Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Ennek hibátlanul kéne működnie.
Mit jelent, hogy búg? Csak búgás, vagy zajosnak találod az átvitt jelet?
Csak búg. Semmi "jelnek" mondható nem hallatszik.
Alapkapcsolásba, azaz a potméterekkel kipróbáltad? Ott jó volt?
Az R1, R2... 47 k ellenállások MCP4011 felőli végét kiemeled és egy közös, az 5,4 V-ra kapcsolódó 10 k + 10 k osztóra kötöd. Ez annyi, mintha négy poti lenne bent pontos középállásban.
Addig javítod, míg el nem indul az analóg működés. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
Az alapkapcsolásban hibátlanul üzemel, IC-ket is cseréltem hátha az a baja, de semmi.
Ezt most nem értem. Egy móricka rajzzal kisegítenél? Én egyébként arra gondoltam, hogy a tápelosztás lehet az, ami nem jó.
Mellékelem az ábrát.
Mutasd be hogy néz ki amit építettél!
Szia!
Jelen állapotban a régi berendezést cserélem le, így az LM1036-os panel az Alkotó-féle. A digitális potikat egy dugaszos próbapanelen helyeztem el, onnan van vezetékelve az Arduino és az LM panelhez. Később rakok fel egy képet, de a kapcsolás szerint van vezetékelve minden. "B" tervben van az is amit említettél, hogy direkt cél IC-t szerzek be. Csak tippem nincs hogy mi lenne megfelelő, ami hangerőt és hangszínt is tud állítani. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
Érdemes ellenőrizned, hogy az általam lerajzolt teszt kialakításban is működik-e.
Ha azzal megy, egyenként iktasd be az MCP-ket. Céláramkörök közül hirtelenjében a TDA7440 és a R2A15908SP ugrik be, azok a bemenetválasztást is tudják.
A bemenetválasztás maradna a hagyományos relés, az kész van már. A TDA7440-el én is szemezgettem, láttam hogy I2C-vel kommunikál. Az pont jó is lenne nekem és gondolom ki lehet választani hogy csak 1 aktív bemenet legyen használható az IC-n.
Na szóval. Nézegettem ezt a TDA7440-et, és a testvérét is a TDA7449-et is. Azt hiszem egy próba erejéig beszerzek egyet egyet. Az LM1036-ot meg megtartom analóg potikkal.
Ez lenne az. Tutira jól működik.
Bővebben: Link
C10 elkót meg kell fordítani, mert nem jól jelöltem a panelterven.
Igen azt el is felejtettem. Már régen épitettem meg.
Köszi. Az 1µF bipolár helyett valami mást nem lehet használni?
Vagy legalább helyes polaritással betenni egy elkót.
Több ellenállás nincs feltüntetve a rajzon, ami a nyákon ott van. Hogy is van ez?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2018
Melyik ellenállásokra gondolsz? Én is ez alapján csináltam meg nekem nem volt ilyen gondom vele.
Használj Te is bipolár kondit nem véletlenül van ott olyan.
Itt van még egy elgondolás:Bővebben: Link
Én ezt használom. Az első Alkotós fájlmelléklet. Ezen rajta van a táp rész is. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2018
Szia! Az Urbán féle KIT is feldolgozásra került, onnan származnak ezek a jelölések. Javaslom a frissebb változatok között válogass! Egy kis segítség a kereső célirányos használatához: Bővebben: Link.
Na most akkor az egy működő panel vagy sem?
Már félkész, pár alkatrészt kell még beforrasztani. Mi legyen azokkal a hiányzókkal?
Csak a kapcsolási rajzon feltüntetett alkatrészeket építsd be!
A fentebb lévő linkeken a kapcsolási rajzon a potik egy 7805-ről kapják a +5.5V-ot. Ez miért jobb, mintha az IC 17-es lábára lennének kötve?
Alapesetben a 17-es láb van erre kitalálva. A külön stabilizátor nem ront a dolgon. Kicsit rugalmasabban lehet a potméter értékét megválasztani.
Miért nem tudom a balansszal teljesen levenni a másik oldal hangját?
Adatlap 3. oldal, -24 dB a legnagyobb csillapítás, az nem valami sok, de az eredeti célnak tökéletesen megfelel. Mire szeretnéd használni?
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy egy régi Sony erősítőt upgradeltem egy Alkotó/Reloop LM1036 kittel, viszont az eredeti hangerő poti (ami elég specko kialakítású) logaritmikus. Az ic-n belül is logaritmikus a karakterisztika a hangerőnek, így viszont az “eredő” borzasztó lesz, az út első 2/3 részében szinte semmit nem csinál a poti. Cserélni viszont problémás lenne, mert koax tengelyű, ezen áll szépen a gomb. Van valakinek ötlete erre, miként lehetne megoldani? Egy másik probléma, hogy a mély és a hangerő poti gyors tekerésekor, enyhe búgás-zúgásszerű hang hallatszik, illetve a mély poti max állásában néha alacsony frekis gerjedést produkál. Megoldás lehet a bemenetet lezárni mondjuk 47kohmmal? Köszi! Dávid
Szia! A hangerő potenciométert úgy tudod lineárisabb működésre bírni, ha ellenállást kötsz a csúszka és a pozitív bekötési pont közé. Olyan értéket válassz kiindulásként, mellyel középállásban a lineáris potinak megfelelő 1:2 leosztást éred el.
A gyors tekerés átmeneti egyenfeszültséget vihet a végerősítőre, a hangszín és az erősítő közötti csatolókondi értékét csökkentsd le, 20 Hz töréspontú felüláteresztőre méretezném. Akár a gerjedést is megoldhatja.
Szia!
Köszi! Én is hasonlót olvastam az előbb, ott a poti ellenállásának a 10-15%-át javasolták “felhúzó” ellenállásnak. Estére kipróbálom. Jelenleg 10µF a csatolókondi, plusz sorosan 100ohm, ez közvetlenül a TDA7265 bemenetére megy. Ezekszerint lehet lejjebb menni Az előerősítő felső határfrekijét hogy befolyásolja a 22pF a visszacsatolásban? Update: a TDA bemenetén is van kondi, szóval a 10µF-t el is hagyhatom. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |