Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   130 / 328
(#) RoliNyh válasza GB2 hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Szerintem neked valami ilyesmire lenne szükséged:

2S Li-Ion BMS...

A hiányossága csak annyi, hogy LED nincs rajta.
De ha nagyon muszáj, azt épp lehet tenni rá, pl ilyet:

Li-Ion tester 1...

Li-Ion tester 2...
(#) Stewe válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Feszültségeket méregettél, nem áramot.
Az akkumulátornak, mint jól nevelt valós alkatrésznek nem csak kapocsfeszültsége van, hanem belső ellenállása is.
Akkor amikor a kapocsfeszültség, és a töltőáram feszültségesése (I×R) összege már eléri a beállított maximális értéket, akkor feszültségkövető áramkorlátként is kell működnie addig, míg töltőáram nélkül is meglesz a kívánt feszültség.
(#) GB2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Köszi a választ. Ha jól értem a 2cellás akkupakkra ráforrasztom a túlmerítés/túltöltés védő áramkört és tölthetem a régi 7,2V-os töltővel?

Úgy valahogy, de ha a 7.2V -os töltőd nem ad ki legalább 9V -ot, akkor lehet kevés lesz neki a feszültség, és nem tölti fel rendesen...
(#) GB2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

13,5V-ot tud biztosan. Ezzel nem nyírom ki sem az akkukat sem a védő elektronikát? Az akkut gondolom nem, azért van a túltöltés védelem hozzá.

Elképzelhető, hogy annyi nem sok még neki. Az adatlapon sajnos nincs maximális töltőfeszültség megjelölve, szóval ezt inkább az eladótól kellene megkérdezni.

És még mielőtt rendszel, azt se ártana megmérni a fúród mennyi áramot vesz fel csúcsban, és ahoz méretezett áramkört választani...
(#) rascal válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Az adatlap azt írja, hogy ha Vcc=5V (vajon ellenállással, vagy magán az IC-n?) és az akku 4V-on van már, akkor is kell tudnia az 1A-t. Mondjuk ellenállással együtt 4.6V jut az IC tápjára ilyenkor, ami azt jelenti, hogy 0.6V esik rajta. Most 0.53V-ot számolok, ami valamivel kevesebb, de ez még lehet jó. Ha az IC-re vonatkozik az 5V táp, akkor viszont csak a fele, és akkor lehet, hogy nem tud rendesen működni. Ekkor áramgenerátorként talán nem is tud funkcionálni, mert a belső előtét ellenállásán még nem is tud akkorára nőni a feszültség amire már neki kellene beavatkozni. Ebből ki jöhet az, hogy nincs állandó áramú rész, amit említettél. A kapacitásmérőt és a DMM árammérőjét hasonlítsd majd össze (nem kell akkut töltened, bármilyen fogyasztó megteszi ami 1A körül fogyaszt pl. 4.7Ohm/ 5-10W), és a munkaellenállás értékét is mérd meg, hogy mennyi, mert a 0.4Ohm névleges értékkel nem jön ki (elég) pontosan az Ohm törvény, akár a közvetlen feszültség mérést, akár a töltő-ic tápfesz különbséget vesszük alapul. (0.92, meg 0.95A-t számoltam 0.89 mért helyett). A kapacitás mérőre 0.1 Ohmot számoltam. Ahogy javasolták próbáld meg a 0.4 Ohmot kivenni, vagy legalább a felére csökkenteni. Lehet, hogy csak pár tized voltot kell nyerned ahhoz, hogy töltő rendesen tudjon működni. Pc tápot átbuherálni később is tudsz. (Vagy a 12V-jából egy kapcsolóüzemű stabkockával picit magasabb feszültséget csinálni a saját 5V-jánál.)
(#) GB2 hozzászólása Okt 25, 2016 /

Gondolkoztam a fentebb részletezett (fúrógép régi NiCd akku Li-ra csere) témán, illetve olvasgattam, külföldi illetve itt közzétett cikkeket. Sok helyen írták, hogy Li-ion akkukat darabonként célszerű tölteni. Nekem jelenleg két db 18650-es akkuból álló pakk van. Hasonlóan mint itt http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/li-ion_akku_cellasor_tolto.html?pg=2 megépítenék két töltő elektronikát, azokkal tölteném egyenként az akkukat. Mivel a töltés szabályzott módon történik így az akku pakkba nem szükséges túltöltés elleni védelem. Ha jól gondolom. Viszont túlmerítés elleni védelem szükséges. Erre egy ehhez hasonló egyszerű megoldást találtam: https://www.ez-robot.com/Community/Forum/posts.aspx?threadId=3415 (A fúró 10A-nál többet nem vesz fel, az akku 20A-t tud). A töltéshez még annyit, hogy kb kíméletes 750mA-rel tölteném a cellákat. Nyilván így relatív sokáig tart a töltés. A gép ritkán van használva szóval ez nem gond. Ehhez mit szóltok, van amit nem vettem figyelembe?
(#) GB2 válasza GB2 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /

Vagy érdemesebb egy ilyen 2cellás töltőt megépíteni: http://www.ti.com/product/LM3420/datasheet/application_and_implementation illetve megvenni a 2cellához való túltöltés/túlmerítés védelmet ebay-ről? Melyik változat kíméletesebb az akkuk szempontjából?
(#) RoliNyh válasza GB2 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /

Inkább döntsd el azt, megéri -e neked pepecselni otthon egy ilyen elkészítésével, ha megrendelhető pár száz forintért ez a cucc.

Ha nem akarsz sorosan tölteni, akkor rendelhetsz olyat is, ami csak cellánként tölt (lást néhány előző képem). Viszont itt arra kell vigyázni, hogy a cellák soros kapcsolását mindenképp meg kell szüntetni töltés előtt, tehát kivehetőnek kell lennie.

A lemerülés elleni áramkör is ott van pár hozzászólásommal előrébb. A LED kijelzős nem sipol, csak a feszültségszintet mutatja. A 7 szegmenses kijelzős meg sípol is ha kevés a kakaó.

Egy sima ON/OFF kapcsolóval akár le is választhatod mikor használaton kívül van, hogy ne világítson mikor nem muszáj...
(#) diysub hozzászólása Okt 30, 2016 /

Sziasztok!
A telefonomhoz szeretnék egy kis hangsugárzót építeni.
Az erősítő nagyjából 2*3 vagy 2*10w teljesítményű PWM erősítő lesz, az első3-5V-ról, a második 6-12V-ról működik.
Idáig minden rendben is van, itt érkeztem el az akku problémájáig.
Ugye nekem olyan elektronika kéne a kütyübe, hogy feltöltöm az akksit, utána meg arról mehessen frankón az erősítő. Nyilván ha vennék külön akkutöltőt, ami a hálózati áramról működik, úgy egyszerű, de elvenné a kompaktságát, mert nem szeretném folyton ki-be rakosgatni az akksikat.
Usb-ről szeretném tölteni. Ezután jött az ötlet, hogy akkor már használhatnám powerbankként is, hogy alkalomadtán tölthessem a telefonom.
Li-Ion akkunál több dologra lettem figyelmes. Nem szabad hagyni ugye, hogy túlságosas lemerítsük, erre megoldás, hog vagy PCB-d akkut veszek, ami nagyon drága a kapacitásához képest, vagy beszerelek egy védelmi áramkört..

Töltésre találtam ilyen eszközt:
1
2
Ez utóbbi elméletileg powerbankként is működhetne.
Laikusként informálódom a témában, ezért kérem a segítségeteket, mik a megoldás veszélyei, illetve ti hogyan oldanátok meg. Azzal sem vagyok tisztában, hogy kettő-három Li-Ion akksit sorba kötve, mennyire változik a töltési metódus. Ha nagyon bonyolult, a telefon töltése nem olyan fontos.

Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.
(#) diysub válasza diysub hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Ha csak egy cellát használnék, vagy többet de párhuzamosan, akkor egy ilyen meg is felelne:
Konverter
(#) Kovidivi válasza diysub hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Ez 200mA-t tud. 5V 3A-eset keress, azzal már lehet valamit kezdeni. Menj át a dc-dc konverter topicba, a napokban linkeltem egyet, ami tud tényleges 2.5A-t, és olcsó is.
(#) diysub válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Köszi.
Olvasva a tapasztalatokat, nem bíznék meg egy ilyenben, legalábbis a telefonra nem engedném rá.
Többi felvetésemben tudnál segíteni?
(#) raczg hozzászólása Okt 31, 2016 /

Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Van egy einhell csavarbehajtóm amink 18V -os Li-Ion akkumulátora van, viszont a töltője nincs meg. Annyi segítség kellene, hogy az aksin mit jelentenek a betűk. A + és a - az világos de van még egy D is. Szerintetek a D mit jelenthet?
Köszi
(#) Massawa válasza raczg hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Ha képet is küldenél jobb lenne, de valoszinü, higy intelligens akkurol van szo ahol a D a data-t jelenti amin keresztül a töltö kommunikál az akkuval.
(#) raczg válasza Massawa hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Köszi a választ. Valószínű igazad van mert az aksit szétszedve egy jó nagy panel van az aksik tetején.
(#) Plero hozzászólása Nov 5, 2016 /

Vásároltam egy elektronikát Ehhez csatlakoztatom a 18650, 3S akkukat, a mellékelt rajz alapján (0V - 4.2V - 8.4V - 12.6V). A + - a töltésre szolgál a NYÁK lemezen. A fúrógép pedig az akkupak + - (0V - 12.6V) pontához csatlakozik?
(#) Ricsi89 válasza Plero hozzászólására (») Nov 5, 2016 /

A nyákon lévő + - kivezetésre megy a fúró és ott kell tölteni is. Ha az akkura kötnéd a fúrót, akkor hogyan látná el a védelmi feladatát az elektronika?
(#) Plero válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Én is így gondoltam, de a + - kivezetésen nincs feszültség. Az akkumulátorok feszültsége, mérhető a NYÁK lemezen.
(#) Massawa válasza Plero hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Elöször rá kell kapcsolni többnyire a töltöt, mert az reseteli a mérö procit.
(#) Ricsi89 válasza Plero hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Leírását olvastad? Akku rákötés után töltőre kell kapcsolni, hogy az elektronika felébredjen. Ugyanígy van akkor is, ha a túlmerülés védelem életbe lép. Ilyenkor lekapcsolja a kimenetet, ami csak akkor kapcsol vissza, ha töltést kapott.
(#) Plero hozzászólása Nov 6, 2016 /

Igazatok van Massawa és Ricsi89. Nem olvastam el a leírást. Csak nekiestem mint bolond a bombának. Egy 12.3V-os töltőt csatlakoztattam hozzá. Utána már megjelent a feszültség a csatlakozókon. Egy 1A-es töltővel meddig kell tölteni ha lemerült? 6db ilyen akkumulátorok vannak a packban. Honnan tudom, hogy fel van töltve?
Rendelni kellene hozzá egy ilyen vegy egy ilyen elektronikát hozzá?
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2016
(#) Massawa válasza Plero hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Automatikusan lekapcsol vagy egyik másikon van egy LED is ami kialszik ha fel van töltve.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 15, 2016 /

Van egy occó fejlámpa, aminek van dc12V töltője(inkább csak volt, mert kihajítottam, ugyanis két ellenállásból-egyik a ledhez való- és egy ledből állt a ,,csoda töltő" a hálózati töltője meg úgy néz ki, hogy 4,2V(+-0,5V) 0,5A, az akkupakkon van egy kis panel, amin két ic van. Ha powerbank elektronikájával akarom tölteni, az elektronika töltésnél kb azonnal fullra ugrik, és abbahagyja a töltést. A gyári töltője meg rendelkezik egy piros-zöld leddel, ami ha nincs a hálózatba dugva, de az akku rajta van, akkor is zölden világít, meg ha fel van töltve akkor is. Töltés közben pedig narancssárgás színe van. Ehelyett a töltő szerűség helyett szeretnék valami normális töltőt használni, amiről tudom, hogy normálisan feltölti az akkupakkot, és nem tölti túl, de nem jelez 80%-nál full töltöttséget. 4db 18650 cella van párhuzamosan kötve, ez a fejlámpa akkubankja.
Fejlámpa Ilyesmi fejlámpához való akkupakkról van szó. Tud valaki érdemben segíteni? Vajon a lámpa elektronikája mennyire viselné el, ha 5V-ot kapna, nem pedig 4,2V-ot?
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Mennyi idős az a lámpa? Nem véletlenül az akkuk adták meg magukat?
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

A lámpa vadi új, kb 2 napja vettem kínai piacon.
(#) weend válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Szia!
Először is megmérném az occó kinai akkuk kapacitását, 18650-es cellákból nekem már sikerült 60mAh példányokat is vennem. Lehet, a kis kapacitás zavarja meg a powerbank elektronikáját.
(#) Massawa válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Ha Kinatol Budapestig vilagitott akkor nem csoda,

A nyaron nekem is sikerült egy nem kinai boltban egy speci lampát vennem valakinek ajándékba. Amikor betettem a kocsiba felgyulladt és a csomagolás megbontása nélkül nem lehetett kikapcsolni. Igy cipeltem a kocsiba majd egy honapig mire át tudtam adni a cimzettnek.
Ott tudtuk felbontani a csomagolást
(#) rockersrac válasza Massawa hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Kínai piacon vettem, elvileg kerékpárra is lehetne szerelni. Elvileg. A kerékpárra való konzol megvan, meg a fejpánt is. Csak a lámpáról lemaradt egy picike kis közdarab, így maradt a ragasztás. Nem érte volna meg visszavinni a pici kínainak, és vitatkozni vele ezer évig. Szóval maradt a palmatexes megoldás kényszerből. Én börzén vettem egyszer másik fejlámpát, aminek az elektronikája elfüstölt, de annyira, hogy a panelen az alkatrészek mellett egy-két vezetősáv is eltűnt.
Következő: »»   130 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem