Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap javítása

Témaindító: csiperke, idő: Okt 25, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 38
(#) pjg válasza hpe74 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Szoftveresen van megoldva.
(#) Dino71 válasza hpe74 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Passz. Én csak ilyennel találkoztam. És mire jó az hogy nincsen benne?
(#) hpe74 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Igen de erre én is gondoltam, de azt a pic feldolgozásakor valahonnét a jelet kapnia kell hogy a pic reagáljon. És küldje az infót a annak az egységnek hogy most lekapcs következik.
(#) pjg válasza Dino71 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Indukciós hevítő, kovácstűzhely helyett.
(#) pjg válasza hpe74 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Az indukciós tekercs áramát és feszültségét figyeli.
(#) kadarist válasza hpe74 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Már bocsi, de az indukciós főzőlapban inverter van, általában IGBT-s szaggatóval, ahol a terhelés a tekercsen keresztül kapcsolódó fémtárgy.
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 23, 2017

A "free energy" elkalandozásokat kivettem.

(T)
(#) lolah hozzászólása Máj 24, 2017 /

Szevasztok!
Az elektronika tőlem elég messze áll ! GO PROLINE indukciós főzőlapról van szó ! Tavaly meghibásodott, össze-vissza kapcsolgatott, eltettem és most elővéve már be sem lehet kapcsolni ! Tudnátok segíteni?
(#) pjg válasza lolah hozzászólására (») Máj 24, 2017 /

Idézet:
„Az elektronika tőlem elég messze áll !”

Neked szerelőre van szükséged.
(#) lolah válasza pjg hozzászólására (») Máj 24, 2017 /

Szerelő ismerősöm nincsen sajnos aki hozzá merne nyúlni ! Amúgy a villanyszerelésben benne vagyok, eligazodok benne, de a nyáklemezre forrasztott kütyükhöz nem merek hozzá nyúlni, mert azokat tényleg nem ismerem . Csak annyit szeretnék tudni, mi lehet a baj? Behatárolni, hátha megértem !
(#) Sebi válasza lolah hozzászólására (») Máj 24, 2017 /

Én azt mondom ne kockáztass! (Lassan 50 éve foglalkozom elektronikával, de egy ilyen készülék nekem is feladja a leckét - főleg kapcs.rajz nélkül...)
Egy jelentéktelennek tűnő beavatkozás a drága félvezető(k) azonnali halálához vezet, nyitott készüléknél még a szemedet is kockáztatod a bekapcsoláskor. (Igen gyakran szétveti a tranzisztor a tokozását erős hanghatás kíséretében!)
A teljes sötétség a logikai egység tápellátásának hiánya lehet, de ha nem vagy jártas az elektronikus készülékek javításában, hiába is mondanánk mit és hogyan...
(#) lolah válasza Sebi hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Köszönöm az infót, amúgy én is veled egy korú lehetek csak én gépész szakmában ! Azt meg tudnád mondani, hogy érdemes elvinni javítani vagy újat vegyek inkább? Ezt meg felajánljam ingyen a szerelőknek?
(#) Sebi válasza lolah hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Ez döntően pénz kérdés...
Ha egy beépített és/vagy drágább - készülékről van szó, akkor érdemes árajánlatot kérni, lehetőség szerint a "márka"szerviztől, mert ők már találkoztak a konkrét típussal, rendelkeznek alkatrész készlettel.
Ha valami olcsób 6..12ezer Ft-os egylapos motyóról van szó, akkor nem sok értelme van a szervizt kérdezni, még ha létezik is. Az ilyen készülék javítása elektronikai szempontból egyszerűbb és a meghibásodásuk is ritkább (az együtemű munkatekercs-meghajtás kevésbé hajlamos a durranásra, szemben az ellenüteműekkel. Tapasztalat...)
Van olyan étterem, ahol - tanácsomra - a csaknem milliós négylapos helyett vettek 10db 8000Ftos egylapost. 5 év után 3db még a szekrényben van...
(#) lolah válasza Sebi hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Rendben, köszönöm a hozzászólásod, érdekesen fejtegetted a lényeget !
(#) csabexx hozzászólása Jún 1, 2017 1 /

Sziasztok. Segítségetek szeretném kérni (amit viszonozok anyagiakkal is) egy indukciós főzőlap javításával kapcsolatban és egyben némi tanulási lehetőség is rejlik részemre ugyebár, de erről személyesen részletesebben. Nos a főzőlap története érdekes,nem voltam jelen, csak a javításban segítek. (az elektronika kezdő szinten áll közel hozzám, hisz alkatrész mérésben nem vagyok annyira otthon. Az én világom a soft és hardware meg ilyen kis egyszerűbb elektro bütykölések ) A főzőlap konkrétan ez a típus és az volt, hogy az egyik része elvileg nem működött és a villanyszerelő ismerősöm kiment megjavítani, de felfedezte, hogy a 3 fázisnak a bemeneténél lévő 3 db olvadó hőbiztosíték el van robbanva és ő azt gondolta, hogy ez talán csak bizti hiba és a biztosítékokat áthídalva egy kis teljesítményű 125 C hőbiztivel az történt, hogy kiégtek azok is. Utána már nem tudott mit kezdeni vele és megkért nézzek rá. Szétkaptam nyák szintre és a helyzet az, hogy van egy betáp vezérlő vagy átalakító nyák és van 2 különálló, de egyforma nyák amin vannak a vég ibgt tranyók is és az elektronika vezérlése ugyebár. Akár személyesen is taliznék, ha valaki segítene az alkatrészek kimérésében. Látszatra semmi sérülés nem fedezhető fel, de ugye az elektronikában a látszat sokszor csal Bedobok linkeket fotókkal a tápvezérlő illetve főpanelról is. Mindkét panel erről a kis nyákról kapja a betápot, egyik része működik, szóval lehetne "másolni" alkatrész mérésnél a jó panelről. Linkek: Vezérlőpanel és a Táppanel. Táppanel fontosabb lenne, mert ha az életre kelne, akkor egyik oldala már működne is. Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget és priviben is írhattok bátran
(#) Sebi válasza csabexx hozzászólására (») Jún 7, 2017 / 1

Nemrég volt a kezemben egy ilyen, abban a hűtőborda alől kikandikálő sárga kondenzátor volt szétrobbanva, a tőle balra lévő másik pedig már készült rá púposodással.
Az a véleményem, hogy ez a típus nem való ide, illetve a ráírt adatokat nem hiszem el (ebben a méretben 1600VDC és 1000V 50kHz-en!) Az a baj, hogy még ezt sem egyszerű beszerezni, a nagyobb méretű pedig nem fér oda...
Mindenesetre itt egy rajz, a hibakeresést könnyítendő.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
(#) csabexx válasza Sebi hozzászólására (») Jún 7, 2017 /

Szia,
Nagyon szépen köszönöm a válaszod és a rajzot is ami sokat segít. Hát 1600 VDC egy akkora műtyűrben valóban hihetetlen Végül az van, hogy nem kérik a 2ik oldal javítását, elég ha működik az egyik, így a javítás lecsökken a táppanelre. Beszereztem egy esr mérőt, (dobtam be fotót róla) de nem tudom használni, vagyis lehet én vagyok hülye hozzá.
Incircuit mérésnél ha bedugom a mérő vezetékeket, akkor a műszer nem mutat semmilyen értéket, viszont a 2 rövid csipeszessel lehet mérni...
Az mkp kondikat szeretném mérni kiforrasztás nélkül, hisz 6 db van belőle Ha ismered a műszert leírnád légyszi pár lépésben a helyes sorrendet? Előre is köszi.

esr.jpg

(#) vargaf válasza csabexx hozzászólására (») Jún 8, 2017 /

Az ESR mérés és a műszer teljes leírása megtalálható az oldalon:
LCM3
(#) VIM hozzászólása Jún 8, 2017 /

Sziasztok! Egy Tefal IH7000 főzőlappal volna olyan gond, hogy teljesen leállt a működése és totál zárlat van, mert az üveg biztosítékot is "kilőtte". Azt már persze nem tudni, hogy milyen érték is volt eredetileg. Hol kellene keresnem a hiba okát?
(#) csabexx válasza vargaf hozzászólására (») Jún 8, 2017 /

Köszönöm szépen. Kissé elhamarkodottan kérdeztem, körül kellett volna néznem előtte
(#) csabexx válasza VIM hozzászólására (») Jún 9, 2017 /

Sebi segítségével sikerült kiméregetni és ellenőrizni az általam bevállalt indukciós főzőlap nyákját.
A ludas a 3 fázisú diódahíd volt nálam (ugye ő van közvetlen a betápok után), illetve 2 db. IGBT.
Nálad egyszerűbb, mivel nem 3 fázis és ugye nem 7000W Betáp vonalon indulnék el és méregetném végig az alkatrészeket, no meg egy rajz nem ártana (üveg biztosíték értékére is fény derülne), viszont azt nem találtam
(#) jano65 hozzászólása Júl 9, 2017 / 2

Egy Electrolux EHH6340FXK (4 lapos) főzőlapot javitottam, ami előbb szórványos, majd massziv E9 hibaüzenetet adott. A legjobb, amit erre találtam a 'vezérlő hiba' volt, amivel önmagában semmire sem mentem. Perifériákat, IGBT-ket ellenőriztem, semmi nyilvánvaló gond. A rendszertáp elkóit kicseréltem, de nem javult meg. A vezérlő panelen 2-3 helyen gyufafejnyi nagyságban a lakk felmaródott, amiket valami trutyi okozott de olyan helyeken, ahová kivülről nem volt képes szenny bejutni. Ezeket letakaritottam, de alattuk az enyhe korrózión túl nem volt érdemi probléma.
Kinomban raktam egy 10 mikrós elkót a vezérlő panel 5 V-os betápjára, semmi. Illetve ezek után a rendszer szórványosan beindult, de továbbra is jöttek elő a hibaüzenetek (később már E12). Végül úgy tűnik a paneleket összekötő 3 eres LIN (?) kábel csatlakozójának lazasága volt a bűnös. Kontakt spray, érintkező feszegetés és tadám; a főzőlap második hete megy
Doksi keresés közben találtam ezt az angol nyelvű leirást, amiben az ismertetett áramkör nagyon hasonlit az Electrolux-ban lévőhöz. Az 'alapok' rész is hasznos lehet esetleg.
(#) botigta hozzászólása Szept 10, 2017 /

Üdv,
Bár úgy látom, itt nem nagyon érkezik mostanság válasz, azért ideírom bánatom:
Electrolux félindukciós lap, először csak több havonta, aztán egyre gyakrabban írt E6 hibakódot, mostmár szinte mindig. 10-20 perc nyomkodás, kínlódás után talán ha egyszer-egyszer elindul. Kezelésiben nincs benne az E6. Találtam, Electrolux Service Manual-t, abban az E6 indukciósmodul hibát jelent. Nem vagyok szakember, ezért kérdezném: van esély rá, hogy ez javítható, érdemes elektronikai szakemberhez fordulni? (nyilván márkaszervízbe nemvinném, mert ott csak a csere szót ismerik aranyárban)
(#) uniman válasza botigta hozzászólására (») Szept 10, 2017 / 1

Talán van...persze, a pontos típus megadása nélkül kevésbé.
A belsejének fotójának csatolásával...is növekedhetne az esély.
(Persze bizonyára, ha most úgy-ahogy működik még nem akarod most szétszedni...pedig előbb-utóbb muszáj lesz.)
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
(#) botigta válasza uniman hozzászólására (») Szept 10, 2017 /

Köszönöm a gyors reagálást. Bontom, fotózom...
(#) botigta hozzászólása Szept 10, 2017 /

Íme :
(#) Dempsey hozzászólása Szept 13, 2017 /

Sziasztok!
Van egy Silvercrest SIKP 2000 C1 típusú indukciós főzőlapom. Az a probléma vele, hogy mikor bekapcsolom és felveszem 200W-ra a teljesítményt nem indul el a ventilátor és tovább növelve a teljesítményt egy idő után letilt a gép E2 hibára. A hibát ki tudom küszöbölni úgy hogy a GND-t rákötöm fixen a ventilátorra és akkor ha bedugom a konnektorba már megy is,de szeretném rendesen megcsinálni. Eredetileg a mikrovezérlő kapcsolná egy tranyón keresztül. Az lenne a kérdésem hogy milyen bemenetet várhat a mikrovezérlő ahhoz hogy elindítsa a ventilátort automatán?
(#) botigta válasza uniman hozzászólására (») Szept 13, 2017 /

Hát úgy látszik felesleges volt kapkodnom, nincs segítség...
(#) Auth Zsigmond válasza botigta hozzászólására (») Szept 14, 2017 / 1

Itt a világ vége! Eltelt egy és negyed óra, és a világon senki sem rohant az esti pihenése helyett, hogy megválaszolja a kérdésed. Borzasztó! Bizony, nem mindenki olyan kapkodó, mint te,
és talán nem is olyan türelmetlen.
Mégis, hogy gondolod? A Fórum tagjai nem főállásban, napi 24 órában ülnek a gép előtt...
(#) uniman válasza botigta hozzászólására (») Szept 14, 2017 /

A "típus megadás"-t úgy gondoltam, hogy leírod...és nem a fotódról kell böngészni.
Meg, ha már megtaláltad hozzá a "Electrolux Service Manual"...annak linkjét sem kéne titkolni.
Talán a kondenzátorokat kellene megvizsgálni...
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2017
Következő: »»   18 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem