Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Helyettesítheted, ha egyébként wattra egyformák.
Innye és azt honnan tudom meg hogy wattre egyformák-e? szinkod van és semmi más infó
Ha méretre egyformák teljesen akkor wattra is.
Nem az az érdekes, ha csak helyettesíted, hogy honnan tudod.. mert ha teljesen egyforma kinézetűek, valszín egyforma a watt is.
Hello! Erre így nehéz válaszolni. De itt leginkább a panel körméretét adja. Árnyékolni ha kell, nem csak a panel síkjában kell, ha kell.
De ez a megoldás áramköri szempontból nem mindig a helyes út. Mondjuk egy Led-es villogó esetében mindegy merre kolbászol a GND vezeték, de egy erősítőnél pld. már nem biztos hogy jó megoldást ad. De a lényeg, hogy az áramfolyási utakat kell figyelembe venni és azok egymásra hatását.
Köszönöm igy már értem, gondolom ez nem csak felle arányban müködik hanem Pl: 7+3...
Köszönöm,ez a kapcsolás csak annyit csinál,hogy megfogok egy vezetéket és a másik kezemet testre érintem akkor behúz egy relé és a táp meglétéig meghúzva is marad.
Ha a táp megszakad akkor bont a relé és minden kezdődhet elölről. Régen lehetett kapni ilyesmi indításgátlót autóba,nem tudom,hogy lehet-e még kapni,és annak a gyári nyákján így volt megoldva,hogy a Gnd körbe volt a panelon vezetve.
Úgy is működik, de akkor a nagyobb ellenállásra arányosan nagyobb teljesítmény is jut.
Persze kicsi feszültségen ekkora ellenállásoknál ez nem játszik szerepet.
Üdv!
Ha két, nagyjából megegyező transzformátor (mindkettő 12V ~1A) szekundereit sorbakötöm, akkor lehetséges +/-12V előállítása? Ugyebár a közös pont lesz a GND. Elméletileg működnie kéne, de a gyakorlatban is rendben lesz? Hogyan egyenirányítsam? A válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
Igen, lehetséges. Az egyenirányítást pedig ahogy a sima szimmetrikus tápnál. (de egyenirányítás, pufferelés után a 12V AC-ból kb 17V DC lesz)
Hali!
Teszel rá egy graetzet és a középhez képest megkapod a +/-16..17 voltot, amikre ráteszel két stab ic-t.
Jobban jársz, ha két Graetz hidat és két kondenzátort használsz, majd azok kimeneteit kötöd sorba. Így mindkét ágban kétutas egyenirányítással fogsz kapni kb. 16 V-ot.
Egy darab graetz is kétutast csinál, ha a két trafó szekunder közöse megy ki gnd-ként.
Köszönöm a Válaszokat!
Valóban, valamiért elkerülte a figyelmem a Graetz és a két diódás változat ugrott be.
Sziasztok!
Egy ilyen heli poti-nak ami elméletileg 10 fordulatos van max és min végállása ahol megakad vagy mint egy 3296W-nél nincs végállása (a 10 fordulatból gondolom van végállás, de azért megkérdezem)? Köszi!
Még egy kérdés:
A képen látható kisebb ellenállások szerintetek 0603-masok vagy 0805-ösök?
Sziasztok!
Ismét egy kérdésem lenne. Ugyebár van a tranzisztor, annak 3 kivezetése emiter, bázis és collektor.... No én még ismerkeden a Sprint layout 6.0 val de abban más betüjelekel jelöli a kivezetéseket (Pl: D, G, S) akkor melyik melyik? Köszönöm.
De az FET, ezért jelölik úgy. Más a működési elve. A tranzisztor áramvezérelt, a FET feszültségvezérelt eszköz. Itt olvashatsz róluk:
FET A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
azta mindenét és az mit tud? van mit tanulnom én azt hittem hogy nullárol kezdek, de tévedtem legalább -5 röl
![]()
Uraim, vettem egy ilyen buzzer-t drágáért: Bővebben: Link
Kiderült, hogy nincs benne gerjesztő áramkör. Pechemre. Valami egyszerű kapcsolásra lenne szükségem, hogy sípoljon nekem ez a kis buzzer. Sajnos csak nagyon kicsi helyem van ahová be kell szorítsam az extra alkatrészeket, ezért minimális komponensből kellene kihozni. A Buzzer-t egyébként PIC-el vezérlem, PWM nem áll rendelkezésemre. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
Sziasztok.
Na elvesztetem a szüzeségem a nyák tervezést illetöen, kérdés milyen tórzszülemény várható belöle. Kérném egy hozzáértő vizsgálatát. Köszönöm.
A kapcsolás megépítésre került, most csak ezért nem gyártatnék le megint nyákot.
Ha meg tudom oldani akkor maradna ami most van és levegőbe vagy valahogy egy kis kiegészítő áramkört forrasztanék össze. Amúgy P12F683-as a kontroller. Nem használhatok más kontrollert. |
Bejelentkezés
Hirdetés |