Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   253 / 313
(#) Laurox hozzászólása Máj 8, 2016 /

Üdv Mindenkinek!

Van egy Acer AL1916w monitorom, ami eddig ment rendesen, aztán egyszer csak az a hiba lépett fel, hogy csak az alsó csőpár indul be 5 mp-re. Kondik cserélve lettek ezáltal. De úgy tűnik megint, hogy nem az a baj. Amúgy ha 220-ra csatlakoztatom akkor egy halk kis kattanás hallatszik mielőtt begyújtja az alsó két csövet, aztán ugye kialszik és ennyi.

Tudom, hogy ez gyakori hiba mégsem tudom merre keressem a problémát ennél a típusnál...

Mi lehet a gond?
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016

acer 1.jpg

(#) BlackForce válasza Laurox hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Ha egy halk kis kattanás hallatszik mielőtt begyújtja az alsó két cső,akkor lehet hogy a csövet gyujtó magasfesz elmegy zárlatra (leüt a házra),és ekkor letilt az elektronika.
Esetleg ezt lehetne megnézni.Sötétben talán még látni az ivet is (amikor pattan).
(#) Laurox válasza BlackForce hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Nincs benne a házban, csak "csupaszon" az asztalon próbálgattam. (összerakva a scalerrel, a gombsorral és a csövekkel) A kattanás épphogy csak hallható, tehát nagyon halk. Azt elfelejtettem írni, hogy púpos kondik is voltak benne, de mindet kicseréltem, még a 400v puffert is, mert az meg ki volt folyva. Ezek után működött rendesen, de egyszer csak ezt csinálta amit már leírtam.

Köszi a választ!
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

A kattanás normális, akkor mágneseződik fel a trafó először. A trafók szekunderét ellenőrizted?
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Fogalmam sincs miért, de nem mutatott semmit a szekundereken a műszer. Tuti, hogy én vagyok béna, és ez ráadásul egy ritka típus, ahogy elnézem. Ezért próbából megcseréltem a két trafót, és a hiba ugyanott maradt. Tehát ebből gondolom, hogy a trafókkal nincs gond.

Mert nem a szekundert mérted, nem mindíg az a szekunder lába ami a trafó egyik végén van.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Értem. De mivel megcseréltem a két trafót és a hiba nem változott, akkor jó mindkettő, nem?

Valószínűleg igen, csak azért mondtam, hogy ne lepődj meg a mérési eredmény miatt.
(#) proba válasza Laurox hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

És ha a csöveket megcseréled mit csinál? ( az alsó felső oldalt) Csőhibára is kitilt néha.)
(#) Laurox válasza proba hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

már megtörtént többször is.
(#) zsoltee0001 válasza Laurox hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Elég egyértelmű, hogy a felső csővek valamelyikének kampec.
Én így csinálnám: 2 19colos monitorcsövet sorbakötnék, majd rá a fölső csövek csatlakozójára, ha így nem tilt le akkor szedném szét a Tévéjét.
Üdv
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 9, 2016 / 1

Szerinted, ha próbálta és mindíg ugyanaz a része nem mukodik az inverternek, az csőhiba?
(#) zsoltee0001 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Már bocsi, de a
Idézet:
„már megtörtént többször is.”
Nem egy egzakt válasz, nekem ezt tudnom kéne, hogy mire gondolt a költő?
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 9, 2016 / 1

Ez nem kvantumfizika. Az volt előtte a javaslat, hogy cserélje meg a csöveket és erre mondta, hogy már megtörtént többször is.
(#) Laurox válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Hát jó, akkor prózaibban fogalmazva: Megtörtént a csövek cserélgetése (amúgy ezek a tesztcsövek, tehát tutira jók) és többször is próbáltam a saját csöveivel, azok is jók!
Csak az inverter egyik oldala nem működik, tehát a hiba mindig ugyanott megmarad, bármit is cserélgetek!
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

A képen pirossal bekarikáztam az alkatrészeket, melyeket kicseréltem a végén, már "laikus kínomban" ...(igen, az optocsatolókat is, pedig multiméterrel mérve egyik sem mutatott eltérést) Valamint az összes elkót is cseréltem, kivéve azt ami kékkel van bekarikázva.
Még a 400V-os puffer kondit is cserélni kellett, mert az is púpos volt+váladékos volt a lába.
Először pusztán a kondicserék után tökéletes képet adott a monitor és ment is jó darabig, aztán az történt amiről már értekeztünk itt.

Segítsetek légszi! Bármilyen tanács jól jöhet.
Szeretném magamnak összehozni ezt a monitort, mert jelenleg egy 15"-os matuzsálemet használok, öregségemre.

csere01.jpg

(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

A képen látszik, hogy a kimeneti ballaszt kondi meg van barnulva felül.
(#) Buvarruha válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Érdekes kérdés még, hogy hova dugod a tesztcsöveket, valamint az eredeti csöveivel sem megy?
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Nos végigolvasva a kezdetektől , tehát bárminemű cserélgetés után is megmaradt a hiba , de mindig csak abban az oldalban ahol a csövek nem indulnak be.
Egyébként nem tiszta az , hogy most beindul az egész 5mp re , vagy csak a fele , és letilt , vagy? Egyáltalán a csöveknél mi a jelenség?
A trafók meghajtását nem ártana kimérni , és a panel jobb felső sarkában lévő trafókat sem .
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Az melyik kondi? A kis kékek? Nincs megbarnulva semelyik, szerintem csak a fotó rossz.... Meg hát voltak rajta "ragasztó trutyik", amiket eltávolítottam.
A csöveket a csatlakozókba dugom, az eredetivel is ugyanaz a helyzet, mint az általam használt (megbízható) tesztcsövekkel...
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Csak azért mert ennek a kimenete nem olyan mint lenni szokott, a csövek egyik vége a bal szélén lévő csatlakozókra megy, a másik pedig felülre és mind a 4 egy kupacban van. Ezt az eredeti felállás kábeleiből lehet tudni, mert az egyik felén mind a négy kábel vastag (nagyfesz), a másikon pedig a vékony kábelek vannak nem egy ilyen-egy olyan csatlakozónként.
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Még egy komoly kérdés: Nem lehet, hogy a panel másik oldalán van valami gond? SMD ellenállás, stb? Mert az nekem már magas lenne. Nagyítóval nézve nem látok látható problémát, a mérésekkel meg ugye hadilábon állok... "Szemre" nagyon szép a panel mindenhol....
(#) zsoltee0001 válasza Laurox hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Én azért mégiscsak zsugórcső alá venném azokat a kis kék kondikat, ha primer oldalon lenne valami gixer akkor gyanítom, hogy a másik oldal se dolgozna.
Nem monitornál, de láttam már olyan nagyfesz kondit ami átvezetett szép csendben, mivel kis áram nem durrant, tehát nem volt külsérelmi nyom.
Üdv
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Így néz ki:
(kétszer felvillan, ami ugye az Acer logo, utána meg a "check signal cable" lenne, de utána le megy standby-ba)

acer t..jpg

(#) Laurox válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Tehát azt mondod, hogy cseréljem ki az összes "kis kék kondit"? Egyáltalán hogy lehet őket mérni multiméterrel? Szerintem sehogy, mert akárhogy próbáltam, semmit nem mutatott..
(#) Laurox válasza eyess hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Mérésekben nem vagyok toppon, (meg sehogy sem) az a 3 pici trafó egyforma értékeket mutatott, ösztönszerűen "rámértem" azokra is. Csak az alsó csőpár indul be pár mp-re. A felső pár meg sem nyikkan, továbbra sem.

Köszönöm, hogy reagáltál!
(#) zsoltee0001 válasza Laurox hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Arra gondoltam, hogy cseréld ki egyiket a másik oldalival és nézd meg mi történik, kimérni én se dtudnám.
Tényleg elég érdekes bekötésűek ezek a csövek, lőnél egy képet hátulról is?
Üdv
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Így nem is kell világítania az előbb vázolt helyzett miatt. Az eredeti kijelzőben L alakú hosszú csövek vannak, amelyik oldalon világít az az anód a másik felül a katód, tehát jelenlegi felállásban nem is szabad világítania. Ráadásul ezek a hosszú csövek nagyobb feszről mennek és most még kvázi hidalva is van a kimmenet, szóval ne nagyon járasd így a csöveidet ezzel az inverterrel.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Atya Ég! Búvárruha Professzor!

Hogy lehettem ekkora balfék, hogy eddig ezt nem vettem észre? Úgy van ahogy írtad! Én marha, meg ízekre szedtem a tápot, miközben mindvégig jó volt. Most az eredeti kijelzővel tökéletesen megy. Egyértelmű a csövek bekötése!
Elnézést, hogy a balgaságom miatt mindenkit félrevezettem aki segíteni próbált!

KÖSZÖNÖM!!!

acc.jpg

(#) zsoltee0001 válasza Laurox hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Kicserélted a kondenzátorokat, mert nem indult és próbeképp, hogy ne kelljen visszarakni az eredeti helyére kipróbáltad egy másik cső párossal?
Milyen az az L alakú cső, még ilyet nem láttam.
Üdv
Következő: »»   253 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem