Fórum témák
» Több friss téma |
Hát, köszi,
![]() ![]() ![]() ![]()
Úúúúhhhh, ez még nekem is túl durva!!
![]() ![]()
Szívesen, ha elakadsz, akkor kérdezz nyugodtan.
A 7492 adatlapját majd nézd át, mert utólag jöttem rá, hogy nem pontosan emlékeztem a működésére és egy kicsit máshogy dolgozik (azaz 12-es osztást csinál, egy 1 bites és egy 3 bites részből, ahogy írtam is, de a 3 bites önmagában nem használható 0-5 közötti számoláshoz, csak a kettő együtt, és annak az alsó 3 bitjét véve)!
Ha mindenáron programozható eszköz nélkül akarsz órát készíteni, mondjuk sok-sok TTl ic-vel, itt van egy szép klasszikus. Tanulmányozd át, sokminden kiderül...
Hú, ez nagyon szép, de komolyan
![]() Két megjegyzésem lenne a rajzhoz: 1. a 7490-ek 9-be állító bemeneteit (R91 és R92) földre kell kötni, hogy számolni tudjon az IC, ezek a bemenetek egyáltalán nincsenek jelölve a rajzon. 2. a 7447-ek környékén azok a 3-3 tranzisztorok és a köréjük épített ellenállások, diódák a kijelzett számjegyek alakján javítanak(*), simán elhagyhatók, lényegi funkciójuk nincs. (*) Nem tudom, annak idején ki volt az a kretén, aki olyan számjegykijelzést tervezett ezekbe a kijelzőmeghajtókba, amiben a 6-os és a 9-es szára egyenes, nem "hajlik be". Emiatt az idióta kijelzési mód miatt voltak már a saját idejükben is annyira népszerűtlenek ezek a kijelzőmeghajtók.
Igen, így van, ahogy mondod. (nem akartam ennyit gépelni. Tied a pont) Kép: Hivatkozás
Nekem a diódák és a többí alkatrészek meglennének, de én is lemondtam róla (egyenlőre). Viszont demó céllra érdemes elkészíteni - elkészíttetni. MUX-DEMUX diódamátrix és nyitott kollektoros kapcsolások gyakorlására! Eredetileg tizenhatszegmenses kijelzőhöz készült volna, szám - betűkiírásra, de máképp lett megoldva... Valyon miért
![]()
Úgy emlékszem, a 6-os és 9-es számokat a 74xx247-es már szépen írja ki, a lábkiosztása meg ugyan az, mint a 7447-nek.
Nagyon sokat segítet a számlálók működési elvéről, "lelki világáról" szóló leírásod. Ennek birtokában felbátorodtam, és nekikezdtem a konkrét áramkör megtervezéséhez (ha lesz már egy kész 'bétaverzió', akkor azt beviszem a gépbe, és felrakom, hogy véleményezzétek, de most még csak papíron van meg). Azt sikerült megértenem, hogy a 9-hez nem kell reset, ha 7490-t használok, és azt hiszem, az is tiszta, hogy hogy resetel a 7492 5-ről 6-ra váltás esetén. Az adatlap szerint a QD kimeneten 0-5 között L szint van, 6-től pedig H, tehát szerintem, ha egyszerűen ezt rákötöm az R0(1) bemenetre, az R2(2)-t pedig stabil H szintre kötöm (az adatlap szerint ha H van az R0(1)-en és R0(2)-n is, akkor lesz minden kimeneten L, ez jelenti a '0'-t). jó ez így? Vagy kössem mindkettőt a QD-re? Egyébként megint előkerült az egyik előző kérdés (bár az előbb rosszul tettem fel a kérdést). Mert 59-ig már tudok számolni, csak az után jön egy homályos pont. Ha H-ra vált a másodperc tízesének QD-je, akkor ez a H szint reseteli a számlálót. kérdés számomra, hogy még mielőtt resetel, felfut-e annyira magas jelszintre, hogy ennek a lefutása kiváltsa a következő (perc egyes helyiérték) számláló ic lépését (persze a CKA lábra kötném az előző számláló QD-jét)? Ha ezt megtudom, akkor elkezdek agyalni a 23-ról való nullázáson (órák), és onnan már látszik az alagút vége.
Na, készülget a kapcsolás
![]() ![]() ![]()
Ha jól gondolom a reset lábakkal nem kell foglalkoznod (+ut hogy számoljon) ezt az IC-k saját maguk belül elintézik csak a 7492 nél a Q4 kimenetet nem szabad a bekóder bemenetére rákötni (az üresen maradt bemenetet földre kell kötni) A számláló ugyan 12 ig számol de az alsó bitek neked teljesen elegendőek és jók .Az órajelek pedig mint a rajzon is látszik teljesen jó hosszúságúak
Bocs nem a kérdésedre válaszoltam . Ahogyan a régebben beidézett rajzon van működik .(szerintem a resetet okozó jel min 2 kapukésleltetésig fent áll egész számlálósorokat szoktak igy biztonságosan törölni.)
Ha jobban utánanézel, akkor kiderül, hogy a két nullázó bemenet pont olyan logikai kapcsolatban van, hogy akár külső kapu nélkül is megoldható a megfelelő helyen nullázás, ha 2 bit egyes értéke elég a nullázási feltételhez.
Ahogy proba is elmondta, hosszabb számláncoknál nem a nullázójellel szokták a kövtkező digitet számoltatni, hanem általában az előző digit legfelső bitjével. Épp ezért jók ezek a H->L átmenetre számoló IC-k, mert a 9->0 vagy az 5->0 átmenetnél a legfelső értékes biten (első esetben a 8-as, második esetben a 4-es helyi értékű) pont 1->0 átmenetet fog történni a nullára átforduláskor. Előtte sokáig magas állapotú, tehát nincs gond az impulzusszélességgel. A 7492-nél a 12-ig számolás 4 biten úgy történik, hogy 6-4-2-1 súlyozásúak a bitek, az alsó három biten 0-5 számol, majd a legfelső bit vált. így az alsó három bitet felhasználva, a legfelsőt figyelmen kívül hagyva máris kész a 0-5 között számoló egység. Oszcillátorra az egy kiváló megoldás, amit itt lentebb a rajzon látni: egy gyári mutatós kvarcóra 1Hz-es ütemadója az időalap. Ha nem ezt választanád, akkor érdemes talán egy CD4060-nal és egy 32768Hz órakvarccal építeni 1Hz-es alapot. 555 és hasonlók nagyon pontatlanok lennének.
CD4060-nal egy ilyen órához szentségtörés!
![]() Tessék szépen 1MHz-es kavicsot berezegtetni és 10db 7490-nel leosztani! Nemdebár? ![]() Idézet: „Ha jól gondolom a reset lábakkal nem kell foglalkoznod (+ut hogy számoljon)” Ha a reset lábakat nem használjuk, akkor GND-re kellene kötni őket, hogy számlálhasson az IC.
Ha kicsit tanulmányozod vicsys csatolt rajzát láthatod, hogy egy kis trükkel simán megoldnató, minden féle restelés nélkül a számláló lánc.
szilva leírta a számláló láncokat és a számlálást! Én csak ismételten összefoglalom: Az első 7490-es (másodperc egyese) számlálót a CK bemenetére érkező 1 HZ-es jelek léptetik. Itt meg kell jegyezni a késöbbiek megértéséhez, hogy a számlálót H-L átmenet lépteti, vagyis ha a bementen lévő H szint L-re vált. Fordított helyzetben nem léptet a számláló. Mivel a 7490-es két ( egy 2-es és egy 5-ös) számlálóból áll a 2-es számláló kimenetét (QA vagy A) össze kell kötni a z 5-ös számláló bemenetével, így lesz a számlálás 0-tól 9-ig. Az első 7490-es számláló D kimenetét a következő 7492-es (12-es számláló, ami itt a másodperc tizeseit számolja ) CK számláló bemenetére kell kötni. A 7490-es működését ismerve tudjuk, hogy a D kimeneten H szint a 8-as számnál jelenki meg. A kimenete a 9-nél is H szintem van, de a következő 0-nál L szintre vált, ez az átmenet fogja adni a 7492-nek a léptető jelet. Most jön a trükk, vagyis inkább a 7492-es számló működésének kihasználása. A számláló ugyanis nem normál bináris számláló. Nézed meg a működési táblázatát. Abban láthatod, hogy míg 0-tól 5-ig szépen lépegetnek a bitek, 6-nál egy érdeksség történik. Az 5 így néz ki: LHLH, a 6 már így: HLLL, a 7 meg így HLLH... vagyis QA-QC kimeneteken mindig 0-5-ig megy a számlálás folyamatosan. Ezért a QD kimenetet nem kell használni. A következő 7490-es számláló (perc egyese) a másodperc tizeseinek számlálójának QC kimenetéről kapja a léptető jelet, ami 4-nál már H szinten van, de 5 után vált L-re. A probléma az órák kijelzésénél a maximális "23" utáni nullázás. Ezt is láthatod a rajzon. A R bemenetekre (mindkettőre) adott H szint nulláz, illetve a 7490-nél 6-os, 7-es lábra adott H szint 9-et ír a számlálóba, de ezeket itt GND-re kell kötni. A 7490-es számlálónál a 4-es számnál jelenki meg H szint a QC kimeneten ezért ezt a kimenetet kell kötni a saját és az órák tizesének 7492-es számlálójának egyik nullázó bemenetére. A 7492-esnél csak az alsó QA-QB kimenetek vannak használva. A QB van mind két számláló másik nullázó R bemenetére kötve. Ezen a QB kimeneten már a 2-es számnál H szint van, de csak akkor lesz hatásos, akkor történik törlés, ha a 7490-esnél a QC kimenten is H (4-es szám) jelenki meg. Tehát plusz kapuk nélkül így van ezen a kapcsoláson megoldva. Kicsit hosszú lett! ![]() Na, közben több hozzászólás is született és ez is szóbakerült.
Persze, de azért az már tényleg mazochizmus
![]() Az 1MHz-es kvarc bitangdrága, kerül vagy 800-1000Ft-ba, de ha már tényleg azzal épül, akkor én inkább 74390 vagy 74490-ekkel osztanám, mégis kevesebb tok. Esetleg jó alternatíva lehet egy 3.2768MHz-es kvarc (ez olcsó kategória) és 74393-as, 74390-es IC-kkel előálítani az 1Hz-et. Tapasztalat szerint egyébként az órakvarcokkal jobb időalapot lehet előállítani, mint a MHz-es tartományúakkal. Azt nem tudom, TTL környezetben hogy lehet jól berezgetni egy órakvarcot, de ha ezt megoldja az ember, akkor két 74393-mal előállítható abból is az 1Hz. Korábban volt szó róla, hogy ma inkább 74HCT-kkel építkezik az ember, ha már TTL logikát használ, esetleg beleférhet egy 74HC4060 ![]()
Közben utánanéztem, mert gyanús volt, hogy rosszul emlékszem, és valóban: a 4060 csak 16384-es osztást tud (14 bit), tehát az 1Hz-hez még egy kettes osztás kell valahonnan az 1Hz-hez.
(Esetleg az órák tizeseinek nem használt 1 bites része, de az nem biztos, hogy jó ötlet a 24-nél nullázás miatt, azt át kellene gondolni.) ![]() ![]() Üdv! Attól, hogy nem írogatok, még agyalok a digitális órán... Legújabb ötletem: reprodukálni kellen e Vicsys 'BigClock' névrhallgató óráját, logikai ic-kből. Az ötelt: meglesz a 6 db számláló, ezek szépen számolnak az 1/60-ad Hz-re leosztott órajelre, és lesz egy dekóder, ami hajtja a kijelzőt. Csak valahogy meg kelle oldani a számlálók kapcsolgatását a dekóderre. Az ötlet: egyszerűen, 4 tranzisztort vezérel valamilyen számláló, úgy, hogy ha végigér a számjegyeken, akkor tart 2-3mp szünetet (pont, mint a BigClock-nál). Szerintetek megvalósítható? Off: már ezerféle ttl/cmos-ic-s órakapcsolás kavarog a gondolataimban, valahonnan kéne szerezni olcsón egy nagy halom 74HC390-est, meg jó sok BCD/decimális dekódert. Esetleg valahonnan lehetne ilyet kitermelni??? Vagy valahonnan semple-ként rendelni párat (persze nem mindent, csak 1-2-t, annyival is kevesebb...). SAjna a Texasnál már nincs Free Sample....
A TTL IC-k kitermelésére javaslom a MÉH telepeken fellelhető roncs panelokat. Anno ruszki szgép panelokat szedtem szét és kismillió TTL volt bennük. Többek közt a hőn áhított 74141 is!
![]()
Az ick kimenetét nem kötheted ugyanannak a dekódernek a bemenetére mert "összevesznek " csak egy 4-1 (2 *74hc153 ) multiplexeren keresztül (bemenetek egy egy számjegy kimenetei, kimenete a dekodoló bemenete) Ha a számjegyek között szünetet is akarsz tartani akkor a 8 bemenetű a nyerő (minden második üres) A tranzisztoros változatot lerajzolod? (lehet csak én bonyolítom túl?)
az a tranzisztoros dolog amire gondoltam, egy beteg ötlet volt, teljesen marhaság...
![]() ![]()
Egy válalkozó szellemű embert keresek aki csinálna nekem egy sopperóra szerkezetett egy nagy kijelzővel. További részleteket majd e-mail en vagy msnen.
A kölcségeket válalom. Ha tudsz segíteni akkor elérsz e-mail en. sz.gabor222@vipmail.hu
Ezt talán az apróhirdetésbe kellene feladni, nem?
Talán nem olyan "nagy" kijelzővel, de a hétvégén építettem egy órát (a programja még most alakulgat, de már működőképes).
A fényképeken lehet, hogy nem látszanak az arányok, ezért írom, hogy a vezérlés egy 10x10mm-es, 64 lábú PIC, a kijelző pedig egy 18mm számjegymagasságú, teljesen általános 3.5 digites kijelző. A 3.5 digit miatt csak 12 órás kijelzést tudok megvalósítani és egy jellel (jelenleg a háromszöggel) jelezni a délutánt. A képekhez képest annyi változás történt még, hogy bekerült a kijelző alatti helyekre a három nyomógomb és a 32768Hz-es kvarc is, amiről jár az óra, valamint egy 3db AA elemet befogadó elemtartóról kapja a tápellátást. Az áramfelvétele hihetetlenül alacsony, 3V-ról 6uA körüli, 4.5V-ról 8-9uA-t mértem. Egy garnitúra elem elvileg évekig kitart ilyen fogyasztás mellett. Bővebben: Link
Merész! Nagyon szép munka és nagyon dícséretes kivitelezés!
![]()
Nnna, nagysokára sikerült guberálnom egy órából belsőségeket
![]()
Fúj, ez undorító!
![]() ![]() A hülyeséget félretéve nagyon tetszik, állam leesett mikor megláttam!!! Elképeszően profi munka... Vajon nekem hány évig kell még gyakorolnom, hogy ilyeneket tudjak csinálni???? ![]()
Gondolom a tekercs két vége egy egy kimenet (1mp egyik magas 2.mp másik magas ) ha van rajta valami testre utaló jel (csavar alatt test szokott lenni,kicsit nagyobb egybefüggö fólia,kvarc szokott még testre csatlakozni két kondin keresztül...),akkor az test a maradék meg a táp. Ha ez kevés talán egy fénykép segítene róla.(esetleg a felhasználási helyből kikövetkeztethető.)Ha kis áramot adsz neki szerintem nem megy tönkre semilyen rövid idejű bekötésre (azért ha lehet ezt ne használd ki) ,ha relatíve nagy áramot fogyaszt azonnal kikapcs (max1-2 mA)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |