Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   500 / 965
(#) papo69 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Szerinted van olyan szabvány, hogy egy csavar nélkül szerelt hosszabbitónak belül milyen szinnel kell jelölni az ereket?
Az érintett szabványok eddig arról szóltak, hogy villanyszerelési hálozatokon mi a szabványos szinek hesználata.
(#) Dudus válasza papo69 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Jogos ez az észrevétel is!

Azonban van ez a szabvány MSZ 146-6:1998:

A kábelekben található erek színjelölését az MSZ 146-6:1998 VI. Melléklet 6. TÁBLÁZAT tartalmazza.
2 ér: zöld-sárga, fekete.
3 ér: zöld-sárga, fekete, kék.
4 ér: zöld-sárga, fekete, kék, barna.
5 ér: zöld-sárga, fekete, kék, barna, fekete.

És itt nem említi kivételként a nem bontható hosszabbítókat mint kivételt.

Nincs közöttünk egy felülvizsgálattal foglalkozó szakember aki ismeri pontosan a szabványt ami ezekre vonatkozik?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
(#) gyuszo válasza Dudus hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Ha a lakáselosztó szekrényed régi és még piros színű alumínium vezeték a földelővezeték és minden
működik, elfogadott.
De ha felújítás történik és hozzá van nyúlva, kiegészítve és bővítés történik, abban az esetben az érvényben levő szabályok szerint kell történni, tehát ki kell cserélni azt is zöld-sárgára.
Tehát itt a hangsúly azon van, hogy amikor készült, az érvényben levő szabályok szerint készült-e.
(#) papo69 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Szerintem nem hosszabbitókra vonatkozik. Hanem elosztóhálózati kábelekre.
De nem akarom védeni ezeket a 300 forintos hosszabbitókat.
MSZ 146-6:1998 0,6/1kV névleges feszültségű elosztóhálózati kábelek
(#) hegman válasza Dudus hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Én úgy tudom hogy minden hosszabító villamos gyártmánynak számít, ezért erre nem ezek a szabványok vonatkoznak. Pl. villamos gyártmány a lámpatest. A lámpatestek ~90%-ban mind a nulla mind a fázis fehér vezetékkel van belsőleg vezetékezve annak ellenére hogy a bekötő kapcsokon jelölve ven az L N PE.
Még annyi, hogy ez a hosszabítóra abban az esetben vonatkozik ha a dugó és az aljzat nem szerelhető hanem beöntött
(#) Dudus válasza hegman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Köszönöm! Ezek szerint a kínai hosszabbító is megfelel a magyarországi előírásoknak.
(#) szamóca válasza hegman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Többek közt a fénycsőarmatúrákban, fűtőtestekben, is fehérek az érszigetelés színei.
(#) (Felhasználó 119324) hozzászólása Jan 7, 2017 /
 
Várom azt a hozzászólást, amikor ................................................. igaz, az már nem fog tudni nyilatkozni ...

Fogd vissza magad! Az ilyen megnyilvánulásaiddal nem segítesz. Mod.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
(#) erbe válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Bal kéz három ujján beégés. 3 fázis. 1972.
Kellemetlen volt, de nem életveszélyes.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Mit értesz 3 fázis alatt? Milyen kapcsolatba voltál vele?
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Idézet:
„Milyen kapcsolatba voltál vele?”

Szoros kapcsolatban.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Ez nem a viccesbe való?
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Azért kérdezem, mert nem csak két fázissal tudsz egyszerre kapcsolatba lenni? Ez talán a legrosszabb eset. Lett maradandó károsodás egyébként?
Egyik kollégám mesélte, hogy valami tök egyszerű dolgot kellettnkötnie, mégis odaragadt. Szólt a kollégájának, hogy nem bírja elengedni, az meg azt hitte, szórakozik vele Végül valahogy eltávolította onnan szerencsétlen, egy kis fekete folt lett az ujjainál. Lassan gyógyul.
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Beszéltem, beszéltem, közben rátámaszkodtam a bevizsgáló asztalon lévő kapcsolótáblára. Éppen a mágneskapcsoló bemenő oldalára.
Valóban lassan gyógyult, mert nem felszíni égés, hanem mélyrehatoló. El tudtam engedni, mert nem fogtam meg semmit. Talán segített is visszarándulni. Egyébként sokszor volt azóta részem "megrázó élményben" (előtte is néha), de soha nem ért váratlanul, azaz mindig automatikusan a legjobbat cselekedtem. Különben nem itt firkálgatnék. Technikus minősítőn szakmai gyakorlat oktatóm (sokkal fiatalabb volt, mint én) következő szeptemberben már nem oktatott minket.
(#) zootyo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
"Ha magamnak szerelnék lakáshálózatot akár a nulláról akár felújítás miatt, és kapnék pirosban is kábelt, akkor azzal húznám végig a fázisokat, és nem nagyon érdekelne a szabvány. Azért nem, mert azt legalább az analfabéta is tudja hogy ami piros ahhoz nem nyúlunk. És ezt fel is tüntetném a dobozban nagybetűkkel. "

Ezt szerintem ne reklámozd, ez ostobaságra vall! Nem te döntöd el, hogy mi a logikus és a szabványos! Ha eladod a házadat, akkor ki fogod húzni az összes kábelt a falból, vagy bevállalod hogy valaki később megsérül a fenenagy logikád miatt?
(#) Ge Lee válasza zootyo hozzászólására (») Jan 8, 2017 1 / 1
 
Egyrészt magadat ostobázzad! Másrészt hogy nekem mi a logikus azt igenis én döntöm el! Eddig nem sok olyan házban jártam ami a mai szabványoknak megfelelően lett volna szerelve, és valahogy ebből senki nem csinált problémát.
Az a villanyszerelő pedig amelyik fázisceruza nélkül áll neki a kábelt tapogatni, az igenis vessen magára ha megrázó élményben lesz része. Mert ugye ahogy "töltetlen fegyver nincs", úgy feszültségmentes kábel sincs, már ha az "ostobaságot" szóba hoztad.
(#) kowi válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
De ez nem szabvány. Nem írom le a cég nevét a DC Fesz sárga illetve zöld. Vezérlés fázis piros.
(#) kowi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Én pl zöld sárgára és piros vezetékre egy házban soha nem mérek rá mivel a piros szín földelés(Régi szabvány szerint és rengeteg helyen így van még) Így én se javaslom eltérni a fekete kék illetve zöldsárga színektől nem csak egy esetleges áramütés végett hanem mert borzasztó rossz lesz hibát keresni főleg annak akibe belerögződött a szín. Hiszen azért vannak színek ha leveszek egy doboz tetőt tudjam ki kivel van
(#) adapter válasza kowi hozzászólására (») Jan 8, 2017 / 1
 
Azért szerintem Gee Lee-nek abban igaza van, hogy jobb ráellenőrizni, pl MMfal esetén gyakran láttam már, hogy a lámpákhoz úgy megy, hogy F-egyik lámpa fázis K-nulla Z/S-másik lámpakör fázis csillár kapcsolás esetén.
(#) proba válasza zootyo hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Szerintem a szabvány manapság csak a zöld-sárgát követeli meg masszívan, de szerintem kevés olyan villanyszerelő van aki 5 eres mt-t kábelt húz be, egy mozgásérzékelőhöz csak azért hogy a zöldsárga felszabaduljon az áram vezetés alól.
(#) granpa válasza kowi hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
"Én pl. nem mérek rá": Ez súlyos amatőrségre vall, nem hangoztatnám sehol, főleg nem szakmai fórumon. Nem tudhatod milyen kókler "szerelt" előtted! Én ilyen "amatőrnek" végeztem már szívmasszázst, míg a mentők megjöttek. Szerencsére élve maradt.
Többször találkoztam már 2×0.5-ös szürke, telefonvezetéken vezetett 220 V-tal; "csak a lámpához kell". Na, nem a telefonkészülékkel ellenőriztem le, van-e vonal
(#) Robin2 válasza granpa hozzászólására (») Jan 8, 2017 / 1
 
Ez nem szakmai fórum. Hobbi és elektronika. Törpefeszültség és gyengeáram A szakmai fórum a fenti sárga dobozból érhető el. Amikor régebben megkérdeztem, hogy ki rendelkezik itt megfelelő végzettséggel a témakörben, le lettem hurrogva. Mert ez is olyan mint a foci, mindenki ért hozzá.
(#) granpa válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 8, 2017 / 1
 
Sajnos a törpefeszültség, gyengeáram elején ott a hálózati feszültség, erősáram, életveszély. A legnagyobb veszély pont ebben van: "Ez nem szakmai fórum; hobbi, és elektronika." Mivel itt többnyire "amatőrök" vannak, ezért nekik még fontosabb a pontos, szakmai tájékoztatás, a veszélyekre felhívás. A szakmai végzettség is fontos, de a gyakorlat az, ami "mesterré" tesz, és a tudás, tapasztalat továbbadása, a legfontosabb.
(#) Robin2 válasza granpa hozzászólására (») Jan 8, 2017 / 1
 
Ezekben igazad van. De én azért nem tartom jó ötletnek ezt a topikot, mert a veszélyekre való figyelmeztetésen kívül itt "tanácsadás" is történik és ebben a témában néha kétséges, hogy ki is a "mester" és ki nem az. Ha éppen nincs itt senki a szakik közül és egy önjelölt mester osztogat jótanácsokat? Rendben, ilyen az internet, tele van orvosi tanácsokkal, is.
(#) kendre256 válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 8, 2017 / 5
 
Idézet:
„Ez nem szakmai fórum.”

Szerintem is pontosan ezért kell a leghatározottabban lebeszélni a nem szabványos vagy veszélyes megoldásokról a hozzá nem értőket. A hozzáértők általában tudják, hogy milyen következmények lehetnek, őket nem kell meggyőzni erről. Az, hogy ez nem szakmai fórum, még több felelősséget ró a szakmai tanácsot adókra.
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 8, 2017 1 /
 
Neked ebben tökéletesen igazad van
Ámbár a fórum motor úgy gondolja, hogy erre a hozzászólásra nem lehet pozitív értékelést adni
Így jártál...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017
(#) szamóca válasza kowi hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Látnod kellett volna a fejem, mikor a dobozfedél levétele után, minden vezeték színe zöld/sárga színben pompázott. A villanyszerelést egy okos víz-gázszerelő végezte, akinek a szakmai szerelése után pl. leesett a radiátor. Meg is magyarázta, hogy én vagyok a hülye.
(#) zootyo válasza proba hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Értem én ezt, de a hülyeséget ne támogassam már! Azért mert ő szerinte a logikus a piros fázisvezető, azért ez nem így van és teljesen szabványellenes és veszélyes!
(#) elektroton válasza zootyo hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Van ahol a piros a veszélyes feszültség színe, történetesen ezt a szín használatos jellemzően a vezérlő szekrények áramköri huzalozásai esetén.
Fekete > közvetlen hálózati feszültség (400/230V)
Piros > trafóval előállított 230V vezérlő feszültség
Kék > 24VDC vagy AC vezérlő feszültség
Ezeket alkalmazzák már rég óta a német, olasz gépekben, meg máshol is, itt érvényesül a figyelem felhívó piros szín. Meg ez által könnyebb is áttekinteni a szekrényben lévő áramkörök hovatarozását, veszély szintjét.
(#) szamóca válasza elektroton hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Igen, de otthon a háztartásokban igen elenyésző százalék az olyan kapcsolószekrény, amibe transzformátoros leválasztású vezérlőfeszt állítanak elő.
Következő: »»   500 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem