Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon Köszönöm!
Meg tudtam nyitni .
Összeraktam a híd elemeit és kipróbáltam hogy mozog .
Bővebben: Link
Jól látom, két két csavar tatja össze? Nem imbolyog? Ellengörgöt teszel még rá vagy stabil így is?
Meg kellene még merevíteni oldalról a híd lábait .
X mozgásakor ne tudjon tekeredni jobbra balra
Ha jobban megnézed 4-4 görgő van mindkét lábon. Nem fog imbolyogni mert a mozgatás alulról középen golyósorsóval fog történni
Ha szükség lesz rá megmerevítem, ez majd az első saját mozdulatánál derül ki hogy szükséges e .
Ha az X tengelyt valamelyik irányba minimum 10Nm megnyomatnád ki is derülne.
Programban le lehet tesztelni.
Nem olyan biztos ! 8mmes anyagból van kivágva a láb, alsó felső összefogatással merevnek kéne lennie . Most még nincs benne az alsó összekötő és erőből megtoltam oldalról inkább az egész gép mozdult minthogy a híd csavarodott volna .
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2016
Sajnos nem de még megkérdezem az egyik ismerősömet.
Nagyon kell az a merevítés, mert kevés az a 8mm Legalább három helyre tenni kellene rá merevítést. Legalább 10x20mm vastag anyagot rácsavarozni három helyre A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2016
Ha kéri a merevítést akkor ugyanolyan szelvényt kap mint amiből a híd készült (80x50 melegen hengerelt U profil) az jól mutat és elég merev is
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2016
Erre felesleges a G-kód és a Mach3, hiszen pontosan tudható hány foknak mennyi lépés kell. A step-dir vezérlés nem ördögtől való. Magyarra fordítva azt adod meg mennyit lépjen a motor és melyik irányba. Azaz pont az amire szükséged van. Egy standard léptetőmotor 1,8 fokot képes egész lépésben lépni (nyilván van más is a piacon pl 1,2 fokos is). Azaz 360 fokot 200 lépéssel tudsz megtenni. Ha áttételed is van, akkor nyilván ez változtatható. fél, negyed, nyolcad, tizenhatod, mharmincketted lépést is tudnak step-dir vezérlők. Azaz igazán precízen megoldható a feladat Mach3 és PC nélkül is. Szerintem bármelyikünk röhögve leprogramozza ezt neked. De még mikrokontroller sem kell hozzá, ha számlálós rendszerről hajtod, digit ic-kkel. Csak a számláló értékét kell megadnod a megfelelő szög eléréséhez. Persze akár érintőképernyőről is megadható a kívánt szög és mikrokontrollerrel simán levezérelhető. Persze lehet ez szervós megoldás is. szervó+ egy skálázott potméter és ameddig tekered - addig hajlít.
Ha veszel vagy építesz egy hasonló step-dir vezérlőt, már csak az irányt és a lépéseket kell megadnod. Ezt akár nyomógombról is megteheted, vagy egy joystickról.
Oké, értem is meg nem is, nekem amiket leírtál így egyszerre bonyolultak.
Adott itt a műhelyemben egy kész mechanika, egy erre a célra átalakított léptető motor+cyclo dve, egy illesztőkártyával számítógéphez illesztve, adott a Mach 3 demo verziója..... Nem olyan régen "prmihaly" írt egy rövid programot ami működhet, csak valamiért eltűnt a hozászolása. Szó sincs róla, hogy kötözködni akarok, sőt nagyra becsülöm az építő hozzászólásokat, mint azt fentebb írtam, sürgős munkáról lenne szó Láttam egy videót régebben, négy-öt sornyi kód volt betöltve a Mach3-ba és úgy dolgozott mint ahogy azt én szeretném...
Nem azt mondom, hogy ne működne a Mach3-al. Sőt! Csak azt, hogy felesleges macera egy PC ahhoz, amihez pár alkatrész és hardver is elég. Egy beskálázott enkódertárcsával is simán tudod adni a léptetőmotoroknak a vezérlést. Nem kötözködés, csak nehéz úgy segíteni, ha minimális az infó. A 4-5 sornyi G-kód is ezt fogja tenni. Megadja melyik irányba mennyit lépjen a motorod. G1 X40.000 Y0.000 Z0.000 Ez 40-et fog lépni vagy milliméterben vagy Inchben a beállításoktól függően X irányba. De ehhez be kell lőnöd és kalibrálnod a motortunning részeket és a MACH3 összes beállítását (IO portokat is), ami szerintem több idő, mint a hardver összerakása. De ne legyen igazam.
A Mach3 ban van automatikus beállítás ami kiszámolja, hogy a motortunningba mennyit is kell beírni, de neked még beírnod sem kell, mert azt automatikusan be is írja .
Ez a megoldás G kóddal nagyon egyszerű, ha mindig ugyan azt az egy db akarja csinálni, főleg csak most egyszer tesztre. Iparszerűen akarja használni akkor el kellene felejteni a PC és mg a Mach3 at. Vannak erre nagyon jó megoldások, ha esetleg mégis a léptőmotoros megoldásnál akar maradni. PLC amibe már szinte mindent meg lehet csinálni. Vagy egy ilyen kis vezérlő ami a fotón van A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
Egyről beszélünk, csak más megközelítésből. Minek cipelne az ember egy ágyút, ha szúnyogot akar fogni. Ipari környezetben annál jobb, minél kevesebb a meghibásodási lehetőség.
Üdv Mindenkinek!
Nagyon köszönöm a segítséget! Sikerült megoldanom a dolgot! Tengelynek definiálva a hajlítót. Tökéletesen dolgozi! G01 X8,5 F350 G00 X0 G04 P2 G01 X15,3 G00 x-7 G01 x0 G04 P2 Ezt máoltam 20 x egymés után kb 3000 hajlításon vagyunk túl tegnap délután óta hiba nélkül és ami a lényeg tökéletesen egyforma minden egyes darab! A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
Egy videót dobhatnál fel róla csak kíváncsiságból
Üdv mindenkinek,
A második gépemet most tervezem itt tartok vele.
Ha marni is akarsz vele akkor inkább támasztott (talpas ) tengelyt használj . Sokkal merevebb nem hajlik. Az én "kisgépemen 20mm es tengelyeken fut az asztal és csempét üveget gravíroztam vele gond nélkül (sok gravírtű bánta de a gépnek meg se kottyant)
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
Csak nyák lapokhoz kell ott nincs nagy terhelés birni fogja, csak 400mm lessz a hid, az első gépemen 550mm a hid és az is szépen dolgozik gravírozásnál.
Én is úgy kezdtem hogy csak nyákot fúrok vele , aztán .....
A maráshoz már izmosabb motorok kellenek, én csak nema 17-t használok, van három nema 23 méretü is de elég gyengék és ráadásul három fajta ugyhogy ezeket eltettem hátha lessz párjuk.
A "gépecskémen" kb 1Nm es mocik vannak (fénymásolóból bontott) a (12x3mm es trapézorsó) nagyot dob az erejükön viszont 1500mm/perc sebességnél többet nem enged. A most épúlő gépen 3Nmes mocik és 16x5mm es golyósorsók lesznek 120x120cm es munkaterülettel (remélem ő már meghajtható lesz 2000-2500 ig is)
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |