hőségben két 145cm széles fan-coli lehűtötte a majd 90nm-t 31-ről 25 fokra kútvízzel. Igaz nem tudom meddig hűtött volna még, mert 25-re volt állítva a termosztát. Igaz neki jó a ház elrendezése is, így elég a kettő. Egyik a két szobát a másik az előszobát konyhát étkezőt hűtötte. pár óra alatt elérte a 25 fokot utána már csak tartotta és ki-be kapcsolt a rendszer. Lehet találni fan-coil-t a hirdetési oldalakon akár 10000Ft-ért is. Érdemes keresgélni, mert nagyon jók, nagyon csendesek, és relatív olcsó, és nincs benne semmi extra ami meghibásodhat. Lassan jön a nyár, érdemes előre felkészülni rá!
Csáó!
Nekem 4,5 -es klíma van átalakítva, ez megy 120L-es hidroforról, de tervbe van egy kisebb szivattyú és tartály kombó beszerzése(370W) és így már 2 ilyen beltéri tudok majd használni gazdaságosan, mert most kb 400W ot fogyaszt a hidrofor kapcsolgatva óránként.A kisebb szivattyú meg 370W ból 4 et is ellátna elég vízzel. A víz kb 16 fokos, és a szobát(25nm) simán lerántja 1 óra alatt 23,5 körülire, eddig nem volt időm automatikát , termosztátot és mágnesszelepeket szerezni, de tervbe van. Esetleg pár képet raksz fel pixi?(kíváncsi lennék azokra a szép fan coilokra 145cm O.O).
Sajna most csak egy képem van róla kéznél amit csatoltam is. Nincs rajt a burkolat, azzal együtt 145cm, maga a hőcserélő 1 méter széles. Itt még a próba üzem volt. Vezérlőket már lehet 2-3000Ft-ért is kapni használtban. Könnyebben áramlik ebben a víz mint a klíma beltériben, meg azokat sok esetben át is kell kötni, mert amit én vettem az is csak 3 körös volt 6-os csövekkel. Ebben már mivel direkt vízhez vannak kitalálva vastagabb csövek vannak, igaz ez is ami a képen van 3 körös osztású, de kb 10-es csövekkel.
Huhú , te jó ég ez valami iszonyat ipari? Amit ha bekapcsolsz leviszi a fejed?
Fogyasztás az hogy adódik? Amúgy ja, enyém is csak 2 körös volt , de csináltam belőle 3 asat, 8 as csövekkel van.
Nem ipari, ez sima otthon vagy irodában használatos, csak nincs rajt a burkolat. Amúgy a venti motor 3-as fokozaton ha jól emlékszem 50watt körül van. A csatlakozó csövek 1/2"-ak, ahogy az alu betétes cső is. Van ugyan ebből a típusból egy másik amiben 60cm a hőcserélő, az lesz a kisebb szobába. Havernak kettő ilyen van a majd 90nm-re.
Sziasztok! Adott egy kis helyiség, kb 2 köbméter, ahol az összes hálózati eszközöm, (modem, router, switch, tápok, stb) és egy számítógép van. Ezek 0-24 órában mennek, és termelnek egy kis hőt. Így télen semmi gond nincs, de múlt nyáron, mikor a számítógép még nem volt bent, volt, hogy 35-38 fok volt bent. Van egy axiális venti a falon középen, ami naponta kétszer átszellőzteti a helységet, de idén, hogy a gép is bent van, félek, hogy túl fog melegedni a dolog.
Szeretnék ide valami kis hűtési megoldást kitalálni, sajnos kút nincs, kútklíma kilőve, viszont valami zárt rendszerű párologtatós megoldáson gondolkodok. Lenne két hőcserélő (pl autóból) amikben keringetnék vizet. A benti egységről ventivel fújnám le a levegőt, a kintire pedig valamilyen módon vizet csepegtetnék, vagy letakarnám egy ronggyal amit folyamatosan nedvesítenék. Kérdezném, hogy ebből lehet-e valami, vagy halva született ötlet?
2 köbméter még WC-nek is nagyon pici...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |