Fórum témák
» Több friss téma |
MANHATTAN / UGLY / DEAD BUG style
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
A japán (távolkeleti) rádiókban használatos KF tekercsekben volt kondi, de nem mindegyikben. A csatolt rajzodon viszont csak a tekercs látszik árnyékoltnak, gondolom, a kondik külön vannak.
Nézegesd üveges szemekkel a rádiót, előbb utóbb rá fogsz jönni, mi hol van benne.
Persze lehet szépen is meg rondán is művelni ezt a kiviteli formát is.
manhattan style képeken Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Szervusz ,
Teljesen jó az a Lídia-40 kapcsolás, De ha nem jutnál hozzá az MC3361 IC-hez akkor van egyszerűbb megoldás NE602 -vel vagy ugyanez az SA612 IC-vel. Sudden receiver névre hallgat többféle sávra le van közölve. Van ahol 13oldalon keresztül írják le ezt az egyszerű vevőt. Kifotóztam neked az egyik régi QST Magazinból , ez jó lehet kiindulásnak. Aztán nagyon hasznos lehet az SDR kis vevőd mérő vevőnek isaz építgetés során ! Van egy kis gyakorló vevő 80m-re a honlapomon is www.ha8lkm.eoldal.hu Sok sikert és kérdezz bátran itt a fórumban hamar akad segítő rádiós partner! Üdv. Gábor
Üdv! Köszönöm a választ és a segítséged
![]() Láttam az oldalad, gratulálok és sok sikert hozzá! Igyekeztem végig olvasni a hamwiki-t is, felfogtam a dolgok lényegét. Jelen esetben hogy tudom eldönteni, hogy a vevő kapcsolás milyen elven működik? Szinkrodin(Direct Conversion) vagy heterodin, és hogy alkalmas-e hang, vagy csak cw vételére. Mindkettőben van keverő, meg plusz egy helyi oszcillátor. ![]() AZ MC3361 IC beszerezhető eBayről, de ha ugyanezt tudja más is, inkább megvenném az alkarészeket itthon. Máté A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
Általában a piros színű az oszcillátor. Fehér,sárga és a fekete a kF trafó. Fekete az utolsó szokott lenni és az a különbsége a másik kettőhöz hogy több menet van a kicsatoló oldalon és talán neked az lenne a jobb mert nagyobb feszültség jelenik meg rajta ami arra jó hogy kisebb kondi is elég a becsatoláshoz. A zöld és a többi az általában 10,7-es amit FM-re használnak !
Majdnem minden rádióvevő hangot ad ki fülünkhöz igazítva az "éterben zajló eseményeket."
![]() A lényeges momentum az hogy milyen modulációs verzió feldolgozására tervezték. Nagyon felületesen és lényegre törően: Távíró esetében a bejövő vivő mellé állva a pár 100Hzel, így jön létre a a demodulált hangfrekvenciás fütty. (szinkrodin (DC) és heterodin elvű vevőkben is hasonlóan csak ott a KF frekvencia mellé állva (BFO) jön létre). Az SSB féloldalsávos elnyomott vívőjű AM modulációs mód. Amikor direkt konverziót végzel akkor lényegében a helyi oszcillátor "helyezi vissza azt az elnyomott vivőt a vételi jelbe és így demodulálódik a vett jel. Azt hogy mire készült SSB/CW leginkább csak a KF frekvenciás és demodulátor utáni szűrőkörök sávszélességei határozzák meg. Keskeny sáv esetén inkább CW de persze ebben is lesz SSB fónia adás csak nagyon torzan hallható.(beszéd ssb sávszél kb.: 2-3KHz közt van távíróban pedig ennek ötöd tized része is elég.) A rádió konstrukciójának a felismerését sok sok hasonló elvű áramkör tanulmányozásával és a működésük értelmezésével lehet elsajátítani. A lényegesebb rádió technikai alapáramköri elemek működésének ismeretét elsajátítani. Ismerni a fontosabb blokkok helyét az adás/vétel technikai berendezésekben. Mi a helyi oszcillátor mi a KF erősítő , mit csinál a keverő, AM demodulátor , CW demodulátor , miért van ott az adott fokozat, mi feladata, ezeket milyen elvi kapcsolási rajzon jelenítik meg ..stb ? Ezt az elvi rajz működését értelmezni kell a jel haladás/feldolgozás útját végig követve megismerhető a rendszer működése. Első látásra lehet egy IC köré rajzolt pár alkatrészből nem derül ki milyen típusú a rendszer. Ezért kell adatlapokat is értelmezni , azon blokkvázlatok is lehetnek az IC belsejéről vagy a kivezetések leírásai is segítenek ebben. Idézet: Ez egy szinkrodin vagy direkt keverésű vevő.Az elvéből adódóan CW/SSB adások vételére alkalmas a vett jelek tipusa csak a demodulátor utáni hangfrekvenciás szűrők sávszélességének a függvénye.Így ugyanúgy tudja venni a SSB/CW jelet is.„Ha jól gondolom ez a vevő csak cw vételre alkalmas, vagy kijön belőle az (frádió-fhelyi)hangként vagy nem, viszont akkor azt sem tudom a lídia miért tud beszédhangot(ssb) is, pedig nagyon hasonlóan néz ki.” NE602 keverő és oszcillátor IC a kimenetén egyből hangfrekvenciát ad ebben a kapcsolásban. Ezt a hangfrekvenciás jelet LC RC szűrőkkel sáv határolva erősíti tovább az LM386 hangvégfok IC. Idézet: ... nem véletlen ajánlottam azt a DC vevőt, akár fiókban elfekvő anyagból is megépíthető. Ott minden fontosabb fokozatát külön - külön megismerheted. „AZ MC3361 IC beszerezhető eBayről, de ha ugyanezt tudja más is, inkább megvenném az alkarészeket itthon.” A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
Köszönöm a segítséget!
Sajnos mivel elképesztően "egyszerű", mindenki feltölti,lerajzolja,cikkezik róla, de mindenki olyan alkatrészekből, amilyen éppen van neki otthon. Kvarcot nem igazán sikerült találni, használhatok helyette DDS modult amit be tudok állítani? Akkor nem kellene a kvarc, meg trimmer kondi után kutatni. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
Használhatsz DDS-t ... persze akkor csak 1 csatoló kondi az egyik lábra (talán a 6)... megnézni melyiket szeretheti az IC blokkvázlata alapján , ott emitter és bázis van kivezetve emlékeim szerint az IC-ből.Persze a kvarc helyett lehet LC rezgőkört is rakni.
A bemenő rezgőkörnek(1 2 lábak körül) azért abba sávba kellene esnie amit megfigyelni szeretnél. Persze a DDS maga és a DDSt vezérlő egyéb digitális áramkörből érkezhet nem kevés idegen zavaró jel is a vevőd bemenetére vagy magában a keverő jel spectruma is lehet "spúros". Ezért érdemes lenne kipróbálni csak LC oszcillátorral is. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
Csak muszáj volt eBay-ról rendelni, de addig tanulok és kísérletezek az SDR vevővel.
Köszönöm a segítséget, és majd írok ha aktuális lesz, és problémába ütközöm ![]() Köszönöm a segítséget, Máté Idézet: „Az SSB féloldalsávos elnyomott vívőjű AM modulációs mód. Amikor direkt konverziót végzel akkor lényegében a helyi oszcillátor "helyezi vissza azt az elnyomott vivőt a vételi jelbe és így demodulálódik a vett jel.” Bocsi, de ez így egyáltalán nem jó magyarázat! Ahogy a neve is sejteti, a direkt konverzió lényege, hogy a nagyfrekvenciás spektrum minket érdeklő kis részét közvetlenül 0 Hz köré keverjük le. Semmiféle demodulálás itt nem történik, pusztán a hallható tartományba helyeződik át a spektrum...ami SSB-nél közvetlen hallható hangot eredményez, távírónál pedig pár 100 Hz-el félrehangolva halljuk az egyszem harmonikust.
Nagyon felületesen írtam le, mint ahogy jeleztem is, valóban a tied jobb magyarázat .
Köszönöm!
Azt szeretném még kérdezni, hogy megéri beruházni/építeni egy LCR mérőre?
Szinte minden megoldáshoz tekergetni kell induktivitást, de annyi értéke lehet, hogy úgy sem lesz az összes raktáron. Cserébe a mérő 0.01mH-től felfelé mér, és sok kapcsolásban uH és nH értékű induktivitások vannak, amit így nem lehet mérni. Oszcilloszkópom, függvénygenerátorom van itthon, mértem is már vele induktivitást, de nem volt egyszerű. Vagy Ti minden egyes értékből be stokiztok? Mi erre a megoldás? Máté A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
Szia Máté ,
Kérdésedre röviden. Építs egy egyszerű L_C mérőt ! Én a VK3BHR féle megoldást javaslom abból is a 2-es verzió ahol a PIC16F628 -al van megoldva nem kell külön oszcillátor LM311-el. Egyszerű és nagyon megbízható . Beírod a keresőbe, VK3BHR L-C meter és már löki is, ott fenn van a hex fájl és a panel rajz is. Kimondottan jó a rádióamatőr gyakorlatban, Jó ugyan a Hobbielektronikán közkézen forgó LCM-3 is de az egyrészt indokolatlanul összesűrített panelre került sokkal nehezebb megépíteni és bonyolultabb vele dolgozni . A rádióépítéshez nem is minden előre gyártott és kapható kis induktivitás alkalmas még ha az értéke meg is felelne. A többi kérdésedre már Viliék meg is adták neked a választ. Még egy jó ötlet ( gondolom RTL-SDR ) USB-s kis vevőd van. Ahhoz készíts egy jó dipól vagy hosszú drót ún. Longwire antennát / ha esetleg még nincs / nagyon jó vételed lesz! Jelenleg RH az-az Rövidhullámú sávot hogy fogsz vele? Két antenna bemenetest vettél vagy más megoldásod van? Üdv. Gábor
Mindenképpen készíts egyet, mert rádióépítéshez igen fontos műszer egy jó LC mérő.
Amit Antennaman ajánlott, nagyon jó és praktikus műszer, nekem is egyik verziója van meg...egyike azon kevés műszernek, amit más tervezése alapján készítettem )) Ezek jellemzően 10nH-től, és 0,1pF-tól mérnek, ami főleg nagyobb frekvenciáknál igencsak jól jön.
Üdv!
Van a vevőn egy forrpont "Q" és N jelöléssel, ehhez van sok leírás neten, "direct conversion mod" címszó alatt. Van akinek a tuner IC-re kell forrasztania, az enyémen már ki van vezetve ez a pont. Kötöttem rá egy vízszintes 2x6m dipólt csak teszt képpen, azzal hallgattam, de ugyanúgy jött egy darab szállal is, nem lett jobb dipóllal. Illetve eddig nem, mert maximum kétszer csináltam. Ekkor szállt meg az építhetnék ![]() Egyetemista vagyok, csak hétvégén tudok otthon rádiózni,antennával buherálni, de nagyon érdekel a téma, tanulok,építgetek, aztán majd hátha a jövőben komolyabban tudom csinálni. ![]() Máté A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
Ezekben a donglékban van egy másik opció is.
módosítás nélkül is lehet RH alsó sávokat venni egyébb leírások Valami oknál fogva ha több GHz körülre állsz akkor az RH sávokra kerül át a vételi tartomány. Több kevesebb sikerrel , mert sok zavaró dolog van körülötte .. maga PC is már jó kis zavar forrás + egyéb kapcsoló üzemű eszközök ... no meg egyéb nagy teljesítményű adók. Persze egy saját építésű szinkrodin, heterodin, reflex, 0-V-1 vagy bármilyen elvű rádió használata bizonyára nagyobb örömet jelenthet ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
Én azt vettem észre, hogy ebben a direct sampling módban valamiért az fm 90MHz körüli Petőfi rádió, vagy valamelyik közszolgálati egyfolytában megjelent talán 14MHz körül a vevőben teljes pompájában. Szóval nem egy nagy mágia a vevő, de ismerkedni, játszani, szerelni nagyon jó.
@Antennaman,sdrlab: Köszi a tippet, már keresgetem, rendelem is meg az alkatrészeket hozzá. Én azt hittem mH nagyságrendtől mérnek, aminél a mag nélküli tekercsek ugye jóval kisebbek, de ez így még jobb ![]()
No igen a pár méter drót mindent összeszed ... bemeneti sávszűrők nem ártanának , RH sávra méretezve , persze ezek is tekercsekből állnak.
Donglét kezeljük úgy mint lehetőséget a tovább lépéshez kedvet csináló olcsó eszközként. Habár van ahol egyszerűsége és hiányosságai ellenére viszonylag jól teljesít ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
Az RTL-SDR-rel az -többek között- a gond, hogy roppant kicsi a dinamikája.
8bites A/D, lineáris kvantálással az, ... ööö kevés dB. Tehát szinte muszáj valamilyen előszelekció. OK, persze, ha kb. egyformán erősek az adók (pl műsorszóró FM), vagy az antenna biztosít valamilyen szelekciót, akkor jó lesz a vétel. Ám ha egy erős adó mellett kell gyenge jelet venni, nagyon szerény lesz az eredmény. Tehát jó tudni, mivel, mit érünk el, mik a határok. Hiába csábító egyben több megahercz széles sávot venni, és csak SW-rel "hangolni", bajok lesznek. Pl. jó eredményt értem el a direct sampling bemeneten, egy hangolt ferritantennával, (LC szelekció) amit egy JFET-es elválasztó-erősítő követett, nagjából illesztve a direct sampling bemenet kb 3kohm impedanciájához. De itt is fennáll a probléma: az LC "harangja árnyékában" nincs sok siker. De nagyszerű játék, tényleg ![]()
Vettem Pécsett, a volt Mecsek áruházban még egy rádiót. Azért vettem meg, mert csak 1600 ft volt és hagyományos "tekerős" hangolású. Talán alkalmasabb alany a kísérletezésre... itthon belekukkantottam: forgókondis hangolás, kerámiaszűrőkkel. KF trafó sehol...
De hogy a kínai származását se tagadja meg, a DX/Local kapcsolö csak kamu...
Ez rendben is lenne, de ez nem amatőr rádió, sem nem amatőr téma.
Egyébként egy szem DSP van benne, és az elintéz mindent. Ez a szép új digitális technika gyakorlati alkalmazása. Amúgy sokmindent nem tudsz vele kezdeni. A kérdésedet, (tapasztalatodat inkább ebben a topikban kellett volna feltenned.
Persze egy potméterrel, a sávokat meg egy ellenállás osztóval. De nem csak az van benne, még hangfrekis végfok is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
Te most csak fantáziálgatsz, vagy konkrétan van egy ilyen rádiód, és ismered a felépítését ??
Csak mert a fotókon jól látható a forgókondi...
Egyébként egy igen érdekes 24 -lábú IC, természetesen kínai nyelvű adatlappal.
Külön AM, külön FM bemenettel, LED, hangszóró kimenettel. A vezérlést potméterekkel, a sáv váltást egy 10 fokozatú osztóval lehet állítani. Én is vettem egyet, majd azért belenézek. Három lábú potenciométer. A belenézést elektromos szempontból értem. Az IC -nek már megkerestem az adatlapját. Innen sejtem. DSP 6952 Különben szeretek fantáziálgatni, de nem szakmai dolgokról. Jobb lenne, ha mielőtt megnyilatkoznál utána néznél a dolgoknak, legalább egy picit. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
Igazából az adatlap izgatta fel a fantáziámat, mert az szerint sokkal többet tudhat, mint amit egy ilyen kommersz rádióban használnak belőle. Bár lehet, hogy nem lehet hozzáférni.
Létezik ebből olyan típus is, ami mellett e Fash memória van, az talán jobb lenne, csak a programos dolgokhoz nem értek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |