Fórum témák
» Több friss téma |
A matt felülettel kapcsolatban: tehát azt mondod, hogy a matt felület gyári állapot, és nem kopás? Egy Marantz sd 72-es is volt ugyanakkor nálam, azt is csak tisztítani kellett, de annak tükörfényes volt a tengelye.
A Sony capstanja matt szokott lenni ( meg a mostani Denoné is matt - most néztem). A Sonym már nincs meg. ( A Marantz dual capstanos?)
Igen, a Marantz dual capstanos. Én kerestem néhány fotót a neten dual capstanos sonykról, találtam is, de nem tűntek mattnak a hangtengelyek. Lehet hogy rosszul fogalmaztam először: mint ha érdesre csiszolta volna valami a tengelyt, úgy nézett ki.
Sziasztok!
Szét burítottam kedvenc Sony magnómat 555ESA szíj és görgő csere volt, minden működik kivéve a csévélő motort, ami nem indul el! A rotary encodert nem állítottam jelre először 1. fotó, most már az is jelen van de most sem indul a makacs! Van tippetek mi a szösz van vele? Van 3db mikrokapcsoló is a panelen de az sztem csak az ajtó nyitást és csukást figyeli! A 4. fotón lévő műanyag fogaskerék alsó része 6 óránál teljesen benyomja a 4.1 fotón lévő micro-kapcsolót így raktam össze de úgy emléxem hogy így is volt vagy itt nem stimmel valami!? Tud segíteni valaki ebben, milyen pozícióban kellene ezeknek lenniük?? Ajtó nyitás - csukás, gyors csévélés előre-hátra, Capstan működik!! Köszönöm ha segít valaki! Vagy esetleg egy megbízható profi szakember elérhetőségét ha megadná valaki Bp-en?! Köszönöm!
Szia.
A fekete programkerék jó helyen áll? A bal oldali két fogaskerék pozíciója szerintem lényegtelen, azokat felesleges volt összejelölni. Viszont a programkerék és az encoder vezérlő fogaskerekének egymáshoz viszonyított pozíciója fontos. A szervízkönyvben azt is jelölik, hogy a programkeréknek hol kell állnia, mit mihez kell rajta pozícionálni. Talán a 4. képen a programkerék jobb oldalán látható furatnak kell egy alatta lévő furattal együtt állnia, de nem biztos. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
Szia!
Igen a programkerék az már jól áll aRotary encoderen a kis 3szög a bevágáshoz van állítva ahogy az (1. fotó) szervizkönyv is mutatja! Ez a fotó az összerakás előtt készült! A fekete program kerék is ennek megfelelően áll. 6 óránál találkozik a vezető csapocska a rotary encoder ellendarabbal. Igen az összejelölés valóban lényegtelen csak mivel először szedtem szét a biztonság kedvéért jelöltem össze de aztán rájöttem hogy tök feleslegesen Majd viszem egy szerelőhöz Bp-re végig kellene mérni mindent én ehhez nem értek csak a mechanikai részekhez. Köszönöm a választ!
Igaz, hogy nem Bp. de nincs messze, és nagyon jó szakember, nekem több esetben segített:
http://magnoszerviz.hu/
Szia, Köszönöm őt már próbáltam de nem vállalta a magnómat korábban sem
Üdv, a 4 képen van egy kis bibi. Ha jól látom a nyomógörgő mozgató szögemelőkar nincs a program kerék vezérlőpályába bele téve? Mert ez okozhat némi galibát.
Szia!
Valóban, köszönöm az észrevételt, holnap újra szétszedem és átnézem alaposan! Bár a nyomógörgőket emeli és süllyeszti a fejekkel együtt. A kérdésem inkább az a Fekete program kerék pozíciója akkor jó ha a vezető kis csapocska 6 óránál van! A kérdésem az lenne amit sajnos nem figyeltem meg hogy a jobb oldali fehér fogaskeréken lévő kiemelkedő rész 6 óránál (PIROSSAL jelöltem) kell-e hogy legyen vagy inkább 4 óránál? Mert láttam fotót ahol ez a rész kb. 4 óránál volt amikor a fekete programtárcsa csapja 6 óránál van! Ezeknek a fogaskerekeknek az egymáshoz képesti pontos pozícióját tudja valaki?? Ez a jobb oldali fogaskerék gondolom az ajtó nyitását-zárását vezérli?! Köszönöm a segítséget!!
Szia!
Köszönöm a segítséget igazad volt ez a szemét szívatott meg, nem volt a nyomógörgő mozgató szögemelőkar a program kerék vezérlőpályába beletéve! 6. x szedtem szét a mechanikát, most megjegyeztem egy életre mi hol volt, le is fotóztam!Én azt hittem a kisebbik fehér színű karra gondolsz ami jobbról van hogy az nincs a helyén De aztán egy Netes fotó alapján beugrott mire is gondoltál! Köszönöm még egyszer is!!
Üdv. Kezdjük az elején,fontos hogy a szögemelőkar a vezérlőpályában legyen! Továbbá a programtárcsa kazetta felőli oldalán is a fejtartómozgató csapjának is a program kerék azoldali vezérlőpályájában kell lenni és még a orsózócsonkretesz(fék)nek is a helyén kell lenni! A jobboldali ajtó mozgatókerék jobb ha 4óra irányában van mert az MD panel visszarakásakor a végállás kapcsoló érékelő csapja nem akad bele! Ha ezek a fent leírtak a helyükön vannak, már csak az enkóder és a program kerék általad is említett csap és annak a kivágása kell hogy egybe essen. A többi azért nem túl fontos mert amikor a kész mechanikát a helyénvaló rögzítés után bekötöd az elektronikába akkor a vezérlés az egészet beállítja alaphelyzetbe! Ha ez az alaphelyzet felvétel valamilyen okból nem sikerül, akkor lehet újra a hibát keresni. Még egy dolog van,én már jártam úgy hogy a csévélő motor tengelyén levő kettősfogaskerék jobban kiált mint ahogy az kellett volna és a kis idler kerék karja kazetta mögötti burkoló lemezben levő kazetta háttér megvilágító ledben meg akadt.
Akor bocsi hosszúra sikeredett leírásért. míg írtam nem vettem észre a beírásodat.
Szia! Köszi már működig a gép ezek voltak a hibák én nem voltam elég tapasztalt és figyelmes.
Jó sokat elszarakodtam a szalagfutás beállításával, meg a törlőfejet is elállítgatta valaki és nem akart törölni a gép, most totál felső pontjára állítottam most töröl még a kombifej 3 csavarját állítgatom fülre mivel oszcilloszkópom nincs! Csak azt nem tudom milyen kazihoz állítsam be ugyanis ezzel a magnóval felvett kazim már nincs meg Vagy műsoros kazihoz kellene beállítani? Te hogyan csinálnád? Köszi!
A műsoros kazetta sem megbízható. Rengeteg kazetta volt a magyar kiadásúak között, aminél nem egyezett a két oldal fejállása.
Ha van, vagy tudsz keríteni, akkor inkább egy olyan kazettához állítsd, amit egy jobb magnódeckkel készítettek újkorában. A fejállást fülre akkor tudod a legpontosabban belőni, ha monósítod a sztereó csatornákat. Régi erősítőkön van mono kapcsoló. Az a lényeg, hogy közösítve legyen a sztereo csatornák jele. Még egy.. a fejállás (vagyis inkább a fej előtt elhaladó szalag pozíciója és dőlése) nagyon sok dolog függvénye. Görgő pozíció, dőlés, állapot, kuplung erő, fejmerőlegesség, leeresztő oldali fékerő, stb.. stb. Ezért a fejállást ellenőrizni kell a kazetta elején, közepén és végén is.
Szia, a görgők újak. Beállítottam egy másik 3 fejessel felvett kazettámhoz de mikor felvettem a monitor kapcsoló Tape állásában hallgatva féloldalasan szólt el voltak tolódva a jobb és a bal csatorna kivezérlés jelei. Most már sikerült úgy beállítanom hogy a forrás és a Tape állás között minimális a hallható különbség a kivezérlés pl. +6 ra állítva Tape állásban is +6. Van egy szakember aki elvállalja elvigyem inkább műszeres beállításra?
Köszi a segítséget!
Ez nem kérdés trimelés csak szkopal,.De előbb gyözögy meg hogy a fej jól van e be állítva .Ezt úgy tudod megnézni hogy egy Kazit letörölsz és vissza hallgatod hangosan ,persze letörölni nem kell az egészet és ha nem szól semmi akkor jó,de trimert csak szkop,semmi fül
Köszönöm a segítséget! Már lebeszéltem az emberkével beállítja majd szkopal. Visszahallgattam a törlést sajnos nem 100% -os minimálisan hallani az eredeti zenét talán a szakember be tudja állítani!
azt is megtudod csinálni,álitasz a fejen ,törölsz és visszahallgatod,addig csinálod míg súgni nem fog,álitás bal oldal legfelső csavar.ennyi,ha mehanikát szétszeded és összerakod akkor ez nem olyan nehéz neked és ingyen van
Persze, ha el van kopva a fej, akkor nem tud elég jol törölni, föleg a jobb kazettákon fog ez jelentkezni.
Egy fej nehezen kopik.Van 40 éves magnóm ,és igencsak jól müködik
40 év alatt a hallás is igencsak romlik...
Hát nem tudom, de hentereg néhány elkopott törlöfej is a fiokomban, pedig már vagy 30 éve nem piszkáltam kazettás magnokat. Valoszinü, hogy nem a más lim-lom társasága miatt kerültek oda. A törlöfej (a valodi) ugyanugy kopik, mint a lejátszofej, csak a hatását nem hallani azonnal. Egyes ocska kazettás magnokon a törlöfej külön mozog, vagy csak egy mezei mágnes, amit a felvétel gomb nyom a szalaghoz - na az nem kopik, de nem is töröl rendesen.
Söt olyan esetem is volt ( high-end magnonál), hogy a kopott fej a törlö oszcillátort is elhangolta, aminek érdekes következményei voltak.....
Torlofejek 90 szazaleka ferrit anyagu, tulelik a magnot.
Ezekszerint még nem láttál kicsorbult ferritfejet. A kezdetben honapok alatt sikerült ilyet összeszedni (márpedig nem a legolcsobb géoekben voltak ilyen fejek).
Ekkor szereztük be az elsö nagyitoberendezést, mert szabad szemmel kevesen látták a hajszálrepedéseket.
akkor nem értem ,hogy te milyen kazit használsz.Nekem 90 ota van egy ct m66r em kétfejes 6 kazi és egy 6 os is ami szint 6 kazis,és csak kromot használok,és mért nem kopott még el?
Nézd én studioban dolgoztam akkoriban, ahol a drágább gépek szinte éjjel nappal mentek. Az én otthoni magnojaimon sem kellett még eddig semilyen fejet cserélni, de ez nem mérvado, mert több magnot le is cseréltem. A legutobbi Denon még talán 100 orát sem ment.
Otthon én is csak a legdrágább kazettákat használtam, de én nem a hazai (alig használt) magnorol irtam, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a kolléga magnoja milyen. Amugy honnan tudod, hogy nem kopott el. A felvevöfej elkopott?
Köszönöm, megpróbálom akkor beállítani. A fej nem hinném hogy elkopna egy ilyen kaliberű magnónál
A kopást nem a magno kalibere okozza, hanem a használata. Ha egy DJ-nél, zenésznél volt vagy kocsmában ahol éjjel nappal ment éppenugy elkophatnak a fejek az ilyen kaliberü magnon is. Ami viszont az ilyen kaliberü magnon nem igen szokott elöfordulni, hogy maguktol elállitodnak a fejek vagy a szalagvezetés. Itt sokkal gyakoribb a kontárkodás vagy a mechanika adta meg magát.
A 90-s években sok nagy "kaliberü" magno gyártását annyira racionalizálták ( és hittek is benne) hogy a gyártási toleranciák és felhasznált anyagok végtelen garanciát adnak a hibátlan müködésre. Az ilyen magnokbol hiányzik a beállitási lehetöség, igy a fejeken kivül semmi mást nem lehet állitani ( mozgo hid meg a szalagvezetés). Igy ha ott baj van, márpedig elég gyakori volt akkoriban, azt csak bonyolult alkatrész cserével lehetett megoldani. ( Ma meg majdnem megoldhatatlan mert szinte biztos, hogy nincs eredeti potalkatrész, legfeljebb utánna lehet gyártatni). Még mielött a törlöfejet tekergetnéd meg kellene mérni, hogy milyen törlöáram megy a fejbe. |
Bejelentkezés
Hirdetés |