Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ez a hangváltó sem lesz olcsó ha összeszámolod az alkatrészárakat!
![]()
De megpróbálom én megtekercselni, ha nemsikerül, akkor pedig van egy ismerősöm aki ezzel foglalkozik!
![]()
Biztos, hogy nem jó!!!! Mérni és tervezni kellene, így kár nekilátni!
Ezekért inkább ne adj ki pénzt. Igazából semmire nem jók. Max. bulihangfal kategória, kertbe, grillezéshez, sörözéshez.
A felrajzolt váltról senki nem tudja megmondani, hogy jó-e.. Nagyjából 50% esély van rá.
Helló!Ez a videó talán segíthet,majdnem azokból a komponensekből épített ládát mutat be mint amit leírtál. https://www.youtube.com/watch?v=849S_jToNNQ , ez meg a végleges változata: https://www.youtube.com/watch?v=TpdFSa8k_XI kibélelve vatelinnel.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Sziasztok. Ennek a két hangszórónak kellene a teljes adatlapja. A gyártó oldalán kicsit hiányos, JBLsho-hoz kellene. HB15-539 és HG2,5-639 a két hangszóró. Előre is köszi.
Mi hiányzik belőle? Inkább az a baj, hogy régi.
VAS adatok például. Tudom hogy a HB15 zárt kosarú, de annélkül a JBLshop nagyon fura adatokat ad a térfogatot illetően, szintén a HG2,5-nél. Továbbá az Le adat is jól jönne.
Ezek teljesen szükségtelenek. Ezeknek nem tudsz dobozt tervezni. Le gyakorlatilag mérhetetlen, mert frekvenciafüggően változó érték.
Akkor lényegében tök mindegy mibe rakom bele, nemde? :S Mert ha nem tudok dobozt tervezni nekik, akkor nem tudom átméretezni a kiszemelt példányt sem.
Az előlap módositja az átvitelt. De a térfogat az mindegy, zárt közép és magasnak nem kell igazából semmilyen doboz.
Azt tudom, de amit kiszemeltem doboz terv ott külön vannak. Akkor viszont célszerűbb egy egy kamrás verziót keresnem, és abban "lerekeszteni" a két hangszórónak a helyet.
Ezeknek teljesen fölösleges bármt lerekeszteni.
![]()
Akkor keresnem kell egy másik doboztervet...
![]()
Hát igazából, házibulikra szeretném használni! Esetleg nem tudnátok valami 3 utas hangváltót, ami nem túl drága?
jocko: Igazából erről a videóról jött az egész ötlet! ![]()
Szia!
Szerintem ezekért nem érdemes ennyi pénzt kiadni. Ha bulihangfalat szeretnél, kapsz ennyiért jobbat is.
Hát igen. De egyszerűen csak a leválasztott térfogatot kell megszüntetni a középnél.
![]() A HG2,5 helyett a következő szint mondjuk egy Monacor DT-99, vagy valamelyik használt Vifa D25-26 magas, esetleg az újak közül BC25, DX25. Ezek az utóbbiak már messze túlmutatnak a középhangszóró képességein is.
![]()
És körülbelül mekkora terhelhetőségű lesz igy maximálisan a doboz?
Az főleg a mélyhangszórótól függ. Nem tudom, az mi lesz.
UniBox-ba írd be az adatait, és az megmutatja, hogy mekkora dobozban mekkora teljesítménynél érnéd el a maximális kitérést. Én ezt szoktam alapul venni.
Sziasztok! Szeretnék egy másik ládát építeni az autós mélysugárzómnak. Mostani láda nincs a toppon. A hangszóró egy fusion. Ezek a paraméterei, ezekből remélem kiszámolható a láda:Coil Height (Hvc): 25
Compliance (Cms): 248.25 Cone Area (Sd): 49.09 D.C. Coil Resistance (Re): 1.82 Electrical Q (Qes): 0.39 Force Factor (Bl): 10.38 Free Air Resonance (Fs): 27.64 Frequency Response: 22Hz - 500Hz Gap Height (Hag) (mm): 8 Impedance (Nominal): 2 Inductance (Le) (mH): 0.27 Linear Excurson (Xmax):28 Mechanical Excursion (mm):8.5 Mechanical Q (Qms): 4.65 Moving Mass (Mms): 133.6 Sensitivity (dB) (1W/1M): 88.5 Total Loudspeaker Q (Qts): 0.36 VAS (L): 84.94 VAS (CuFt): 3 Magnet Structure (Oz): 176 Total Loudspeaker Displacement (L): 7. Feltétlen bass reflex ládát szeretnék készíteni, legrosszabb esetben 4-ed rendű bandpass, de bassrefiből tuti kisebb jönne ki. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
Szép estét!
Kicsit haladgattam a hangsugárzómmal!Teljesen lezártam a hátuljat, ráraktam a hangfal sarkait és kapott egy 7,5cm-es reflexcsövet! Idáig nem voltam megelégedve a hangjával, egy 20w-os rádióról próbáltam. Most beszereztem egy 5.1-es Denon AVR-2801-et ami 5x90w-ot ad le. Ez már igan durván kihajtja. Tudom, hogy vannak ennél sokkal jobbak, de az árához képest nagyon jó hangja van! Amit nem értek, hogy fél hangerőn elindítottam egy youtube videót ahol 20Hz től fel megy a szinuszhullám 20 000Hz-ig, 75Hz körül el kezdett recsegni és nagyon égett szaga volt! Nem égett le szerencsére, de kis hangerőn recseg. Nagyobb hangon nem lehet észrevenni! Most már csak egy hangváltó és egy magas sugárzó hiányzik, majd a festés! Készítettem egy rövid videót róla amit itt megnézhettek: Bővebben: Link
Hello! A generátor jellel csínján kell bánni. Mert a hangszóró zenei teljesítményre van méretezve, nem állandó jelre. Annak átlagos teljesítménye, pedig a csúcsteljesítmény egyharmadát sem éri el. Ráadásul, ahogy nő a frekvencia egyre kisebb lesz. Ha megnézel mondjuk egy 100W többutas rendszert, akkor a csipogó tulajdonképen már csak néhány Watt teljesítményű. Ha ilyenen végig futtatsz egy ilyen 20..20k jelet, biztos, hogy leégnek a magas sugárzók.
Egyébként a membrán mozgását nézve meglehetősen csillapítatlan a rendszer. Ezt abból gondolom, hogy a mozgás tipikus "reflexes" túllengéseket tartalmaz. Én eddig (anno) egy JBL150-est dobozt hallgattam, amiről elsőre nem lehetett megmondani, hogy nem egy reflex dobozról van szó.
A videó végén, akkor leng a celofán, mikor a zenében nincs semmi erre utaló tartomány. Ez hogy lehet?
A kompresszor mellékterméke a néhány Hz-es lengés, nagyon igényes zenék ezek ám.
![]()
"el kezdett recsegni és nagyon égett szaga volt!"
Hát, ez nagyon nem hangzik jól... "Nem égett le szerencsére, de kis hangerőn recseg." Szerintem pedig megégett a lengőcséve, ezért recseg.
Ezt jó tudni!
![]() ![]() @Alkotó Most, hogy mondod tényleg így van!Szerintem nem gond, a hangzásában nem lehet észrevenni! @mohinger Igazad van, rosszul fogalmaztam! Úgy értettem, hogy nem égett le teljesen, csak megégett!
Próbálkoztam láda kiszámításával. Az előző hozzászólásomban található adatok alapján a winisd bassreflex kivitelre 58.1L, 31Hz es hangolással adott ki. Szerintem elég reális, ti mit gondoltok? Nézegettem bandpass kivitelben is, ott is a 2 kamra össztérfogata ugyan így 50 liter körül volt. (egyik 21L másik 28)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |