Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Felmelegit egy viztarolo/hotarolo tartalyban vizet.
Se csovezeteket, se radiatort nem igenyel.
11V ala nem erdemes meriteni mert gyors kapacitasvesztest okoz.
Hali!
"Ion kazánra"gondolsz?
A vitát indító felhasználó fűtésre hasznosítaná.
Gondold át a hozzászólásomban említetteket! Ha még az iskolában nem jutottatok el a kémiáig, tárgytalan.
Fűtésre 2 jó megoldás adódik azonnal. Az egyik az infrafűtés, a jellegéből adódóan, mivel felületet fűt. A másik a hőszivattyú, ami a nagyobb hatásfoka miatt éri meg jobban. Igaz utóbbi is felületfűtéssel a leggazdaságosabb. A fűtőszál+víz megoldások a legrosszabb hatásfokúak és még életveszélyesek is lehetnek könnyen. Ettől nyilván működnek, csak ára van vagy az elhasználódás oldaláról, vagy a számla oldaláról. Én ha már fent lesz a napelem a hőszivattyúm mellett - elégedett leszek. Így is harmada a számlám, mint a nitrogénnel felturbózott városi gázzal, ami gyorsan forgatja az órát, de meleget nem ad. 14kW-os kandalló kifűti a teljes házat, a 24kW-os gázkazán - nem. No komment.
Mit gondoljak at rajta? Bizonyos korulmenyek kozt igaz az allitasod, mas korulmenyek kozt nem igaz.
A tartaly hovesztesegevel is lehet futeni. Elmarad a csovek es a radiator koltsege... Ha meg az iskolaban nem jutottatok el a takarekossagig es kornyezetvedelemig, targytalan.
Igen.
Viz helyett Na oldattal es nem 50Hzen.
Nalam 30eves izzok is mukodnek. A titka hogy le kell allitani a feszerben.Ott az aram sem heviti es a razkodas sem szakitja meg az izzoszalat.
Mi lenne, ha időnként az indító kérdést is elolvasnátok?
Meglévő fűtésrendszerbe iktatott eszközzel hőntartásra szeretné használni.
Hello!
"Meglévő fűtésrendszerbe iktatott eszközzel hőntartásra szeretné használni." És tegyük hozzá, mind ezt 300W-al. Így az egész projekt értelmetlen.. Idézet: „5db. 100W-os napelemmel szeretnék meleg vizet előállítani amit a fűtésrendszerben keringetnék temperálási céllal.” Ez a kérdező írta....
Oké, legyen 500W. Bár nem tudni, hogy mit szeretne vele fűteni, mekkora légteret, milyen a hőszigetelés stb. De én megmondom őszintén azért ennek ellenére szkeptikus maradok a projekttel kapcsolatban.. De kívánom, hogy ne legyen igazam.
Persze, teljes mértékben egyetértek veled. De nem tudhatjuk, mekkora lesz a végletes teljesítmény. Én úgy gondolom, támogatnunk kell a hasonló kísérleteket, lehet sokan fognak még belőle tanulni.
Lehet, ez megadja a kellő lökést, és tényleg sikerül majd egy jól működő rendszert összehoznia. Én megértem a magyar forgalmazót is, aki inkább a saját rendszerét, az általa forgalmazott termékeket akarja minduntalan ráerőltetni a polgárokra. Számtalan példa van rá, hogy aki érez magában egy kis affinitást házi körülmények között is elérhet eredményeket. És halkan említeném meg, hogy amiről szó van azt már forgalmazzák is.
Igen, részemről is támogatandó az ilyen irányú törekvések. Csak nem szabad csapdákba esni. Vagy is nem mellőzhetők a fizikai törvényszerűségek és nem szabad olyan megállapításokat tenni, ami nem összevethető mással. Tehát vagy fizika van, vagy megérzés. Nekem egyikkel sincs bajom, csak nem szabad összekeverni. Az a marketingesek feladata, hogy ne legyen összemérhetőek dolgok. Én tudom hogy "minden cigány a maga lovát dicséri" (én könnyen vagyok, mert nincs lovam sem) de ennyi cigány egy helyen?
Nagyon kevés a korrekt megalapozott hozzászólás. Ha valamit összevetünk, akkor a többi paramétert állandó értékre kell venni, vagy beszámítani. Ez igazán nehezen jön össze, és rengeteg időt, mérést kell egybevetnünk, hogy valamiről ítéletet lehessen mondani, hogy jobb vagy rosszabb. Ilyen munkát és kitartást ritkán látok. Dogmatikus megállapításokat , viszont annál többet. Ha valamit közlünk mint "alapigazságot", miközben az összes ezzel összefüggő dolgot, feltételt figyelmen kívül hagyjuk, akkor abból mások milyen következtetéseket vonnak majd le? Lehet vitát generálok ezzel (bár nem ez a szándékom és nem is fogok ilyen témára válaszolni-vitatkozni). De néhány hozzászólással előbb itt vannak (igaz, csak kiragadott) példák.. " fűtőszál+víz megoldások a legrosszabb hatásfokúak" Miért is? És mikor? Mihez képest? "a nitrogénnel felturbózott városi gázzal" Utána járt, hogy miből is áll a gáz? Tudatában van annak, hogy hány köbméter gáz fogy egy év alatt az országban? Látott már nitrogén üzemet ilyen kapacitással? Én nem tudok semmit, csak a józan paraszti ésszel gondolkodom. Nos, ilyen hozzászólások alapján nem szabad megmásíthatatlan véleményt alkotni dolgokról, mint ahogy egy adatból sem lehet statisztikát csinálni. Mert ugye "Azt a statisztikát hiszem el, amit én készítettem!" jeligére szólnak.. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2016
Őszintén - de tényleg. Ha futópadon futok 2kW-ot tudok termelni. Nyugalmi helyzetben 300W-ot. Azaz ha beül 1-2 ember - az is több hőt termel. Nem értem így sem, annak ellenére, hogy elolvastam. 500W-al mit akarsz fűteni? ? m3 levegőt? Mert az sokkal több értékelhető adat lett volna. Ráadásul ha ezt keringteted, azt is valaminek el kell látnia energiával. Gondold újra a dolgot. Írd le inkább mit szeretnél, azaz mennyi m3-t mennyi időn keresztül kifűteni, mert szerintem nagyon elkanyarodtál a realitásoktól. Ezt abszolút segítő szándékkal mondom, mielőtt vagyonokat ölsz egy veszteségre ítélt projektbe. Mert létezik sok más megoldás is ugyanarra a problémára. Példának okáért ott van a sörkollektor..
Köszönöm a hozzászólásokat!
Tudom, hogy 500W-al nem fogom kifűteni a házat, nem is ez a célom. Azt szeretném elérni, hogy amikor nem vagyunk otthon reggeltől késő délutánig ne hűljön ki csontra a ház mire hazaérünk. Amikor villanykazánt használtuk, három fűtőszálból csak kettőt üzemeltetve 60C fokos vizez tudott biztosítani a kazán, egy fűtőszállal pedig 40C fokos vizet tudtam keringetni. Ha ezt a 40C fokos vizet tudnám produkálni egész nap, már tökéletes lenne. A ház amiről szó van egy szintes 70m2 alapterület kb. 140 köbméterrel, tehát nem egy nagy házról van szó 4 darab radiátor van az egész rendszeren. Szerintetek próbáljam meg sorosra kötni a napelemeket majd rákötni a villanykazán 1-2 fűtőszálára az összejött 100 Voltot?
Kell egy step down topológiájú inverter ami munkapontba tarja a napelemet.
Már kísérleteztem vele hogy ellenállásra hogyan lehet olyan invertert készíteni ami munkapontba tartja a napelemet, elég egyszerű egy kis mikrokontroller elég hozzá aminek van pwm modulja meg analóg bemenete; egy ferrit tekercs, dióda, MOSFET, kondenzátor, meg egy FET meghajtó áramkör. Furcsa hogy az ebay-en még nincsen ilyen, hogy nincs rá igény pedig lenne. Persze meg lehet spékelni egy trapéz inverterrel H hidas mert nagyon nagy félelem van az egyenáramtól, pedig felesleges, csak annyi hogy nem lehet egy egyszerűen megszakítani, a többi hülyeség. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2016
Idézet: „egy fűtőszállal pedig 40C fokos vizet tudtam keringetni. Ha ezt a 40C fokos vizet tudnám produkálni egész nap, már tökéletes lenne.” Az egy fűtőszálad, ha jól értettem, 1200W-os. Azzal tudtál 40°C-os vizet csinálni. Hogy milyen környezeti hőmérséklet mellett, és mennyi ideig működtetve, nem derült ki, pedig ez fontos paraméter lenne egy számoláshoz. Ugyanolyan környezeti hőmérséklet mellett 500W-os (csúcsteljesítményű) napelemmel soha nem fogsz ekkora hőmérsékletet előállítani, bármilyen variációban is kötöd bármilyen fűtőszálra, izzítógyertyára, bármire. Még 1200W-os napelemmel is kérdéses lenne a dolog, mert a tájolás, párás idő, átalakítók, napsütés ideje mind csökkenti a kitermelhető energiát. A hőfok meg csak egy dolog, mert pl. egy zseblámpaizzó izzószála van vagy 2000°C-os, de mindenki tudja, hogy azzal nem igazán lehetne lakást fűteni. A 40°C akkor mondana valamit, ha tudnánk, hogy mennyi a keringetett víz előremenő és visszajövő hőfoka és mellé tudnánk a keringetőszivattyú által szállított folyadék mennyiségét. Ezekből lehetne számolni a ház által felvett energiát (ez kb. ugyanannyi lenne, mint a fűtőszálad által felvett energia (1,2kW x működési idő (órában) = z kWh) 1. 500W-al ki lehet fűteni egy 70m2-es házat, ha tökéletesen szigetelt. 2. 500W semmi fűtésre nem elég, ha jó hővezetők a falak, huzatosak a nyílászárók. A valóság meg a kettő között van valahol...
Akku draga, napelem aramot futesre:
1. Aram H hiddal a vizbe.Elmarad a futoszal.A ho magaban az elektrolitban keletkezik. 2. Belevezetheti akar a villanykazan egy futoszalaba. Vagy eleve hot szipkaz be napkollektorokkal es ezt a hot tarolja hoszigetelt viztaroloban vagy nagy tomegu es terfogatu koben, hobokban ami kisebb hokapacitasu tomegre vetitve a viznel de alacsonyabb az ara. Vagy a naparam hoszivattyut hajt.Vagy kavitacios vizmelegitot hajt. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
Dehogynem jo 500W.Probalj ki 500Wos futheto lepedot.
20-50W elegendo. Idézet: „a nitrogénnel felturbózott városi gázzal, ami gyorsan forgatja az órát, de meleget nem ad” Szia! Az ún. városi gázt izzó szénből állították elő vízgőzzel a gázgyárakban, utoljára úgy negyven évvel ezelőtt.
Rendben - igazad van, de tudtommal azt fagáznak hívták. Írhattam volna vezetékes gázt, de a lényeg: nincs meg a szükséges fűtőértéke a vezetékes gáznak.
Szénből állították elő. Miért hívták volna fagáznak? Teljesen más a kettő. De hívták még: vízgáz, városigáz, világítógáz, széngáz.
Erre van valami bizonyítékod, hogy nincs meg a fütőértéke, vagy csak a szokásos városi legenda? Lassabban melegszik az étel. Valaki lemérte, vagy csak türelmetlenebb világot élünk? Több gáz kell a fütéshez. Valaki évekre vissza tudja ezt vezetni, vagy csak pszihésen sok, a gáz árának emelése miatt? Szerintem a víz se a régi A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
Szia!
Idézet: „Erre van valami bizonyítékod, hogy nincs meg a fütőértéke, vagy csak a szokásos városi legenda?” Leírtam ugyan többször, de: 1.) 24kW-os gázkazánom van, ami a mért értékek alapkán 12kW-ot jó ha lead. Nem én számoltam ki - megkértem egy gépész ismerősömet. 2.) A 24kW-os gázkazánnak 20-21 fok fölé igen nehezen lehetett (vagy egyáltalán nem) fűteni a házat. 3.) 14kW-os kandalló az egész házat felfűtötte gond nélkül akár 28 fokra is. 4.) Beszéltem a helyi gázossal, aki annyit árult el, hogy napi egy mintavételezéssel ellenőrzik a gáz fűtőértékét. Ez az időpont elvileg véletlenszerű, de a gyakorlatban pontosan tudják mikor van 5.) Nem tudom, mond-e neked valamit az "inert gáz" kifejezés? 6.) PB gázpalackról ugyanaz a lábas víz 10 perc alatt forr fel, a vezetékes gázról 50 perc alatt. Egyetlen TV-s receptet sem lehet használni emiatt. 7.) Az egyetlen nem primer információm, hogy ismerősöm 30 éve fűt konvektorokkal - ugyanazokkal. Mégis a köbméter érték jelentősen megnövekedett. 8.) 4.3kW-os hőszivattyú látja el most a 24kW-os gázkazán funkcióját. Ami kb átlagos COP-vel számolva olyan 12kW körül lehet. Mégis 22 fokra fel tudja emelni a ház hőmérsékletét. Ez nem pszichés meggyőződés szerintem. Ahogyan gondolom, hogy nem urbánus legenda, amit itt leírnak a fogyasztók a saját tapasztalataik alapján. A gázgyárral kapcsolatban biztosan igazad van, de egy régi infóból merítettem - nem a wikipediáról, mert nem kedvelem az internetes hírforrásokat. Olcsó húsnak híg a leve alapon. Vízzel kapcsolatban: Gyere ki Biatorbágyra a forráshoz. Hozz magaddal egy palack vezetékes vizet és kortyolgass belőlük felváltva. Egyszer a forrásból, egyszer a vezetékesből. Nem kell ehhez pszichés hatás. Elég egy kendő, hogy ne tudd , melyiket kortyolod.
Leírtam tegnap a gáz dolog lényegét, csak valakinek nem tetszett az igazság és töröltette. Szóval levegővel keverik, ez a lényeg, de nem akartam offolni, ez nem tartozik a témához. Akit érdekel annak leírom privátban, lassan úgyis mindenféle beszélgetés ott folyik, vagy mailban.
Én ugyan ezt írtam csak annyi különbséggel,hogy az oxigén gyártás melléktermékét nyomják a rendszerbe. Valakit vagy valakiket nagyon érintett ezért ki törölték. Különben valóban nem tartozik a fórumhoz.De ha ez a hiba és ezért törölték ( bár nem hiszem) akkor az összes többi hasonló hozzászólást törölni kell.
Ja.
X kg viz melegitese vezetekes gazzal es PBvel. En is belefutottam.Az egyik Pbbol kiserletkor dupla mennyiseggel tudta ugyanazt a hot/munkat. Szerencsejatek a vasarlas...sajnos ugyanez igaz az akkumulatorokra is.... Kuldd mar at legy szives privat uzenetben a 4.3kW hoszivattyu minel tobb adatat.Koszonom. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
Varom a privat uzeneteitek a gazkeveressel kapcsolatban.
Napelem-aram-ho futoszal nelkul.
Ment PÜ. Deron rozsdamentes (a sokat szidott kínai), levegő-folyadék hőszivattyú (légkazán). Rosszul emlékeztem, nem 4,3 hanem 4,6kW a villamos teljesítmény maximuma, de nyilván nem megy folyton maximumon, hiszen szakaszos üzemeltetésű a rendszer. Nekem lassan ötödik éve megy kifogástalanul. Igaz csak fűtésre használom jelenleg, pedig tudja a hűtést is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |