Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Kötöttél rá tápfeszültséget? Nem látszik a rajzon semmi felirat a tápra vonatkozóan.
Van a kimenete és a következő fokozat között csatoló kondi? Ez sincs a rajzon, pedig kéne! Hangerő szabályzóról írsz, de az sincs a rajzon. Így nehéz értelmezni amit írsz. Jól kell bekötni és működni fog. Tápfesz, kimeneti csatoló kondi és jól bekötött hangerőszabályzó kell ide.
Be lehet kötni egyszeres tápra is kis átalakítással (de hadd ne kelljen most rajzolnom neked!). 1*26=2*13. De tényleg! Működik a matek.
A szub csatorna sikeres elindítása esetén azok az ellenállások el lesznek távolítva. Lehet, hogy felhasználhatod majd őket a szub csatorna erősítésének a finomhangolásához.
Egyelőre lássuk a szub működését!
Elvágtam amit el kellett, csatlakoztattam amit kellett, megérintve működik a mély, a 8 lábas IC-n megvan a 12V.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2017
Ennyi szerencse pedig nem is jár egy amatőrnek
Egy huzaldarabbal kösd a szub bemenetet az egyik (tetszőleges) csatornához harmadikként. Hallgasd meg, elfogadható-e a szub és a szatellitek hangerejének aránya!
Ezt a melegedést 18V-nál max. hangerőre értem. De azért nem akarok rátenni egy A5 méretű hűtőbordát. Ha a kimeneten lévő 1000u kondi helyett 2200u kondi van az miben nyilvánul meg működésileg, hangzásilag stb?
Szia!
Elküldöm az eredeti rajzot.Ahova írja a volume in oda kötöttem az outot meg a végfok bemenetére.Lehet valamit elcsesztem
Kezdő szerencse.... Egész jó hangja van. Talán kicsit sok is a sub, de ezt is lehet potival szabályozni a bemeneten nem?
Szia! Elküldöm az eredeti kapcsolási rajzot.Ahova írta a volumét oda kötöttem,az outot meg a végfok bemenetére.Lehet valamit nem jól csináltam.
A végfoknál ide kötöttem a magas mély szabályzó kimenetét.
Szia! A következő történt. Bekapcsolt hangfalaknál a fejhallgatóba is jelentkezett a hiba. A kapcsolót megtakarítottam a nagy kondikat kicseréltem de változott. Ekkor észre vettem hogy egy 3,3uf kondi oda van. Kicseréltem és erre 2 ellenállás elfüstölt.Van valami ötleted hogy mit ronthattam el?
Helyes hogy feltetted mindkét rajzot, de a tápfesz értéke még mindig hiányzik. Lehet hogy a tranzisztor telítésbe ment (ellenőrizni kellene a kollektorán és emitterén a feszültséget), de az is lehet hogy a hangszínszab túl nagy kimeneti DC feszültsége miatt az IC bemeneti csatoló kondija fordított feszültséget kapott, átvezet, és elhúzza az IC bemenetét. Ilyen szempontból jobb lenne a hangszínszabályzó legfelső csatoló kondenzátorának bal oldalát használni kimenetnek.
Milyen típusú potmétert használtál a hangerő változatsásához?
100kohm osat.Tengejeset.A tápfesz a végfoké 19.5Volt 3.33A 65W. A szabályzóé 9 volt 350mA
Most már nyugodtan eltávolítható a narancs X-es két ellenállás. Ne táplálja feleslegesen az üzemen kívül helyezett IC-t.
Mint írtam tetszőleges oldali bemenetre köthető a szub. Ebben a tartományban a két csatorna jele nem szokott eltérést mutatni, felesleges lenne a két csatorna jelét egyesítened. A szub hangerőszabályzását az erősítő fokozatba ajánlom elhelyezni. Ott a kék X jelű ellenállást kéne vele azonos, esetleg 20-50%-kal nagyobb értékű mono potira cserélned. Annak érdekében, hogy ennyi rákötött csatorna ellenére a fő hangerőszabályzó az elfordítási szöggel arányosan szabályozzon, a bemeneti sztereó potinak kisebb értéket ajánlok, 2x1k log-osat Bővebben: Link Ezt a viszonylag alacsony ellenállású potenciométer azon jelforrásokhoz illeszkedik, melyek önmagukban képesek fülhallgató meghajtására. Telefon, hangkártya, MP3 lejátszó. szerk.: A bementi csatoló kondik kapacitása módosul 10µF-ről, 47µF-re! A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2017
Mely kondi és ellenállás volt ebben érintve?
Készíts egy éles képet a végfokról!
A 26V tápfeszültségre épített AB osztályú erősítők egyformán melegszenek. Ebből a szempontból mindegy milyen kapcsolást/IC-t választasz ebben az erősítő-osztályban.
A kimeneti csatoló kondenzátor a hangszóró impedanciájával felülátersztő szűrőt alkot, nagyobb kapacitás = alacsonyabb törésponti frekvencia. A méretezésél egyrészt törekszünk a hangfrekvenciás sáv alsó részének minél kisebb csillapítású átvitelére, másrészt arra a tartományra, melyet a hangsugárzónk úgysem képes már megszólaltatni, felesleges túlméretezett kondit használnunk.
A c601 kondenzátort cseréltem és a r 614,r 616 füstölt el.
A hibát nem a C601 cseréje okozta.
A VR601 trimmernek nem csak az állapota katasztrofális, hanem az áramkörben való elhelyezése is. Rettenetesen elszomorító ilyen tervezői munkával szembesülni. Ahogy a trimmer csúszkája és az ellenállás-pálya között megszakad a kifogástalan érintkezés, a végtranzisztorok és azok meghajtói egymásra nyitnak. Az eredmény látványosabb részével már találkoztál, most a TR 604, 605, 608, 609 kimérése következik. A trimmert cseréld, vagy tisztítsd meg (WD-40 hatásos). A mellékelt rajz szerint kösd össze a trimmer csúszkát az R612 felőli lábával! A téma fejlécében van egy link. Az 1-es pontot feltétlen ajánlom. Idézet: „A VR601 trimmernek nem csak az állapota katasztrofális, hanem az áramkörben való elhelyezése is. Rettenetesen elszomorító ilyen tervezői munkával szembesülni. Ahogy a trimmer csúszkája és az ellenállás-pálya között megszakad a kifogástalan érintkezés, a végtranzisztorok és azok meghajtói egymásra nyitnak.” Inkább tervezett elavulás.
Rendben ki cserélem. Jól látom hogy mind a 2 poti értéke 1k? Ha ki cserélem előtte milyen értékre állítsam az újat ? Mert az egyik széthullott. Valamint 1 tranyó is oda van 2sc497. Ezt mivel lehetne helyettesíteni?
Beültetés után a trimmert állítsd a legnagyobb ellenállást adó értékre. Ekkor lesz a legkisebb a nyugalmi áram. Innen addig tekerd, míg az R620-on 4-6mV feszültségesés nem jön létre. A beállítás alatt a kimenet legyen terheletlen.
A 2SC497-et BC301-el pótolnám.
Szia!
Egy Yamaha A520-ast javítok, amiben elhullott az egyik csatorna félvezetőinek java része (piros X a rajzon). Lehet, hogy itt is hasonló kapcsolástechnikai probléma áll fenn (nyugalmi áram beállító trimmer)?
Ezzel találkoztál már itt a Fórumon?
Ügyes kezű barátomnak azért durrant el az STK végfoka, mert nagyon találóan két erősítővel használt egy pár hangsugárzót. Egyszerűen összekötve a két erősítő kimenetét. Talán ez demonstrálja, mire képes a kreatív "hifista".
A 100k túl sok, ennek a hangszínszabályzónak a bemenete viszonylag kis impedanciájú meghajtást igényel.
A 47µF-es kondi feszültség értékre mekkora kellene? 25V?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |