Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Próbáld meg a gain feliratú potit! Mit csinál?
Szia. Használhatod úgy is, ahogy írtad. A Gain poti is jó erre a célra, csak az általában külön van a két oldalnak, ezért kényelmetlen mindig kettőt tekergetni, ha változtatni szeretnéd a hangerőt. Meg az sok készüléknél nem veszi le teljesen a hangerőt, teljesen letekerve sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
Köszönöm a válaszokat.
Az erősítőt csak később tudom kipróbálni, csak előre is tudni akartam, hogy ez így biztonságos-e az alkatrészek szempontjából. A Gain potit akkor kipróbálom, de erről eddig úgy gondoltam, hogy valamilyen kiemelést jelenet. Például hogy 40Hz-en kiemel 3-5 dB-t, vagy valami ilyesmi, de persze mindenképpen kipróbálom. Szerk.: Annyi még felvetődött bennem, hogy ha például egy szobai erősítőt a maxra tekerek, de ugye a számítógépen meg kb. 10%-on van a hangerő, akkor elég torz lesz a hangja. Nem tudom, hogy ez itt is így működne-e. Tehát ha kis jelet adok, halk lesz ugyan, de az erősítő maxon dolgozik és torzíthat? Szerk2.: Még jobban utánaolvasva. A Gain potméter egyfajta előerősítést szabályozhat? Ez jött le abból, amiket olvastam. Persze legegyszerűbb, ha kipróbálom, csak vigyázni szeretnék a hangszóróra, nehogy emiatt legyen baja. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
A Gain az angolul erősítést jelent.
Egy erősítőnek pedig nem szabadna akkor torzítani, ha teljesen fel van tekerve a hangerő szabályzója, viszont csak kis jelet adsz csak a bemenetére.
A gain-el a bemenő jel maximumát állíthatod be, hogy még ne torzítson akkor sem, ha a bemenőjel (fejegység, vagy nálad a számítógép) maximumon van. Persze függ még az adott szám jelszintjétől, a hangszínszabályozók állásától, stb... Borzasztóan van feliratozva az előlap, mint ahogy már írtam neked. A kapcsolóval nagy valószínűséggel a szűrőt tudod ki-be kapcsolni, ha be van, akkor a FILTER (szűrő) nevű potival tudod állítani, hogy mennyire vágjon, ha jól emlékszem ez egy mélyhez való erősítő, tehát egyre tompább lesz a hangja. A gain-el ezután beállítod azt a szintet, amit a számítógép kimenettel már nem tudsz maxon sem torzításba vinni. Kész ennyi, nem kell más.
Felhívnám újra a figyelmet a FLTER, és a H.INRUT gyöngyszemekre. Sokat ne várj ettől az erősítőtől! A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
Köszönöm a válaszokat, csak most láttam, hasznosak voltak. Kipróbáltam az erősítőt, de gyengének tűnik.
Én is kezdem belátni, hogy ez az erősítő nem nagy szám. Eközül a három közül melyiket tudnátok ajánlani? -ultimate vortex vx2200 -SAL 300W 4ch(Sal saf 4050) -PYLE SA 2600 ll Beraknám a hirdetéseket, csak nem tudom, szabad-e ide. Mindegyiket hídalva használnám, mélnyomó meghajtására.
Ha jól emlékszem otthon akarod használni, tehát nem autóban, autóakkuról, ahogy azt kitalálták a gyártók?!?
Van e neked olyan tápegységed ami tud stabilan 12voltot és minimum10 Ampert ??? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
Jól emlékszel, és igen, van, 12V-29 Amper(a hatásfok miatt gondolom, nem tud 29-et, de így is elég lesz).
Ezekről lenne szó: PYLE SA2600 SAL PRO 300W ULTIMATE VORTEX VX2200 Esetleg ez Egy JBL CS1214-es hangszóróhoz keresek erősítőt. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
Te SAL-t, mint egy rossz álmot, felejtsd el!
Kicsi hozzáteszel, és komoly márkás erőt kapsz! Ezeket most tették fel a Face egyik csoportjába! Ezek ára 12-18e Ft. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
Az a JBL hangszóró RMS -ben 250W -ot tud, csak "parasztvakítás" az a ráírt 1000W, azt is vedd figyelembe. Nekem ilyen van egy 200W -os aktív szubládában, de nem is merném nagyobb végfokra kötni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
Rendben, koszonom a tanacsokat.
Privatban el tudnad kuldeni, hogy melyik csoportban van ez? Szerintem eleg lesz ez a hangszoro, nem vagyok annyira basszusmanias, meg nem fogom szethajtani.
Üdv. Esetleg valaki ismeri a Kicker KX-100.2-es végfokozat teljes kapcsolását?
Sziasztok.
Van egy philips dap 650/00 erősítőm 4 csatorna 2x hídban használom 2db 300w rms nyomóval megmértem mekkora teljesítményt ad le 150-180w körül mozog valahol. ebből szeretnék egy kicsit többet kihozni ![]() ![]() Lenne még egy kérdés : mi határozza meg a kimeneti ellenállást? próbáltam utána olvasni de nem sok mindent találtam róla csak annyit hogy a kollektor ellenállás határozza meg a kimeneti ellenállást.
Szia! Az erősítő teljesítménye a tápfeszültséggel négyzetesen, a terhelőellenállással pedig fordítottan arányos. Esetedben az erősítő DC/DC konverteréből kéne magasabb feszültséget kivenni. A bonyolultságától csak kockázatossága magasabb az átalakításnak. Úgy a tekercs, mint a félvezetők aligha rendelkeznek ekkora tartalékkal.
A kimeneti ellenállás minimuma a táp terhelhetőségéből, a végtranzisztorok áram és disszipáció tűréséből tevődik össze és természetesen a végtranzisztorok kellő vezérlőáramának is rendelkezésre kell állni. Ha 3dB-lel érzékenyebb hangsugárzóra váltasz az megfelel annak a hangnyomásnak, mintha a jelenlegibe kétszeres villamos teljesítményt pumpálnál.
" Vállalkozó szellemű vagyok, szeretek forrasztani"
Akkor add el és vegyél nagyobbat! Amit a tuningba belefektetettnél pézt, azért kategóriákkal nagyobb erőt lehet venni! A legtöbb gagyi erő töredék teljesítményt se ad, mint amit ráírtak! Aztán még ott a terhelő impedancia, ami messze nem egyforma, függ a frekvenciától. Akár a többszörösére is emelkedhet.
Az összes középkategóriás végfokban +/-30V körüli tápfeszt csinál a push pull táp, arról mennek a hidalt végfokok. Ki lehet számolni hogy az mekkora teljesítmény, függetlenül attól hogy miket írnak rá.
Itt van egy ilyen végfok egyik csatornája a klippelés előtti állapotban akkufeszről, üresen, terhelés nélkül.
Idézet: „Az összes középkategóriás végfokban +/-30V körüli tápfeszt csinál a push pull táp” Meg az alsó kategóriásokban is! Amin eldől a vita, hogy melyik mennyire terhelhető le, van amelyiket hídban is akár 2-1ohm-ig. Az igazi vadállatok meg akár 0,5el is elmennek, de azok már a 100ezres kategória.
Van aminek stabilizált a tápja. Olyannal is találkoztam Ami *-25 voltról járt 0,25 Ohm stabil volt és a kimeneten 12 db BUZ 11 volt (nem a tápban, Ott kajakabbak). (Bocs a helyesírásért, átkozom a telefonokat
![]()
Sziasztok, pyramid pb778 típusú 4 ch-s erősítőm egyik csatornája nem működik, csak a rá kötött magassugárzó "szól". Mitől csinálhatja, hogy javítható?
Gyanús, hogy megszakadt a végtanyók valamelyike.
Minden javítható, csak tudás meg alkatrész kérdése!!
Vagy az egyik csatorna nem kap jelet és csak a csatornák közötti áthallás miatt hallható a kimenetén a másik csatornából a magas.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Ja ez is lehet...bár az elégé szegénységi bizi, ha ennyire áthall..
Rengeteg gagyi erősítőt gyártanak, de ezt még nevesebb gyártó készülékénél is tapasztaltam már. Nagy az alkatrész-sűrűség, közel vannak egymáshoz a jelutak, egy nagyobb impedanciás kisjelű fokozatra kapacitív úton könnyen rászóródik a jel. De lehet szakadás, vagy hibás csatolókondi is.
Üdv. tudna valaki segíteni ennek a bekötésének? yakumo c7100 típusú
Sziasztok!
Ma történt az eset pont, zene hallgatás közben ellhallgatott a leghátsó és egyben legmélyebb muzsikusom. Mivel úton voltam a legelső lehetőségnél félrehúzódtam majd azt tapasztaltam hogy az erősítőn folyamatosan világít a Piros (Protection) led. Szétszedtem de szemmel látható hibát nem látok rajta, szerintetek mit kellene jobban megnéznem? Fényképet mellékeltem a neve végett, remélem még javítható.
Idézet: „szerintetek mit kellene jobban megnéznem” Hogy ki foglalkozik erősítő javítással! Nem tudom mennyire értesz az elektronikához, de a hibakeresésnek megvannak a lépései! De hogy segítsek is: végtranyók és környéke.
Köszi a segítséget!
Ha már eltértünk errefelé akkor írd már le a hibakeresés lépéseit kíváncsi vagyok te hogyan csinálnád, akár üzenetben is.
Szia.
Ha a védelem aktív, akkor megpusztult valamelyik végfok (vagy mindkettő). Javítható, de a ha még nem javítottál erősítőt, akkor inkább bízd szakemberre. Ellenkező esetben lehet, hogy utána már nem lesz javítható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |