Fórum témák
» Több friss téma |
Két végfokod van-mármint ssztereo- és mind a kettő ugyanezt csinálja?
A T1-T2-T3 körül mnden rendben van? Ha a terhelőellenállás csökkenésénél jobban kijön ahiba lehet hogy a túláramvédök munkapontja nem jó. Én ezt a kapcsolást használom 8 éve..(Urbán pityuban már sokat csalódtam, volt olyan hogy 330pF-os kondi helyett 33 volt a csomagban, aki nem figyel, beépíti oszt jónapot!
A "beta22" erőlködőben van pár ilyesmi.
Ott ezt írják: "All CRDs: 1N5291, J503, or J201" Current regulator diode 0.56mA 1N5291 beta22
a fóliaraj fekete fehérben lemaradt...
ja és áttervezhetitek 2n3773-ra is.Az komolyabb tranyó.
HIBÁS a rajz és a nyák is, a 47Ohm-nak a 3uH-s tekercs UTÁN kell csatlakoznia!
Így az erősítő hibakiegyenlítő hídja egyátalán nem fog működni!!!
Szevasz hapro!A tapegysegemben ket trafot hasznalok,megpedig mindketo 350W-os,az egyeniranyito hidaim pedig 35A-esek 400V-ra,a puferkondiaim pedig 10000mikrosak 63V-ra,es 6 darab van beloluk.Terheletlenul leadja a +55.2V-ot,a masik oldalban pedig leadja a -56.1V-ot,de ez valtozo,van olyan hogy majdnem egyforma mindket oldalon.Most nem tudom hogy ez is befolyasolhatja az erosito mukodeset is hogy van egy par tized elteres a ket fesz kozot??.Az MJE 340-es tranyo biztos jo mert nem igaz hogy mind a harom Quadom ugyanazt a torzitast csinalja,mivelhogy harom darabot epitetem es mindegyik recsegose teszi a kozepet,de csak egy erosebb kozepnel.A 330pikos es a 120pikos kondik jok az tuti mert minden alkatreszt leszoktam merni mielot beultetem a panelbe,ugyhogy azok tut hogy jok.A T10-es bazis kollektor kozi kondenzatorat is varialtam de semmi 1nanofaradtol 4.7nanoig,de semmi ugyanaz a jelenseg.En egyre gyanakszok,megpedig a tekercselt ellenalasaimra!,mivelhogy azok allitolag 0.091-ohmosak,es ebbe a 200W-os valtozatba 0.1-ohmosak kellenek.Namost az a kerdesem hogy ezek az ellenalasok is befolyasolhatjak az erosito torzitasait,vagy e miat is torzithasa a kozephangokat?.Ja a diodak helyes polaritasal vanak bekotve.Koszi a valaszokat elore is!!
![]()
Ja es szkopom sajna nincsen meg,vagyis hogy helyasbitsek most csinalok egyet,csak a nagy tesztelgetesbe zarlatos ledt a trafoba az egyik tekercsem,es ujra kell tekerjem,de ez mar nem ide tartozik.Ugyhogy sajna nem tudom lemerni a tapegysegen hogy jo a jelalak vagy sem.
![]()
Hello!Kiprobaltam anelkul is hogy a T10-es bazisa kollektora koze nem teszem be a kondit,de akor sincs semmi valtozas,egyepkent semmi valtozast nem vedtem eszre ha ot van vagy ha nincs ot.Maskulonben tudom hogy a gerjedest szunteti meg,csak abba az esetbe kell beepiteni ha a vegtranyok betaja eleri a 100-at,akor kell becinezni,csak en betetem ha mar Urbanba odatete,de maskulonben nem ront semmit a hangzasan,legalabis nem vedtem eszre.A T9-esre nem is tedtem kondit,hisz nincs is a rajzon sem semifele kondi,akor miert tetem volna??.A T2-es tranyo bazisan pedig 1nanos kondi van ugy ahogy a rajzon.Nem szoktam elterni a rajz megadot ertekeitol ,hanem betartom a megadot ertekeket!!,es fix ertekueket teszek bele mindeg,ugyhogy ott nincs gubanc.Csakis a tekercselt ellenalasokra gyanakszok,szerintem az lehet vele a gubanc,na de mindegy rendeltem 0.1-ohmosokat,es ha lejon belerakom oket es meglasuk hogy akor is csinalja az eszet az erolkodom.
Itt egy kep az egyik erositopanelomrol,itt latszik jol a tekercselt 0.091-ohmos ellenalasok.
Jo en tudom hogy a gyariban is igy van,csak en nem vagyok biztos benne hogy az en ellenalasaim annyi ertekuek amenyi kellene hogy legyen.Hogy lehetne lemerni?
Hello!
én most kezdtem erősítőkkel foglalkozni,és arra gondoltam egy ilyen q405-ös pont jó volna kezdésnek. mennyibe kerülnek egy ilyenhez az alkatrészek? szeretném ha tudna 200w-ot azt lehet? tudtok kapcsolási rajzot küldeni? esetleg nyákot?
Helló!
Köszi!Utána nézek majd a dolgoknak! ![]() Csonty ![]()
Helló!
Mellékelem a 200W-os quad rajzát!Egyébként nézz körül a fórumon mert témázgattak róla!És ez csak 4Ohmon ad le 200W-ot, 8-hoz már be kell tenni még egy pár MJ15003-at, asszem!De majd az okosabbak megmondják! ![]() Az ára az nem lesz olcsó! Maga az ellenállások, kondik, kis tranzisztorok... nem drága, de az MJ 15003 az már kicsit nagyobb tétel (500-700Ft neten). Ja és a trafó is ott van. Ha tekercselteted akkor olyan 10 000-20 000Ft között van! De nem akarlak elkeseríteni szóval inkább néz körül neten!!!! Jó építgetést! Csonty
mondjuk 69 oldalt nem szivesen olvasok át-már csak az internet lassúsága miatt sem.
egyébként kell még ehhez valami "utótag" vagy így magában működőképes?
![]()
amúgy ehhez valami speckó ellenállások kellenek vagy jó a normális is? trafo nélkül mit jelent a nem olcsó 8-9-10000?
![]()
A magasak egyaltalan nem torzitanak csak a kozepek,csak az az erdekes az egeszben hogy csak egy eloadotol egy szamnal mikor beut egy magasab kozep akor csinalja azt a bizonyos recsegest.De nem az eloadonak a szamja torzit,mert van ithol egy 4szer 120W-os erositom es azal is kiprobaltam de azzal nem torzit be a kozephang.Ez nagyon furcsa es erdekes.
vajon azt a csomagot amit az urban elektronika árul érdemes megvenni? (quad405/200w) próbálta már valaki?
Szia!
most hogy olvastam ezt a hozzászólásodat eszembe jutott, hogy nálam itthon van több végfok, és egy hangfal, vannak zenék, amik ezzel a végfokkkal adott zenerésznél torzítanak, és a másikkal meg tök jól szól...minőség különbség a végfokok között. És a hangszóró is már használtas. szóval ezzel csak azt akarom mondai, hogy lehet a hangszóróba keresendő a hiba és nem pedig a végfokban!
Szia!
Egyébként életem első végfoka nekem is egy QUAD405 volt, csak egy olyan megviselt változat hiányos alaktrészekkel, és hibás nyákkal. Elsőnek volt kihívás vele rendesen... Néhány hét és egy csomó alkatrész és máris működőképes lett. Azóta egy aktív mélyláda hangszóróját izgatja felettébb
Üdv!
érdemes vele dolgozni? Te hol vetted az alkatrészerket? lomex? ![]() magában is működik vagy kellenek még elé, mögé valami áramkörök(gondolom utána biztos nem- VÉGfok)?
Érdemes-e...?
Ezt neked kell eldönteni. Nekem akkor érdemes volt vele dolgozni, mert élvezetből csináltam. Alkatrészeket baján vettem, mert akkor még ott laktam. És mit jelent neked az hogy kell-e elé valami? előfok? mert az nem kell, vonalszintű jelről tökéletesen működik. 0,775mV. Mélyládához nekem viszont kellett elé egy aktív hangváltó. Mögé meg raktam egy hangfal védelmet, amennyire ez mögének számít. Ha építesz QUAD-ot mindenképp javaslok egy valamilyen védelem építését is, mert a hangszóróidat tönkre vághatja egy meghibásodás. Ha az "elé"-be még neked bele tartozik a tápegység akkor az is kell hozzá, mert anélkül magában nem fog menni hiába a híres QUAD 405 a neve akkóse megy aza nyüves. Ha 405-1-et építesz akkor oldalanként min150W trafó max2X36V trafó szekunder fesz. Ha sztereot akkor minimum 300W ugyanilyen fesz értékek mellett. Egyenirányításnak bármilyen néhány amperes és minimum 100Voltos GRAETZ megteszi, és minnél több puffer kondi, meg nem árt mondjuk egy egy 100nF-os kerámi vagy MKT kondi párhuzamosan a pufferekkel.
Hello!szerintem a hangfaljaimal nincsen semmi gond,mert ha mondjuk meglene sulve a kozepem,vagy a szures a hangfalba,akor mindket erositonel csinalta volna azt a recsegest.A hangfaljaim 8ohmosak,namost ha egy hangfalt teszek ra akor 8ohmal terhelem le az erositot ,es a recseges nagyon ritkan haladszik ennel a terhelesnel,es nem is halhato olyan hagerovel,de ha parhuzamosan rakotom a masik hangfalomat is,ami ugyancsak 8ohmos,akor lesz leterhelve az erosito 4ohmal,mivelhogy a 200W-os valtozatnak +-55V-on ennyire kell leterhelni a kimenetelet.Ebol azt akarom kihozni hogy miert torzitsa joban a kozepet ha 4ohmon van,es miert kevesbe ha 8ohmal van leterhelve
![]() ![]()
Nézd meg a beépített alkatrészeid adatlapjait, melyik mekkora hőmérsékleten tud még biztonsággal üzemelni. Általában a teljesítmény tranzisztorok 70 fokot símán ki kell bírjanak! Sőt.
De nézd meg milyen alkatrészeket használsz és azok adatlapjából keresd ki mit tud.
Megnezem!Kossz!
király köszi, mondjuk nekem azt mondták kezdjem ic-sel, mennyire hihetek nekik? nyákgyártásban jó vagyok terv meg van a pdf-ben tehát azzal nem lehet baj.
egy ic-st kicsit mondjuk méltóságon alulinak érzek azzal a 3 ellenállással meg 2 elkóval. igen az előerősítőre gondoltam de biztos az a 0,775mV nem 0,775V vagy 775mV? nekem ez kihívásnak tűnik így szimpatikus. ![]()
Igen-igen azt elírtam....775mV és nem 0,775mV
Idézet: „nem 0,775V vagy 775mV?” De igen, csak hapro kollega elírta véletlenül. Idézet: „azt mondták kezdjem ic-sel, mennyire hihetek nekik?” Ha szereted a kihívásokat, akkor ugorj neki egyből a Quad-405 -nek ![]() Életem első tranyós erősítője (összességében a második, előtte csak egy ic-s volt) is ez a bizonyos volt. Azóta már több Quadot is megépítettem, szerintem mindenképpen érdemes. Aztán kérdeztél boltokról is: szerintem Lomex, vagy Elektrokontha ahova mindenképpen érdemes benézned, nagyon jó bolt mindkettő! És urbánról is kérdeztél: Az Urbán-féle csomagról pedig csak annyit, hogy szerintem nem biztos hogy megéri - nem az a legnagyobb baj hogy picit drágább a kelleténél - hanem az hogy cserébe még csak arra sem képesek hogy ne hamisított tranyókat rakjanak a csomagjaikba... Szerintem ez egy ennyire ismert boltnál eléggé gáz dolog. Na, remélem minden eddig feltett kérdésedre tudtam válaszolni ![]() szerk.: Ja igen, hapro már javított is, de akkor én még írtam a hsz-emet ![]()
A Q405 erzekenysege 100W/8Ohm-hoz 500mVeff, nem 0dBm (0.775V) ahogy emlitettetek
|
Bejelentkezés
Hirdetés |