Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csillár bekötése

Témaindító: nerknerk, idő: Nov 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) juci1986 hozzászólása Aug 1, 2009 /

sziasztok! Elolvastam a csilláros írásokat, megnéztem a kapcsolási rajzokat, de nem világosodtam még meg. Ha tudtok, kérlek segítsetek!
Egy antik csillárt szeretnék bekötni, amit újra vezetékeltem, (régi mintájára) de valószínűleg valamit elrontottam. Azért gondolom, mert a kapcsoló jól van kötve és jól is működik. 4 foglalat egy középen, a többi karokon. A karokat akarom külön kapcsolni a középsőtől.
Készítenétek nekem egy rajzot erről? Még a 3 kábeles verzióra gondolok. Előre köszi:juci
(#) mammut válasza juci1986 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Tehát 5 izzós, 1 középen, 4 pedig a karokon.
Kacsolni pedig egy csillárkapcsolóval (kétáramkörös kapcsoló) szeretnéd a középsőt és a 4 másik izzót.
Nagyon egyszerű, a nullát (kék) közvetlenűl meg kell kapnia az izzók foglalatának oldalérintkezőjének, a kapcsolóba bemegy a fázis (lehet közösítve, vagy önálló a csillárkapcsoló bejövő sorkapcsa) és elmegy 2 kapcsolt szál, az egyikre megy a középső , a másikra pedig a többi 4 izzó foglalat fenékérintkezője! Fontos, hogy a fenékérintkezőre legyen bekötve a fázis áramütés elkerülése végett, bár bekapcsolt állapotban nem érdemes izzót cserélni, mert pukkanhat.
(#) juci1986 válasza mammut hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

szia
4 foglalat: 1 középen, 3 pedig a karokon, de gondolom ugyanaz a helyzet így is. Nagyon sokat segítettél nekem ezzel. Köszönöm, hogy érthetően leírtad és lerajzoltad! Most megyek és megvalósítom! Még egyszer köszönöm szépen!
(#) mammut válasza juci1986 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Nem én rajzoltam, de nagyon szívesen!
(#) zohlih hozzászólása Júl 29, 2010 /

Sziasztok!

Nálunk is hasonló lehet a helyzet, mint egy korábbi hozzászólásnál, a villanyszerelő csillárkapcsolóhoz (2 gombos) alakította ki a vezetékezést, tehát 4 vezetékes + 1 ha van 1 föld.
A lámpa amit vettünk trafós, 12*20W G4 Halogén, ezt azért jobb lenne úgy használni, hogy csillárként tudom kapcsolni, 1. gomb 6 izzó 2. gomb másik 6 izzó.
Van lehetőség ezt úgy átalakítani vajon, vagy ehhez másik trafó kellene? Jó lenne ha nem mindig a 240Watt égne.

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm.

Mellékelek képet a trafóról.
(#) r3pl4y válasza zohlih hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Hát nálad szerintem ez így nem fog menni ...
4+1 vezeték? mi az az 5? 2 fázis, 1 nulla, 1 föld.. az 4 vezeték...

Na mindegy.. csak azért mondom, hogy szerintem nem fog menni így simán mivel, ugye trafóról mennek a lámpák, és egy trafóról megy mind a 12 izzó. Ha te külön akarod kapcsolni akkor ahhoz vagy az kell, hogy két külön trafó (olyanok amik el is bírják az izzókat ) vagy, pedig a vezetékelést kellene átalakítani úgy, hogy a trafó utáni vezetékek közé bekötni a kapcsolót... és a trafót pedig direkt rátenni a hálózatra... vagy úgy kialakítani, hogy az egyik kapcsoló kapcsolja a trafót.. (a trafón 6 izzó van jelenleg) és akkor felkapcsol 6 izzó... a másik kapcsolót meg a trafó után kötni és az kapcsolná a másik 6 izzót... ez ugye olyan lenne, hogy a 2. blokk (másik 6 izzó) csak akkor menne ha az 1. blokk is megy mivel csak ilyenkor kap áramot a trafó... ez annyival jobb lenne, hogy ilyenkor nem megy éjjel-nappal a trafó és nem fogyaszt semmi se feleslegesen...

Amit most leírtam azok a lehetséges kimenetelek... az persze nem biztos, hogy te ezt így meg is tudod valósítani, mármint vésés meg egyebek nélkül

vagy még azt lehet bár ez ha a plafonon van a lámpa akkor elég értelmetlen, hogy fogsz egy kapcsolót... valami kicsit amit valahogy rá tudsz szerelni a lámpára és bírja is a rajta áthaladó áramot... és a trafó és 6 izzó közé kötöd... és így alapból csak 6 izzó világít és a többi csak akkor ha felkapcsolod az utólag beszerelt kapcsolót...

Szerintem minden lehetséges variációt leírtam ami ilyen primitívebb ...
(#) potyo válasza zohlih hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Ha spórolni akarsz, akkor nem veszel ilyen cuccokat. Egy 100-as izzó jobban világít, mint hat darab ilyen 20W-os izzó, és még kevesebbet is fogyaszt. Tudom, nekem is voltak ilyen 40 meg 60W-os reflektoros lámpáim, amikből hiába égett mindhárom, akkor sem volt olyan kellemes fénye mint egyetlen 100W-os izzónak.
(#) r3pl4y válasza zohlih hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Amit még kihagytam és az is elég egyszerű megoldás lehet... ha esetleg van valami kisebb trafód amit el tudsz rejteni valahogyan... mert akkor még azt lehetne, hogy ezt a kis trafót kapcsolgatod a másik kapcsolóval és a trafóra meg megfelelő illesztéssel ráteszel relét / reléket amik elbírják a rajtuk folyó áramot, és akkor a relébe kötöd bele a másik trafó kimenetét, meg a kapcsolni kívánt lámpákat... ez lenne a legideálisabb megoldás szerintem és a legegyszerűbb, bár ebbe az esetbe megin csak akkor világítana ugye az a 6 izzó amit a relé kapcsol amikor már világít a másik 6 is. Ekkora méretű trafót még talán el tudsz rejteni valahogyan úgy, hogy normális kinézetű maradjon a csillárod...

Egyébként meg igaza van potyo-nak, valóban nem a legjobb választás volt ez a csillár... ha az egyszerűbb megoldásoknál akarunk maradni akkor lehet, hogy tényleg jobb lett volna valami sima csillár is.. azzal nem is lenne ennyi gondod.. meg nem is drága bele egy izzó... ebbe pedig nyilván jóval drágább lesz egy izzó... gondolom, de mostmár ezt vetted, így ehhez kell neked megoldás... szerintem a relés ötlet nem rossz ha más nincs... de majd valaki még úgyis segít.
(#) zohlih válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Köszönöm a javaslatokat!

Itt az lenne a legjobb ha beleraknék két kisebb trafót, és úgy megoldani a dolgokat, talan ez a legjobb megoldás mindközül.

Az a baj, a régi 100W-os körte égők voltak valóban a favoritok, világítás szintjén, viszont sokkal esztétikusabbak, legalábbis számomra, ezek az újabb modernebb lámpatestek, de igen ez nem az energiamegtakarításról szól.
Szerintem majd azzal kompenzálom, hogy a többi helyiségbe energiatakarékos izzós lámpát veszek, nem halogént.
(#) Tomi111 válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Üdv!

A relés megoldás nem rossz, de szerintem egy trafóval(az eredetivel) is megoldható.
Az csillárkapcsoló egyik ága kapcsolja a trafót, amin 6 izzó van. A kapcsoló másik ága egy kis 230V-os relét kapcsol, ami a másik 6 izzót kapcsolja a trafóra.
Természetesen a második 6 izzó csak a z első 6-tal együtt világíthat, de szerintem ez nem probláma.

Relé:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/relay-my2240vac.html

Üdv! Tomi
(#) Jakabpali hozzászólása Nov 3, 2010 /

Sziasztok!
Azzal a problémával küzdök,hogy van egy villanykapcsolóm és egy elszívó ventilátorom a fürdőszobában.A dobozban van egy fázis{fekete}és egy null{kék}vezeték.
A ventilátorból két vezeték jön a kapcsolóhoz.Megpróbáltam bekötni csillárkapcsolóval.A probléma az,hogy vagy a ventilátor megy vagy a lámpa ég.Egyszerre a kettő nem akar menni.Mi a megoldás?
Előre is köszi!
(#) zohlih válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Ez jónak tűnik ahogy eddig is írtátok, de az így lefelezett teljesítmény nem nyírja ki a trafót? Úgy értem ha huzamos ideig csak 6 izzót üzemeltetek a 12 helyett?
(#) andrea722 hozzászólása Márc 24, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget:
van 3 db égőm, 1 csillárkapcsolóm és egy villásdugóm vezetékkel meg némi vezetékem.
A probléma a következő: szeretném a 3 égőt külön működtetni a csillárkapcsolóval, de áramot csak a villásdugót konnektorba dugva tudok abba a helyiségbe áramot vinni, szóval arra a vezetékre kell a kapcsolót kötnöm na meg az égőket is valahogy .(nem akarok falat vésni, másik helyiségben van csak elosztódoboz,nincs a mennyezeten lámpának vezeték, egyebek....)Valaki laikusnak is érthetően el tudja mondani, hogy melyik vezetéket hova kell kötni, hogy működjön?
Előre is köszönöm.
(#) granpa válasza andrea722 hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Szia!
Ha zárt(falon kívül szerelhető) kapcsolód van, akkor a kapcsolón lévő jelölésnek megfelelően bekötöd a fázis vezetéket, a be pontra, a nulla megy direktben a csillárba (mindegyik foglalat külső érintkezőjéhez). A kapcsoló olyan, hogy az egyik billenő kapcsol egy áramkört (pl. egy égő), a másik billenő a másikat (két égő), ha mindkettőt billented, mindhárom égő világít. A csillárról jövő vezetékeket (3 szál), a megfelelő helyre kötni (nulla, amely minden foglalathoz megy; a két kapcsoló szálból az egyik két égőhöz, a másik az egyes égőhöz). A kapcsolót illik rögzíteni, ne lengjen, ne úgy kelljen elkapni, ha kapcsolni akarsz. A vezetéket akár ragaszthatod is a falhoz, de egy kis műcsatornát sem ördöngösség a falhoz/plafonhoz rögzíteni (ragasztani/csavarozni).
(#) andrea722 hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok!
Köszi a választ, de nem lettem sokkal okosabb.Normál esetben ok lenne a dolog, de nekem a probléma a következő:
van egy fázisom meg egy nullám összesen, ami magyarosan : villásdugó végén lóg, amit be tudok dugni a konnektorba illetve a hosszabbítóba, mert abban a helyiségben baromira nincs semmi áram vezeték.
Innen kellene nekem elosztanom a vezetékeket a kapcsolóhoz és az égőkhöz. Tehát:nincs a plafonon vezeték, nincs elosztódoboz, semmi!
Az az egy vezetékem van!
Normál esetben simán bekötöttem volna, mert akkor ugye lenne a plafonon is vezeték meg a kapcsoló helyénél a fali dobozban is, de itt NINCS! Csak az az egy francos vezeték két szállal, ahonnan áramot tudok venni.
Szóval kérlet benneteket, hogy azt magyarázzátok el, hogy arra az egy szál(null és fázis) vezetékre hogy a fenébe szereljem rá a kapcsolót és az égőket is.Pontosan hol kell elosztanom , melyiket hány felé és mi megy a kapcsolóba és mi az égőkhöz?És még valami : a kapcsoló szerelési leírása szerint bemegy a fázis 1 helye van és kifelé 2 db nulla vezeték hely van.
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014

Granpa!
Köszi, a Te leírásod alapján meg két óra gondolkodás után MEGCSINÁLTAM! MŰKÖDIK!
2 külön a harmadiktól!!!
(Nem tudom, miért gondoltam, hogy 2 db 0 van a kapcsolón- talán azért, mert olyan hülyén van rajta a kapcsolási rajz, az kevert meg teljesen. Látszik, hogy nem vagyok villanyszerelő!)
Aki akar, kiröhöghet nyugodtan.

Még egyszer köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014

Örülök, hogy van ilyen oldal!

A megoldás meg annyira egyszerű.
(#) granpa válasza andrea722 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Azé' "Köbzoli' ábrái sem jöttek rosszul, gondolom. Elég szemléletes (csak ki kell találni mi-mit jelent). És nem röhögünk ki senkit, majd belejön.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) Tom-ee hozzászólása Nov 2, 2014 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy bekötés kibogozásához. Adott egy 6 karos csillár kb. 40W gyertya izzókkal. Ehhez adott egy dupla kétállású kapcsoló. A jelenség:
- bal oldali kapcsolót felkapcsolva a csilláron 3 db izzó világít max. fénnyel;
- mindkét kapcsolót felkapcsolva ugyanez a jelenség;
- csak a jobb oldali kapcsolót felkapcsolva mind a 6 izzó világít, de csak kb. fél fényerővel.
Állítólag a rendszer valahol tartalmaz egy tekercset is, de ez csak szóbeszéd, amíg valaki meg nem erősíti. Szeretnék ehhez látni egy kapcsolási rajzot, mert akárhogy próbálom felrajzolni, nem sikerül, ehhez várnám a megfejtéseket.
(a későbbi cél az lenne, hogy a 6 hagyományos izzó helyére 3-3 LED izzót tennék, de megtartanám az eddigi teljes fény/"tartalékfény" kombinációt, tehát 3 erősebb és 3 gyengébb LED kerülne be, a kapcsolók közül pedig az egyik az egyik variációt, a másik a másikat kapcsolná, de szerintem ehhez át kell kötni a kapcsoló körül valamit, és bízom benne, hogy ennyi elég lesz, nem kell ennél komolyabban hozzányúlni...)
Előre is köszönöm!
T
(#) Bakman válasza Tom-ee hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

A csillárnak három bekötési pontja van, legyenek A, B, C (plusz a földelés). Neked minden bizonnyal a melléklet szerinti kapcsolásban vannak bekötve a kapcsolók. Valószínűleg a csillárnál van az elkötés. A helyes bekötés:

A: Jobb oldali kapcsoló. (fekete vagy barna)
B: Bal oldali kapcsoló. (fekete vagy barna)
C: Nulla. (kék)

Természetesen a bal és jobb oldali kapcsolók tetszés szerint felcserélhetőek.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014

Shot_840.jpg

(#) Tom-ee válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Nem vagyok sajnos eléggé jártas az elektronikában, valószínűleg ezért nem gondoltam ennyire egyszerű megoldásra. Egy kérdésem lenne viszont: csak a bal kapcsolóval áramot kap a B jelű fogyasztó (3 izzó), ilyenkor teljes a fényerő. Csak a jobb kapcsolót használva, sorba kötöm a következő 3 égőt (A fogyasztó), ezzel kb. felezem a fényerőt és mind a 6 izzó világít. Ez eddig ok. De ha mindkét kapcsolót felkapcsolom, akkor szintén mind a 6 égő világít, nem? Ez pedig a valóságban nem így van...
(#) Bakman válasza Tom-ee hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Nem. Az "A" és "C" pontok közötti izzók (bal oldali ellenállás) mindkét felére ugyan azt a potenciált kapcsolod. Nincs a két végükön feszültségkülönbség, ezért nem világítanak.
(#) Tom-ee válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Na ez az, amit nem mertem így kijelenteni, megfelelő jártasság nélkül. Így viszont teljesen egyszerű a képlet. Köszönöm a segítséget. Már csak a kötéseket kell megkeresnem és átrendezni, hogy úgy működjön, ahogy én szeretném. (ha megoldható... félek, hogy 30 éve épült házról lévén szó, öregek a vezetékek és törni fognak)

Most nézem, hogy nem is a fogyasztók voltak A-val és B-vel jelölve, de ez már részletkérdés, a lényeg átment mindkét irányba. Még egyszer köszönöm!
(#) Bajkai hozzászólása Ápr 16, 2017 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék!
Vettem a jófogáson egy CMI 3 sebességes ventilátoros csillárt.
Bekötöttem minden működik "csak" az a baj,hogy minden kapcsolóval kapcsolt fokozaton ugyanaz a fordulat.
Mi lehet a gond?
A kapcsoló úgy néz ki,hogy jó,mert körbe kapcsol .(De azért rendeltem másikat)
Minden tanácsot szívesen veszek.
Köszi
(#) VIM válasza Bajkai hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /

Szia! Akkor nem a kapcsolóval lehet a probléma, hanem a kondenzátorok bekötésével illetve kapacitásukkal. Talán ez segít eligazodni a bekötésben.
(#) every hozzászólása Júl 8, 2017 /

Szia! Hat karú csillárt hogyan kell be drótozni, hogy a kapcsoló egyik billentyűjét kapcsolom akkor csak az egyik izzó világítson, ha a másik billentyűt kapcsolom akkor az első egy mellé még két izzó világítson. Ha pedig egyszerre mindkettőt akkor az összes izzó világítson. Köszi!
(#) elektroncso válasza every hozzászólására (») Júl 8, 2017 /

Ezt egyszerűen csak egy dupla kapcsoló és drótok segítségével nem tudod kivitelezni. Ehhez egy egyszerűbb logikai áramkör kell. Hogy ezt TTL NAND kapukkal, PIC-el, vagy relékkel oldod meg az attól függ, hogy mire van lehetőséged.
(#) rolie válasza every hozzászólására (») Júl 8, 2017 /

Szia!
Talán a legegyszerűbb az, ha veszel egy három áramkörös csillárkapcsolót, és úgy kötöd hogy 1, 2 és 3 izzót kapcsolsz a három érintkezővel. Egyéb esetben marad "elektroncso" javaslata kiegészítő elektronikával.
(#) gyuszo válasza every hozzászólására (») Júl 8, 2017 /

Igen én is ezt ajánlanám :Bővebben: Link
Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2017
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem