Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   31 / 380
(#) Mzolee válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Ez a kérdés másnak is szólhat.
(#) örni hozzászólása Márc 31, 2008 /

Üdvözlet
Egy erősítőmhőz +-35V kellene, de az üzletekben nem kapni 230/35-ös trafót kapni. Ti hogy oldanátok meg?????????????
(#) Tomi20 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

köbzoli nem a te hozzászólásodra válaszolt...
(#) Mzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hm.. később már énis rájöttem
(#) maTaKee válasza örni hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Gondolom az erődítődhöz +-35VDC kell, de amit te akarsz venni az üzletben az 35VAC! Neked egy 230/2×25VAC-os kell (+puffer), mert 25*1,41=35VDC.
(#) örni válasza maTaKee hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /

Köszi
(#) örni hozzászólása Ápr 1, 2008 /

230/2×25VAC-os kell (+puffer), mert 25*1,41=35VDC. Nem tudnád ezt egy kapcsolási rajzzal is alá támasztani.
(#) maTaKee válasza örni hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /

Hali!
Itt van de ajánlom figyelmedbe az egész cikket!
(#) witti hozzászólása Ápr 2, 2008 /

Hello! Néhány Wattos végfokot hajtanék kis egy trafóval, és 20 perc alatt a trafó felmelegedett olyan "kellemes" kb.: 25-30 fokra... Ez mennyire normális általában mennyire melegszenek vagy abszolút nem is szabadna neki? Mármint nem tudom mennyire melegedhet egy trafó?
(#) Imi65 válasza witti hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Valamivel lejjebb leírtam, milyen veszteségei vannak egy trafónak. Ezek a veszteségek nyilvánvalóan hőfejlődés formájában jelentkeznek. A vasmag melegedése az anyag minőségétől, gerjesztésétől függ elsősorban, a terhelés a vas melegedése szempontjából nem igazán lényeges. A tekercsveszteségek viszont a terhelőáram négyzetével arányosak. A terhelés maximumát is gyakorlatilag a hőfejlődés korlátozza. Az általad leírt melegedés teljességgel normális, bátran használhatod.
(#) witti válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Egy kis TDA 2003-as végfokot építettem egy nagyon egyszerű kapcsolással meg hozzá előfokot. És bizony van egy alapmorgása a hangszórónak, ami viszonylag hangos. Előfok nélkül is megvan ez a búgás. Arra gondoltam nem-e a trafó okozza. Ez egy nyákba épített trafó volt és a kapcsolójával párhuzamosan volt egy (szokásos) kék kondi. Csak azt nem értem, ahogy benyomom a kapcsolót a kondi mindkét lába végülis ugyanazon a vezetékre kerül ( fázis illetve 0v ). Ez a kondi akkor végülis mire való, kimondottan ugye kapcsolóhoz való, de simán (kapcsoló nélkül) meg nem tehetem a trafó elé (vagy nincs is értelme)? Valszeg nem ez felelős a morgásért. De gondolom ez a felesleges alapzaj is hozzájárhat a hőnövekedéshez. De akkor mégis mitől lehet ez a búgás? Esetleg a 100n-es kondikat cseréljem kerámiára?

Én azt gondolom, hogy ne akarjunk okosabbak lenni az IC gyártó cégek mérnökeinél. A TDA2003-nak nem ez az ajánlott beállítása. Azok a kiegészítő ellenállások, kondenzátorok nem véletlenül vannak ott. Lehet, hogy gerjed, amit nem veszel észre, de így mindenképpen lényegesen nagyobb a hurokerősítés a szükségesnél. Tessék a rajz szerinti kapcsolást megépíteni.
A kék kondi (amennyiben valóban párhuzamosan van a kapcsolóval) zavarszűrést végezhet (a kapcsolási szikrázást csökkentheti). Ez a kondi egészen biztosan nem felelős a morgásért.

TDA2003.pdf

(#) witti válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Az eredeti rajz alapján megépítettem először... kegyetlenül perregett tőle a hangszóró! Ezért javasolta Ronin kolléga ezt az egyszerűbbet, mert neki ez már bevált. /Ma felkerült a fórumba egy durvább rajz is, egyetlen alkatrésszel egy 470µF-os kondival az IC kimeneti lábán... állítólag tökéletesen működik./

Azért bizonyos fokú gyanúval kell kezelni ezeket a dolgokat. Sajnos sok olyan hozzászólás kerekedett már e hasábokon, amely nélkülözött szinte minden műszaki megfontolást. Még a részletes építési leírások között is találni szakmailag megalapozatlanokat. Az én véleményem ez az ilyen kapcsolásokról. Azért szívesen mérném meg a Ronin kolléga kapcsolásának az alapvető paramétereit. (Jel/zaj viszony, sávszélesség, erősítés, torzítás, stb.)
Ha a gyári ajánlás nem működik, annak okát a kivitelezőben kell elsősorban keresni.
(#) toroidal válasza witti hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

szia,
egy normál módon méretezett és folyamatos üzemben működő hálózati trafónál a 50 - 60°C-os szekunder hőmérséklet ( 20°C-os környezeti hőmérsékletet feltételezve) normálisnak mondható.
(#) Csonty hozzászólása Ápr 7, 2008 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy egy hiperszill vasmagnak mennyi a terhelhetősége?Mert van egy 2,9cm×2,7cm-es vasmagom és meg akarom tekerni, ahoz meg kellene tudni ugyebár a terhelhetőségét!

És még lenne egy olyan hülye kérdésem hogy egy szigetelőszallagnak egy rétegen mekkora az átütési feszültsége?
Előre is köszi!
Üdv.:Csonty
(#) toroidal válasza Csonty hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

milyen az anyaga vagy a típusa ill. a vastagsága annak a szalagnak?
(#) deguss válasza Csonty hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Jani barátom scannelése, sokszor hivatkozok rá!
(#) Csonty válasza toroidal hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Helló!
A vastagságát nem tudom.Egy mezei szalagról lenne szó!
Igazából trafónál a primer tekercset akarom egy pár soron letekerni vele mert nincs prespán papírom illetve más tekercselésnél használt szigetelő anyagom otthon.
(#) Csonty válasza deguss hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Helló!
Igen, ezt a számítási módot én is ismertem, csak azt hittem (úgy tudom) hogy a hiperszill magoknál nem így kell számolni!
Azért köszi!
(#) toroidal válasza Csonty hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

hát az alapanyag ismerete nélkül sajna nehéz mind az átütési szilárdságot, mind az adott vasra méretezhető transzformátor teljesítményét megadni....

van szélszigetelés a primer tekercs mellett? vagy a szekunder lesz beljebb tekercselve?
mert sokan csak az átütési szilárdságot emlegetik, de a lég és kúszóáram utakkal nem foglalkoznak :no:
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 8, 2008 /

a kimeno transzformátort hogy lehet le mé rni
(#) Csonty válasza toroidal hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Hülyén fejeztem ki magam!
A szigetelés egy torroid trafóra kéne, szóval a primer rajta van, a szekundert leszedtem (mert át akarom méretezni). A kettő közé tenném.
A hiperszill egy másik trafó lenne!Most meg se tudom nézni, hogy mekkora a vas pontosan, de azt hiszem úgy 2,9×2,7cm lehet, talán!
(#) Solt85 hozzászólása Ápr 19, 2008 /

Hello !

A segítségeteket szeretném kérni: Van nekem egy trafóm, két szekundere van az egyik 2x18V os középen "megcsapolt" az erősítőm szimetrikus tápjához, ezzel nincs semmi gond. A másik ág 10Vos (két kivezetés), ill. annak kellene lennie mert csak 9 egész valahány és így nem jön ki a 12V egyenben (nemértem miért nem, valszeg mivel terheletlenül 9V, és terhelés alatt leesik) ami kellene az előerősítőnek.
Abban kérném a segítségeteket hogy hogyan tudnám megnövelni a második szekunder feszültségét. Azt tudom hogy hozzá kellene tekernem (ugye? ), De elég kaotikus felépítésű a szekunder rész, legalábbis számomra.
A trafóról még annyit hogy a primer belül van az nem látszik a képeken, kívül pedig a szekunderek.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) cln válasza Solt85 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Azt jó lett volna megtudni hogy a megnövelendő feszültségű tekercselés kivezetése melyik.
Akkor van szerencséd ha ez legfelül van, mert nem kell lebontani a másikat. (2x18)
A következő az elgondolásom:
Ez a trafó osztott tekercselésű a két oszlopon, ami azért ilyen mert ilyen a vasmag. A két oszlopon elhelyezkedő tekercselés sorba van kapcsolva pólushelyesen, de ennek a képekből ítélve, számomra is elég zavaros a megoldása.
Tehát ha valamire jutni akarsz, akkor először azt kell kideríteni hogy vajon a növelendő feszültségű tekercs felül van vagy alatta. Ezek után nem kell foglalkozni azzal hogy így megvariálta valaki a tekercselést, hanem újratekercselni szándékod szerint.
(#) Solt85 válasza cln hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Nos, volt egy kis időm úgyhogy nézegettem méricskéltem, és ismét csak nem értem . A Biztató az hogy a jól működő 2x18V-os rész van lagalul, aztán fölötte a kevés feszt adó 9,valahány voltos.... De ami a káosz része , van még e felett is egy vékonyabb huzalból lévő tekercs, mind a két oldalon, de nem csatlakoznak egyik szekundehez, sem a primerhez ..... , találtam egy ilyen részt a primer részen is, igaz ott csak az egyik oldalon ez viszont ua keresztmetszetű mint a primer .... úgyhogy teljes a káosz..... elsem tudom képzelni mire valok ezek a "vak vágány" tekercsek .... talán valami mágneses tér kompenzáló ? vagy simán csak laza lett az alsó tekercs és ezzel rögziítették ..... ....... nem tudom mellékeltem képet, remélem ti láttok vmit amit én nem, ill. tudtok vmit amit én nem . ez utóbbi tuti

üdv.
(#) _JANI_ válasza Solt85 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

A szek. különálló tekercsein hány Volt van?
Menlenne elég a két 9V-os tekercs feszültségének megemelésére?

A primeroldali tekercs (plusz tekercsek) valószínüleg kompenzációs céllal lett (lettek) kialakítva, s az nem kellett.
(#) Solt85 válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /

Hello !

Ma volt időm megnéztem a trafómat, nos a 9V -t amit írtam az csak 8,6. Minkét szekunderen van egy-egy olyan tekercs amiből 3,76 V-t jön azt számoltam hogy ha sorba köttöm ezzel (a 8,6Vost) az 12,36 V váltó, és 17,48 V lenne egyenben, szerintem ez már elég lenne a 12Vos StabIC-nek hogy 12V adjon. Viszont ez a két 3,76V-os tekercs vékonyabb huzalból van (olyan 3/4 mm átmérőjű lehet, a vastagabb 1mm körüli) mint a 8,6Vosak. Nem lesz ebből gond?
Mondjuk az előerősítő nem vesz fel még félA-t sem, de majd megnézem pontosan....
(#) sprofan hozzászólása Ápr 30, 2008 /

Sziasztok!
lenne 2 kérdésem:
először is, a toroid trafóknál a vasmag keresztmetszetet ugyan úgy kell számolni, mit az EI-k nél? Tahát AFE= fxh (vagyis 2,2x3= 6,6 cm2 ) jól mondom, vagy nem?
Másodszor a test belseje ilyen lemezből van tekerve, ezt a fajtát hogy hívják?
köszönöm
(#) Erick hozzászólása Máj 4, 2008 /

Hellóztok skacok!
Az lenne a kérdésem hogy kellene nekem egy trafó az Attila féle Forrasztóállomás II-höz!
Van két db magom és nem akarok pénzt kiadni a trafóért!
Tehát maradna a tekerés!
Itt van a két cséve adatokkal,és a kérdés az hogy elég lenne-e a két cséve közül vmelyik az állomáéshoz?
A kellő adatok:
Primer: 230V 50HZ
Szekunder1: 12V 1A(az szabályozásnak,sztem lehet kisebb teljesítményű is)
Szekunder2: 24V 2A(a páka fütése)
Ez a két szekunder ráfér a csévére a primer mellé?

Köszi a válaszokat!

Csévék.JPG

Következő: »»   31 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem