Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   131 / 328
(#) rockersrac válasza weend hozzászólására (») Nov 15, 2016 / 1

Most néztem meg, csak KETTŐ cella volt bekötve a 4 cellából...
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2016
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Most megnéztem a be nem kötött cellákat. Az egyikben 0,44, a másikban 0,35V van. Ezeket le is fogom venni a powerbankról...
(#) weend válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Akkor csak sikerült kiderítened a hibát, örülünk.
(#) rockersrac válasza weend hozzászólására (») Nov 16, 2016 /

A dolog vége az lett, hogy egy akku hibás powerbank elektronikáját használtam fel hozzá, így a töltést az végzi, a túlmerülés elleni védelem meg maradt a kis panel/vagy a lámpa elektronikája által/ van megvalósítva. A jelenlegi megoldás nem végleges, csak ma már kell a lámpa, így valahogy üzemképessé(és fullra töltötté) kellett tennem. Jelenleg két cellával üzemel, de szándékozom megoldani a későbbiek folyamán, hogy 4 cella legyen hozzá.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 16, 2016 /

És köszönöm a segítséget!
(#) fecus hozzászólása Nov 17, 2016 /

Li-ion akksiról egy 9V-os és egy 5V-os fogyasztót táplálnék egy készülékben.
Melyik a hatékonyabb megoldás, ha párhuzamosan kötök pár darabot és step up konvertereket teszek bele, vagy ha sorba rakok 4-et és step down konvertereket használok?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
(#) nedudgi válasza fecus hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

A töltés szempontjából egyszerűbb a cellák párhuzamos kötése.
Persze nem mindegy, hogy a fogyasztók mekkora áramot igényrlnek, illetve mennyire precízen igénylik az 5V, illetve 9V feszültséget.
(#) fecus válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

Az 5V a pi0 (~0,5-1A) a 9V a hangfrekis erősítő (Elvi csúcsban 1,3A). A tervem az volt, hogy egyenesen az akksikról jár az erősítő mert az jó lenne neki, de nem tudom úgy összerakni, hogy ne legyen több mint 9V a 3 aksi. A soros szabályzó meg pocsékol.
(#) rascal válasza fecus hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

3 sorba kötött, teljesen feltöltött akku kb 13V. Ezt biztos nem bírja ki az erősítő? Meg van a kapcsolási rajza, vagy át tudod nézni, hogy van-e benne olyan alkatrész ami miatt az már sok lenne?
(#) fecus válasza rascal hozzászólására (») Nov 18, 2016 /

Ja, egy rakás 10V-os elko.
Átépítés lenne. Az erősítő az eredeti, telepes üzemű készüléké maradna. 6x1,5V elemről járt.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2016
(#) rockersrac válasza fecus hozzászólására (») Nov 18, 2016 /

Nem jó megoldás a LM2575-5, és lm2575-adj(utóbbi a 9V-hoz)? Az kapcsolóüzemű stabilizátor ic, és nem pazarol.
(#) rascal válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2016 /

Azt érdemes kipróbálni, hátha nem zajozik bele zavaróan a hangba. Először egy labortáp, vagy PC táp is lehet az áramforrás.
(#) weend válasza fecus hozzászólására (») Nov 18, 2016 /

Én két cellával, azaz 7,4 Voltal is megpróbálkoznék, ami ugye töltött állapotban még egy picit több is.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2016 /

70-80% hatásfokot érsz el ilyen alacsony feszültség mellett, az pedig jelentős veszteség. Ha pedig 3-4 cella sorba lesz kötve, akkor a töltés lesz komplikált.
Ha meg lenne az erősítő IC típusa, vagy kapcsolási rajza, akkor el lehetne dönteni, hogy 13V sok lenne-e neki, vagy sem. Egy esetleges kondicsere 10V-osról 16V-osra pár száz Ft.
(#) fecus válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2016 /

De 3 cella esetén a feszültség 9-12,6V között változik. Ezt az lm2575 nem tudná kezelni, hogy stabil 9V legyen.

Kovidivi
30%-os veszteség esetén már a soros szabályzó is játszik.
(#) nedudgi válasza fecus hozzászólására (») Nov 18, 2016 /

Nem eszik olyan forrón a kását. Ha eredetileg 6x1,5V elemről ment az erősítő, akkor valamennyire igényes gyártmány esetén a tápfeszültség szerintem 6-12V között nyugodtan megengedhető. Az idők folyamán "megszoknák" a kondenzátorok akár a 12V tápot is. Emlékeim szerint valamelyik Rádiótechnika tárgyalta is 70-es években ezt az esetet, persze kapacitáscsökkenés bekövetkezik. A lényege, hogy fokozatosan kellett emelni a kondenzátorra jutó feszültséget. Ráadásul nagyobb feszültség nem mindegyik kondenzátoron lép fel, talán csak a végfok szűrése, és a kicsatoló elkó kap teljes tápfeszültséget. Ezeket érdemes cserélni.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Nov 22, 2016 /

Sziasztok! Van egy 3cellás LiPo akksim 2200mAh-s, aminek egyik cellája 4,20, a másik 4,19 a harmadik pedig 3,91..A harmadik cella 3,6V ról indult és 3 órája töltöm (1,5A-re állítottam a korlátot) , de már csak 0,1--0,3A között váltakozik az áram felvétel, és nem nagyon halad. Lehet hogy rossz ez a cella? B6 klón inteligens töltővel töltöm. Lehet hogy a klón hibás, és nem tölti rendesen? Hogyan hozzam egy szintre a feszültségeket? visszasüssem 1 értékre, vagy várjak akár egy napot is a töltéssel, hátha eléri a 3. cella is a 4.2V-ot? Mit tanácsoltok?
(#) RoliNyh válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Az a cella a végét járja lehet. Egyesével töltsd mindet 4.2V -ig. Pihentesd pár napot, majd mérd meg a feszültséget. Ha láthatóan eltér a többi cellán mért feszültségtől, akkor már elég elhasznált.
Egyébként nem ártana terhelési tesztet végezni mindegyik cellán egyesével külön-külön. Akkor derül ki igazán, hogy melyík milyen állapotban van.
(#) suney83 hozzászólása Nov 22, 2016 /

Sziatok. Lenne egy kérdésem. Valaki tudna e segíteni nekem abban, hogy van egy Metabo ASC 30 töltöm, de nem indul el, nem tölt. Legutoljára feltöltöttem vele az akkukat teljesen elraktam és mikor tölteni akartam be se kapcsol. Feszt megkapja a trafó viszont freki meg nincs th20594mc1.4-es ic a meghajtó.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
(#) Balagemann2031 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Köszi! Megpróbálom!
(#) OKS hozzászólása Nov 22, 2016 /

Sziasztok!

3 vagy 4 db 18650-es Li-ion akkut szeretnék sorba kötve, egy kis erősítő meghajtásához használni.
Ez a töltő 1 darab akksihoz való:

http://www.ebay.com/itm/5PCS-5V-Micro-USB-1A-18650-Lithium-Battery-...ZXigWT

Hogyan tudnám ezzel, vagy mással megoldani azt, hogy a 3-4 sorba kötött akksit töltsem? Minden akkuhoz külön elektronika esetleg?

Előre is köszönöm !
(#) rockersrac hozzászólása Nov 22, 2016 /

Sziasztok! Kérdés: van ilyen mini usb-s töltőm li cellához, ami elvileg 1A-t tud. Számít valamit, ha 5V 2,1A dugasztáp(telefontöltő) vagy 1A dugasztáp a tápegysége? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) gerenk válasza OKS hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Szia !
Kell hozzá elektronika ami figyeli cellánként a töltöttséget, lekapcsolja a kisütést 3 V körüli cellafeszültségnél, kiegyenlíti az akkupakkban a cellák eltérő kapacitásbeli különbségét.
Itt nézelődj.
(#) OKS válasza gerenk hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Köszi a választ!

Ha jól értem, akkor veszek egy ilyet vagy egy ilyet, rákötöm az előzőleg belinkelt töltőt, és ennyi ?
(#) RoliNyh válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Használhatod mindkettőt, én a 2A -est ajánlom...
(#) RoliNyh válasza OKS hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Az
Idézet:
„előzőleg belinkelt”
töltö EGY DB cellához való.
A másik kettő amit később linkeltél az 3 és 4 cellához. Neked három vagy négy cellához kell azt írtad, nem?
Akkor azok közül válassz...
(#) fecus válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Igazad volt. Ez egy szétberhelt cucc. Újra összeraktam egy mérés erejéig és a hálózati üzem esetén 12,53V-ot kap az egész.
Most már csak azért drukkolok, hogy ez a feszültség elég legyen a 3 cellás kínai töltőáramkörnek.
Ha elég, akkor nem is kell külső táp meg feszültségejtő dióda.
(#) OKS válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Akkor félreértettem, szóval ezek a 3-4 cellások egyben töltők is.

A következő ami nem világos, hogy ezeknek mekkora feszültségre/áramra van szükségük?
Az egy celláshoz oda van írva, hogy 5V/1A.
A másik, hogy ezeknél a 3-4 cellásoknál nem látok töltötség jelző ledet...
(#) pipi válasza fecus hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

egy áramkorlát azért kéne bele, biztos ami biztos
(#) RoliNyh válasza OKS hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Ezek igazából védelmi áramkörök, és mindig a sorbakötöt cellák feszültségének összértéke határozza meg a bemeneti feszültséget, annál kicsivel legyen több. A töltöttségi szintet más áramkörrel kell figyelni ha szükséges (ha jól emlékszem valamivel előrébb volt szó ilyen szintjelzőkről is).
Következő: »»   131 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem