Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   396 / 489
(#) attika válasza attika hozzászólására (») Dec 10, 2016 /

Na meg lett a hiba forrása bár nem értem, hogy miért okozott ez gondot, a külső kör és a mp számláló ledek ellenállását ami sárga azokat kicseréltem 470ohm-ról 150 ohm-ra és most nem csíkozik be csak akkor ha az éjszakai fényt a programba 40 vagy az alá veszem le.
Miért befolyásolja az ellenállás értéke ezt a hibát??
(#) patexati válasza attika hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

A bázis kitöltését kéne lejjebb venni talán..
(#) attika válasza patexati hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Hidd el próbálkoztam azzal is de ugyan az volt a hiba.
Azt vettem észre, hogy ahogy a másodperc mutató kis sárga led megy körbe körülötte megszűntek a csíkozások.
Ahogy elérte az 59-ik mp-t teljesen megszűnt a csíkozás és ahogy kezdte előröl a számolást megint visszajött a csíkozás. Kikerestem a sárga led adatlapját és az alapján számoltam az ellenállást ami 150 Ohm, kicseréltem a két 470 Ohm-os ellenállást és megszűnt a hiba.
A Piros-Kék ledekkel megépített rotornak jó volt a 470 Ohm és akármilyen alacsonyra vettem a fényerőt nem csíkozott be.
Ezért nem értettem, hogy ez mitől lehet, hogy egy ellenállás cserével megszűnt a hiba?
(#) attika hozzászólása Dec 15, 2016 /

Sziasztok.
Azt, hogy tudom megoldani, hogy ne induljon rögtön el az óra ahogy a bázisnak tápot adok?
Ha bedugom a tápot rögtön elindul, és egy esetleges áramszünettől magától elindul az óra.
(#) patexati válasza attika hozzászólására (») Dec 15, 2016 / 1

"wake up in Run mode" tiltásával. Vagy a kezelőprogramban vagy a bázis forrásában tiltva és úgy fordítva a hex-et bele..
(#) attika válasza patexati hozzászólására (») Dec 15, 2016 /

Mekkora király vagy!!!! És működik is, nem indul el táp ráadására.
Köszönöm!
Eddig sose tudtam, hogy mit csinálhat a wake up in Run de most már tudom ezt is.
Köszönöm a gyors válaszodat.
(#) guldemburg hozzászólása Dec 16, 2016 /

Sziasztok.
Egyszer olvastam itt a forumon, nem emlekszem mar pontosan ki is irta ha mar epitettel egy orat biztosan fogsz tobbet is! Pontosan igy vagyok en is ezzel. Eddig 3 orat epitettem. Megkeresett eggyik baratom miutan latta az oraimat, hogy epitsek neki is. Keresgelve kinai barataink oldalain talaltam egy osszerakhato kit-et, az en velemenyem szerint olcson. Ugyhogy az en erdemem maximum az osszerakas es a design! Video

3.jpg

(#) KKobra válasza guldemburg hozzászólására (») Dec 16, 2016 /

Már nagyon sok helyen lehet venni. Lehet hogy én írtam ? Szerintem itt nagyon sokan vagyunk akiknek akkor jelent "értéket" ha saját kezűleg készítjük el. Ma már nekem is a negyedik készül el. Mindegyiket a saját szórakozásomra építettem meg.
(#) guldemburg válasza KKobra hozzászólására (») Dec 16, 2016 /

Termeszetesen en is eggyet ertek veled, az elso harom orat en is sajat kezuleg epitettem! (szerintem meg fogok is )
(#) attika hozzászólása Dec 18, 2016 /

Sziasztok.
Bázissal kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Rádugom a tápját és elindítom az órát minden tökéletesen működik.
Lehúzom róla a tápot és vissza vagy csak kihúzom a konnektorból és vissza és utána indítom akkor már nincs adatátvitel.
Teljesen random módon hol van adatátvitel hol nincs.
Van amikor 5-5x működik egy táp le és vissza dugásnál de pl hatodjára megint semmi.
Amiket már megnéztem az a tekercs vezérlő fetje, másikra cserélve ugyan az a hiba.
Pcf-et cseréltem, pic-et is cseréltem de semmi változás.
Néha egy ilyen táp le fel után elfelejti a beállitásokat is pwm,fordulat, fényerő de az időt meg a dátumot nem.
Az elem az zsír új benne és megmérve is 3V.
Próbáltam egy másik bázissal ugyan ezt eljátszani, hogy hirtelen lehúztam róla a tápot többször egymás után és az nem felejtett semmit és adatátvitel is van ugyan úgy.
Ebből kiindulva biztos, hogy a bázison van valami hiba csak nem tudok rájönni , hogy mi lehet az.
A panelt többször átnéztem és át is forrasztgattam le is mostam a gyanta maradványoktól alkohollal.
Minden alkatrész a helyén van és és az értékek is ugyan azok mint az előzőleg megépített bázisé.
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Dec 18, 2016 / 1

Valahogy nem jut el a PCF -hez az elem feszültsége vagy túl nagy rajta a terhelés amitől nagyon kicsi lesz a feszültség. Az elem és a PCF közötti dióda Schottky?
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Bat 46-os diódákat tettem oda az elemhez.
Teljesen zsír új elem van benne de most, hogy írtad rámértem és már nincs meg a 3V az elemen de sajnos a 2-őt is alig éri el. Ezek szerint ennyit érnek EZEK az elemek.
Kicserélem és meglátom, hogy változik e valami.
Addig is köszönöm.
(#) attika válasza attika hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Kicseréltem az elemet és most már 2,95V-ot mérek a Pcf lábain de sajnos adatátvitel most se mindig van.Táp lehúz és vissza megint jó és ha nem húznám le róla a tápot akkor akár hetekig is működik hiba nélkül.
Méregettem a másik működő bázishoz képest és semmi eltérést nem vettem észre.
A Pic lábán ami a Fet-et vezérli mind a két bázisomnál ugráló feszültséget mérek ami 1,5V-2V-ig terjed.
A nagy schottky diódán ami a Fet-el van sorba 7,5V anód és katódján de ez csak akkor ha nincs adatátvitel, ha van adatátvitel akkor 8-8,4V-ig ugrál a feszültség.
Lehet, hogy hülyeségeket mérek de ezeket vettem eddig észre.
Most ebben a pillanatban is működik hibátlanul egészen addig amíg a tápot le nem húzom róla.
Nekem már semmi ötletem, hogy merre keresgéljek tovább.
Az összes alkatrészt nem szeretném ezért kicserélni.
Át van forrasztgatva az egész panel, a főbb vezetősávokat befuttattam ónnal mert a vékonyabbik nyákra építettem meg és elég könnyen meg lehet csavarni és könnyebben pattanhatnak el a forrszemeknél, főleg úgy, hogy rajta van a nagy hűtőborda is a Feteken.
(#) patexati válasza attika hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Csak a bázis másik vagy a tekercs is??
(#) attika válasza patexati hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Csak a bázis más, a tekercs meg a rotor ugyan az. Csak annyi történik, hogy kicserélem a bázist egy másikra és semmi hiba.
Másik bázissal hibátlan bármit csinálok vele.
Ha 100x húzom le a tápot róla és vissza akkor is működik minden rendesen.

Cseréld meg a tekercs kivezetéseket! Nem mindegy,hogy van!

Próbáltam azt is, de az csinálhat ilyet hogy táp lehúzás visszadugás után elmegy az adatátvitel és utána meg vissza?

Nem stabil.. Kitöltéssel kell játszani..100nF hidegítőt minden tápra! A tápegységed legyen jó szűrt mert ha nem az akkor nem stabil..Leg jobb 2A kapcsolóuzemű dugasztáp.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016

Az összes bázisom amit építettem mind ugyan olyan csak ennél az egynél van eltérés és az pedig a PCF, ezen az egyen van smd az összes többin meg Dip tokos.
A tápom az 2A kapcsolóüzemű, szűrve van a tekercs is a bázison a csatlakozó előtt egy kondenzátorral amit még te ajánlottál itt a fórumon.
Tápegységgel próbáltam többel is de minddel ezt a hibát produkálta.
(#) KKobra hozzászólása Dec 19, 2016 /

Szépen lassan haladva előbb utóbb elérem a célt. patexati tanácsát megfogadva 47µF kondi beforrasztását követve sikerült stabil kijelzést elérnem Egy kis videó
Van még hiányosság rendesen.
Nem megy az óra nem működik a távi és még amit hirtelen nem is látok
De szépen sorba remélem minden megoldódik a segítségetekkel
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Na már alakul
(#) attika válasza patexati hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Szia.
Úgy néz ki, hogy meg lett a hiba a bázison
Rámértem a 7805-re és nem volt meg kereken a 5V csak 4,8-4,9V.
Most, hogy kicseréltem és megmértem kereken 5-5,02V-ot ad le.
Most 100-ból 100x lehúzom róla a tápot és vissza gond nélkül van adatátvitel és hibátlanul indul.
Ha ez okozta a hibát akkor miért csak az adatátvitel nem működött?
Kevés lett volna a Pic-nek a 4,9V?
Erre ha valaki tudna választ adni azt nagyon megköszönném.
(#) patexati hozzászólása Dec 20, 2016 /

Valószínű zavar volt a tápon..Egy szkóp szépen megmutatná.
(#) kly hozzászólása Dec 20, 2016 /

UPDATE

Kicseréltem az áramkorlátozó ellenállásokat a LED meghajtókon 3K3 -ra. kb vért izzadtam (0603) olyan érzésem volt mintha bokszkesztyűbe szednék hangyát. Katasztrofális a szemem sajnos....24 db ....de sikerült.
Ez most full fényerő két rotorral. Jól látszik különbség az első verzióhoz képest. Jó erős a piros is még nappali fénynél is.
Érdekes hogy az áramfelvételen gyakorlatilag semmi változást nem tapasztaltam ami elég meglepő.

patexati, hoz a Jézuska RPi-t?
Mert most már kijelenthetem ,hogy sikerült a projekt és keresheted elő a rotor PCB-t.
A rotor SW gyakorlatilag kész, a PI SW mutatja az időt , NTP vel szinkronizál időt az internetről.
Az összes primer funkció üzembiztos.
Menü még nincs de ez már csak apróság.

VIDEO
(#) patexati hozzászólása Dec 20, 2016 /

Ez jó hír!Úgy látszik a meghajtók előtte is megették azt az áramot.Nekem még szinte semmi sincs hozzá de majd apránként meg lesz.
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

A led-jeid nálam vannak félretéve.
(#) Mircsof válasza attika hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Ahogy patexati is írta inkább valami zavar hibája volt, vagy kapott egy feszültség lökést bekapcsoláskor, ami nem tetszett neki.
Lásd adatlap:
Idézet:
„Wide operating voltage range (2.0V to 5.5V)”
(#) KKobra hozzászólása Dec 21, 2016 / 1

kly és patexati segítségével sikerült működésre bírni a 67LED-es órámat!
Van még mit javítani rajta a menüben véletlen szerűen ujra indul és kell még egy árnyékoló lemez mert van pár derengő led
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Végre jár az óra is
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Végre megy.. Gratulálok.
Következő: »»   396 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem