Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Meglepne, ha nem járnál sikerrel. Nem olyannak ismerünk.
Köszönöm.
Sajnos ez nem ilyen könnyű. A szlováktól félek a legjobban. Ugyanazt az érettségit írom mint a szlovák anyanyelvűek, úgy, hogy nem tudok jól szlovákul. Egyetlen kedvezményünk, hogy használhatunk szótárat a fogalmazáshoz. De ez sajnos nem sok. Mindenből legalább az egyiknek meg kell lenni (vagy a teszt vagy a fogalmazás) ahhoz, hogy szóbelizhessek. Ott már kidumálom valahogy magam, de itt nincs lehetőség "védésre". És sajnos nagyon nehéz. Az eddigi tendencia azt mutatja, hogy minden évben egyre nehezebb. És az sem volt éppen buzdító hatású sajnos, hogy egy hónappal ezelőtt a próbaérettségin megbuktam szlovákból. Márpedig ha ez nincs meg akkor hiába kitűnő pl. a szakmai érettségim (amiből nincs írásbeli rész, majd csak áprilisban lesz záróvizsga, meg májusban szóbeli plusz §21 villanyszerelő vizsga). Az érettségim akkor sincs meg. Az egyel alattam járóknak sokkal könnyebb lesz, ők már idegennyelvként érettségiznek szlovákból. Nekünk még két nyelvből kell anyanyelvi szinten érettségizni plusz angolból idegennyelvi szinten (kb. B1 komplex csak nem ismerik el mindenhol mint nyelvvizsgát). A tavalyi szlovák tesztben is volt olyan szó, amit még a nagy szótárban sem találtam meg. Na majd holnap kiderül. Csak valami olyan témát adjanak fogalmazásra amiről lehet írni...
Sikerül fog az, ne aggódj!
Azért "érdekes" nagyon ez a szlovák érettségi.
Hát érdekes. Év elején egy előadáson a helyettesnő mondta, hogy sajnos az a tapasztalatuk, hogy a benne lévő kérdések 10-20%-a a diákok szivatásáról szól (központilag állítják elő a tesztet nem itt a sulin). De nem csak szlovákból. A magyar érettségi feladatsorban is vannak meglehetősen érdekes, kétértelmű, vagy félreértelmezhető kérdések, válaszok. Olyan kérdések is vannak, amik a szakközépiskolákban nem tananyagok, gimnáziumi anyag, de ugyan olyat írunk mint a gimisek (úgy, hogy nekünk sokkal kevesebb ilyen jellegű óránk van, lévén 10 napból négyet szakmai gyakorlaton töltünk műhelyben). Olyan kérdés is volt, amire három magyar szakos tanár sem tudott biztosan és egyértelműen helyes választ adni még úgy sem, hogy fellapoztak egy rakás MTA kiadású könyvet. Sajnos ez van.
Mindegy, már ideje volna aludni, de tegnap is hiába mentem aludni időben, hajnali fél háromkor sem aludtam még. Aztán meg nem emlékszem, hogy reggel mikor és hogyan "ütöttem le" a vekkert, pedig a szekrény tetejére tettem és az is biztos, hogy csörgött mert édesanyám a ház túlsó felén felkelt rá. Még a kis kapcsolót is kikapcsoltam az oldalán, de semmire sem emlékszem belőle. Most átteszem a szoba másik végébe, mire oda elbotorkálok talán felébredek. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2018
Sok szerencsét kívákon neked! Én két éve érettségiztem. Féltem nagyon, de nem kellett volna.
Egy kis egészséges félelemre mindig szükség van.
Hogyan lehetséges egy felhasználó (jelen esetben TreasureHunter) képeit listázni? Mert csak féligmeddig működik, úgy sejtem. Az ő nevénél például nem, Gafly-van vagy a sajátommal viszont igen.
Idézet: „* topic:634 user:TreasureHunter”
Csak biztatni tudlak; tarts ki akármilyenek (ennyit röviden, mert politikamentes téma).
Köszönöm mindenkinek.
Sikerült felkelnem reggel. Bár jó lett volna aludni még pár órát. Múlthéten tavaszi szünet volt, olyan jó volt, hogy lehetett tovább aludni. De azért a mai napot sikerrel zártam! 39% a teszt eredménye, ami bár közel van az alsó határhoz (33,34%) de megfelelő. A fogalmazásból is sikerült összeszedni a több mint 320 szót így talán azzal sem lesz gond. Bár rengeteg hülyeséget írtam bele. Tegnap a tanárnő azzal viccelődött, hogy az írás közben mink fogjuk fejbe lőni magunkat, javításkor meg majd ő. De igaza is lesz, ami hülyeséget mink leírtunk csak azért, hogy meglegyen a mennyiség. Kb. az "Én menni holnap mozi fimet hallgatni." stílust kell elképzelni, csak szlovákul. Szegény tanárnő fog szerezni pár ősz hajszálat mire kijavítsa.
Gratulálok! Ennyi pont elég az erőszakból. Viszont a magyarral készülj fel jobban, mert azt illik jobban tudni. Tudom, hogy nehéz, meg tájszólás, de írásbeli vizsgára az irodalmi nyelvet kell "előadni". Itt, a fórumon, kimondottan kerülendő a "külföldi magyarok" helysírásának kritizálása, mert "illik tudnunk", milyen körülmények közt tanul(hat)nak magyarul (ha egyáltalán..). Ezért nem javítunk bele a Tiédbe sem (tudjuk, miért van így!), de nézd át a Magyar Helyesírási Szabályzatot vizsga előtt.
Nagyon baráti jóindulattal: Kálmán Ha megtalálod e hozzászólásodban a (3)4 hibát, kiváló lesz a vizsgád. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2018
A fenébe, nem kihagytam egy betűt, pedig mindig megnézem küldés előtt. Mondjuk így is van értelme, csak kackiásabb.
Ne húzd fel magad, szerintem így volt tökéletes
Azt a leborult...
Nem semmi. Köszönöm! Már irányban vagyunk, de ez még mindig nem maga a tökély. Ui. nem mindegy, hogy azt írom be a globális képkeresésnél: * user:TreasureHunter vagy ugyanezt a macskakörmös módszerrel. Mindkét módon más képeket listáz ki, de mégsincs közös halmaz. Ki érti ezt? A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
Tovább is bonyolódik a dolog, ugyanis akinek szóköz van a nicknevében, arra csak macskakörmös módszerrel lehet hivatkozni.
Összekarmolom magam. Előbb mondta be a szlovák tévé, hogy az egyik kérdés a szlovák nyelvű érettségiben tök hülyeség volt és elnézést kérnek. Hogy ők már milyen régóta dolgoznak a teszt összeállításán és elvileg nem lehetett volna benne hiba, de azért minden évben csúszik bele egy. Merem remélni, hogy a többit nem ba...ták el. Bár már magyar órán gyakorláskor (korábbi évek tesztjei) is találtunk olyan feladatot, aminek a felkínált válaszlehetőségei közül egyik sem volt a helyes válasz. Annyira nyakatekerten akarták megfogalmazni, hogy végül ők is belecsűrődtek. Pont mint én az előző mondatba.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
Idézet: Akkor a feladat tulajdonképpen megoldódott, nem? „a felkínált válaszlehetőségei közül egyik sem volt a helyes” A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
Ne aggódj, nem csak az érettségi kérdésekben szokott ilyen előfordulni. Van olyan vizsga, amit két évente kell ismételni, de közben változik az anyag, csak a kérdésbank nem frissül hozzá időben...
S persze mikor a közigazgatási alapvizsgát tettem le, akkor is pont változott a jogszabálytömeg, akkor a "most vizsgázz belőle, mert jövő héttől már nem aktuális, de a kérdésekhez még nem frissítettük a tananyagot" jött elő.
Tegnap egy újabb "jómadár" találta meg az etetőt. Ahogy néztem kétpofára ette a szotyit.
"Kelempájszmadár"; nagy kópé. Ezért szoktunk hálót tenni, amin a kis madarak átbújnak (a nagyobbak meg nem férnek át) a mókus meg nem vesződik vele. Mondjuk most már nagy kárt nem okoz, mert nálam is napok óta nem járnak a kicsik. A mókust meg be lehet szoktatni; sőt kissé el is szemtelenedik; de jópofa.
Azért szerintem még nem lesz üres az etető, jövőhétre lehűlést jósolnak.
Biztos bejönnek jövő héten, sőt már most volt egy látogató.
Na azérˇ csak jön az a tavasz, merthogy nálunk a fenyőn (?) fészket épít egy varjúpár.
Ha sztyeppei varjú, akkor jön a jégkorszak.
Jön, valamikor. A hétvégére kemény téli lehülést jósolnak...
Na hogy sikerült túlélned a hetet?
Remélem pozitív a mérleg!
Dolmánya van, az 1. em. konyhaablaktól alig 10m.-re teszik.
Egy kicsit pozitív. Biztos eredmények nincsenek, kivéve azt, hogy a szlovák teszt megvan. Minden másnak az eredményét csak májusban fogjuk megtudni. Viszont érzésre azt kell mondanom, hogy sikerült. Egyedül az angol teszt az, ami nem biztos, hogy megvan. Abból viszont biztos kihúzott a fogalmazás a bajból, mert az jól sikerült szerintem. A matek is sikerült ha minden igaz, összehasonlítva egy neten talált nem hivatalos megoldó kulccsal az eredményeinket 45% köröl sikerült ami jó. Ma meg a magyart írtuk, ami biztos meglesz. A teszt is aránylag könnyű volt (rosszabbra számítottam) és a fogalmazás is jól sikerült. Az elvárt 300-320 szó helyett 470 körül jött össze. Elmélkedést kellett írni önmagunkról, az önmegvalósításról, céljaink eléréséről. Nem rossz téma, szerintem sikerült egy jó irodalmi stílusú szöveget összeszednem.
Ez jó hír!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |