Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Lámpakapcsoló infrával
De milyen infra vevőd van akkor?
Kép róla és típusa megvan?
Hát majd amilyet a tv-ből kiszedek ha hazaérek, még ma.
Nem tudom az milyen, és az lényegtelen is a részemről, telefon felismerje és kész ennyi számít nekem a vevővel kapcsolatban
A telefon semmit nem ismer fel. Csak kiadja a kódsorozatot az "infra ledjén". Nincs visszafelé kommunikáció.
Így van. Ezt írtam én is neki először, de hiába.
És amúgy is nem egyértelmű a projekt, mert lehet akár fényerőt is szabályozni, ki be kapcsolni, a ki-be kapcsolás milyen legyen, stb Tehát még kellene valami ami vezérli az egész dolgot
Szia!
Az IrDA inkább fájlátvitelre használatos, míg az RC5 csak egyszerű parancsokat kezel inkább. Ennek ellenére van Google Play-en is okostelefon-alkalmazás, amivel lehet játszani, feltéve hogy okostelefonnal akarod használni. Butafonra is van ilyen program, azthiszem a Nokiánál volt valami (symbian) ilyesmi, amivel a TV-t lehetett kapcsolgatni infrával. Persze kell vevő oldalra valami dekódoló, amit a vevő IC után raksz, célszerűen valami felprogramozott uC, de lehet találsz erre cél IC-t (sőt, szinte biztos). A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok... Infra távirányítós led-es (mennyezeti) lámpa volna az alany, amivel elakadtam. Konkréten nem történik semmi ha nyomkodom a távirányítót. Táp rendben, távirányító is, így szétszedtem a kontrollert. Relék, tranzisztorok, ellenállások, diódák rendben... Maradt az ic, és az infra vevő... A vevőre kimegy az 5V- os tápfesz, amit vissza is ad, ha megnyomom a távirányítót, akkor egy pillanatra lejjebb megy a vissza adott fesz, de más nem történik. Mit kellene átnéznem még?
A távirányítót egészen közel tartva sem működik? Ha igen, az elem gyenge, vagy poros az infra LED, vagy a vevő.
Az IC felett levő két tranzisztor bázisát figyeld, amikor a távirányítót nyomod. A jelfogók tekercsével párhuzamosan köss mimum 5kOhm ellenállásokonn keresztúl egy-egy LEDet, így behatárolható a tranzisztorok és az IC működése. A tranzisztorokat (kollektor-emitter) hidald át 100 Ohm ellenállással. Ha a jelfogó jó, akkor illik behúznia.
Sajnos teljesen közelről sem működik
A tranzisztorokat már kimértem, de próbáltam az áthidalásos módszerrel, a relék úgy meg is húznak. Ugyanígy a ledeket kapcsoló tranyókat is mértem és lepróbáltam, így azok is működtek. Ezután lettem tanácstalan...
A távirtányítót meg tudod nézni mobil telefon kameráján keresztül is.Ha megnyomod a telefon kamerájába az irányítót a mobil kijelzőjén láthatóvá válik a táv fénye.Ha ez nem így van, akkor hibás a táv.
Vagy nem jó a távirányító, vagy nem hozzávaló....
Igen, ismerem ezt a módszert; eszerint jónak látszik a táv. Inhouse: eddig működött, nem volt gond vele a gazdája szerint
Bár valószínűtlen a passzív alkatrészek meghibásodása, hideg forrasztás elképzelhető. Ezt az IC lábain közvetlenül lehetne vizsgálni. Ha a távvezérlő leesett, és nagyot puffant, elképzelhető a benne levő kristély sérülése. Az elem lemerülése csak egy újjal deríthető ki, a kondenzátor nehezíti az ellenőrzést.
Forrasztás, passzív alkatrészek rendben vannak... Sajnos
Sajnos a távirányítóról nem tudni leeshetett e, illetve nem is szétszerelhető, elem rendben!
Ezek után már csak egy liba maradt - az együtérző hümmögésen kívül - egy másik távirányító, vagy a vásárlás helyén kipróbálni a távirányítót. Ha az működik, akkor megvan a baj. Sajnálom, hogy nem tudok többet segíteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |