Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   576 / 731
(#) Janoo válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Ez a hangváltó sem lesz olcsó ha összeszámolod az alkatrészárakat!
(#) trickentrack válasza Janoo hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

De megpróbálom én megtekercselni, ha nemsikerül, akkor pedig van egy ismerősöm aki ezzel foglalkozik!
(#) cooler-mg válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Biztos, hogy nem jó!!!! Mérni és tervezni kellene, így kár nekilátni!
(#) P_Laszlo válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Ezekért inkább ne adj ki pénzt. Igazából semmire nem jók. Max. bulihangfal kategória, kertbe, grillezéshez, sörözéshez.

A felrajzolt váltról senki nem tudja megmondani, hogy jó-e.. Nagyjából 50% esély van rá.
(#) jocko válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Helló!Ez a videó talán segíthet,majdnem azokból a komponensekből épített ládát mutat be mint amit leírtál. https://www.youtube.com/watch?v=849S_jToNNQ , ez meg a végleges változata: https://www.youtube.com/watch?v=TpdFSa8k_XI kibélelve vatelinnel.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
(#) Helios hozzászólása Márc 28, 2016 /

Sziasztok. Ennek a két hangszórónak kellene a teljes adatlapja. A gyártó oldalán kicsit hiányos, JBLsho-hoz kellene. HB15-539 és HG2,5-639 a két hangszóró. Előre is köszi.
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Mi hiányzik belőle? Inkább az a baj, hogy régi.
(#) Helios válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

VAS adatok például. Tudom hogy a HB15 zárt kosarú, de annélkül a JBLshop nagyon fura adatokat ad a térfogatot illetően, szintén a HG2,5-nél. Továbbá az Le adat is jól jönne.

Ezek teljesen szükségtelenek. Ezeknek nem tudsz dobozt tervezni. Le gyakorlatilag mérhetetlen, mert frekvenciafüggően változó érték.

Akkor lényegében tök mindegy mibe rakom bele, nemde? :S Mert ha nem tudok dobozt tervezni nekik, akkor nem tudom átméretezni a kiszemelt példányt sem.

Az előlap módositja az átvitelt. De a térfogat az mindegy, zárt közép és magasnak nem kell igazából semmilyen doboz.

Azt tudom, de amit kiszemeltem doboz terv ott külön vannak. Akkor viszont célszerűbb egy egy kamrás verziót keresnem, és abban "lerekeszteni" a két hangszórónak a helyet.

Ezeknek teljesen fölösleges bármt lerekeszteni.

Akkor keresnem kell egy másik doboztervet... Mert ha nem kell nekik külön rekesz, akkor az amit kinéztem már nem is jó. Amit még akartam kérdezni... Ha Vidi magasak nem olyan jók, mit rakhatok helyettük? Amik azért birják is.
(#) trickentrack válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Hát igazából, házibulikra szeretném használni! Esetleg nem tudnátok valami 3 utas hangváltót, ami nem túl drága?

jocko: Igazából erről a videóról jött az egész ötlet!
(#) andras99 válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Szia!
Szerintem ezekért nem érdemes ennyi pénzt kiadni. Ha bulihangfalat szeretnél, kapsz ennyiért jobbat is.
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Hát igen. De egyszerűen csak a leválasztott térfogatot kell megszüntetni a középnél. Vagy HB helyett használhatsz HA15-öt is, ugyanaz a hangszóró mindkettő, csak a kosara más, ha nagyobb térfogatba pakolod, még szebben is fog szólni, és könnyebben váltható lesz.

A HG2,5 helyett a következő szint mondjuk egy Monacor DT-99, vagy valamelyik használt Vifa D25-26 magas, esetleg az újak közül BC25, DX25. Ezek az utóbbiak már messze túlmutatnak a középhangszóró képességein is.
(#) P_Laszlo válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Igazából nem is az anyagi része az érdekes, mert lehetne ezeket olcsón pár alkatrészből is összeváltani, csak a hozzáértés, mérési lehetőségek, amik kellenek hozzá. Készen nem kapsz olyan hangváltót, amivel jól szól majd.
(#) Helios válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

És körülbelül mekkora terhelhetőségű lesz igy maximálisan a doboz?
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Az főleg a mélyhangszórótól függ. Nem tudom, az mi lesz.
(#) Helios válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Ezt tervezem bele: HA31-422.
(#) Primary válasza Helios hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

UniBox-ba írd be az adatait, és az megmutatja, hogy mekkora dobozban mekkora teljesítménynél érnéd el a maximális kitérést. Én ezt szoktam alapul venni.
(#) Davidd hozzászólása Ápr 4, 2016 /

Sziasztok! Szeretnék egy másik ládát építeni az autós mélysugárzómnak. Mostani láda nincs a toppon. A hangszóró egy fusion. Ezek a paraméterei, ezekből remélem kiszámolható a láda:Coil Height (Hvc): 25
Compliance (Cms): 248.25
Cone Area (Sd): 49.09
D.C. Coil Resistance (Re): 1.82
Electrical Q (Qes): 0.39
Force Factor (Bl): 10.38
Free Air Resonance (Fs): 27.64
Frequency Response: 22Hz - 500Hz
Gap Height (Hag) (mm): 8
Impedance (Nominal): 2
Inductance (Le) (mH): 0.27
Linear Excurson (Xmax):28
Mechanical Excursion (mm):8.5
Mechanical Q (Qms): 4.65
Moving Mass (Mms): 133.6
Sensitivity (dB) (1W/1M): 88.5
Total Loudspeaker Q (Qts): 0.36
VAS (L): 84.94
VAS (CuFt): 3
Magnet Structure (Oz): 176
Total Loudspeaker Displacement (L): 7.
Feltétlen bass reflex ládát szeretnék készíteni, legrosszabb esetben 4-ed rendű bandpass, de bassrefiből tuti kisebb jönne ki.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) trickentrack hozzászólása Ápr 5, 2016 /

Szép estét!

Kicsit haladgattam a hangsugárzómmal!Teljesen lezártam a hátuljat, ráraktam a hangfal sarkait és kapott egy 7,5cm-es reflexcsövet! Idáig nem voltam megelégedve a hangjával, egy 20w-os rádióról próbáltam. Most beszereztem egy 5.1-es Denon AVR-2801-et ami 5x90w-ot ad le. Ez már igan durván kihajtja. Tudom, hogy vannak ennél sokkal jobbak, de az árához képest nagyon jó hangja van! Amit nem értek, hogy fél hangerőn elindítottam egy youtube videót ahol 20Hz től fel megy a szinuszhullám 20 000Hz-ig, 75Hz körül el kezdett recsegni és nagyon égett szaga volt! Nem égett le szerencsére, de kis hangerőn recseg. Nagyobb hangon nem lehet észrevenni! Most már csak egy hangváltó és egy magas sugárzó hiányzik, majd a festés!
Készítettem egy rövid videót róla amit itt megnézhettek: Bővebben: Link
(#) proli007 válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Hello! A generátor jellel csínján kell bánni. Mert a hangszóró zenei teljesítményre van méretezve, nem állandó jelre. Annak átlagos teljesítménye, pedig a csúcsteljesítmény egyharmadát sem éri el. Ráadásul, ahogy nő a frekvencia egyre kisebb lesz. Ha megnézel mondjuk egy 100W többutas rendszert, akkor a csipogó tulajdonképen már csak néhány Watt teljesítményű. Ha ilyenen végig futtatsz egy ilyen 20..20k jelet, biztos, hogy leégnek a magas sugárzók.
Egyébként a membrán mozgását nézve meglehetősen csillapítatlan a rendszer. Ezt abból gondolom, hogy a mozgás tipikus "reflexes" túllengéseket tartalmaz. Én eddig (anno) egy JBL150-est dobozt hallgattam, amiről elsőre nem lehetett megmondani, hogy nem egy reflex dobozról van szó.
(#) Alkotó válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

A videó végén, akkor leng a celofán, mikor a zenében nincs semmi erre utaló tartomány. Ez hogy lehet?
(#) Buvarruha válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

A kompresszor mellékterméke a néhány Hz-es lengés, nagyon igényes zenék ezek ám.
(#) mohinger válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

"el kezdett recsegni és nagyon égett szaga volt!"
Hát, ez nagyon nem hangzik jól...
"Nem égett le szerencsére, de kis hangerőn recseg."
Szerintem pedig megégett a lengőcséve, ezért recseg.
(#) trickentrack válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Ezt jó tudni! Sajnos sima szinusz hullámmal már egy másik hangszórót is leégettem!
@Alkotó Most, hogy mondod tényleg így van!Szerintem nem gond, a hangzásában nem lehet észrevenni!
@mohinger Igazad van, rosszul fogalmaztam! Úgy értettem, hogy nem égett le teljesen, csak megégett!
(#) Davidd válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Próbálkoztam láda kiszámításával. Az előző hozzászólásomban található adatok alapján a winisd bassreflex kivitelre 58.1L, 31Hz es hangolással adott ki. Szerintem elég reális, ti mit gondoltok? Nézegettem bandpass kivitelben is, ott is a 2 kamra össztérfogata ugyan így 50 liter körül volt. (egyik 21L másik 28)
Következő: »»   576 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem