Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1190 / 1385
(#) RoliNyh hozzászólása Júl 10, 2016 / 1
 
Találtam egy ilyet, gondoltam megosztom, hátha érdekel valakit...

Free 10pcs 2Layer Prototype PCB!...
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2016
(#) Nyul99 hozzászólása Júl 16, 2016 /
 
Sokat próbálkoztam egy elfogadható nyáklap készítésével. Úgy látom, hogy a sok kísérletezésnek használható eredménye van. Mint kiderült, az inkjet nyomtatók festéke olyan festékanyagot tartalmaz amelyik csak a látható fény számára átláthatatlan. Ezen elindulva, átlátható fóliára nagy felbontással nyomtatva és egyrétegű fóliával, látható fénnyel exponálva, sikeresen tudtam DRY fóliával jó nyákot készíteni. A nyomtatást Sprint-Layout programmal vezéreltem egy HP Deskjet F2492-es nyomtatón. Az eljárás gyengéje, hogy nagy exponálási időt igényel. Én egy LED sorral befedett fedelű dobozban 1 órás expozíciót használtam és sósav-hidrogénperoxszidos maratást használtam. Sok sikert kívánok a próbálkozáshoz.
(#) kaqkk válasza Nyul99 hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Uv fénnyel 45s a gyárilag ajánlott idő , ha ennyire ráérsz .
(#) Nyul99 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Az inkjet-es nyákkészítéskor a tinta uv fényre mindig annyira átlátszó lesz, hogy nem érhető el kellő kontrasztosság a megvilágított rész kellő polimerizációjához szükséges idő alatt. Ilyenkor az előhíváskor a "megvilágítatlan" részen nem tudjuk precízen eltávolítani a kioldandó részeket. Ha valaki rendelkezik uv-re fekete maszkkal ott ez nem probléma, mehet a gyors uv.
(#) papus51 válasza Nyul99 hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Szia! Látom frissen regisztráltál. Olvass kissé vissza itt ezen az 1200 oldalon. Találni fogsz sok érdekes hozzászólást és láthatsz olyan NYÁK-okat is amik tintasugaras nyomtatóval készültek, víztiszta fóliáról, UV fénnyel világítva és meglehetősen jók.
Üdv.
(#) kaqkk válasza Nyul99 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Már volt 5s os levilágításom amikor nem fedett tökéletesen a nyomat, azt is előhívtam kimarattam . A maszk fedése-és a levilágítási idő közt fordított arányosság van tehát ha csökkented az időt , akkor megtalálható az optimum .
(#) speedbump hozzászólása Júl 19, 2016 /
 
Sziasztok,

A NYÁK szerkesztő programom a lap közepére nyomtatja panelt, ami elég nagy probléma mert így a fotópapírt csak egyszer tudom használni. Ha a papíron tudnám tologatni, hogy hova nyomtasson, akkor a nyák mérete miatt akár 4-6 panel is ráférne egy A4-es lapra.

Az lenne a kérdésem, hogy ha a panel PDF-be ki van nyomtatva, akkor hogyan tudnám átpozícionálni mondjuk a bal felső sarokba? Van erre esetleg valami program?

Előre is köszönöm.
(#) eyess válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Nyomtatáskor mindenféle képen lehet bárhonnan is nyomtatsz .Mondjuk a nyomtató programjában is lehet .
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) dokidoki válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Azon gondolkodtam el, hogy miért kell megkérdenünk, vagy épp kitalálnunk, hogy Te milyen nyákszerkesztő programmal dolgozol. Mert a válaszadáshoz, talán fontos lenne.
(#) elactrofan válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Milyen progit használsz?
(#) speedbump válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
PCB123-t használok. A nyomtatásnál nincs semmiféle opció, hogy a lap melyik részére nyomtasson, automatikusan középre helyezi a képet. Vagyis kapok egy PDF-et, aminél a lap közepén van a NYÁK rajzolata.
(#) dokidoki válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 1
 
Nem ismerem sajnos, de biztos van olyan lehetőséged, hogy a meglévő kész rajzolatot elmentsd, és egy új nyák lapra, amit a szerkesztőben megnyitsz abban a méretben amekkora a fotópapírod, beilleszd többször. Más programban esetleg az egészet megnyitva és kijelölve, másolva és beillesztve többször elmozgatható a kívánt helyére. Esetleg makrókén elmentve az egész rajzolatot, mint egy alkatrészt elhelyezve annyiszor pakolod fel amennyiszer elfér.
(#) eyess válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Milyen nyomtató is ez ?
(#) speedbump válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Idézet:
„Más programban esetleg az egészet megnyitva és kijelölve, másolva és beillesztve többször elmozgatható a kívánt helyére.”


Igen valami ilyesmi programot keresnék, ha van. (a panel többszöri bemásolása is opció, de a legjobb az lenne ha eleve én mondanám meg a printernek, hogy a lap melyik részére nyomtasson).

A printer tipusát sajnos nem tudom, valami középkategóriás lézer nyomtató.
(#) eyess válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 1
 
Van még esetleg arra is lehetőség , hogy a program , amibe készül az áramkör abban úgy add meg az alap terület koordinátáit , hogy a készülő nyák oda kerüljön ahová te akarod .
Illetve biztos , hogy van arra is lehetőség a programba , hogy az egész tervet kijelölve a lap felső közép helyzetébe tudd helyezni a kész nyák tervet.
(#) speedbump válasza eyess hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Tök logikus! Meg fogom próbálni, mihelyt hazaérek. És ha ennyi az egész akkor a kardomba dőlök
(#) eyess válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Azért annyit nem ér az egész , hogy kárba vesszen a kardod . Viszont az eagle - ban , ezt simán lehet , így .

Meg van a munka terület , ami jó esetben A4 nek felel meg , és , ha éppen pont középre sikerült a művelet , akkor a munka végeztével , ha már nyomtatásra kész , akkor kijelölve az egész nyák rajzolatot , ami szint vált a kijelölés idő tartamára , és a move paranccsal lehet oda mozgatni az egész tervet ahová éppen akarom .Kattintás után szépen ott marad , és persze nyomtatáskor is arra a helyre fog kerülni.
Szerintem az általad használt programban is lennie kell ehhez hasonló műveletnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) kameleon2 válasza speedbump hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 1
 
Az Inkscape program (inhgyenes) natív formátuma a pdf. Montírozásra is tudod használni. Vagy Illustrator (fizetős). Mindkét program használata esetén több panelt is összemontírozhatsz egy lapra, sőt saját, vektoros grafikát is rátehetsz.
(#) soskajoska válasza Elektro.on hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Idézet:
„Kinek a pap, kinek a Papné...”

...na nekem a lányuk.
(#) xNorbi hozzászólása Júl 19, 2016 /
 
Helló

Ezt a nyákot szeretném vasalásos technikával elkészíteni. Már vagy 3x próbáltam rávasalni a nyákra de mindig vagy túllapultak a vonalak és összeértek a vezetősávok vagy egyszerűen lejöttek a nyákról valahol.

Elkészíthető az ilyen kis méret ezzel a technikával egyáltalán?

Már direkt beszereztem 135 grammos műnyomó papírt, de ezzel történik mindig hogy szétnyomódnak a vezetősávok és összeérnek, főleg az IC-nél.
Holnap még megpróbálom egy kevésbé csillogós papírral, az mintha kevésbe lenne hajlamos a vonalak szétlapítására.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) speedbump válasza eyess hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Szerencsére azért nem volt szükség a kardra. Az Eagle-ről sok jót hallottam, biztosan nagyon profi szerkesztő, de arra amit csinálok arra a PCB123 is megfelel, és abban van tapasztalatom. A nyomtatási része elég kaka... A megoldás az volt, hogy a bottom layer-re rajzoltam egy kb A4 méretű téglalapot és a nyákot ennek a téglalapnak a bal felső sarkába tettem. így amikor kinyomtattam a bottom layert a nagy téglalapot ugyan középre igazította, de az akkora lett, hogy a tényleges nyák a lap bal felső sarkába került.

Köszönöm a tippeket!
(#) speedbump válasza xNorbi hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Nem szeretnék valami nagy szaktekintélyként fellépni, de vasalás helyett próbálj szerezni egy GMP Photoart-17LSI laminálógépet. Állítható a hőfoka (ellentétben a gagyi tesco-s laminálókkal) és a hűtőlemez eltávolítása után (5 perc), nagyon jó eredményeket értem el vele anno. Az egyenletes nyomóerő és hőeloszlás miatt sokkal jobban fog megtapadni a festék a lemezen.

Sima, kb 2-300 Ft-os fotopapírt használtam és 10mil-es vezetősávokat minden további nélkül tudtam vele produkálni ha szépen felpolíroztam és zsírtalanítottam a rezet. Alatta nem próbáltam lehet az is menne.

Egy jó cikk
(#) RoliNyh válasza xNorbi hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Hogy őszinte legyek, ezt a nyákot laminálógép nélkül vasalással én se vállalnám be, pedig már készítettem párat vasalóval is. Ennek csak az a hátránya, hogy az ilyen vékony vonalvezetésű nyákot vasalóval baromijól el kell ám találni, hogy sikerüljön is. Szóval ha te még nem is próbáltad ezt a technikát, kezdj egy sokkal egyszerűbb nyákkal, vagy ha valóban ezt a technikát választod, akkor mihamarabb vegyél egy laminálót. Azon átengeded vagy hatszor hétszer, és még ez a nyák is jó lesz...

Persze nem árt azért gyakorolni is kicsit előtte...
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) eyess válasza xNorbi hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Meg lehet csinálni , de főleg nem háromszori próbálkozásra. Ahhoz , hogy ez sikerüljön nagyon sok tényező megléte szükséges , amit nem hiszem , hogy háromszori próba után meglenne.
A másik pedig az , hogy tele van ez a nyák hibákkal , és itt ott csúnyácska is.
A vonal vezetés néhol nem párhuzamos , aztán ott hagyott pad ek , és ráhúzott vonalak , és még lehetne sorolni.
(#) ha1drp válasza xNorbi hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Mindenképp elkészíthető!
Ha szétlapul túl forró lehet a vasalód, illetve nagyon rányomtad. Ha nem tapad rendesen valamelyik felület (akár a papír is) nem tiszta, illetve zsíros. Az is előfordulhat, hogy a vasaló nem fekszik fel a felületre - pld sorjás a panel széle - ilyenkor nagyobb technológiai keret szükséges.
(#) speedbump hozzászólása Júl 20, 2016 /
 
Sziasztok,

Mire jó a TN-160 (kémiai óznozó) és az SK-10 lakk? Melyiket érdemesebb használnom a maratás után (esetleg mindkettőt?)

köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
(#) speedbump hozzászólása Júl 20, 2016 /
 
Az egész nyák készítésnél az egyik nagy problémám a fúrás. Nincs otthon rendes karos fúróm (hely sincs hozzá), emiatt máshová kell vinnem a panelt fúrásra. Azon gondolkodtam, hogy ILYEN csatlakozót használva készíthetnék-e furat nélküli panelt, úgymond smd-vé alakítani az átmenőfuratos alkatrészeimet? Van ebben esetleg valakinek tapasztalata?

Köszi.
(#) elactrofan válasza speedbump hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Minek túl bonyolítani?
(#) ktamas66 válasza speedbump hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Miért ne lehetne. Én valami hasonlót használok, ennek ki lehet húzni a lábát, és megfordítva visszarakni. Így sokkal stabilabb.
(#) pont válasza speedbump hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Ilyen erővel az alkatrészek lábát kihajtod 90 fokban és kész, persze akkor forrasztás kell a cseréhez. De ha veszel ilyen fúrókat Bővebben: Link öröm lesz a fúrás, akár kézből is, csak a fel és le mozgást kell lassan véghezvinni és kis gyakorlattal kordában tartható a törések száma.
Következő: »»   1190 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem