Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Retro számítógépek
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Nem tudom, hogy a narancssarga mi, de elvileg piros +5, sarga +12, -5, -12 es PG (power good) jelek vannak. A PG egy nyitott kollektoros kimenete a tapnak, es akkor megy le foldre, ha minden tapfesz rendben van. A 8042 az a billentyuzet vezerlo mikrokontroller, elofordulhat, hogy langyosodik.
Utánanézve a narancssárgának kéne lennie a PG-nak, de nekem nem kapcsol le 0V-ra, stabilan tartja az 5V-ot.
Rosszul mondom. Eppen akkor jo a tap, ha 5V-on van a PG kimenet. Bocsanat!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
Pár tipp, hátha valamelyik bejön:
- CMOS reset: Valahol az akkumulátor környékén lehet. Ja, és azt is érdemes lehet megmérni... Lehet, hogy annyira lemerült, hogy az blokkolja azt a részt, és így a BIOS sem indul el. - Ha jól látom, két monitor csatlakozója van. Az egyik VGA, a másik EGA vagy kisebb. Gondolom VGA-t tettél rá, de lehet, hogy a másik az aktív. Keress (azon a környéken) olyan jumpert vagy kapcsolót, aminek az egyik állása VGA, a másik pedig EGA/CGA/Herc/MGA, vagy ilyesmi. - A J19-es csatlakozó (a coproci mellett) érdekes... Mintha egy ventilátor-csatlakozóba lenne beledugva egy jumper - Mennyi RAM-ot tettél bele? A típusa lehetséges, hogy " C2123 Rev. C " (a másik-felirat c. képen), de nekem semmi használhatót nem mondott a google.
Az akku nagyon le van merülve (0,48V), kiforrasztom az alaplapból, megpróbálom helyettesíteni egy 3V-os gombelemmel. Vagy jobb volna két sorba kötött ceruza? Elvileg bekapcsolás után töltenie kéne az akkut (3,6V 50mAh Ni-Cd akku)? Ha elemet teszek bele ideiglenesen azt zavarhassa a töltés.
CRT VGA monitort tettem rá. A monitor csatlakozók környékén két jumper van: Egy 2pin-es, DISPLAY ENABLE felirattal, ennek a két lába össze van kötve a jumperral. Egy 3pin-es, egyik szélső pin mellett EGA a másik szélső mellett M/C felirat van, a középső ez utóbbival van összekötve. A J19 egy 4pin-es csatlakozó, SPEAKER felirattal, a két középső láb van jumperral összekötve, gondolom ha nincs külső hangszóró rákötve át kell hidalni, de ez csak feltételezés. RAM-ot egyet tettem bele. Hogy mekkora méretű nem tudom, nincs ráíva semmi. Három IC van a rAM modulon (2x MN41C4256-08 és 1x MN41256A-08).
16 bites memóriához legalább 2 modul kell.
Kiforrasztottam az akkut, feltöltöttem labortápról, most már megvan a 3,7V üresjáratban. Visszatéve az alaplapba, bekapcsolás után 3,8V-3,9V környékére kúszik fel a feszültség. Terhelve is próbáltam, rákötöttem egy fehér LED-et, kb. 1percig világított róla (persze kiforrasztott állapotban).
Ha a két alsó (BANK0 HI és BANK0 LO) csatlakozóba teszek RAM-ot akkor az alaplap csippan egyet bekapcsoláskor. Kép viszont továbbra sincs. A RAM csatlakozók melletti piros DIP kapcsolók közül a RAM1 és a M/C van bekapcsolva, a RAM2 és a SPC ki van kapcsolva. Eltávolítottam egy jumpert ami mellett "for 640k only" felirat áll. Ez alatt a jumper alatt (a RAM-októl balra lent van mind a kettő) van egy olyan feliratú, hogy "enable MDPCKE", ez 3 pin-es és az alsó kettő van összekötve (vagyis nem a felirat melletti pin van a középsővel összekötve).
Sikerült képet kicsikarnom belőle végre! Úgy tűnik, hogy az alaplap észhez tért. Sajnos nincs hozzá való monitorom, az új CRT-vel nem működik egyáltalán, ezért nem volt semmilyen képem, egy másik szintén új CRT-vel viszont legalább annyit kaptam, ami az első képen látható. A második kép már az IBM 8512 CRT monitorával készült, de ez sem passzol a videó kártyához teljesen. Pedig korban ott van kb.
U.i.: Egyik CRT sem új, de az alaplapnál sokkal újabbak (kivéve a 8512-t). A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Utánanézve az IBM monitoron azért jobb a kép, mert annak a horizontális frekvenciája 31,6kHz a szükséges 21kHz helyett. Már csak az a dolgom, hogy kerítsek egy megfelelő monitort.
IBM 8512
Hova dugtad rá azt a színes "új CRT-t"? A CGA monitorok 50 Hz-esek voltak. Ezért is lehetett hazai TV rendszerben monitorként használni beépített sztereo erősítővel, hangszórókkal. A monokrómok 60 Hz-esek. Külön vezérlőkártyán át lehetett állítani a frekit. De azok a CGA-k nem írták volna ki a téves frekit.
A CGA/EGA már 60 Hz-es volt. Elnéztem. Azt hittem, az utolsó csati a Game port, de nem. VGA. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Az alaplapon lévő VGA csatlakokozóba.
Az a "új CRT" ami kiírta a frekiket az egy PHILIPS 107T.
Idézet: „Egy 3pin-es, egyik szélső pin mellett EGA a másik szélső mellett M/C felirat van, a középső ez utóbbival van összekötve.” Ezt kipróbáltad a másik állásban is?
A CGA 60Hz-es volt, nem 50. 15.75kHz sorszinkronnal. Raadasul a CGA (es az EGA is) digitalis RGB bemenettel rendelkezett, nem lehetett TV monitornak hasznalni sehogy.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
Úgy látszik, nem minden CGA-t láttál. Mint ahogy én sem. Egynek a belseje még megvan. Ez pedig 50 Hz-es volt és egész halom bemenet van a hátulján. Még külön analóg RGB is.
Ennek semmi koze ahhoz, hogy te vagy en mit lattunk. A CGA egy szabvany. Nem minden szines monitor CGA. Viszont lehet olyan monitor, ami tudja a CGA szabvanyt is es tud mast is, pl. az Europai 50Hz TV szabvanyt. De a CGA kimenet a CGA kartyan, az 60Hz-es, RGBI TTL kimenettel, es HSYNC, VSYNC jelekkel. Voltak olyan CGA kartyak, amikbol kijott kompozit video jel, de az NTSC volt, es nem PAL.
Igen, de úgy semmi. A M/C állásban viszont már van kép csak a horizontális frekvencia nem passzol. Most gondolkodok azon, hogy nem lehetne-e valami átalakítót csinálni. Ezzel a CGA SCART átalakítóval szemezek, működőképesnek tűnik: CGA SCART konverter.
Az M/C véletlenül nem Monochrom/Color választó?
Lehet hogy Monochrom/Color-t takar a rövidítés, viszont biztos nem választó mert a jumper állás egyike ez "M/C" a másik pedig az "EGA".
Egy próbát megér, bár általában ezek a pár ellenállás, drót, stb. átalakítók semmit nem érnek.
(Amúgy mi a célod ezzel az alaplappal?)
Nekem sincs sok bizodalmam ezekkel az egyszerű rajzokkal, de ezen az angol fórumon valaki már megépítette: XT/CGA laptop dissection. Persze az már más kérdés, hogy a frekvenciák passzolni fognak-e. Nem sok alkatrész, kipróbálom.
Konkrét célom nincs az alaplappal, csak érdekelnek ezek a régi kütyük.
Az M/C az valóban Monochrom/Color-t jelent, de nem azt, hogy M VAGY C, hanem abban az állásban működik az M/C, vagyis a Monochrom (= Hercules) ÉS a CGA rész, szemben a másik állással, ahol az EGA rész működik. Lehetséges, hogy két különböző grafikus proci van az alaplapon, de a RAM-ot mindenképpen eltérően (méret és kezdőcím) kezeli a jumpernek megfelelően.
elektroncso: Egyébként melyik csatlakozón sikerült működésre bírnod? A 9 tűsön, vagy a 15 tűsön? Próbáltad a másik csatlakozón - a másik jumper beállítással?
Ha van szkopod, merd meg a sor- es kepszinkron frekvenciat. A csatlakozon tudsz merni, sima analog szkop is eleg hozza. A csatlakozok kiosztasat (CGA, EGA, VGA) megtalalod a neten (Wikipedia). Ha mar latod a jeleket, akkor el tudod donteni, hogy milyen monitorral varhatsz eredmenyt.
A 15 tűs VGA-n. Nincs olyan monitorom amit a 9 tűs csatlakozóba tudnék csatlakoztatni.
Killbill: Holnap félévi szünet ránézek oszcilloszkóppal.
Sziasztok.
Régi CONSUL 262.9 típusú számítógép billentyűzetnek a kapcsolási rajza akadt a kezembe. A valamikori Csehszlovákiában gyártották, de hogy melyik gyár azt nem tudom. Mellékelem a kapcsolási rajzot és egy neten talált képet. A kép egy apróhirdetéses oldalról van, azért töltöm fel ide is, mert onnan hamarosan törlődni fog, mivel több mint egy hónapos hirdetés (amúgy érdekességképp 40€-ért árulta az eladó). Elnézést kérek a kép minőségéért, ilyen volt. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
Csakma talaltam ezt a topic-ot, veletlenul.
Ha szamitogep tortenelem, akkor gondolom belefernek a 'rendes' szamitogepek is
..nekem pl ez a legnagyobb a gyujtemenyemben, egyedul megtolt egy kisszobat
Sajna nincs a telefonomon tobb kep rola, pedig nagyon izgalmas joszag.
Működöképes? Milyen perifériák vannak hozzá?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
Szia!
Van több képed is? Én ismertem a jószágot!
Mukodokepes volt amikor le lett szerelve. Gyakorlatilag szinte minden megvan hozza. CM5300-as es Kennedy 9600-os szalagos egyseg (utobbi nincs beepitve a rack-be) , CDC drive-ok (ketto, ha jol.emlekszem ) kb tucatnyi disk, es ket zsak magnesszalag.
Sajnos tobb kepem nincs rola, azaz van de ott a gep mellett a raktarban, ahol a tobbi gepet is orzom. TPA ez az egy van, illetve van egy TPA-nak atcimkezett vax, plusz kb egy tucat 'igazi' VAX. Es persze az 'aprosagok' mint pl homelab, commodorok (sx64 is) es egyebek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |