Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Otala erősítő(k)
Szia.
Mivel nem írja az adatlap, hogy kis zajú, ezért valószínűleg nem kisjelű fokozatokba ajánlott. A 7002 -től vannak a kiszajú tranyók. A BCY87 és 88 kiszajú, kifejezetten bemeneti diff. erősítőkbe való. Az MD7000 -nek az áramerősítési tényezője is elég kicsi. Ettől függetlenül, próbáld ki, aztán kiderül. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
Szia Alkotó! Már alakul a pcb már csak pár ellenállás van vissza. Most kezdek el foglalkozni a táppal. Lenne egy 160VA es toroid 2x19V a másik tekercset megtekerném rá. De két tápegység panelt tennék rá mint az Orion SE-260 erősítőben láttam. Vagy inkább legyen kettő toroid ? Véleményedet szeretném, és tanácsaidat és a többi fórum társakét is! Előre is köszönöm! elektrik
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Megfelelő méretezés mellett nem látok jelentős különbséget az 1 nagy vagy 2 kicsi toroid között.
Ha szavaznom kellene, akkor az 1 nagyobbra voksolnék, amin legyen 2 független tekercsrendszer az erősítőknek. De pl. éppen most nyüstölök egy 4 db TDA7294-en tartalmazó erősítőt, amiben ráadásul még előfok, sub-szúrő, védelem, és clip is van, és ez az egész egyetlen 2x20V-os trafóról megy, minden várakozásomat felülmúlóan tökéletesen (Reloop elképzelése alapján készült az említett áramkör). A 160 W-os trafó elegendő a két csatornához. A téma első oldalán, több képet is találsz az én építésemről. Ez talán már szélsőség, de nem spóroltam semmin. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Az én példányom is épül. Lassan ugyan de tervek szerint pár hónapon belül meglesz. Annyi jót írt róla mindenki, hogy kedvem lett egyhez. Cirok Lacihoz hasonlóan teszek bele ECC88-at, az a nyák még azé.
Hát valahol én is itt tartok az erősítőmmel. Nagyon érdekelne milyen típusú a T 1-2 és T 4-5 mert azok még nincsenek meg. Valamint ha közzétennéd az illesztőd kapcsolási rajzát és a pcb jét. Ha lehet akkor pdf ben mert nem tudok minden Lay fájlt megnyitni. Előre is köszönöm. elektrik
Köszönöm a tanácsodat Alkotó ! majd az élesztés előtt is kérnék még sgítséget.
Csupán kíváncsiságom miatt kérdezem, miért került be a szemre 10 mm vastag alutömb a panel alá?
Mert ilyen volt itthon, és ebbe egyszerűbb volt menetet fúrni, mint a bordába.
Idézet: „Cirok Lacihoz hasonlóan teszek bele ECC88-at, az a nyák még azé.” Majd jó lebeszélnek róla figyeld!
Esetleg fontolt meg annak lehetőségét, hogy meghallgatod csöves illesztővel, és a nélkül is. Az alacsony bemeneti ellenállása miatt kellhet egy előfokozat, de ez azon kevés erősítők egyike, amik a cső nélkül is nagyon lágyan tudnak szólni.
Ezért lehet jó irány, ha az adott viszonyaidra és füledre optimalizálod a felépítést.
Végtranzisztor ügyben érdekel a véleményetek. Amim van itthon az Onsemi MJE15030 és 31-as komplementer társa. Nem igazán találtam olyan grafikont BD203-4-ről ami alapján össze tudnám hasonlítani a karakterisztikáját. Adatok alapján tökéletesen jó, de volt már hogy befürödtem helyettesített végtranyóval, márkásabb, nagyobb teljesítményűt, drágábbat tettem be, és a hangja lehangoló lett.
Az enyém BD243C-244C vel rendben van.
BD 243C . BD 244C
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
Köszönöm a tippeket. A 243 adatlapjával már össze lehet hasonlítani valamelyest, viszont a méréshez a 243-nál 4V C-E feszt használtak, az MJE-nél pedig csak 2V-ot. Nagyjából duplája az erősítése szinte minden pontján a grafikonon az MJE-nek. Jó lehet ez nekünk?
Azt hiszem még nem forrasztom be, de a bordára teszem, aztán beszerzek valamikor BD-ket is, és deszkamodellben még kipróbálom a különböző végtranyókkal. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
Sziasztok ! Végre úgy éreztem, hogy célegyenesbe érek a végfokaimmal, de ez túl egyszerű lenne. Megérkeztek a 100w os toroidok és már csak a 28V váltót kellett kézzel rápödörnöm. Ez meg is történt és jött mérés, és a döbbenet . A kétszer 28V tökéletes de a 20V helyett valamivel több lett 23,8V. Ezt gyárilag sikerült produkálni. ( mért nem mértem meg eltötte, mielőtt ráterkertem a második szekundert? ). Gyorsan egy táp és 31,8V üresjáratban. Készítettem egy műterhelést és 770 mA terhelésnél 28,6V a feszültségem. Ez messze van a + - 24V tól. a tranyóim MJE 3055 - 2955 ebből volt itthon bőven.Félek, hogy sok lesz a tápfeszem, elszállnak a tranzisztorok vagy nem tudom beállítani a nyugalmi áramokat. Teljesen tanácstalan vagyok! Mivel tudnám esetleg a primer feszemet csökkenteni, vagy nagyobb feszültségű tranyók ? pl TIP - 41c 42c . Tanácsaitokat, véleményeteket kérném vagy bármi neműötletet. Előre is köszönöm elektrik
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
Még egy pár kép a panelokról.
Szia! Egy picit többet fogsz elfűteni - semmi több, illetve nagyobb lesz a kimenő teljesítményed, de az sem számottevő mértékben. A 60V feszültségtűrésű tranzisztoraid nem veszélyezteti ez a táp.
Köszönöm ! Nagyon megnyugtattál, sok munkaóra fekszik benne, és nagyon szeretném hogy jó legyen. elektrik
Hát eljött a nagy pillanat! Kész a táp a végfok és életre kellene kelteni ? Tanácsotokat szeretném kérni miként és hogyan ? Miként állítsam be a nyugalmi áramot mit próbáljak kivel - mivel összehangolni ? Tudom többen építettetek ilyen végfokot és dicsértétek, biztosan vannak tapasztalataitok, és esetleg beállítási értékeitek is. Tanácsaitokat tisztelettel megköszönöm! elektrik
Felélesztettem a végfokaimat, bár egy kis csalással. Labortápról ugyanazt a tápfeszt kapta a 24 - 30V helyett. Ez 28V feszültséget jelent. Beállítottam 700mA nyugalmi áramot, bár a 220R trimmernek pontosan a mi a feladta azt nem tudom. A kimeneten lévő feszültséget tudtam állítani vele. Bár ez mindíg vándorol 0-20mv ig. Most már megmerem próbálni a saját tápegységéről is. Bízom benne ott sem lesz vele probléma. Ott majd a biztinél utána állítok a nyugalmi áramnak. Negyedórás járatás után kellemesen felmelegedik az egész hűtőborda 50-55 fokra. Ez normális állapot? Biztosan építek bele kényszerhűtést. elektrik
Tudok olyan építésről, ahol eleve közös a tápja a végfok és a meghajtó résznek (+-26V), és még a két csatornának is ugyanaz a tápja. Tehát 4 táp helyett 1 közös van mindenre. Állítólag kifogástalanul működik.
A 220R-os trimmer tervező által kitalált funkciójárólt nem tudok nyilatkozni. Én arra használtam, hogy egy adott kivezérlésnél (nem tudom már mennyi volt, de talán 50% körüli), szkópon nézve a kiemeneti színuszformát, az szépen szimmetrizálható. Lehetséges, hogy ez éppen azonos a kimeneti DC minimalizálásával, csak az nekem akkor nem jutott eszembe. 50-55°C hőmérséklet ideális, nem kell hozzá kényszerhűtés. Azért sem, mert ez az erősítő jobban szól bemelegedve. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2016
Szia!
A 220R trimmer valóban arra való, amire Te használtad. A meghajtás szimmetriáját lehet vele egészen pontosan belőni. Ezt célszerű az erősítőt műterhelésen mérve, enyhén túlvezérelt állapotban beállítani úgy, hogy a szinuszjel csúcsának "torzulása" szimmetrikus legyen, ekkor szimmetrikus a vágás.
Sziasztok! Mi a véleményetek a következő relatíve kompakt elrendezésről? A tapasztalatok alapján meg lehet mondani, hogy a trafó zavarhatja-e a jelet-hangot-végfokot,...? A két borda lenne a végfok két oldala, a trafó kozépen, hátul foglalna helyet. Az lenne a tervem, hogy a doboz csak olyan mély lenne, mint a hűtőbordák. Az pedig mindössze 21cm. Ti hogy csinálnátok?
Gondolom a trafó gerjesztésétől is függ, hogy zavarja-e majd a végfokot. Ezen a képen talán jobban látható.
Szia! Kiszámíthatatlan, hogy a transzformátor szórt mágneses tere indukál-e olyan feszültséget a huzalozásban, a vezetősávokban, vagy az alkatrészekben mely érzékelhető módon hozzáadódik a feldolgozott jelhez. Be szoktam ideiglenesen huzalozni a paneleket és addig igazgatom míg teljes csend nem lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |