Fórum témák
» Több friss téma |
Rendben de nekem nincs közösítve a tápföld a védő földel.
Ha van rá mód, ezt bogarász végig.
Bővebben: Link
Autós erősítőbe +-30Vdc és 4 ohm mellett mennyire fog fűteni várhatóan az IC? A gyári autós erősítők alu háza elég lehet 4 csatornának ? A 7293 párja jobb lehet erre a célra ?
Abban az erősítő házban amiben ±30 V-os volt a tápfeszültség teljesen mindegy milyen AB-osztályú erősítő kerül, a veszteségi hő ugyan annyi marad, ha a csatornák száma és a terhelőimpedancia nem változik.
Bölcs válasz Abban azonban nem voltam/vagyok biztos, hogy az eredeti végfok és a TDA azonos kivezérelhetőséggel bír.
Ez nem igazán érinti a melegedést, a ±30V tápfeszültségű AB-osztályú erősítő 15 Vrms kimenő feszültségnél melegszik a legjobban. 4 Ω-on ez 15*15/4=56 W-nál következik be.
Kivezérelni amúgy ennyire tudod.
Ez a melegedés hogy jön ki eben a formában?
A teljesítményfélvezetőben maradó feszültségből számoltam.
Szeretnék nálad érdeklődni. Feszegettem a potenciométer áthallási problémát. Közben kiderült hogy jelkábeltől és bemeneti potenciométertől függetlenül van jelen a túlságosan nagy áthallás. Akkor keletkezik a jelenség mikor hangszóró kerül az erősítő kimenetére. Adott kettő darab TDA7294 A és B . A végfokon nincs hangszóró B végen van. A-ra teszek hangerőt 50%-ot B nem hangosodik 0% potenciométer állással. A-ra a rögzített helyzetben kerül hangszóró és B hangszórója ekkor felhangosodik. A-ról lekerül a hangszóró és ekkor megszűnik az áthallás. A jelenség fordítva is működik. Mi okozhatja ezt és mi lehet a megoldás?
Ha van rá lehetőséged akkor próbáld meg az egyik hangszórót műterhelésre cserélni, és így is végezd el a próbát. Ha így nem jelentkezik, akkor akusztikai visszahatás áldozata vagy.
Az mit jelent? Eddig minden hangszóróval ez történt impedanciától függetlenül.
Szia! A vegfokok hogy kapnak tapfeszultseget? Felfuzve vagy "csillagpontokrol"? Sok tda-t epitettem mar de ennyire nem volt athallasos. A damping faktora sem annyira szar a tda-nak hogy ez bekovetkezzen.
Köszi! Próbáltam csillagról fűzöttről és ezek kombinációikkal is. Nem észleltem különbséget. Az alapzajt befolyásolta az átfűzés. Az áthallás megmaradt.
Olyan fílingje van mint mikor rossz egy átjátszó kábel. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Ez csak egy kósza gondolat a részemről, mert az én TDA-immal nincs ilyen baj.
Ha nincs műterhelésed, akkor az egyik hangszórót vidd át egy másik helyiségbe, és így ellenőrizd a hatás meglétét. Az akusztikus visszahatás az, amikor a membránt nem a tekercsére adott feszültség mozgatja hanem pl. egy másik hangszóró által keltett levegőmozgás. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Köszönöm a segítséget. Jelenleg 4 méter távolságra van egymástól a két hangfal. Minimális hangerőnél ez a jelenség már fellép mind a két hangfalnál. Ekkora távolságról ez szinte lehetetlen akusztikailag véleményem szerint.
Műterheléssel ugyan ez a hatás. Mint ha szóró lenne rajt.
Még mindig a végfokozaton kívül keresném a jelenség okát. Erre egy jó módszer ha a bemenetükről lekötöd ami most ott van (legalábbis a passzív végfokról mindenképpen) és így vezéreld ki az aktív végfokot. Ekkor ideális esetben nem kellene hatnia érezhetően egymásra a két végfokozatnak.
Próbáltam. Lekötöttem mindent. 5cm sima kábel direktbe a bemenetre kötve RCA csatlakozóval ami direktbe a poti lábára volt forrasztva. 250 fokon szabályozható wellerrel forrasztottam snpb forraszanyaggal. 100k log potméter új 1,9 Ohmmal zár negatívra. Ugyan ez volt a jelenség. Olyan mint ha a negatívról szólna vissza a rendszer. Ahogy érintkezik egy terhelő ellenállás a rendszer negatívjával amin jel fut át , szólnak a meg nem hajtott fokozatok. Akkor is ha egyáltalán nincs rajtuk még vezeték sem. Ha kiveszem a terhelést elmúlik. Ha potikkal bonyolítom annál roszabb. Olyan mint ha feszosztókat képezne a potméter.
Tudnad ismertetni a teljese vezetekezest?
Tudnád ismertetni , hogy miként lehet ilyen áthallást okozni egy erősítőnél?
Nem. Ezt neked kene ismertetni hogy hogyan erted el.
Erre már adtam választ. Bővebben: Link.
Kösd ki az árnyékolás egyik végét!
Egy árnyékolás volt bekötve és egy jel. 2 hangszóró és szólt mind a kettő.
Mely pontokat kapcsolta össze ez az árnyékolás? Ha kiveszed az árnyékoló vezetéket, mekkora ellenállás mérhető azon jelföld pontok között melyeket összekötött? Keressük mitől folyt ott áram.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |