Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Na meg lett a hiba forrása bár nem értem, hogy miért okozott ez gondot, a külső kör és a mp számláló ledek ellenállását ami sárga azokat kicseréltem 470ohm-ról 150 ohm-ra és most nem csíkozik be csak akkor ha az éjszakai fényt a programba 40 vagy az alá veszem le.
Miért befolyásolja az ellenállás értéke ezt a hibát??
A bázis kitöltését kéne lejjebb venni talán..
Hidd el próbálkoztam azzal is de ugyan az volt a hiba.
Azt vettem észre, hogy ahogy a másodperc mutató kis sárga led megy körbe körülötte megszűntek a csíkozások. Ahogy elérte az 59-ik mp-t teljesen megszűnt a csíkozás és ahogy kezdte előröl a számolást megint visszajött a csíkozás. Kikerestem a sárga led adatlapját és az alapján számoltam az ellenállást ami 150 Ohm, kicseréltem a két 470 Ohm-os ellenállást és megszűnt a hiba. A Piros-Kék ledekkel megépített rotornak jó volt a 470 Ohm és akármilyen alacsonyra vettem a fényerőt nem csíkozott be. Ezért nem értettem, hogy ez mitől lehet, hogy egy ellenállás cserével megszűnt a hiba?
Sziasztok.
Azt, hogy tudom megoldani, hogy ne induljon rögtön el az óra ahogy a bázisnak tápot adok? Ha bedugom a tápot rögtön elindul, és egy esetleges áramszünettől magától elindul az óra.
"wake up in Run mode" tiltásával. Vagy a kezelőprogramban vagy a bázis forrásában tiltva és úgy fordítva a hex-et bele..
Mekkora király vagy!!!! És működik is, nem indul el táp ráadására.
Köszönöm! Eddig sose tudtam, hogy mit csinálhat a wake up in Run de most már tudom ezt is. Köszönöm a gyors válaszodat.
Sziasztok.
Egyszer olvastam itt a forumon, nem emlekszem mar pontosan ki is irta ha mar epitettel egy orat biztosan fogsz tobbet is! Pontosan igy vagyok en is ezzel. Eddig 3 orat epitettem. Megkeresett eggyik baratom miutan latta az oraimat, hogy epitsek neki is. Keresgelve kinai barataink oldalain talaltam egy osszerakhato kit-et, az en velemenyem szerint olcson. Ugyhogy az en erdemem maximum az osszerakas es a design! Video
Már nagyon sok helyen lehet venni. Lehet hogy én írtam ? Szerintem itt nagyon sokan vagyunk akiknek akkor jelent "értéket" ha saját kezűleg készítjük el. Ma már nekem is a negyedik készül el. Mindegyiket a saját szórakozásomra építettem meg.
Termeszetesen en is eggyet ertek veled, az elso harom orat en is sajat kezuleg epitettem! (szerintem meg fogok is )
Sziasztok.
Bázissal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Rádugom a tápját és elindítom az órát minden tökéletesen működik. Lehúzom róla a tápot és vissza vagy csak kihúzom a konnektorból és vissza és utána indítom akkor már nincs adatátvitel. Teljesen random módon hol van adatátvitel hol nincs. Van amikor 5-5x működik egy táp le és vissza dugásnál de pl hatodjára megint semmi. Amiket már megnéztem az a tekercs vezérlő fetje, másikra cserélve ugyan az a hiba. Pcf-et cseréltem, pic-et is cseréltem de semmi változás. Néha egy ilyen táp le fel után elfelejti a beállitásokat is pwm,fordulat, fényerő de az időt meg a dátumot nem. Az elem az zsír új benne és megmérve is 3V. Próbáltam egy másik bázissal ugyan ezt eljátszani, hogy hirtelen lehúztam róla a tápot többször egymás után és az nem felejtett semmit és adatátvitel is van ugyan úgy. Ebből kiindulva biztos, hogy a bázison van valami hiba csak nem tudok rájönni , hogy mi lehet az. A panelt többször átnéztem és át is forrasztgattam le is mostam a gyanta maradványoktól alkohollal. Minden alkatrész a helyén van és és az értékek is ugyan azok mint az előzőleg megépített bázisé.
Valahogy nem jut el a PCF -hez az elem feszültsége vagy túl nagy rajta a terhelés amitől nagyon kicsi lesz a feszültség. Az elem és a PCF közötti dióda Schottky?
Bat 46-os diódákat tettem oda az elemhez.
Teljesen zsír új elem van benne de most, hogy írtad rámértem és már nincs meg a 3V az elemen de sajnos a 2-őt is alig éri el. Ezek szerint ennyit érnek EZEK az elemek. Kicserélem és meglátom, hogy változik e valami. Addig is köszönöm.
Kicseréltem az elemet és most már 2,95V-ot mérek a Pcf lábain de sajnos adatátvitel most se mindig van.Táp lehúz és vissza megint jó és ha nem húznám le róla a tápot akkor akár hetekig is működik hiba nélkül.
Méregettem a másik működő bázishoz képest és semmi eltérést nem vettem észre. A Pic lábán ami a Fet-et vezérli mind a két bázisomnál ugráló feszültséget mérek ami 1,5V-2V-ig terjed. A nagy schottky diódán ami a Fet-el van sorba 7,5V anód és katódján de ez csak akkor ha nincs adatátvitel, ha van adatátvitel akkor 8-8,4V-ig ugrál a feszültség. Lehet, hogy hülyeségeket mérek de ezeket vettem eddig észre. Most ebben a pillanatban is működik hibátlanul egészen addig amíg a tápot le nem húzom róla. Nekem már semmi ötletem, hogy merre keresgéljek tovább. Az összes alkatrészt nem szeretném ezért kicserélni. Át van forrasztgatva az egész panel, a főbb vezetősávokat befuttattam ónnal mert a vékonyabbik nyákra építettem meg és elég könnyen meg lehet csavarni és könnyebben pattanhatnak el a forrszemeknél, főleg úgy, hogy rajta van a nagy hűtőborda is a Feteken.
Csak a bázis másik vagy a tekercs is??
Csak a bázis más, a tekercs meg a rotor ugyan az. Csak annyi történik, hogy kicserélem a bázist egy másikra és semmi hiba.
Másik bázissal hibátlan bármit csinálok vele. Ha 100x húzom le a tápot róla és vissza akkor is működik minden rendesen.
Cseréld meg a tekercs kivezetéseket! Nem mindegy,hogy van!
Próbáltam azt is, de az csinálhat ilyet hogy táp lehúzás visszadugás után elmegy az adatátvitel és utána meg vissza?
Nem stabil.. Kitöltéssel kell játszani..100nF hidegítőt minden tápra! A tápegységed legyen jó szűrt mert ha nem az akkor nem stabil..Leg jobb 2A kapcsolóuzemű dugasztáp.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
Az összes bázisom amit építettem mind ugyan olyan csak ennél az egynél van eltérés és az pedig a PCF, ezen az egyen van smd az összes többin meg Dip tokos.
A tápom az 2A kapcsolóüzemű, szűrve van a tekercs is a bázison a csatlakozó előtt egy kondenzátorral amit még te ajánlottál itt a fórumon. Tápegységgel próbáltam többel is de minddel ezt a hibát produkálta.
Szépen lassan haladva előbb utóbb elérem a célt. patexati tanácsát megfogadva 47µF kondi beforrasztását követve sikerült stabil kijelzést elérnem Egy kis videó
Van még hiányosság rendesen. Nem megy az óra nem működik a távi és még amit hirtelen nem is látok De szépen sorba remélem minden megoldódik a segítségetekkel
Szia.
Úgy néz ki, hogy meg lett a hiba a bázison Rámértem a 7805-re és nem volt meg kereken a 5V csak 4,8-4,9V. Most, hogy kicseréltem és megmértem kereken 5-5,02V-ot ad le. Most 100-ból 100x lehúzom róla a tápot és vissza gond nélkül van adatátvitel és hibátlanul indul. Ha ez okozta a hibát akkor miért csak az adatátvitel nem működött? Kevés lett volna a Pic-nek a 4,9V? Erre ha valaki tudna választ adni azt nagyon megköszönném.
UPDATE
Kicseréltem az áramkorlátozó ellenállásokat a LED meghajtókon 3K3 -ra. kb vért izzadtam (0603) olyan érzésem volt mintha bokszkesztyűbe szednék hangyát. Katasztrofális a szemem sajnos....24 db ....de sikerült. Ez most full fényerő két rotorral. Jól látszik különbség az első verzióhoz képest. Jó erős a piros is még nappali fénynél is. Érdekes hogy az áramfelvételen gyakorlatilag semmi változást nem tapasztaltam ami elég meglepő. patexati, hoz a Jézuska RPi-t? Mert most már kijelenthetem ,hogy sikerült a projekt és keresheted elő a rotor PCB-t. A rotor SW gyakorlatilag kész, a PI SW mutatja az időt , NTP vel szinkronizál időt az internetről. Az összes primer funkció üzembiztos. Menü még nincs de ez már csak apróság. VIDEO
Ez jó hír!Úgy látszik a meghajtók előtte is megették azt az áramot.Nekem még szinte semmi sincs hozzá de majd apránként meg lesz.
Ahogy patexati is írta inkább valami zavar hibája volt, vagy kapott egy feszültség lökést bekapcsoláskor, ami nem tetszett neki.
Lásd adatlap: Idézet: „Wide operating voltage range (2.0V to 5.5V)”
kly és patexati segítségével sikerült működésre bírni a 67LED-es órámat!
Van még mit javítani rajta a menüben véletlen szerűen ujra indul és kell még egy árnyékoló lemez mert van pár derengő led |
Bejelentkezés
Hirdetés |