Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   211 / 3994
(#) zsoltee0001 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

Zoly15 vígasztaljon az a tény, hogy a "lessz"-re a gogli majd másfél millió találatot hozott.
(#) proli007 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

Hello!

Hát igen! De az adó bemenetén láttam kondit (ha jó rajzot néztem) Két kondival viszont nem szerencsés összeadni a jelet, mert a két csatorna kimenete között váltóáramúlag zárlat van. Vagy egy-egy kondi, soros ellenállással, Vagy két ellenállás összegez, és az adó benenetén a poti előtt ott a kondi.

(Csak azért szóltam, mert lehet a számítógép adó között ez a megoldás megfelelő, de itt a kezdők azt fogják hinni, hogy ez a monósítás mindenre üdvözítő megoldás és máshol is alkalmazni fogják.)

üdv! proli007
(#) _ampervadasz_ válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

Ign ez igaz!
Kösz a kijavítást, teljesen igazad van!

Üdv! amper
(#) fureszk válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

A "lesz"-re meg 56 000 000 találat van.
(#) Thomas10100 válasza fureszk hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Sziasztok!

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e az NE555 IC egy erősítő kapcs tápjában? Tehát a jelalak jó-e.

Azért kérdem mert nincs oszcilloszkópom és freki mérőm se.

Köszönöm!
(#) feki00 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Hi
A 3adik lábra meg a földre rákötsz egy hangszórót. Esetleg egy ellenálást kb 1K-t sorosan a hangszóróval hogy ne ölje meg. Négyszögöt kellene hallani. Ennek az oldalnak a közepén van 2 minta hogy kb milyen a hangja.

Soksikert
(#) Petroimro válasza fureszk hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

És a helyesírási szótárba is "lesz" van írva (elektronika versenyen nyertem )
(#) feki00 válasza Petroimro hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Nem unalmas? :no:
(#) zoly15 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

köszi máris jobban érzem magam
(#) (Felhasználó 16772) hozzászólása Ápr 26, 2008 /

Sziasztok!

2db LM 350-nek elég egy 3,7*3.7-cmes hűtőborda ( PC laptopról való)?

Köszi
Üdv.
(#) totti91 válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

milyen az a PC laptop?
(#) (Felhasználó 16772) válasza totti91 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Bocsi véletlenül bekerült az a szó de, alaplap lett volna odaszánva, csak nem az került oda véletlen
(#) (Felhasználó 16772) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Szia!

A bemeneten 12V lenne. Az első IC ezt szedné le 5.5V környékére, a második IC-n esik 2V így a vég fesz 3.5V környékén lenne. Az első a feszt stabilizálja, a második meg áramgenerátorként az áramot tartaná meg. Nekem úgy kb. 1, max. 2 amper kell majd(, de ez tényleg a max.)

Üdv.
(#) tilde válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Sajnos be van karpitozva, nem tudok hozzaferni. De ha elvileg leszakitom akkor le kellene tudnom csavarozni?
(#) zolee1209 hozzászólása Ápr 26, 2008 /

Sziasztok! Lenne egy megoldandó problémám, ehhez kérnék segítséget, ötleteket. A probléma (vagy legyen csak elképzelés) a következőkből áll: van két kimenetem, melynek kapcsain négyszögfeszültség mérhető, de egymáshoz viszonyított helyzetük 90 fok. azt szeretném elérni, ha az egyik kimeneten hamarabb jelenik meg a H szint akkor a másik kimenet jelét tiltsa le, és ugyanez a másik kimenetre is, csak fordítva (vagyis ha ott jelenik meg előbb a H szint). A két "mód"-nak választhatónak kellene lennie. Ezt még csak-csak megoldanám, de mivel a jel periodikusan ismétlődik (vagyis ha lerajzoljuk, akkor megfigyelhető, hogy előbb-utóbb mindkét kimeneten lesz H szint ), és ezért nem tudom, mivel lehetne megoldani, hogy csak az első H szintet vegye figyelembe az áramkör, majd a többire "hatástalan" maradjon! (remélem érthető az elképzelés, ha nem, akkor írjátok mi ami még fontos lenne ahhoz hoy tudjatok valamit is javasolni. Mert én értem, mire gondolok, és biztos megoldható, csak megvalósítani nem tudom) És mindezt mikrokontroller nélkül, lehetőleg (tudom, itt bukott meg a dolog... )
(#) kocici17 válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Na hogy is van ez?????????
Ha jól értem akkor neked csak egy kimenet kell????
És folyamatos a négyszögjel , az az azonos sebességen hol H hol meg L???

Ez a 90 fok tök érthetetlen.
(#) feki00 válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Hány voltos a jel? A négyszögjel frekvenciája?

(#) zolee1209 válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Tudtam, hogy nem lesz könnyű... Szóval: szeretnék építeni egy digitális potenciométert. Ehhez van két nyomógomb (hangerő fel/le). Ezeket analóg kapcsolóval helyettesíteném. Az analóg kapcsolókat pedig egy léptetőmotor vezérelné. (és jól is nézne ki) Csak hát akkor egy helyben (vagyis 1 és 2 között) ugrálna a hangerő, akármerre tekerem a mocit. Ezért kellene egy áramkör, ami az egyik forgásirányba csak az egyik kimenetén szolgáltat négyszögjelet a léptetéshez (a hangerőn), másik irányban pedig a másik kimenetén adja a négyszögjelet. Az alap áramkör, ami a kimenőjelet szolgáltatja a Rádiótechnika 2006/8-as számában található újabb digitális forgatógomb címen (azthiszem). Remélem így már átláthatóbb az elképzelésem!
(#) feki00 válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Negyedperiódust késik.
(#) zolee1209 válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

A jelet egy léptetőmotor szolgáltatja, igyekeznék a célfelhasználás miatt alacsony lépés/fordulatút beszerezni, vagyis ahogy igyekeztem számolni, maximálisan, de az már szélsőséges helyzet, kb 1000Hz. Azt nem tudtam sajnos, mennyit kési/siet pontosan, csak egy viszonyítást szerettem volna adni.

Ha jól értelmezem akkor egy stept motort akarsz vezérelni?

Ha hol ide, vagy hol oda kéred a léptetö jelet, márpedig a freki azonos ezek szerint, és te egy kapcsoloval választanál, hogy ide vagy oda akkor jól irtam az elöbb ki kell kapuzni.
(#) zolee1209 válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

A képet csatolom, egy régebbi Hobbi Elektronika füzetben láttam ezt a jelalakot egy step-mot vezérléséhez. Gondolom, ha tekerem a mocit, akkor ugyanezt a jelet szolgáltatja. Pont egy step-mottal szeretnék vezérlőimpulzust adni egy digitális hangerőszabályozónak: balra tekerem a mocit, akkor halkul, ha jobbra tekerem a mocit, akkor erősödik a HF jel. Bocsi az értelmetlen szövegelésért, de nagyon hosszú napot zártam, de a segítségetekre viszont sürgős szükségem lenne...
(#) feki00 válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

A stepermotort akarod jeladónak használni? Mert nem fog négyszögjeletleadni az biztos.
Mostmár értem! heuréka.
A stepermotort akarod rotary encoderként használni.
Úgyemlékszem valakinek van itt egy megoldása erre..

update:Meg is találtam

Kezd világos :heureka: lenni, hogy nit szeretnél csinálni.
Le akarod "kopirozni a sztept motor mozgását, és irányát, egy másik ugyan ilyen motor számára.

Igen, mostmár tudom milyen néven kellett volna keresnem...
Azt hogy milyen jelalak van a kimenetén, még nem láttam, de amit mondtam kapcsolást RT 2006/8 -ban ott pont impulzusadónak van használva, csak nem pont olyan felhasználára, mint én szeretném.

Viszont amit freki00 megtalált, az igen ötletes
(#) feki00 válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

pszt
-r

Akkor ez az áramkör azt csinálja, ha az egyik irányba tekerem a mocit, akkor egyik kimenetén jelenik meg a négyszögimpulzus, másik irányba tekerés esetén pedig a másik kimenetén adja a jelet! Ugye?!
Ha ez ezt a működést produkálja, akkor megszavazok Neked egy pirospontot! Ugyanakkor kocici17-nek is köszönöm az igyekezetét!!! Hálás vagyok! :yes:
Következő: »»   211 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem