Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Knight Rider, oda-vissza futófény
Lapozás: OK   8 / 13
(#) szabi83 válasza Blint hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

egy próbát megér, ledekkel párhuzamossan 1-1 elko
10uf pl :miaz:
(#) Mickey5 hozzászólása Okt 3, 2007 /

Kösz a villámgyors választ ! Közben én is megtaláltam ITT a Hobbi Elektronika rajzát, ami állítólag pont ezt tudja. Ha lesz időm, megépítem, de úgy látom, kell még 1-2 alkatrész is hozzá, ami nincs itthon.
(#) zuzopeti hozzászólása Jan 27, 2008 /

sziasztok!én ezt az efektet 16F84A-sal csinaltam meg 8LEDdel 4Aporton 4 Bporton,nem forgatással hanem sima bcf...bsf -fel,ami igy eleg sok soros lett,dehat ez volt a feladat a suliban.az lenne a kerdesem h hogyan tudom megvalositani h egy nyomógombot kotok az RB4re és ha lenyomom elindul a progi ha lenyomom mégegyszer akkor pedig megáll és ujra várja a kovetkezo megnyomást,ami utan elorol fut a villogas?!?valahova tesztelést kell beiktatni de nemtudom h hogyan lehet megoldani h állandoan a villogas mellet figyelje h meg-e lett nyomva!kérlek segítsetek !elore is koszonom!
(#) potyo válasza zuzopeti hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Pl. a léptetést timerrel oldod meg, és a gombnyomás pedig a timer megszakítás engedélyező bitjét kapcsolja ki-be.
(#) littlejoe hozzászólása Ápr 6, 2008 /

Sziasztok!
Ha még valaki figyeli ezt a topikot,akkor szeretnék segitséget kérni.Találtam a neten egy knight rider kapcsolási rajzot amit meg is épitettem de sajnos nem müködik.Lehet hogy hibás a rajz? Plussz a megépitésnél nem hct tipusú ic-ket hanem sn74S138AN,74191, és 74132N tipusokat raktam bele,ez lehet probléma?A rajzon az egyik 138-as ic 4-es lába testre és a másik ic-re is rá van kötve.Ez igy gondolom nem jó ezért a 4 láb helyett a 6-os lábat kötöttem a 191-es ic -hez.A nyáktervezésnél a 132-es ic nem használt kapuját sehova nem kötöttem be.A hibajelenség:csak egy led világit,ki-be kapcsolgatással a fele ledsor felvillan.Mi lehet a baj? http://www.attiny.com/knightrider.htm

kitt16led.JPG

(#) pbalazs válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Így próbáld meg:
(#) _JANI_ válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Nekem úgy tűnil mintha csak egy példa lenne ez a "vázlat", a mikrokontrollerek mellé...
Eddig nem sikerült leszimulálni a kapcsolást.
De még nem adtam fel.

Szerintem nem az alkatrészekkel lesz a gond, hanem a rajz van elnagyolva.
A pontos megépítéshez a leírást is át kell gondolni...
(#) littlejoe válasza pbalazs hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Köszi a rajzot!
Ki fogom próbálni a változtatásokat és megirom az eredményt.Az ic tipusok jók lesznek?
(#) szilva válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

A sima 132N nem biztos, hogy a 33k-val be fog rezegni, oda illene tényleg HCT-set tenni. Esetleg le lehet a 33k-t csökkenteni legalább a tizedére a sima 132-höz, ehhez a kondenzátort a tízszeresére kell növelni, hogy a frekvencia ne (nagyon) változzon.

A többi módosításnak most nem néztem hirtelen utána, de a legelső feladat az oszcillátor beindítása!
(#) littlejoe hozzászólása Ápr 9, 2008 /

Szilva hozzászólására hallgatva megnéztem az oszcillátor müködését.Nem megy!Led +előtét ellenállással mérve a test és az sn132 3-as lába között nem villog,nem világit.Probáltam a 33k-ellenállás helyett 4,7k-val majd a felével a kondit is cserélgettem nagyobbra de semmi eredmény.Vegyek hct-s 132-est?
(#) szilva válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Szerintem sima TTL IC esetén simán le lehet menni 1k alá, én 330 ohm-okra emlékszem még régről, hogy olyasmi értékű visszacsatolással mentek ezek az oszcik. Merthogy mennie kellene, ha az IC jó. A HCT-s mindenképpen gazdaságosabb megoldás lenne, de egy próbát még talán megér a kisebb visszacsatolás megoróbálása is.

Félsiker!
Az oszcillátor beindult 250 ohm 200 mikrofarad párositással.A fele ledsor fut igaz csak egyirányba.Most következik pbalázs átkötéseinek megvalósitása.
(#) _JANI_ válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Némi játszadozás után elkészült egy leszimulálható változat. Lásd mellék...

Az oszcillátort csak nem akarta megenni az EWB.
De a kapcsolás "lelke" üzemképes lett a szimuláció szerint, valamint a kezdő ledet is belehet állítani, (bár azt most direktre kötöttem). Az oscillátorról csak annyit, hogy az RC értéke határozza meg a rezgés frekiját. Minnél nagyobb ezek értéke, annál alacsonyabb lesz a kimeneti freki, azaz lassab lesz a ledek léptetése. Keress rá az "RC oszcillátor Schmitt-triggerrel", S eltudodmajd indítamni a kapcsolást, a megfelelő módósítás után.

Sok siket hozzá!

Működik!
Köszönöm mindenkinek a segitséget.Felteszek egy videót a müködésről. Sajnos a ledek elhelyezése rossz lett a nyákon ,rossz a sorrend de igy is müködik.
Majd lehet hogy tervezek egy új nyákot hozzá.
Következő project:Knight rider hang felvétele isd 1416-os IC-vel.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Tapasztalat:

A 74191-es BEÍRÓ lábára egy "RESET" jelet kellet küldeni, hogy a számolás elindulhasson. Valamint IGY, belehet állítani az ABCD bemenetein a kezdő LED prozícíóját.

A két 74138-as DEMUX 6. (G1) lábán kellett engedélyezni...
Az egyik IC 6-os bemenetét invertálni kell, hogy a megfelelő lépészám elérése után a vezérlés, a másik IC-t engedélyezhesse, s igy lefuthasson a teljes ciklus.

Ha a futás vagy az irányváltás nem megy, akkor lehet, hogy az RS-tároló (4. és 10.) bemeneteit kell felcserélni.
Ez is egy lehetséges hibaforrás. A mellékelt rajzomon a pontos lábszámozást nem követtem. De szerintem littlejoe, össze tudod fésülni a kapcsolásokat. (Főleg ha az elvet megérted...)

A szimuláció az EWB5.12 -es verzióval készült. Ha kell a munkafájl, akkor szívesen közkincsé teszem.

Egyenlőre ennyi... [off] Látom közben + oldódott.

Igy kicsit másképp mutat mint a szimulációban
(#) littlejoe válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

A pbalázs féle rajz alapján müködik az áramkör kivéve a flip-flop kört,ott maradt az eredeti bekötés.

ok. [off] Ha egyszer nagyon ráérek, próbakapcsoláson azt(-is) össze fogon dobni. :yes:
(#) _JANI_ válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

(#) pbalazs válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Most akkor jó, amit rajzoltam, vagy nem? Csak szimulátorban és/vagy élőben is/sem megy? Én nem próbáltam sehogyan, csak agyaltam.

Az oszcillátort én nem is néztem. Oda én Schmitt-triggeres kaput tennék, pl. 74HCT132.
Ja, most nézem, hogy az van ott.
(#) littlejoe válasza pbalazs hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

A kiegészitésed müködik, felraktam egy videót a cuccról.Egyedül a flip-flopot nem kötöttem át.Az oszcillátor kisebb ellenállás-nagyobb kondival működik,gondolom mert az ic nem "c-mos" csak sima.
(#) _JANI_ válasza pbalazs hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

Szia!
JÓ lett az elgondolásod!!! S élőben is üzemképes. Lásd: knightrider.AVI

( Csak az adatlapot kellett nekem is alaposabban át tanulmányozni, hogy +értsem a lényeget...
Ha a te rajzoddal kezdek akkor hamarabb ment volna a szimulációm is. )
(#) Balu002 hozzászólása Feb 6, 2009 /

Helló!
Találtam az oldalon egy K.I.T.T kapcsolást (http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/knight_rider.html), és azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehetne átalakítani 6V-osra, mert sajna még nemigen értek az áramkörök tervezéséhez. Még csak tanulgatom.
(#) _JANI_ válasza Balu002 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Mivel CMOS IC-kkel lett elkészítve a kapcsolás,
ezért az 5-15V-os tartományban üzemképes.

Egyetlen egy dolgon kell változtatni!
Az R11 értékét kell lecsökkenteni 4.7K-ról 1K-ra!
Ezt is csak azért, hogy a kontrol LED-ek kicsit erősebben világíthassanak 6V-nál.
(#) Balu002 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Köszi!
(#) magnusz hozzászólása Feb 19, 2009 /

Ez a 6 LED-es futófény eredetileg 3V-ra van tervezve, azzal szépen működik is.
Milyen változtatások kellenek ha 12 vagy 15 V a tápfeszültség?
http://www.bsselektronika.hu/bss/index.php?id=214
(#) brezinajanika hozzászólása Feb 19, 2009 /

beiktatsz 1 7833-at
(#) magnusz válasza brezinajanika hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

az ellenállás és kondenzátor értékek módosításával nem lehet megoldani?
(#) aderka válasza magnusz hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Esetleg feszültség osztóval. De helyedben betennék, egy 7805-ös stabil IC-t és sorba kötve 2 ellenállást, egy 3k, és egy 2k-sat. a 3k,ra kösd rá az áramkört. De mondjuk lehet a terheléstől leesik majd. Egy próbát megér.

üdv: aderka
(#) proli007 válasza magnusz hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Hello!
Nem kell semmit tenni, csak a Led-ek katódját, nem közvetlenül kell a GND-re kötni, hanem egy 470ohm-os ellenálláson keresztül.
Ja, és egy 10..100µF-os kondi sem ártana a tápra kötve.
üdv! proli007
Következő: »»   8 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem