Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Akkor sem maradhat 1400µF-ban 2perc után akkora energia, hogy megolvassza a csavarhúzót és átüsse a kondit. Meg kell mérni nem e szakadt, vagy nyúlt meg. Ha sietős, élesztés idejére ki lehet cserélni kisebbre, mondjuk 56k-100k közöttire, bár sok értelmét nem látom.
Amikor szétbontottam a régi , amúgy vékony panelra (nagy hiba) készült U.K.T.-t láttam , hogy nem sokon múlott a siker. Csak türelem (és józan ész) kellett volna . Az áramváltó volt fordítva és a snubber körben az egyik 22ohm , helyett 2,2 ohm lett beforrasztva. Nem tartottam be az élesztés szabályait és rossz vége lett. Idén egy gyári panelt bedobozoltam , mert viszonylag jó árban vettem és akkor újra nekiálltam .
Újra gyártottam , már a nagyfesz panelt a lágyinditóval.
Megjöttek az új IGBT-k, összeraktam a gépet. Felhoztam a nagy trafómat, az egyenirányított feszültség 66V lett az IGBT panel bemenetén. 3db 50W-os izzóval terhelve a hegesztő kimenetét az UC3845 3-as lábán ezt a jelalakot mértem. 10us, és 100mV osztásonként. Nem tudom eldönteni, hogy ez jó-e, azt hittem, itt szebb fűrészjel lesz. Vannak jó nagy túllövések, és nem tudom, mi lehet alul az a belengés. Most megfordítottam az áramváltó trafó vezérlő nyákra menő vezetékeit, a múltkori IGBT zárlat óta.
Azt hiszem, így lesz jó. 3db 50W-os izzóval terhelve a hegesztő kimenetét, az áram potit letekerve, az IGBT gatején csökken a vezérlő jel kitöltési tényezője. Ha megy a vezérlés (a hegesztőbe épített segédtápról, 230V-ról), és az IGBT panelra a csökkentett tápot később kapcsolom rá hideg izzók mellett, akkor először nagyon leesik a kitöltési tényező, majd szépen felfut, ahogy az izzószálak ellenállása megnő a melegedés hatására. Persze minél magasabb állásban van a potméter, ez annál rövidebb idő alatt megy végbe.
Próbaképp újra felcseréltem az áramváltó szekunder kivezetéseit, és nem működik az áramszabályzás, a hideg izzóknál ráadva a tápot az IGBT panelra, elkezd ciceregni, nem vártam meg, hogy kivilágítja-e az izzókat, nem mertem. Visszacserélve az áramváltó kivezetéseit a jó pozícióba szintén gyönyörűen működik a szabályzás. Szerintetek mehetek tovább vele?
Köszi! Összeraktam, levittem, kapott előbb 3kW-nyi 230-as fűtőszálat, azt szépen melegítette. Aztán rátettem a munkakábeleket, és hadszóljon! De kevés a hegesztő áram. Csak szikrázik, nagy nehezen tudok gyenge ívet fogni, de azzal nem lehet hegeszteni, és egyből ki is alszik. És minden poti állásban ezt csinálja, nem érzékelek változást.
Nézd meg,hogy a főtrafó szekunder kivezetéseit nem e fordítva kötötted be.
De, ezt benéztem sajnos! Megfordítottam, gyönyörűen működik a hegesztő!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, nemsokára teszek fel róla pár képet.
Örülök,hogy tudtam segíteni.
Kíváncsian várjuk a képeket!
Az ígért képek a frissen elkészült gépemről. A tetejére már vele hegesztettem a fogantyút, de levettem lefesteni. Most nagyon sok gyakorlás jön, hogy elfogadható minőségű varratot tudjak készíteni. Szerencsére már van mivel. Ég és föld ez a gép egy trafóshoz képest.
Jó nehéz lett, de hatalmas hűtőbordák vannak benn, nem is melegszik, pedig ma el sem engedtem az elektróda fogót! A segédtáp feszültség 13V (így az alacsony tápfeszültség védelem 12V-os zenerrel 12,7V-nál lekapcsol). Elég szigorúan veszem, de ekkora terheléssel az a kicsi kínai tápegység még 80V bemenő feszültségnél is leadja a 13V-ot. A főtrafó 4db sorkimenő trafó vasmagja, toroid-szerűen 20/6 menettel tekerve. A nagyáramú hálózati résznek nem csináltam nyákot, csak az EMI szűrőnek, az egyenirányító híd valami intel processzor hűtőjére van felcsavarozva, az 5db 330µF-os kondenzátor pedig egy acéllemezre ragasztva, amit a hegesztő házához csavaroztam. A ház egy félbevágott PC ház, nem az a szokványos fajta, de itt jól is jött a többitől eltérő kivitel, levehető tetővel, és felfelé csúsztatva eltávolítható oldalakkal. Ha valakit érdekelnek a paneltervek, felteszem a végleges, javított változatokat, a kapcsolási rajzzal együtt, ez némiképp eltér a Maci eredeti rajzától.
Kedves mark.budai,őszintén gratulálok,leld örömöd a készülékedben!
Szia,
Szerintem többünket érdekelne mit csináltál másképp.
Csak gratulálni tudok! Nagyon jó lett ez a PC-ház. Szerintem is tedd fel a panelterveket, na és írd le az átalakításokat is, én is úgy gondolom, hogy több embert érdekelne!
Gratulálok a hegesztőhöz !
Sziasztok
Van egy ilyen gyönyörű készülékem, a jelenség, hogy beindítom, és valamiért az óra melletti kismegszakítót leveri, van hogy rögtön, van hogy egy kis idő után. Van esetleg valakinek kapcsolási rajza, mert a lágy indító részét megnézném. felteszek fotókat. előre is köszönöm
Már írtál a javító topikba,választ is kaptál.
Szia! A segédtáp nem ment tönkre! Érdekes , hogy beforrasztva az optó szakadást mutat , mindkét irányból. Mindenesetre készítettem még egyet . Jó lesz a teljes hidasba
Persze hogy nem. Diódamérésben a pc817 1-es és 2-es lába között 1,1V körüli nyitófeszt kell mérned, kiforrasztva.
Sziasztok! Így megfelelő a tekercsek bekötése ügye ? Nem akartam a kezdő rovatba írni.
Köszönöm !
Kávézás után nézve a szekunder pont fordítva van .
A világhálón található képek , csak összezavartak , mert van fent kép hiperszil transzformátortól kezdve mindenről és az összes eltér . Legjobb lesz , ha megkeresem a hetedikes fizika könyvemet , A hiperszil és a toroid vasmagban is ugyan úgy "megy" a mágneses fluxus , nem? Akkor miért van mindenhol másként lerajzolva ?
Felül nem gate trafó , hanem áramváltó akart lenni .
A fizikakönyv szerint a rajz jó .
1-2 másodperc ideig kattog a rellé. Lehet hogy félreérthető voltam.
Szia
Olvass vissza kérlek. Nem én választottam alkartészt rosszul, hisz gyárilag benne volt ez az allkatrész, hanem a gyári panelon valami nem oké. De movel nincs gyári rajzom, így nagyon nehéz.
Az a nagy gondom, hogy egyáltalán nem találtam neten rajrot róla.
Flinike MMA350. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2018
Sziasztok! Ge Lee U.K.T.-ból szeretnék co2 hegesztőt készíteni. A szekunder feszültséget 25-30V között szabályoznám. Az lenne a kérdésem, hogy a 100K potméter és az 1K ellenállás kiszámítása érdekelne engem. A trafó áttétele természetesen nagyobb, tehát 30V-ra lett kialakítva.
Biztos vagy hogy 25V-ról akarsz indulni? Csak mert így szerintem használhatatlan lesz. A minimális beállítható áram több mint 200A 25V-on. MIG/MAG hegesztésnél az ívfeszültség 600A-ig 14+0,05*Iív
|
Bejelentkezés
Hirdetés |