Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha a Gate-et nullára kötöd, a P csatornás FET kinyit. Tehát a biztonsági megoldás az, ha a 12 V-ra van kötve a Gate egy ellenállással.
Alapesetben, ha a Gate a levegőben lóg, a FET nem vezet. Az ellenállás akkor érvényesül, ha a FET nyitott állapotában megszűnik a vezérlése. Ha nyitott állapotban elvágot a Gate lábat, akkor nyitva is marad.
A szabadon hagyott gate főleg a szerelés során jelent kockázatot a FET számára, sztatikus feszültség tönkreteheti. Valamilyen spekulatív megfontolásból egy diódát is tettem bele, úgy emlékszem, de az oka nem ugrik be hirtelen.
Tiszteletem mindenkinek,
a következő dologban kérnék segítséget. Kaptam egy mini fúrógépet gyári adapter nélkül,így azt pótolnom kell. A gyári adapter paraméterei a csatolt képen láthatóak. olyan adaptert már találtam ami 15 voltos, viszont 1 amperes. Laikusként a kérdésem az ,hogy használhatom e ezt az adaptert? Mennyire térhetek el a gyári adatoktól,már ha eltérhetek egyáltalán? Előre is köszönöm a választ.
Ha nem terheled teljes megállásig a gépet akkor elég lehet a képen látott táp. Bár jó lenne 3 Amperes
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
A kép a gyári adapter adattáblája,az 1 amper annak az adapternek a kapacitása amit kinéztem pótlásként.
Egyébként miből tudható,hogy ez 3 Amperos (ha jól láttad) ? Én csak a biztosítéknál látok Amper értéket,de én aztán tényleg nem értek az elektronika nyelvén. Mi van akkor ,ha nagyobb Ampert tudd az adapter? A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
Azt írja a kimenetre, hogy 15Volt 48 VA. Az közel 3 Amper. ( P=V*A)
Értem,köszönöm.
Üdv!
Elkészítettem a cikkekben található sátorlámpát, amivel az az egy gondom van, hogy hamar lemerül az elem akkor is, ha nem világít. Ha nincs bekapcsolva 1-2 hétig bírja csak. Ezt az időt hogy tudnám meghosszabbítani? Előre is köszönöm!
A CD4011 8, 9, 12 és 13 lábait kösd össze a 14. lábával.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
Rendben, köszönöm!
Sziasztok. Van egy feladat amivel nem boldogulok és szeretném a segítségeteket kérni. Holnap fogok zh-zni elektronikából. Előre is köszönöm aki tud segíteni a feladatmegoldásban.
Szia.
Bocsi,de ez nem ide való kérdés,tedd felITT a kérdésedet és hamarabb fogsz rá választ kapni. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy milyen irányban keresgessek. Adott egy 5A-es 12V-os tápegység, de nekem 3V-ot kellene csinálnom belőle, úgy hogy 1-2 másodperces kb 2-3 amperes terhelése lenne kb 20 percenként. Természetesen kezdőként, csak egyszerű megoldásokat keresnék ... Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
Hello! Eleve egyszerű nem igen lehet. Mivel Te a 12V-ból csak 3-at szeretnél felhasználni, óriási veszteség lenne. Hogy ne legyen, ahhoz kapcsolóüzemű tápegységre van szükség. Na meg persze az időzítőre, ha az automatikus és nem egy szipkára gondoltál.
Szia!
Ha egy 3V-os stabilizátoron keresztül szép lassan töltesz egy kondenzátort, nem lesz nagy veszteséged. Ha elég nagy a kapacitás, a kondi biztosítani tudja arra az 1-2 másodpercre a 2-3 A-es áramot.
Üdv!
Egy mezei 3 lábú feszstab IC "hova tűnteti" a be és kimeneti feszültség közti különbséget? Az az energia elveszik és elfűti? Vagy transzformátorhoz hasonlóan megmarad a teljesítmény és nagyobb áramerősséget kapunk a kimeneten?
Sziasztok!
Miért lehet feszültség két hálózati feszültségre csatlakoztatott gép háza között?
Minden bizonnyal azért, mert nincsenek galvanikus kapcsolatban, vagy ha vannak, a kapcsolat ellenállása meg tudja tartani a különbségeket. Esetleg az egyik testzárlatos és a Fi-relé nem old le valamilyen oknál fogva, már ha van (pl. szakadt védővezető stb.).
Kb. ennyit lehet mondani konkrétumok nélkül.
Mert egyáltalán nincs , vagy nincs rendesen bekötve a földelés vezeték a hálózatban (vagy csak a használt hosszabbítóban). Ilyenkor tapasztalataim szerint fél hálózati feszültséget (~115V körül) lehet mérni (és érezni) a gépházak között.
Erőteljesen tud csípni, és látható szikrát ad összeérintéskor. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Szép nagy kondenzátor kell hozzá, extraként kisütéskor folyamatosan csökken a feszültség.
Üdv!
Egy RS485 busz lezáró ellenállását szeretném meghatározni, amihez szükségem van a használt kábel hullámimpedanciájára. Néhány kHz-es frekvenciájú adatátvitel lenne. Linkelek egy random adatlapot egy UTP kábelről. Az itt megadott információkból hogyan jutok hozzá a nekem szükséges hullámimpedanciához? Befolyásolja a mértékét a kábel hossza is? A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Helló! Az RS485-ös vonalat 120 Ohm mal szokás lezárni.
Ezt én is olvastam egy tavir-os cikkben, de ott alapból azt írják, hogy 120Ohm hullámimpedanciájú kábel az ajánlás, és ebből következik az ezzel az értékkel megegyező lezáró ellenállás. Viszont nem tudom, hogyan lehet egy kábelről megállapítani, hogy mekkora a hullámimpedanciája.
Ott van az adatlapban: "Mean Characteristic Impedance" címszó alatt. 100 ± 5 Ohm. A használni kívánt kábel megfelelősége függ, hogy mekkora távon szeretnéd használni. Pl 30m alatt még a sima utp-t én használnám, fölötte, ha ragaszkodsz az utp-het, akkor árnyékolt cat6, esetleg (nem tudom mihez lesz a kommunikáció) lehet még digitális xlr kábelt is használni, a fénytechnikában DMX512 szabvány is RS485-re épül, ott használunk ilyen xlr kábelt. (Nem javasolt, de pár tíz méteren még sima mikrofonkábelen is elmegy a dolog)
De az MHz-es nagyságrendre vonatkozik, én pedig kHz-es nagyságrendet használnék. Ez nem zavar be?
Kb 70m-ről lenne szó. Milyen kábelt ajánlasz ide, ami nem űrtechnológiai árakat képvisel? Azért gondoltam az UTP-t jónak, mert csak pár kHz-n kommunikálnék. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Valamelyik maxim féle rs485 meghajtó adatlapjában az áll, hogy a sima csavart érpáros utp egy általános kábeltipus rs485-re. Ha a gyártó mondja, biztos jó rá. Én nem aggódnék ezen, ha van lehetóség, árnyékolt (STP) kábelt vennék, és azzal biztos nem lesz gond, 2-300m ig. Mekkora távra szeretnél vinni adatot?
Leírtam.
Kb. 70m. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |