Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1845 / 2500
(#) Buvarruha válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Ez nem kapcsolóüzemű táp áramkorláttal ami leáll, ha eléri a limitet. Egy hagyományos trafónak tudod mi lesz baja ha kétszeresen túlterheled? Esik a fesz és melegszik! De, ha hűtöd, az égvilágon semmi! Otthoni erősítőkben nem számít, mert sosincsenek nyélre döngetve, a PA erősítőkben pedig ventilátor fújja őket iszonyatos légmozgással. Egy csatornánként 1000W 2 ohm proel erősítőben is 600VA-es trafók vannak és úgy kitojja azt a kilóvattot mint a huzat. A trafó így túl van terhelve csúcsokban de ezesetben RMS-ben nincs, de még az is beleférne, mivel az idő legnagyobb részében (két lábdob között) legfeljett 200W a közép és magas, és a kilóvattos csúcs tart csak egy rövid ideig (gondolj úgy rá, mint a PWM-re 10% kitöltési tényezővel). Ha folyamatosan túl van terhelve akkor sem lesz semmi baja, ha hűtve van és erre fel van készítve a trafó megfelelő tekercseléssel és a hőbiztosíték megfelelő méretezésével és az áramkör is úgy van méretezve, hogy a feszültségesés ne okozzon gondot.

Ha ugyanerre az erősítőre folyamatos színuszt nyomnál egy kilóvattal szénné égne, de ilyen nincs, mert (normális helyeken) zenére használják őket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
(#) dannu hozzászólása Ápr 22, 2016 /
 
Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy ehhez a driverhez szeretnék építeni egy erősítőt. Konkrétan ezek a magasok lennének vele halytva .
2 db tda 7294 elég lenne neki ?

fekvencia1 - 18 KHz
Impedancia8 Ω
Teljesítmény (eff / max) 100W / 200W
(#) voodoo válasza Klorid hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Ránézés ide vagy oda. Nézd csak hány kg? Majdnem 23. Ebből a doboz, bordàkkal stb max 8-10kg szóval a trafója simán a maradék tömegéből is lehet saccolni, hogy legalább 1,5...1,8 kVA körül lehet. Egy ilyen erősítőnek, meg bőven elég.
Buvarruha teljesen jól leírta az érveket, miért felesleges a túlméretezés.
(#) Buvarruha válasza dannu hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Felteszem, hogy MNC driver lesz a paraméterek alapján. A 7294 még sok is lehet neki, persze csak akkor ha ész néllkül van hajtva.

Visszatérve. Amúgy persze van zene ami kicsit kilóg a sorból és elég masszívan képes terhelni egy sub-ot, de az ilyenek sem tartanak örökké, még ezt is túléli a trafó. Bővebben: Link Amúgy jó a klip is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
(#) Nagy Tamás válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Gyári adatok szerint van DC védelme. Vajon ezekre a kondikra bízták volna a dc védelmet? Amúgy van benne "protekt modul" brutál nagyot kattanó relékkel.
(#) reloop válasza Klorid hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Szia! Ránézésre nehéz toroid teljesítményt becsülni, nézzük az erősítő oldaláról.
A puffer csoportok azt mutatják független a csatornák tápja. H-osztályban 1100W/2Ω teljesítmény ±75V alacsony és ±150V magas tápot kíván, tehát van a trafón 2x4db 55Vac tekercs. Elnézve a képet az 1-1,2mm átmérőjű szekunder vezetékre 4A terhelhetőséget bátran feltételezhetünk.
Elvégezve a szorzást (8x55x4) közel 1,8kVA-t kapunk.
Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a H-osztály hatásfoka 90% körüli.
A többit a kollégák részletesen kifejtették.
(#) reloop válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 22, 2016 / 1
 
A kondik helyén vigyél be pár volt egyenfeszültséget mindkét lehetséges polaritással! Ha oldanak a relék nyugodtan hátradőlhetsz
(#) steelbird válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Valami oknál fogva gyárilag ott vannak benne azok a kondik, nem biztos, hogy ki kellene onnan venni.
(#) Davidd válasza djloui hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Igen tény és való amiket leírtál, de hány Va-es is a trafó a crest ben? mert a t.ampban 1464VA. A crest-e kicsit kisebbnek tunt. Jó lehet, hogy más osztály miatt, kevess a veszteség, de na előnyök,hátrányok. Szerintem egy crossoverert, low cut ért ne kellessen a dupláját fizetni, oké márka és minőség. Ki mit engedhet meg magának. Gratulálok jó üzlet volt, jó sok zene hallgatást rajta. (Kicsit azért irigykedem )
(#) tomi1990120 hozzászólása Ápr 23, 2016 /
 
Sziasztok a mellekelt erositorol velemeny?Muszaly neki stabilizalt 40v?Esha igen hogyan tudok szabil 40v-ot csinalni?
(#) tothbela válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia. Korábban írtam, hogy megoszlanak a vélemények. De látom szerencsére mindenki a kondi használata mellett áll ki. Kicserélheted esetleg nagyobb értékűre/ jobb minőségűre, vagy áthidalhatod pár mikrós hangváltóba való fóliakondival is. Egy DC védelem nélküli erősítő már kétszer viccelt meg. Persze nem volt nevetséges a hetvenezres számla. Mindez kétszer. Mióta kapott kimenőkondit, nincs füst. Egy jól megépített erősítőhöz persze nem szükséges. Az Ágota nem az. De még a 400000-forintos EBS-sem. Ha a kimenőkondi jó minőségű, valamint megfelelő értékű, még a damping faktort sem rontja számottevően.
(#) Longa György válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia.Tranzisztoros stabilizátort könnyű építeni.Van fóruma.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia! A kondenzátor kiválasztásánál az alacsony soros egyenértékűt ajánlom, ennek nagy teljesítménynél fokozott a jelentősége.
Bár fizikailag indokolható, a gyakorlatban nem tapasztalom a kimeneti csatoló kondival párhuzamos, pár nagyságrenddel alacsonyabb kapacitású kondik hatását. A hangsugárzó úgyis az átviteli egyenetlenség csimborasszója
(#) tomi1990120 válasza Longa György hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Es milyet epitsek a fenti erositohoz?Tudnal ajanlani valamiet?
(#) Longa György válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Ha a feszültség stabilizátor fórum képeire kattintasz a második oldalon középtályt van ami neked kell.Nem tudtam belinkelni.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia! A Q2, Q3 milyen típus lesz? A nyugalmi áram stabilitása ezzel a kapcsolással csak elég borsos árú tranyók révén valósul meg.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia. Gyakorlatias voltam, saját esetemet írtam. Nálam 2 db soros 22000/63V-os böszme elkó lett beépítve 5db 10 µF/160V-os olajpapír kondival áthidalva. Nem mértem esr-t, mindössze egy 6,3V-os pici izzót tettem párhuzamosan a kondikkal egy kis teszt erejéig. Csak bekapcsoláskor volt hajlandó egy picit villanni. Teljes kivezérléskor sem mutatott még parázslást sem. Más: A damping faktoról kérdeznék. Ha jól értelmezem, ha egy 8 ohmos erősítő DF-ja 500, akkor ez megfelel 8/500=16mOhm-soros ellenállásnak. Namármost akkor ez nagyon jó csillapítás lenne, ha nem lenne ott a lengőtekercs 5-7 Ohmos saját ellenállása. Ebből én úgy értelmezem, hogy egy 15-ös DF-ú végfok csak 10 %-al csillapít rosszabbul egy 100-500, vagy végtelen DF-ú végfoknál valós hangszóró esetén.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Hat meg nemtudom milyen tipus lessz.Es muszaly ide stabilizalt feszultseg?
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
A nyugalmi áramot meghatározó gate feszültség a táp leosztásából jön létre, tehát stabil áramot, csak stabil táppal tudsz elérni.
Vannak olyan MOSFET-ek melyek nem igénylik a hőmérséklet változás kompenzálását (az áramkör nem rendelkezik ezzel a szolgáltatással), ezek bizony elég sokba kerülnek. Amíg ezt a részét nem tanulmányoztad kár is a táppal foglalkoznod.
Engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet: a "milyen" kérdőszóba kell az "ly", a muszáj szó pedig "j" betűvel írandó!
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Félek ez a damping faktor is egy úri huncutság. Egy 8Ω-os hangsugárzót egy 8Ω ellenállással sorba-kötve drámai változást kéne tapasztalnunk, holott szinte semmi sem történik, pedig az impedanciamenetből az érzékenység jelentős hullámzását vezethetjük le.
(#) didyman válasza reloop hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Lehet, hogy ott a hallgató fül damping faktora túl nagy. :o)
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Egy létjogosultságát látom azért az alacsony damping faktornak. A hangszóró felől érkező villamos jel elnyelése vagy ohmos jellegű, vagy nagyon alacsony impedanciájú kell legyen ahhoz, hogy torzítás nélkül csengjen le a hangszóró utórezgése. A triódás "A" osztályú erősítőnek magas, de jó munkaponti beállítással lineáris jellegű lehet a csillapítása. Talán ezért szeretik a hangját. Valószínű, hogy egy Quad 405-nél elég érdekes lehet ez a csillapítás, annak ellenére hogy viszonylag magas DF-al rendelkezik. Egy tesztet el fogok végezni, mégpedig úgy, hogy a vizsgálandó erősítő kimenetére ellenálláson keresztül egy másik végfokból zenei jelet vezetek, majd a kérdéses végfok kimenetén megjelenő valamekkora feszültséget nem műszerrel mérem, hanem egy harmadik erősítővel felerősítve hangsugárzóra/fejhallgatóra küldve meghallgatom. Ha az elmélet igaznak bizonyul, összefüggést kell találni a jel nagysága, tisztasága, valamint az erősítő hallgathatósága között. Ha mégsem, akkor bukott az elmélet.
(#) Nagy Tamás válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
A ds 600 4ohmos verziójában tuti nincs. Ami hozzám került 8 ohmos abba meg bele volt kókányolva. Ezidáig megbízható eredeti kapcsi rajzot nem sikerült szereznem.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
A triódás "A" osztályúnak nem a csillapítása, hanem a kimenő impedanciája lehet nagy. Bocs.
(#) Kovidivi válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Igazad van, de nem csak lábdob van a zenében. Van elektronikus zene is, rock, vagy akár csak egy 100Hz-es orgonahang 0.5mp-ig. Az 50Hz-es hálózat nem fogja neked visszatölteni a kondikat, így az orgonahang a 0.5mp végén már "halkabb" lesz, mint az elején. Mondjuk ha 1KW helyett 600W-ot kap a hang végén, talán nem akkora probléma, hangnyomásban kicsi a különbség, talán észre sem vehető. Esetleg egy moziban, ahol több mp-ig is hallható ez a búgós 50-80Hz-es mély, kifog az erősítőn. Persze 1KW-tal ez már elég durva lehet megfelelő ládával
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 23, 2016 1 /
 
Készítettem egy átvitel mérést soros 10Ω-on keresztül.
(#) tpet8 hozzászólása Ápr 24, 2016 /
 
Sziasztok
Ehhez az erősítőhöz feltétlenül kell bement választó? Bővebben: Link
Ha netán nem használok hozzá bement választót akkor a mute kimenetet hová kössem?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
(#) Trivium93 válasza tpet8 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Üdv!
Nem feltétlenül kell hozzá, elhagyható úgy mint a mute rész is.
(#) didyman válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 24, 2016 / 1
 
Hogyan? Ezek feszültségerősítő fokozatok, melyek jellemzője a táppal szembeni magas elnyomás, vagyis a kimeneti feszültség a tápfeszültségtől 60-80 dB távolságban független lesz. Ha megfelelő tartalék van a tápfeszültségben, akkor ugyanakkora kimeneti feszültség lesz a fél másodperc elején és a végén is, nem fog csökkenni a táppal!
(#) Trivium93 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Hát nem egészen. Minden erősítőt úgy készítenek, hogy pl 50V kimenő feszültség kell (ez 4ohmon 300W), akkor ott 65-80V van minimum. Én már találkoztam olyannal amiből csak +-25V jött ki, de +-50V-ról ment. Ja és kisebb teljesítményű táp volt benne, mint amennyit tudott.
Mivel az erősítő a kimeneti feszültséget figyeli így stabilan tudja tartani a x-szeres erősítést.
Hiába változik a tápfeszültség, amíg nem csökken közel annyira le mint amekkora lenne a kimeneti feszültség, addig tudja tartani a xy feszültséget a kimenet.
Következő: »»   1845 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem